Hopp til innhold

Thorsby ville utfordre Formel 1-stjerne – fikk raskt svar tilbake

Superstjernen Sebastian Vettel (34) fikk en personlig videohilsen med en spesiell utfordring fra landslagsspiller Morten Thorsby (25). Nå sender han Thorsby en utfordring i retur.

Vettel og Thorsby

SAMMEN FOR MILJØET: Sebastian Vettel og Morten Thorsby er begge opptatt av miljøet. Nå utfordrer de hverandre til å ta enda flere grep.

Foto: Montasje / NTB

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Ja, jeg kjenner igjen navnet. Thorsby.

Firedobbel Formel 1-verdensmester Vettel har akkurat fått se et videoklipp Morten Thorsby har gitt NRK for å spille av for den profilerte tyskeren.

Selv om Vettel er et av bilsportens aller største navn, en bransje man kanskje ikke først og fremst forbinder med klima og miljø, deler han Thorsbys bekymring og engasjement for planeten vår.

Vettel er nemlig en kjent miljøaktivist og snakker ofte om viktigheten av å ta vare på jordkloden.

Forrige sesong ble 34-åringen avbildet mens han gikk rundt på tribunene og plukket søppel etter et Formel 1-løp, bilder som raskt gikk verden rundt.

Thorsby sendte derfor Vettel en videohilsen da han fikk høre at NRK skulle treffe bilsport-stjernen.

I videoklippet, som du kan se under, utfordrer Thorsby den tyske stjernen til å ta miljøgrep også innenfor motorsporten:

– En utfordring til oss alle

Da NRK treffer Vettel, tar han seg god tid og hører gjennom hele videoklippet han har fått fra Thorsby.

– Ja, han gir meg en utfordring, men jeg mener det er en utfordring for oss alle. Vi bor alle på denne planeten og nyter hvor vakker den er, så det bør definitivt være det første vi står opp og kjemper for. Fremtiden vår er truet, fremtiden til de kommende generasjonene er truet, og jeg mener vi kan være en del av løsningen slik han sa, sier Vettel når klippet er ferdigspilt.

7r5qxi083dw

Sebastian Vettel

Foto: Andre Penner / AP

34-åringen forteller at han allerede arbeider, noe motstrøms, for at miljøkampen også skal bli et tema i Formel 1.

Han prøver blant annet å bekjempe bruk av plast i «paddocken», og det er i forlengelsen av dette han velger å sende ballen i retur til den norske midtbanespilleren.

– Det får bli utfordringen min tilbake til Morten. Du bør jobbe for at det skal bli mindre bruk av engangs-plast på treningsanlegg og kamper, sier Vettel til NRK, og påpeker at han ofte legger merke til at det er mye plastkrus og flakser på tribunen under fotballkamper.

Det er ikke uten grunn at de idrettsutøverne to dedikerer mye av tiden sin til miljøkamp.

I høst slo FNs klimapanel fast at det ikke lenger er tvil om at mennesker endrer klimaet. I en rapport som ble omtalt som «kode rød for planeten» slås det fast at klimaendringene truer mennesker og planeten vi bor på, og at det haster å gjøre seg klar for et endret klima.

Det er lett å merke at Vettel blir engasjert når han snakker med NRK om temaet.

Til å være en verdensstjerne er det ikke et snev av travelhet å spore mens vi står og intervjuer ham.

– Mange har kanskje ikke forstått hvor mye dette haster og hvor stort problemet er, sier Vettel og sukker.

– Kan ikke forstå det

Han mener folk snart må innse at fremtiden vår er truet.

– Den er truet for alle som bor på planeten, fremtidige generasjoner, barna mine, men det er også i min egen interesse at vi fortsetter å ha den friheten og handlingsrommet vi er vant til og liker. Vi må sørge for at vi beholder dette også i fremtiden. Helt ærlig kan jeg ikke forstå at folk ikke skjønner dette, men det er en del av problemet og utfordringen.

Han påpeker at han prøver å påvirke Formel 1-industrien i riktig retning, men at det foreløpig ikke er så lett.

– Jeg prøver å påvirke der jeg kan, men i det store bildet trenger vi alle for å få bukt med dette problemet. Hele menneskeheten, enten det er idrettsutøvere, sportsfolk eller andre, må bidra sammen, sier Vettel.

Vil engangsplast til livs

Veteranen, som nå kjører for Aston-Martin i Formel 1 denne sesongen, har tidligere uttalt at han frykter Formel 1-sporten kan forsvinne helt om den ikke tar grep for å bli mer miljøvennlig.

Overfor NRK erkjenner han at det i Formel 1 er mange ting man kan sette fingeren på, blant annet at bilene fortsatt i stor grad forbrenner fossilt drivstoff og at det er enormt mye reiseaktivitet over hele verden involvert.

– Formel 1 er også et stort arrangement på lik linje som en konsert eller fotballkamp, det kommer mange mennesker for å bli underholdt, og det er helt greit. Men jeg mener man må gjøre det på en bedre måte. Vi må for eksempel bli kvitt bruken av engangs-plast som forurenser og ender opp i havene våre. Det er mye vi kan gripe fatt i med en gang. Noen ting er veldig store og åpenbare, mens andre ting også kan gjøre en liten forskjell. Jeg er overbevist om at alt bidrar, og vi må forstå at måten vi lever livene våre på akkurat nå neppe er bærekraftig om planeten vår skal overleve, sier Vettel.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal