NRK Meny
Normal

Fjerner farlige fluorstoffer

Smøreprodusenten Swix tar bort alle farlige stoffer fra sine produkter for å hindre at smørerne blir syke.

Smøreprodusenten Swix kjem til å fjerne dei farlige fluorstoffa frå produkta sine.Tidlegare i dag fortalte vi om skismørarar som har blitt sjuke etter å ha pusta inn disse stoffa. Nye reglar skal hindre produsentane i å bruke skadelig fluor i skismurning.

FJERNES: Farlige fluorstoffer skal bort fra Swix sine smøreprodukter. Se TV-reportasjen i videovinduet over.

Flere norske skismørere har blitt syke etter å ha pustet inn farlige fluorstoffer. Skismurning og glider skal være årsaken til smørernes dårlige helse.

Ulf Bjerknes

NYE REGLER: Administrerende direktør i Swix, Ulf Bjerknes, håper nye regler skal hindre produsentene å bruke skadelig fluor i skismurning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette har vi vært klar over lenge. Vi har i flere år jobbet med å få frem nye produkter uten skadelige stoffer, sier Ulf Bjerknes til NRK.

Han er administrerende direktør i Swix og håper nå at nye regler fører til at de farlige stoffene fjernes fra all skismurning i løpet av få år.

– Det jobbes med et nytt regelverk i Europa som skal sørge for at man helt og holdent kommer vekk fra disse stygge fluorprodukter. Det er jo ingen som ønsker å ha dette i sine produkter, sier Bjerknes og understreker:

– Målet er at man i fremtiden skal slutte med disse fluorproduktene i skismurning.

– Svevestøvet er verst

NRK fortalte tidligere onsdag om Steinar Tormodsgard (69) som har fått merke et langt smøreliv på kroppen. Han var den første nordmannen som brukte fluorpulveret da det kom til Norge i 1988. Men også Tom Idar Haugen (35), som har smurt kombinertløpernes ski denne sesongen, fikk i vår vite at han har for høye fluorverdier i blodet.

– Er det fortsatt en stor risiko å være smører?

– Ja, spesielt når det gjelder ventilasjon. Den aller største problemstillingen når det gjelder skismurning i dag er svevestøv som er i alle kabiner som ikke blir tatt bort, sier Ulf Bjerknes.

– Viktig med smøretrailere

Martin Johnsrud Sundby

VERDENSCUPVINNER: Martin Johnsrud Sundby og resten av de norske langrennsløperne er avhengig av smørerne for å kunne prestere bra.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ifølge den administrerende direktøren har særlig langrenn og skiskyting vært flinke til å tenke på problemstillingen rundt helsefarene ved skismurning.

– Det var slik disse smøretrailerne oppsto, der man har fokus på miljø og ventilasjon, sier Bjerknes.

Martin Johnsrud Sundby var ikke klar over helsefarene smørerne har blitt utsatt for.

– Det er uten tvil skremmende informasjon. Dette er overhodet ikke bra, sier Johnsrud Sundby.

Han er glad for at han kan være med på å tilrettelegge så gode forhold som mulig for sine smørere.

– Vi som løpere er glad for at vi har muligheten til å skaffe de smøretrailere. Mange tror dette er luksustrailere. Men realiteten er at det er for å forbedre forholdene for gutta som smører ski for oss, sier Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering