Hopp til innhold

Leinan Lund åpner opp om dramatisk ambulansetur: Fikk panikk og slet med å puste

Mari Leinan Lund ble hentet med ambulanse etter å ha falt stygt i Granåsen. Nå forteller hun om de dramatiske minuttene etter skrekkfallet og frykten for at neste års VM ryker.

Mari Leinan Lund falt stygt

– Det har vært noen tøffe dager.

Det sier Mari Leinan Lund til NRK, bare noen dager etter at hun falt stygt i Granåsen.

Det var i en provisorisk omgang i Trondheim-bakken det gikk galt for 24-åringen. Etter et langt svev på 110 meter tok hun først i bakken med skiene, men mistet balansen og gikk over ende. Da slo hun ansiktet i bakken, skled langt nedover og ble liggende.

Etter kort tid kom helsepersonell til.

Lund ble liggende og slå i bakken, tydelig opprørt, idet hun mottok tilsyn fra det medisinske apparatet.

– Jeg skjønte egentlig idet jeg landet at kneet røk, forteller Lund.

Fallet kan du se i videovinduet øverst.

Mari Leinan Lund på sykehuset

PÅ SYKEHUS: Mari Leinan Lund har en lang vei tilbake foran seg.

Foto: Privat

Rundt henne var lagvenninner i tårer, tydelig preget av fallet og bekymret for Lund, som ble fraktet bort på båre og kjørt til St. Olavs hospital i ambulanse.

Den 15 minutter lange kjøreturen var alt annet enn enkel.

– Den ambulanseturen var egentlig det som var det tøffeste. Det gjorde sykt vondt og jeg slet med å puste. Det bare tettet seg egentlig. Jeg har aldri kjent det før. Så jeg fikk etter hvert oksygentilførsel. Det hjalp litt og jeg fikk roet meg og ble tatt godt vare på, sier Lund.

Fikk en panikkreaksjon

Hun sier at hun kjente på en følelse av panikk mens hun var på vei til sykehuset. Lund har gjennom hele karrieren trøblet med skader – og skjønte at dette var en skade av det alvorlige slaget.

– Det var nok en panikkreaksjon, sier hun.

Verdenscup kombinert for kvinner

TØFF TID I VENTE: Mari Leinan Lund må belage seg på en rolig periode fremover.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg håpte jeg var ferdig med skader nå. Men ting kan skje. Det er jo en risikosport, legger hun til.

På sykehuset fikk hun påvist et avrevet korsbånd ødelagte menisker. I april skal hun under kniven og opereres.

Landslagslege Anders Heen sier det er for tidlig å si noe om rehabiliteringstiden, og forklarer at kneet trenger en periode med ro og hvile før man kan operere.

– Hun følges opp tett, og det planlegges for operasjon en gang etter påske, sier han i en uttalelse via Norges Skiforbund.

24-åringen har hatt noen rolige dager siden hun kom hjem fra sykehussjekken. Nå begynner det å gå opp for henne hva som faktisk har skjedd. Og at veien tilbake blir tøff.

– Det begynner å synke litt mer inn nå. Men jeg var skikkelig lei meg. Det var en situasjon som var vanskelig å håndtere. Det tok litt tid før jeg klarte å forsone meg med realiteten.

– Men det hjalp å få litt mer klarhet i det og få noen øvelser fra fysioterapeuten, sier Lund, og forteller at hun har hatt fem treningsøkter onsdag.

Les også «Pølsa» Pettersen beskyldte Northug for juks på podkast – så ble det slettet

Norway's Northug and Pettersen celebrate after winning men's team sprint cross-country final at Vancouver 2010 Winter Olympics in Whistler

Frykter for VM

Men selv om hun er innstilt på å legge ned jobben som kreves for å komme tilbake etter en såpass alvorlig skade, frykter hun det aller verste:

At neste års VM i Trondheim ryker.

– Ja, det gjør jeg. Men jeg prøver å ta det dag for dag og måned for måned. Målet er først og fremst få et sterkt og friskt kne igjen før jeg er tilbake, sier hun.

I VM ville hun, under normale omstendigheter, vært en naturlig medaljekandidat. Hun har to verdenscupseirer og tolv pallplasser i karrieren, og selv om hun mistet verdenscupavslutningen i Trondheim, endte hun på 3. plass i verdenscupen sammenlagt.

Verdenscup nordiske grener i Holmenkollen

PALLTRIO: Mari Leinan Lund, Ida Marie Hagen og Gyda Westvold Hansen har dominert i kombinert denne sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Lund sier det er trist å tenke på at et VM på hjemmebane kan ryke, og usikkerheten til opptreningen hjelper ikke på.

– Det er såpass lang rehabiliteringstid på korsbånd, og alle skadeforløp er individuelle også. Jeg må bare se hvordan jeg responderer på alt som skal skje og ta tiden til hjelp.

– Føler veldig med jenta

Sportssjef for kombinert, Ivar Stuan, deler Lunds bekymring og tror – dessverre – VM ryker for Lund.

– Realistisk sett gjør det nok det, sier han til NRK.

– Jeg føler veldig med jenta. Hun har vært gjennom mange tøffe tak og mange trøkker, legger han til.

Ivar Stuan

TRIST: Ivar Stuan, sportssjef i kombinert, sier han føler med Mari Leinan Lund.

Foto: NTB

Stuan påpeker at denne type skade og hopping er en dårlig kombinasjon. Nå som VM potensielt ryker for Lund, mener Stuan hun burde satse mot spesialhopp i OL i Cortina i 2026 – og returnere til kombinert etter det.

– Hun er den beste hopperen i kombinertsirkuset. Hun vil hevde seg i spesialhopp, mener Stuan.

Det er han som tar ut VM-troppen til mesterskapet i Trondheim. Stuan mener Lund burde vært forhåndsuttatt til VM, men at det ikke lar seg gjøre nå. Enn så lenge krysser han fingrene for at Lund kommer seg så fort som mulig.

– Om hun kommer til VM i Trondheim er det en fantastisk bonus, sier han.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal