Hopp til innhold

Møtte FIS-topper til krisemøte: Norge og andre toppnasjoner truer med å starte utbryterliga

Norge og flere andre nasjoner møtte onsdag FIS-presidenten for å diskutere et forslag som kan snu opp ned på internasjonal skisport.

Johan Eliasch og Holmenkollen

I HARDT VÆR: FIS-president Johan Eliasch kan måtte se norske utøvere konkurrere utenfor FIS-systemet i fremtiden.

Foto: NTB

Bakgrunnen er en konflikt mellom Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) og en lang rekke nasjonale skiforbund, deriblant Norges Skiforbund.

Dersom konflikten ikke løses, kan ytterste konsekvens være at forbundene, deriblant Norge, starter en egen «liga», et eget rennprogram utenfor FIS-systemet, får NRK opplyst.

– Vi har i dag hatt et konstruktivt møte med FIS og vi er enige om å møtes igjen om noen uker, sier Pernilla Bonde, generalsekretær i det svenske Skiforbundet om møtet.

Uenige i markedsavtale

Konflikten går først og fremst ut på hvordan markedsrettighetene til verdenscuprenn skal selges. Der Norge og de andre forbundene tidligere har solgt sine rettigheter selv, ønsker FIS nå å selge rettighetene på vegne av alle nasjoner, en såkalt sentralisering av rettighetene.

I juli gikk det ut en pressemelding fra FIS om at en slik avtale nå var inngått med rettighetsselskapet Infront.

FIS ønsket at denne avtalen skulle underskrives umiddelbart. Men nasjonene Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østerrike, Italia, Slovenia og Sveits har satt seg på bakbeina mot avtalen. De har derfor slått seg sammen og dannet en koalisjon de kaller «Snowflake». Ettersom avtalen som ligger på bordet er konfidensiell, vil ingen si nøyaktig hva som er problemet med avtalen.

Eliasch deler ut sølvmedalje til Aleksander Aamodt Kilde under VM i alpint i 2023.

MEDALJE: Johan Eliasch deler ut VM-sølv til Aleksander Aamodt Kilde under VM i alpint i 2023.

Foto: Lise Åserud / NTB

Utfordringen er ikke nødvendigvis en sentralisering av TV-rettighetene, men hvordan avtalen er utformet. Landene reagerer også kraftig på at de ikke er blitt involvert i arbeidet. De har derfor nektet å skrive under på avtalen.

Disse åtte landene har isteden jobbet sammen i halvannet år og hatt ukentlige møter siden oktober om en alternativ struktur. De åtte landene står for rundt 65 prosent av alle verdenscuprenn denne vinteren.

– Disse ledende skiforbundene deler ikke FIS sitt syn på hvordan skiverden skal styres, sier en anonym kilde i Snowflake.

Snowflake har gjentatte ganger forsøkt å få et møte med FIS om dette, uten å lykkes. Før nå.

Vil starte egne konkurranser

Frem til nå har de ulike verdenscuparrangørene kunnet selge sine TV- og markedsrettigheter selv. Når Norge arrangerer renn i Holmenkollen, er de selv ansvarlig for å selge både sponsor- og TV-rettigheter. Slik vil ikke Johan Eliasch, som ble valgt som FIS-president i 2021, lenger ha det.

De siste ukene har NRK, SVT og YLE snakket med en lang rekke personer i og utenfor FIS. Vi har fått høre om misnøye med Eliasch. Misnøyen dreier seg blant annet om mangel på demokratiske prosesser, særlig i tilknytning til avtalen med infront.

På direkte spørsmål om det er aktuelt å melde seg ut av FIS, svarer Pernilla Bonde følgende:

– Ambisjonen er å få til en enighet med FIS. Det er det vi jobber mot.

Pernilla Bonde

GENERALSEKRETÆR: Pernilla Bonde i det svenske Skiforbundet.

Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Dersom de åtte landene ikke blir hørt, ønsker de å starte egne konkurranser utenfor FIS-systemet, en slags superliga på snø.

– En utmelding er ikke det primære målet, men målet fra starten har vært å komme til samme forhandlingsbord som FIS og finne en løsning som kan gjennomføres i fellesskap, sier en av de sentrale personene i Snowflake.

Vi har forsøkt å få kontakt med ulike personer i FIS i arbeidet med denne saken. Hverken FIS-president Eliasch, generalsekretær Michel Vion eller medieavdelingen har besvart våre henvendelser onsdag ettermiddag.

– Et grunnleggende veivalg

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, er ikke overrasket over at misnøyen med Eliasch har gått så langt at en slags superliga på snø nå ligger på bordet. Han mener likevel dette først og fremst er et pressmiddel.

jps

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Presidenten har ikke vist noen signaler i retning av å komme sine mektigste medlemmer i møte – og da måtte det ende med å bli satt på spissen i en eller annen form. Truslene fra åtte meget sentrale medlemmer er definitivt en trussel Eliasch og FIS-ledelsen må ta på alvor, sier Saltvedt.

Han tror det først og fremst er fremgangsmåten til FIS-presidenten som har satt sinnene i kok hos de viktigste snøsportsnasjonene.

– Dette er en diskusjon som dreier seg om et helt grunnleggende veivalg for fremtiden til FIS, og da skal man ikke utelukke noen mulige konsekvenser. Snowflake-nasjonene kan i øyeblikket leve bedre uten FIS enn FIS kan leve uten dem. Og det vet også Johan Eliasch godt.

Har jobbet med alternativ avtale i halvannet år

I utgangspunktet ønsker Snowflake en løsning sammen med FIS. De ønsker å sentralisere rettighetene, slik også FIS ønsker, men de ønsker å gjøre det på en helt annen måte enn avtalen som ligger på bordet.

NRK får opplyst at både president Johan Eliasch, generalsekretær Michel Vion og kommersiell direktør Christian Salomon stilte i onsdagens møte som FIS' representanter.

Snowflake reagerer altså først og fremst på to ting:

  1. Hvordan den planlagte markedsavtalen ser ut.
  2. At de ikke er tatt med i diskusjoner om hvordan den bør se ut.
    Ragnhild Mowinckel (f.v.), president i Den internasjonale olympiske komité Thomas Bach, Kajsa Vickhoff Lie, og president i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet Johan Eliasch under utfor for kvinner under VM i alpint i fjor.

    MED IOC-PRESIDENTEN: Johan Eliasch (til høyre), sammen med IOC-president Thomas Bach. De to kvinnene er de norske alpinistene Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff-Lie.

    Foto: Lise Åserud / NTB

I halvannet år har de derfor jobbet med sitt eget forslag. NRK, SVT og YLE vet at dette arbeidet nå begynner å ta form. Avtalen landene har jobbet med er først og fremst en tanke om hvordan FIS bør selge sine rettigheter, men kan altså føre til at Snowflake starter egne konkurranser.

Da FIS-pressemeldingen om sentraliseringsavtalen ble publisert i juli, sa Eliasch følgende om avtalen:

– Jeg ble valgt som president med et mandat om endring. Der jeg ser områder vi kan forbedre oss, vil jeg gjøre det, selv om det ikke er lett, sier Eliasch i pressemeldingen og legger til:

– Vi har presset på i den overbevisning at sentralisering av markedsrettighetene vil være bra for utøverne, medlemsland og for alle i verden som har en lidenskap for snøsport.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal