Hopp til innhold

Møtte FIS-topper til krisemøte: Norge og andre toppnasjoner truer med å starte utbryterliga

Norge og flere andre nasjoner møtte onsdag FIS-presidenten for å diskutere et forslag som kan snu opp ned på internasjonal skisport.

Johan Eliasch og Holmenkollen

I HARDT VÆR: FIS-president Johan Eliasch kan måtte se norske utøvere konkurrere utenfor FIS-systemet i fremtiden.

Foto: NTB

Bakgrunnen er en konflikt mellom Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) og en lang rekke nasjonale skiforbund, deriblant Norges Skiforbund.

Dersom konflikten ikke løses, kan ytterste konsekvens være at forbundene, deriblant Norge, starter en egen «liga», et eget rennprogram utenfor FIS-systemet, får NRK opplyst.

– Vi har i dag hatt et konstruktivt møte med FIS og vi er enige om å møtes igjen om noen uker, sier Pernilla Bonde, generalsekretær i det svenske Skiforbundet om møtet.

Uenige i markedsavtale

Konflikten går først og fremst ut på hvordan markedsrettighetene til verdenscuprenn skal selges. Der Norge og de andre forbundene tidligere har solgt sine rettigheter selv, ønsker FIS nå å selge rettighetene på vegne av alle nasjoner, en såkalt sentralisering av rettighetene.

I juli gikk det ut en pressemelding fra FIS om at en slik avtale nå var inngått med rettighetsselskapet Infront.

FIS ønsket at denne avtalen skulle underskrives umiddelbart. Men nasjonene Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østerrike, Italia, Slovenia og Sveits har satt seg på bakbeina mot avtalen. De har derfor slått seg sammen og dannet en koalisjon de kaller «Snowflake». Ettersom avtalen som ligger på bordet er konfidensiell, vil ingen si nøyaktig hva som er problemet med avtalen.

Eliasch deler ut sølvmedalje til Aleksander Aamodt Kilde under VM i alpint i 2023.

MEDALJE: Johan Eliasch deler ut VM-sølv til Aleksander Aamodt Kilde under VM i alpint i 2023.

Foto: Lise Åserud / NTB

Utfordringen er ikke nødvendigvis en sentralisering av TV-rettighetene, men hvordan avtalen er utformet. Landene reagerer også kraftig på at de ikke er blitt involvert i arbeidet. De har derfor nektet å skrive under på avtalen.

Disse åtte landene har isteden jobbet sammen i halvannet år og hatt ukentlige møter siden oktober om en alternativ struktur. De åtte landene står for rundt 65 prosent av alle verdenscuprenn denne vinteren.

– Disse ledende skiforbundene deler ikke FIS sitt syn på hvordan skiverden skal styres, sier en anonym kilde i Snowflake.

Snowflake har gjentatte ganger forsøkt å få et møte med FIS om dette, uten å lykkes. Før nå.

Vil starte egne konkurranser

Frem til nå har de ulike verdenscuparrangørene kunnet selge sine TV- og markedsrettigheter selv. Når Norge arrangerer renn i Holmenkollen, er de selv ansvarlig for å selge både sponsor- og TV-rettigheter. Slik vil ikke Johan Eliasch, som ble valgt som FIS-president i 2021, lenger ha det.

De siste ukene har NRK, SVT og YLE snakket med en lang rekke personer i og utenfor FIS. Vi har fått høre om misnøye med Eliasch. Misnøyen dreier seg blant annet om mangel på demokratiske prosesser, særlig i tilknytning til avtalen med infront.

På direkte spørsmål om det er aktuelt å melde seg ut av FIS, svarer Pernilla Bonde følgende:

– Ambisjonen er å få til en enighet med FIS. Det er det vi jobber mot.

Pernilla Bonde

GENERALSEKRETÆR: Pernilla Bonde i det svenske Skiforbundet.

Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Dersom de åtte landene ikke blir hørt, ønsker de å starte egne konkurranser utenfor FIS-systemet, en slags superliga på snø.

– En utmelding er ikke det primære målet, men målet fra starten har vært å komme til samme forhandlingsbord som FIS og finne en løsning som kan gjennomføres i fellesskap, sier en av de sentrale personene i Snowflake.

Vi har forsøkt å få kontakt med ulike personer i FIS i arbeidet med denne saken. Hverken FIS-president Eliasch, generalsekretær Michel Vion eller medieavdelingen har besvart våre henvendelser onsdag ettermiddag.

– Et grunnleggende veivalg

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, er ikke overrasket over at misnøyen med Eliasch har gått så langt at en slags superliga på snø nå ligger på bordet. Han mener likevel dette først og fremst er et pressmiddel.

jps

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Presidenten har ikke vist noen signaler i retning av å komme sine mektigste medlemmer i møte – og da måtte det ende med å bli satt på spissen i en eller annen form. Truslene fra åtte meget sentrale medlemmer er definitivt en trussel Eliasch og FIS-ledelsen må ta på alvor, sier Saltvedt.

Han tror det først og fremst er fremgangsmåten til FIS-presidenten som har satt sinnene i kok hos de viktigste snøsportsnasjonene.

– Dette er en diskusjon som dreier seg om et helt grunnleggende veivalg for fremtiden til FIS, og da skal man ikke utelukke noen mulige konsekvenser. Snowflake-nasjonene kan i øyeblikket leve bedre uten FIS enn FIS kan leve uten dem. Og det vet også Johan Eliasch godt.

Har jobbet med alternativ avtale i halvannet år

I utgangspunktet ønsker Snowflake en løsning sammen med FIS. De ønsker å sentralisere rettighetene, slik også FIS ønsker, men de ønsker å gjøre det på en helt annen måte enn avtalen som ligger på bordet.

NRK får opplyst at både president Johan Eliasch, generalsekretær Michel Vion og kommersiell direktør Christian Salomon stilte i onsdagens møte som FIS' representanter.

Snowflake reagerer altså først og fremst på to ting:

 1. Hvordan den planlagte markedsavtalen ser ut.
 2. At de ikke er tatt med i diskusjoner om hvordan den bør se ut.
  Ragnhild Mowinckel (f.v.), president i Den internasjonale olympiske komité Thomas Bach, Kajsa Vickhoff Lie, og president i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet Johan Eliasch under utfor for kvinner under VM i alpint i fjor.

  MED IOC-PRESIDENTEN: Johan Eliasch (til høyre), sammen med IOC-president Thomas Bach. De to kvinnene er de norske alpinistene Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff-Lie.

  Foto: Lise Åserud / NTB

I halvannet år har de derfor jobbet med sitt eget forslag. NRK, SVT og YLE vet at dette arbeidet nå begynner å ta form. Avtalen landene har jobbet med er først og fremst en tanke om hvordan FIS bør selge sine rettigheter, men kan altså føre til at Snowflake starter egne konkurranser.

Da FIS-pressemeldingen om sentraliseringsavtalen ble publisert i juli, sa Eliasch følgende om avtalen:

– Jeg ble valgt som president med et mandat om endring. Der jeg ser områder vi kan forbedre oss, vil jeg gjøre det, selv om det ikke er lett, sier Eliasch i pressemeldingen og legger til:

– Vi har presset på i den overbevisning at sentralisering av markedsrettighetene vil være bra for utøverne, medlemsland og for alle i verden som har en lidenskap for snøsport.

Siste nytt

 • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

  Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

  Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

  Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

  Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

  Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

  Championship - Leeds United v Hull City
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Kokte over i derby - tre røde kort på overtid da Inter tok ligatittelen

  Inter kunne mandag juble for sin 20. Serie A-tittel. Veteranen Francesco Acerbi (35) ledet an i 2-1-seieren over byrival Milan på San Siro – i en kamp som tok fullstendig fyr på overtid.

  Inter hadde før mandagens duell vunnet fem strake Milano-derby siden september 2022. Milan måtte holde byrivalen til minst uavgjort om ikke Inter skulle sikre ligatittelen.

  Men de svart- og rødkledde greide aldri komme helt tilbake i kampen etter å ha havnet under 0-2. Dermed tok Inter sin sjette strake seier mellom lagene i alle turneringer.

  Med seieren klatrer Inter opp på 20 serietitler, noe som er én mer enn byrivalen. Milan tok sin 19. triumf i 2022. Juventus har vunnet klart flest med sine 36, men det er fire år siden sist Torino-laget vant Serie A.

  På overtid ble det bråk opptil flere ganger. Først da Theo Hernández (Milan) og Denzel Dumfries (Inter) barket sammen. De begge ble deretter utvist. I etterkant måtte også Davide Calabria (Milan) forlate banen da han slo Davide Frattesi i ansiktet i feltet.

  Det er første gang en Serie A-tittel blir sikret i Milano-derbyet. Inter-spillerne jublet vilt etter kampslutt, og tilskuere i begge leirene felte tårer. (NTB)

  Serie A - AC Milan v Inter Milan
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Haaland kom til kort – Djokovic vant prestisjepris

  Erling Braut Haaland var blant de nominerte, men Novak Djokovic stakk av med prisen som årets mannlige idrettsutøver for 2023 på Laureus-seremonien mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling. Årets seremoni var lagt til den spanske hovedstaden Madrid.

  I kampen om Laureus-prisen hadde Haaland konkurranse av Djokovic (tennis), Mondo Duplantis (friidrett), Noah Lyles (friidrett), Lionel Messi (fotball) og Max Verstappen (Formel 1).

  Messi vant prisen i fjor etter at han ledet Argentina til VM-tittelen.

  Fotballstjernen Aitana Bonmatí fikk prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Barcelona-spilleren var sentral for Spania da de gikk til topps i VM i Australia og New Zealand. (NTB)

  Laureus World Sports Awards
  Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal