Hopp til innhold

Fifa truer VM-hotellene med å bryte kontrakten

Fifa hevder de vil terminere kontrakten med VM-hotell som sier nei til homofile gjester.

The Torch

NÆRMER SEG VM: The Thorch Hotel Doha (t.v.) ligger like ved Khalifa stadion i Doha. Hotellet er et av VM-hotellene som nekter homofile å bestille rom.

Foto: USA TODAY USPW / Reuters

– Hoteller, i likhet med alle andre som yter service i forbindelse med VM og som ikke overholder de høye standardene fastsatt av arrangørene, vil få sine kontrakter terminert, skriver en talsmann fra Fifa i en e-post til NRK, SVT og Danmarks radio.

Torsdag avdekket NRK, SVT og DR at flere VM-hoteller nekter homofile å bestille rom. Over en fjerdedel av hotellene anbefalte at homofile ikke viser sin legning mens man er i Qatar.

Det var hotellene The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay og Wyndham Grand Regency som nektet homofile adgang.

VM-hotellene i Qatar

Dette svarte hotellene. Flere av de grå hotellene har vi hatt dialog med, men til tross for gjentatte spørsmål på telefon og e-post, har de ikke svart på om de tillater homofile gjester.

Etter at saken ble kjent, og Fifa har fått vite hvilke hoteller det er snakk om, har forbundet vært i kontakt med Qatars VM-komite.

Fifa garanterer at de nevnte hotellene «nok en gang blir gjort oppmerksom på våre strenge krav om at alle gjester er velkomne på en ikke-diskriminerende måte». Fifa skriver videre at VM-hotellene vil bli overvåket og evaluert gjennom revisjoner og inspeksjoner.

– Hvorfor tro på dem?

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt setter et stort spørsmålstegn bak om Fifa faktisk vil følge opp saken.

Gi meg én grunn til at vi skal tro på dem? Hva har Fifa egentlig oppnådd på rettighetsfronten i Qatar de siste 11 årene? De har hatt en unik mulighet til å påvirke uten å ha vist interesse overhodet til å bruke den. De har lovet, senest Gianni Infantino (Fifa-president, journ.anm.) i april, at sikkerheten for LGBT+-personer skal garanteres og har åpenbart ikke gjort noe som helst for å forankre dette i arrangørnasjonen, sier Saltvedt.

Saltvedt tviler sterkt på at det blir reelle følger for VM-hoteller som sier nei til LHBT+-personer.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Han tror uttalelsene er et forsøk på å midlertidig dempe kritikk.

Ingenting kommer til å endre seg. Ingen med annen legning enn den aksepterte heterofilien kommer til å føle seg velkomne eller trygge noe som helst sted i Qatar, som kommer til å arrangere et VM for de utvalgte og kun dem. Med Fifas velsignelse, sier Saltvedt.

– Dypt bekymringsverdig

Danske Stanis Elsborg er senioranalytiker i Play the Game, som har fulgt Fifa tett i en årrekke.

Han håper Fifa følger opp hotellene, men:

Man kan jo være i tvil når man er så tett på VM og man ikke har kontroll på et så alvorlig tema. Fotball skal være for alle, men når man ikke har kontroll på dette, så sår det tvil før VM-sluttspillet. Jeg er bekymret for om man får kontroll på disse tingene. Jeg synes det er dypt, dypt bekymringsverdig. Vi må håpe at de får det i orden – heller i går enn i morgen, sier Elsborg til NRK.

Samtidig påpeker Elsborg at saken reiser andre spørsmål for ham.

Hvordan kommer det til å være generelt når VM-sluttspillet finner sted? Det skal være adgang på de hotellene som Fifa anbefaler, men jeg lurer på hvordan det blir for folk med annen seksuell orientering når VM er i gang og man skal kysse en med samme kjønn, sier dansken.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Finne månedens spiller

  Branns superspiss Bård Finne er blitt belønnet både med landslagsplass og pris som månedens spiller etter en flott mai måned.

  Finne scoret seks mål på fem kamper i Eliteserien forrige måned og hjalp Brann til flere seirer. Bergenserne er også klar for fjerde runde i cupen med hjelp av tre mål fra Finne.

  – Det har vært en veldig god måned, så det er veldig hyggelig, sier Finne til TV 2. (NTB)

  Bård Finne
  Foto: Bjørnar Morønning / NTB
 • Nummer 12 på Fifa-rankingen

  Norges fotballkvinner er på 12.-plass på den siste Fifa-rankingen foran sommerens VM i Australia og New Zealand, melder NTB.

  Siden forrige oppdatering i slutten av mars har Norge tapt 2-4 for Spania og spilt 3-3 mot Sverige. Det gjør at Hege Riises lag holder plassen, viser den nye oversikten på nettsidene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Norge er drøyt åtte poeng bak Japan på 11.-plass. USA topper fortsatt foran Tyskland og Sverige. Regjerende europamester England innehar fjerdeplassen.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tok med flaskekaster på cupkamp

  Fotballdommer Rohit Saggi (31) hadde onsdag et møte med tenåringen som kastet en flaske på ham.

  Flaskeepisoden skjedde etter kampslutt i Stabæks 2-1-seier over Vålerenga i slutten av mai. Da dommertrioen var på vei mot spillertunnelen, kastet en mindreårig publikummer en flaske som traff Saggi i hodet, som førte til en mindre hjernerystelse. Tilskueren er utestengt fra Nadderud ut året.

  De siste dagene har Saggi snakket med foreldrene til vedkommende, og da han ble oppnevnt som dommer i NM-kampen mellom Fredrikstad og Viking, spurte han om flaskekasteren ville være med, skriver Saggi på sin Instagram-konto.

  «Vi la vekk flaskehendelsen hele dagen. Vi hadde fokus på veien fremover. Det føltes både riktig og bra», skriver Saggi. (NTB)

  Rohit Saggi
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste