Hopp til innhold

Fifa truer VM-hotellene med å bryte kontrakten

Fifa hevder de vil terminere kontrakten med VM-hotell som sier nei til homofile gjester.

The Torch

NÆRMER SEG VM: The Thorch Hotel Doha (t.v.) ligger like ved Khalifa stadion i Doha. Hotellet er et av VM-hotellene som nekter homofile å bestille rom.

Foto: USA TODAY USPW / Reuters

– Hoteller, i likhet med alle andre som yter service i forbindelse med VM og som ikke overholder de høye standardene fastsatt av arrangørene, vil få sine kontrakter terminert, skriver en talsmann fra Fifa i en e-post til NRK, SVT og Danmarks radio.

Torsdag avdekket NRK, SVT og DR at flere VM-hoteller nekter homofile å bestille rom. Over en fjerdedel av hotellene anbefalte at homofile ikke viser sin legning mens man er i Qatar.

Det var hotellene The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay og Wyndham Grand Regency som nektet homofile adgang.

VM-hotellene i Qatar

Dette svarte hotellene. Flere av de grå hotellene har vi hatt dialog med, men til tross for gjentatte spørsmål på telefon og e-post, har de ikke svart på om de tillater homofile gjester.

Etter at saken ble kjent, og Fifa har fått vite hvilke hoteller det er snakk om, har forbundet vært i kontakt med Qatars VM-komite.

Fifa garanterer at de nevnte hotellene «nok en gang blir gjort oppmerksom på våre strenge krav om at alle gjester er velkomne på en ikke-diskriminerende måte». Fifa skriver videre at VM-hotellene vil bli overvåket og evaluert gjennom revisjoner og inspeksjoner.

– Hvorfor tro på dem?

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt setter et stort spørsmålstegn bak om Fifa faktisk vil følge opp saken.

Gi meg én grunn til at vi skal tro på dem? Hva har Fifa egentlig oppnådd på rettighetsfronten i Qatar de siste 11 årene? De har hatt en unik mulighet til å påvirke uten å ha vist interesse overhodet til å bruke den. De har lovet, senest Gianni Infantino (Fifa-president, journ.anm.) i april, at sikkerheten for LGBT+-personer skal garanteres og har åpenbart ikke gjort noe som helst for å forankre dette i arrangørnasjonen, sier Saltvedt.

Saltvedt tviler sterkt på at det blir reelle følger for VM-hoteller som sier nei til LHBT+-personer.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Han tror uttalelsene er et forsøk på å midlertidig dempe kritikk.

Ingenting kommer til å endre seg. Ingen med annen legning enn den aksepterte heterofilien kommer til å føle seg velkomne eller trygge noe som helst sted i Qatar, som kommer til å arrangere et VM for de utvalgte og kun dem. Med Fifas velsignelse, sier Saltvedt.

– Dypt bekymringsverdig

Danske Stanis Elsborg er senioranalytiker i Play the Game, som har fulgt Fifa tett i en årrekke.

Han håper Fifa følger opp hotellene, men:

Man kan jo være i tvil når man er så tett på VM og man ikke har kontroll på et så alvorlig tema. Fotball skal være for alle, men når man ikke har kontroll på dette, så sår det tvil før VM-sluttspillet. Jeg er bekymret for om man får kontroll på disse tingene. Jeg synes det er dypt, dypt bekymringsverdig. Vi må håpe at de får det i orden – heller i går enn i morgen, sier Elsborg til NRK.

Samtidig påpeker Elsborg at saken reiser andre spørsmål for ham.

Hvordan kommer det til å være generelt når VM-sluttspillet finner sted? Det skal være adgang på de hotellene som Fifa anbefaler, men jeg lurer på hvordan det blir for folk med annen seksuell orientering når VM er i gang og man skal kysse en med samme kjønn, sier dansken.

Siste nytt

 • Carapaz tok Ecuadors første etappeseier i Tour de France – Evenepoel tok innpå Pogacar

  Rundt åtte minutter foran sammenlagtfavorittene syklet Richard Carapaz i ensom majestet inn til sin første etappeseier i Tour de France.

  Like før toppen i det nest siste fjellet støtet Tadej Pogacar seg fra favorittgruppen, og fikk luke ned til Jacob Vingegaard og Remco Evenepoel. Men i utforkjøringen ble han hentet inn igjen.

  I den siste bakken var det Evenepoel som var sterkest av sammenlagtrytterne. Han tok inn 10 sekunder på Pogacar og 12 sekunder på Vingegaard. Like før mål spurtet Pogacar fra Vingegaard og økte ledelsen i sammendraget med 2 små sekunder.

  Det var på forhånd ventet at det ville bli en bruddetappe og det ble en ellevill bruddkamp i flere mil. Lagsjef i Uno-X, Thor Hushovd, hadde varslet at det norske laget skulle prøve å få Tobias Halland Johannessen i brudd, men det lyktes ikke for den norske 24-åringen, til tross for flere forsøk.

  – Det er frustrerende, jeg gjør vel samme feil som sist, sier Halland Johannessen til TV 2.

  Istedenfor hadde Uno-X Magnus Cort i et firemannsbrudd, mens Jonas Abrahamsen, Odd Christian Eiking og Johannes Kulset alle kom seg med i en bruddgruppe på over 40 ryttere som kom seg av gårde fra hovedfeltet med fem-seks mil igjen.

  – Det var brutalt og full gass fra start, sier Johannes Kulset til TV 2 etter etappen.

  Med 17 kilometer igjen støtet Simon Yates fra den utvidede utbrytergruppen. Richard Carapaz hentet etter hvert inn Yates fire kilometer fra toppen av den nest siste stigningen.

  I det bratteste partiet støtet Carapaz fra Yates og kjørte inn til etappeseier.

  Uno-X Mobility-rytter Magnus Cort kom på 7. plass etter en lang dag i brudd. Johannes Kulset ble beste norske rytter med sin 19. plass.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Allan Saint-Maximin på lån til Fenerbahçe

  Den tidligere Premier League og Newcastle-stjernen Allan Saint-Maximin går på lån til den tyrkiske klubben Fenerbahçe ut neste sesong.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider onsdag.

  Saint-Maximin signerte for den saudiarabiske klubben Al-Alhi i fjor sommer, og er nå klar for europeisk klubbfotball igjen.

  Der får han José Mourinho som trener etter at han signerte for den tyrkiske klubben tidligere i sommer.

  MBMlneoLs14
  Foto: AFP
 • Person dømt til betinget fengsel etter rasisme mot Real Madrid-stjerner

  En person er dømt i en spansk domstol etter alvorlige rasistiske ytringer mot to Real Madrid-stjerner.

  Både Vinicius Junior og Antonio Rüdiger er blitt utsatt for rasisme i nettavisen Marcas digitale forum.

  Det er Real Madrid i samarbeid med Vinicius som har stevnet personen for retten.

  Dommen er åtte måneders betinget fengsel, mot at personen deltar i et program som skal forebygge diskriminering og ikke deltar i Marcas nettforum på 20 måneder.

  Det er Real Madrid selv som melder om dommen på sine nettsider. De skriver at dette er den andre strafferettslige dommen for rasistiske ytringer mot Real Madrid-spillere. (NTB)

  Ua6KoYhr9bc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal