Hopp til innhold

Fifa truer VM-hotellene med å bryte kontrakten

Fifa hevder de vil terminere kontrakten med VM-hotell som sier nei til homofile gjester.

The Torch

NÆRMER SEG VM: The Thorch Hotel Doha (t.v.) ligger like ved Khalifa stadion i Doha. Hotellet er et av VM-hotellene som nekter homofile å bestille rom.

Foto: USA TODAY USPW / Reuters

– Hoteller, i likhet med alle andre som yter service i forbindelse med VM og som ikke overholder de høye standardene fastsatt av arrangørene, vil få sine kontrakter terminert, skriver en talsmann fra Fifa i en e-post til NRK, SVT og Danmarks radio.

Torsdag avdekket NRK, SVT og DR at flere VM-hoteller nekter homofile å bestille rom. Over en fjerdedel av hotellene anbefalte at homofile ikke viser sin legning mens man er i Qatar.

Det var hotellene The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay og Wyndham Grand Regency som nektet homofile adgang.

VM-hotellene i Qatar

Dette svarte hotellene. Flere av de grå hotellene har vi hatt dialog med, men til tross for gjentatte spørsmål på telefon og e-post, har de ikke svart på om de tillater homofile gjester.

Etter at saken ble kjent, og Fifa har fått vite hvilke hoteller det er snakk om, har forbundet vært i kontakt med Qatars VM-komite.

Fifa garanterer at de nevnte hotellene «nok en gang blir gjort oppmerksom på våre strenge krav om at alle gjester er velkomne på en ikke-diskriminerende måte». Fifa skriver videre at VM-hotellene vil bli overvåket og evaluert gjennom revisjoner og inspeksjoner.

– Hvorfor tro på dem?

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt setter et stort spørsmålstegn bak om Fifa faktisk vil følge opp saken.

Gi meg én grunn til at vi skal tro på dem? Hva har Fifa egentlig oppnådd på rettighetsfronten i Qatar de siste 11 årene? De har hatt en unik mulighet til å påvirke uten å ha vist interesse overhodet til å bruke den. De har lovet, senest Gianni Infantino (Fifa-president, journ.anm.) i april, at sikkerheten for LGBT+-personer skal garanteres og har åpenbart ikke gjort noe som helst for å forankre dette i arrangørnasjonen, sier Saltvedt.

Saltvedt tviler sterkt på at det blir reelle følger for VM-hoteller som sier nei til LHBT+-personer.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Han tror uttalelsene er et forsøk på å midlertidig dempe kritikk.

Ingenting kommer til å endre seg. Ingen med annen legning enn den aksepterte heterofilien kommer til å føle seg velkomne eller trygge noe som helst sted i Qatar, som kommer til å arrangere et VM for de utvalgte og kun dem. Med Fifas velsignelse, sier Saltvedt.

– Dypt bekymringsverdig

Danske Stanis Elsborg er senioranalytiker i Play the Game, som har fulgt Fifa tett i en årrekke.

Han håper Fifa følger opp hotellene, men:

Man kan jo være i tvil når man er så tett på VM og man ikke har kontroll på et så alvorlig tema. Fotball skal være for alle, men når man ikke har kontroll på dette, så sår det tvil før VM-sluttspillet. Jeg er bekymret for om man får kontroll på disse tingene. Jeg synes det er dypt, dypt bekymringsverdig. Vi må håpe at de får det i orden – heller i går enn i morgen, sier Elsborg til NRK.

Samtidig påpeker Elsborg at saken reiser andre spørsmål for ham.

Hvordan kommer det til å være generelt når VM-sluttspillet finner sted? Det skal være adgang på de hotellene som Fifa anbefaler, men jeg lurer på hvordan det blir for folk med annen seksuell orientering når VM er i gang og man skal kysse en med samme kjønn, sier dansken.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Menneskerettsgrupper krever milliardkompensasjon til migrantarbeidere i Qatar

  En koalisjon av menneskerettsgrupper krever at Fifa og Qatar setter av 4,3 milliarder kroner til kompensasjon til skadde migrantarbeidere og etterlatte.

  «Fifa og Qatar har sviktet migrantarbeiderne som har vært avgjørende for verdensmesterskapet (i fotball) i 2022, men de kan fortsatt gi kompensasjon til de alvorlig skadde og familiene til de døde», skriver Human Rights Watch i en uttalelse.

  Bak uttalelsen står også Amnesty, organisasjonen FairSquare og en koalisjon av menneskerettsgrupper. (NTB)

  Qatar
  Foto: NTB
 • Herrem må operere – kan miste håndball-EM

  Sola-stjernen Camilla Herrem skal operere akillesen og vil være på sidelinjen i opp til seks måneder. Det betyr at EM i november står i fare.

  Det opplyser hun selv overfor TV 2 etter onsdagens tap for Storhamar i håndballsluttspillets semifinale.

  – Det gjør vondt hver gang jeg går eller springer – egentlig når jeg gjør alt, sier Herrem til kanalen.

  Herrem har spilt 17 mesterskap for Norge siden EM-debuten i 2008. Operasjonen kan gjøre at den rekken brytes.

  – Akkurat nå må jeg være realist og tenke at det er vanskelig å nå EM. Jeg vil heller ikke forhaste meg noe sånn at det går utover videre karriere. Jeg har kommet til et punkt der helsen må komme først, sier hun.

  Hun sier imidlertid at hun vil satse mot håndball-VM på hjemmebane i 2023 og OL i Paris året etter. (NTB)

  Håndball kvinner 2022: Norge - Montenegro
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste