Hopp til innhold

Etter 10 år er ingenting glemt

Erik Røstes presidentperiode har vært en gullalder for norsk skiidrett. Det har også vært et decennium med masse turbulens, som til slutt endte med at Røste i realiteten valgte å gå før han risikerte å bli fjernet.

VM på ski for junior og U-23

GIR SEG: Erik Røste tar ikke gjenvalg som skipresident.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det største problemet etter ti år er at Røste fortsatt ikke virker helt som om han har forstått rollen sin, hvis man skal tro evalueringsrapporten etter bråket rundt landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen.

Rapporten kritiserte Røste kraftig for å utvide sin rolle langt inn i det som skal være generalsekretærens domené. Røstes skistyre blir også irettesatt særdeles klart, i en rapport som overrasket mange i sin tydelighet, også overfor motparten i denne striden.

Rapporten endte indirekte med å felle Røste, selv om han nå selv velger å gi seg.

Sjansen for at han kunne blitt gjenvalgt på sommerens skiting er nemlig fortsatt mer enn til stede.

Men støyen på veien dit ville garantert gjort ytterligere skade på norsk skisports for tiden lett tilsølte renommé.

Derfor vil avgjørelsen fra Røstes side uansett fremstå som klok.

Historien har gitt oss en hovedregel: Ti år som president er nok, om man er statsleder eller leder et skiforbund.

Les også Røste bekrefter til NRK: Gir seg som skipresident – stiller ikke til gjenvalg

D5MWT5k-l7U

President med stor P

«Det er med stor grad av ydmykhet jeg står her i dag», var ordene nyvalgt skipresident Erik røste brukte i 2012.

Mange vil nok mene han har flyttet seg ganske mye fra der han sto på skitinget på Hamar gjennom de snart ti årene som har gått siden den gang.

Erik Røste har etter hvert blitt president med ganske stor P, en som utad utstråler makt og posisjon mer enn folkelighet, uavhengig av antall strikkede gensere man blir sett i.

Men hoppkonflikten blir mest av alt et uryddig punktum på en periode som har inneholdt viktige oppturer for norsk skiidrett, også utenfor de snødekte arenaene.

Hoppkonflikten

HOPPKONFLIKT: Erik Røste etter et møte i forbindelse med konflikten mellom skiforbundet og Clas Brede Bråthen

Foto: Ali Zare / NTB

Mye vil helt sikkert dreie seg om å sikre overføringer og midler til breddeaktiviteten i Ski-Norge når Røste skal holde sin avskjedstale på skitinget i Molde i juni.

Og lite av det kommer til å gjøre varig inntrykk på andre enn de det faktisk berører.

Dette er likevel den viktigste delen av en skipresidents aktivitet. Og her vil mange nok komme til å gi ham rett til at han har lyktes på et vesentlig område.

Kampen mot Kristoffersen

Det gjorde han også i det som kanskje var den prinsipielt viktigste saken under hans 10 år som leder for norsk skiidrett, nemlig den der Norges Skiforbund endte i rettssalen mot en av sine utøvere, stjernealpinisten Henrik Kristoffersen.

Det som på overflaten dreide seg om en selvfokusert alpinist-rebell i kamp mot et mektig forbund med redsel for å miste sin monopoliserte makt over pengestrømmen i skiidretten, var dypest sett en kamp for hele den nåværende organisasjonsmodellen for norsk idrett, i hvert fall sett fra skiforbundets side.

En opprivende rettssak endte med å gi medhold til Erik Røste og hans forbund. Fellesskapets behov skal fortsette å begrense enkeltutøvernes råderett, uansett hvilke sportslige fordeler en kontrakt med drikkegiganter kan gi.

Betydningen av denne dommen er den kanskje aller viktigste arven fra Erik Røstes presidentperiode.

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

FORKLARTE SEG I TINGRETTEN: Erik Røste, her i vitneboksen i Oslo tingrett, i forbindelse med rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i 2019.

Foto: Berit Roald / NTB

Veien videre – og Välbe

Det er meget mulig Erik Røste også vil huskes for sitt arbeid for likestilling i skiidretten på internasjonalt nivå. Der har han allerede bidratt til markante skritt fremover.
Men støyen etter at hans kandidatur ble fremmet foran et mulig kvinnelig på vegne av Norge i 2018, sitter fortsatt i.

Nå får han uansett etter all sannsynlighet en ny periode som medlem i det mektige råd, som er ledet av svensk-britiske Johan Eliasch og blant annet har den mektige russiske skipresident Jelena Välbe som medlem.

Forslagsfristen for medlemmer for neste periode er nemlig 22. april.

Ingen ny norsk skipresident er valgt innen den tid.

Derfor får Røste to nye år til å fordype sitt avtrykk i skisporten.

Verdenscup ski nordiske grener.

NYE ÅR MED VÄLBE: Erik Røste sitter i FIS Council sammen med blant annet den mektige russiske skipresident Jelena Välbe.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og til å hjelpe oss med å forstå hvorfor FIS Council (styret i Det internasjonale skiforbundet) aldri ville bidra med en prinsipiell avgjørelse som stoppet russisk og hviterussisk deltagelse i de gjenstående verdenscupkonkurransene etter invasjonen i Ukraina.

Spørsmålet rundt Russlands posisjon og deltagelse i internasjonal skiidrett vil bli sentralt de neste to årene for FIS Council, med tidligere skipresident Erik Røste som norsk representant. Og med dét vil det også være en forventning om en stor grad av klarhet fra norsk side.

Kostnader og klima

Den som skal ta over i Norges Skiforbund og senere FIS Council får nødvendigvis en formidabel oppgave. Ikke bare på grunn av en splittelse mellom de forskjellige grenene i forbundet som det kan ta tid å reparere. Eller åpne interne stridigheter i langrennslandslaget, forbundets kommersielle kjæledegger gjennom en årrekke.

For tross en økonomi som likevel gir trygghet en god stund fremover, er grunnfjellet i konstant forvitring.

Medlemstallene synker i en fart som virkelig bør gi grunn til bekymring.

Og grepene for å prøve å snu denne tendensen, i den grad de virkelig har eksistert, har ikke vært i nærheten av å fungere. Skiidrettene er utsatt, både på grunn av kostnadsbarrierer og klima. For en ny president blir dette det viktigste fokus, langt foran å opprettholde tallene på mesterskapsmedaljer.

Les også Mener klimaendringer vil gjøre vinter-OL farligere for utøverne

Redningshelikopter i Wengen

Finnes det en kvinne?

Samme dag som nasjonen har fått sin første kvinnelige kringkastingssjef og bare en drøy uke etter at Norge fikk sin første kvinnelige fotballpresident, vil mange si det er på tide at valgkomiteen, under ledelse av Røstes forgjenger, Sverre Seeberg, innstiller på en kvinne også som ny president i Norges Skiforbund.

En slik kan hete Åsne Havnelid, Guri Knotten, Tove Moe Dyrhaug – eller noe helt annet.

BoK6ScYJG0U

RBK-SJEF: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det som allerede er klart, er at det vil bli debatt på skitinget rundt forslaget fra Akershus skikrets om at presidenten ikke lenger skal være såkalt arbeidende, altså i 100 prosent stilling, og heller bli å oppfatte som et styrelederverv.

I en brytningstid for skisporten, og med bare tre år til VM i Trondheim og et mulig tilsvarende i alpint i Narvik bare to år senere, lyder ikke et slikt forslag umiddelbart klokt.

Presidentlønna er i øyeblikket i overkant av 1,5 millioner kroner.

Denne må Erik Røste uansett nå klare seg uten, når han nå snart skal fokusere på oppgavene i FIS med hovedsete i Oberhofen.

Røste fra Gjøvik ble først virkelig et navn i norsk skiidrett som trener for den daværende langrennskongen Bjørn Dæhlie på 1990-tallet.

Med dagens avgjørelse sluttes ringen, ironisk nok.
De neste to årene vil de begge først og fremst bli å se i Sveits.

Sportsnyheter

Leverte under press: – Èn av tingene vi har etterlyst

Hode. Venstre fot. Høyre fot. Ada Hegerberg (28) vartet opp med hat trick i skjebnekampen hjemme mot Portugal.

Siste nytt

 • OL-vinner dømt for storming av Kongressen

  Den amerikanske OL-gullvinneren i svømming Klete Keller er dømt til seks måneders husarrest, 360 timers samfunnstjeneste og tre års prøvetid for sin rolle i stormingen av Kongressen 6. januar 2021, melder ABC News.

  Keller var blant de første som ble pågrepet etter kongresstormingen. Keller, som nå er 41 år gammel, erkjente seg skyldig i retten.

  – Jeg fordømmer volden som ble begått den dagen, sa han, og lovet «å ikke gjenta fortidens handlinger».

  Keller deltok i OL i 2000, 2004 og 2008. Han har tatt to gull og ytterligere tre medaljer, skriver NTB.

  Capitol Riot Olympic Swimmer
  Foto: AP
 • Fristil: Eie nummer seks i Big Air-finalen i Beijing

  Friskikjører Sandra Eie ble sjette beste kvinne i finalen i Big Air i verdenscupen i Beijing lørdag.

  Eie var eneste norske utøver som kom seg til finale i både herre- og kvinneklassen. Der skaffet hun seg 139,75 poeng med to hopp på henholdsvis 75,75 og 64 poeng.

  Sveitsiske Mathilde Gremaud vant konkurransen foran britiske Muir Kirsty og Flora Tabanellio (Italia), skriver NTB.

  Freeski landslaget til VM, Sandra Eie
  Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
 • Sprengkulde før Klæbo-renn – svært nær grenseverdiene

  Lørdagens norgescuprenn i langrenn på Gålå blir en svært kald fornøyelse for Johannes Høsflot Klæbo og konkurrentene.

  Lørdag morgen ble det målt minus 17,8 grader på det kaldeste punktet i løypa, melder arrangørene. Grensen for å kunne avvikle renn er på 18 minus.

  Dermed holdt man seg på rett side av grenseverdiene nærmest med knapp margin. Samtidig går deltakerne mot en uhyre kald dag på Gålå.

  10 kilometer klassisk stil står på programmet for både menn og kvinner. Johannes Høsflot Klæbo, som vant fredagens sprint på Gålå, står på startlistene, skriver NTB.

  Klæbo, kald, OL
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal