Hopp til innhold

Etter 10 år er ingenting glemt

Erik Røstes presidentperiode har vært en gullalder for norsk skiidrett. Det har også vært et decennium med masse turbulens, som til slutt endte med at Røste i realiteten valgte å gå før han risikerte å bli fjernet.

VM på ski for junior og U-23

GIR SEG: Erik Røste tar ikke gjenvalg som skipresident.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det største problemet etter ti år er at Røste fortsatt ikke virker helt som om han har forstått rollen sin, hvis man skal tro evalueringsrapporten etter bråket rundt landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen.

Rapporten kritiserte Røste kraftig for å utvide sin rolle langt inn i det som skal være generalsekretærens domené. Røstes skistyre blir også irettesatt særdeles klart, i en rapport som overrasket mange i sin tydelighet, også overfor motparten i denne striden.

Rapporten endte indirekte med å felle Røste, selv om han nå selv velger å gi seg.

Sjansen for at han kunne blitt gjenvalgt på sommerens skiting er nemlig fortsatt mer enn til stede.

Men støyen på veien dit ville garantert gjort ytterligere skade på norsk skisports for tiden lett tilsølte renommé.

Derfor vil avgjørelsen fra Røstes side uansett fremstå som klok.

Historien har gitt oss en hovedregel: Ti år som president er nok, om man er statsleder eller leder et skiforbund.

Les også Røste bekrefter til NRK: Gir seg som skipresident – stiller ikke til gjenvalg

D5MWT5k-l7U

President med stor P

«Det er med stor grad av ydmykhet jeg står her i dag», var ordene nyvalgt skipresident Erik røste brukte i 2012.

Mange vil nok mene han har flyttet seg ganske mye fra der han sto på skitinget på Hamar gjennom de snart ti årene som har gått siden den gang.

Erik Røste har etter hvert blitt president med ganske stor P, en som utad utstråler makt og posisjon mer enn folkelighet, uavhengig av antall strikkede gensere man blir sett i.

Men hoppkonflikten blir mest av alt et uryddig punktum på en periode som har inneholdt viktige oppturer for norsk skiidrett, også utenfor de snødekte arenaene.

Hoppkonflikten

HOPPKONFLIKT: Erik Røste etter et møte i forbindelse med konflikten mellom skiforbundet og Clas Brede Bråthen

Foto: Ali Zare / NTB

Mye vil helt sikkert dreie seg om å sikre overføringer og midler til breddeaktiviteten i Ski-Norge når Røste skal holde sin avskjedstale på skitinget i Molde i juni.

Og lite av det kommer til å gjøre varig inntrykk på andre enn de det faktisk berører.

Dette er likevel den viktigste delen av en skipresidents aktivitet. Og her vil mange nok komme til å gi ham rett til at han har lyktes på et vesentlig område.

Kampen mot Kristoffersen

Det gjorde han også i det som kanskje var den prinsipielt viktigste saken under hans 10 år som leder for norsk skiidrett, nemlig den der Norges Skiforbund endte i rettssalen mot en av sine utøvere, stjernealpinisten Henrik Kristoffersen.

Det som på overflaten dreide seg om en selvfokusert alpinist-rebell i kamp mot et mektig forbund med redsel for å miste sin monopoliserte makt over pengestrømmen i skiidretten, var dypest sett en kamp for hele den nåværende organisasjonsmodellen for norsk idrett, i hvert fall sett fra skiforbundets side.

En opprivende rettssak endte med å gi medhold til Erik Røste og hans forbund. Fellesskapets behov skal fortsette å begrense enkeltutøvernes råderett, uansett hvilke sportslige fordeler en kontrakt med drikkegiganter kan gi.

Betydningen av denne dommen er den kanskje aller viktigste arven fra Erik Røstes presidentperiode.

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

FORKLARTE SEG I TINGRETTEN: Erik Røste, her i vitneboksen i Oslo tingrett, i forbindelse med rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i 2019.

Foto: Berit Roald / NTB

Veien videre – og Välbe

Det er meget mulig Erik Røste også vil huskes for sitt arbeid for likestilling i skiidretten på internasjonalt nivå. Der har han allerede bidratt til markante skritt fremover.
Men støyen etter at hans kandidatur ble fremmet foran et mulig kvinnelig på vegne av Norge i 2018, sitter fortsatt i.

Nå får han uansett etter all sannsynlighet en ny periode som medlem i det mektige råd, som er ledet av svensk-britiske Johan Eliasch og blant annet har den mektige russiske skipresident Jelena Välbe som medlem.

Forslagsfristen for medlemmer for neste periode er nemlig 22. april.

Ingen ny norsk skipresident er valgt innen den tid.

Derfor får Røste to nye år til å fordype sitt avtrykk i skisporten.

Verdenscup ski nordiske grener.

NYE ÅR MED VÄLBE: Erik Røste sitter i FIS Council sammen med blant annet den mektige russiske skipresident Jelena Välbe.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og til å hjelpe oss med å forstå hvorfor FIS Council (styret i Det internasjonale skiforbundet) aldri ville bidra med en prinsipiell avgjørelse som stoppet russisk og hviterussisk deltagelse i de gjenstående verdenscupkonkurransene etter invasjonen i Ukraina.

Spørsmålet rundt Russlands posisjon og deltagelse i internasjonal skiidrett vil bli sentralt de neste to årene for FIS Council, med tidligere skipresident Erik Røste som norsk representant. Og med dét vil det også være en forventning om en stor grad av klarhet fra norsk side.

Kostnader og klima

Den som skal ta over i Norges Skiforbund og senere FIS Council får nødvendigvis en formidabel oppgave. Ikke bare på grunn av en splittelse mellom de forskjellige grenene i forbundet som det kan ta tid å reparere. Eller åpne interne stridigheter i langrennslandslaget, forbundets kommersielle kjæledegger gjennom en årrekke.

For tross en økonomi som likevel gir trygghet en god stund fremover, er grunnfjellet i konstant forvitring.

Medlemstallene synker i en fart som virkelig bør gi grunn til bekymring.

Og grepene for å prøve å snu denne tendensen, i den grad de virkelig har eksistert, har ikke vært i nærheten av å fungere. Skiidrettene er utsatt, både på grunn av kostnadsbarrierer og klima. For en ny president blir dette det viktigste fokus, langt foran å opprettholde tallene på mesterskapsmedaljer.

Les også Mener klimaendringer vil gjøre vinter-OL farligere for utøverne

Redningshelikopter i Wengen

Finnes det en kvinne?

Samme dag som nasjonen har fått sin første kvinnelige kringkastingssjef og bare en drøy uke etter at Norge fikk sin første kvinnelige fotballpresident, vil mange si det er på tide at valgkomiteen, under ledelse av Røstes forgjenger, Sverre Seeberg, innstiller på en kvinne også som ny president i Norges Skiforbund.

En slik kan hete Åsne Havnelid, Guri Knotten, Tove Moe Dyrhaug – eller noe helt annet.

BoK6ScYJG0U

RBK-SJEF: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det som allerede er klart, er at det vil bli debatt på skitinget rundt forslaget fra Akershus skikrets om at presidenten ikke lenger skal være såkalt arbeidende, altså i 100 prosent stilling, og heller bli å oppfatte som et styrelederverv.

I en brytningstid for skisporten, og med bare tre år til VM i Trondheim og et mulig tilsvarende i alpint i Narvik bare to år senere, lyder ikke et slikt forslag umiddelbart klokt.

Presidentlønna er i øyeblikket i overkant av 1,5 millioner kroner.

Denne må Erik Røste uansett nå klare seg uten, når han nå snart skal fokusere på oppgavene i FIS med hovedsete i Oberhofen.

Røste fra Gjøvik ble først virkelig et navn i norsk skiidrett som trener for den daværende langrennskongen Bjørn Dæhlie på 1990-tallet.

Med dagens avgjørelse sluttes ringen, ironisk nok.
De neste to årene vil de begge først og fremst bli å se i Sveits.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal