Hopp til innhold

Erna om ny OL-søknad: – Må være et ønske fra det norske folk

OSLO/PYEONGCHANG (NRK): Kan et nytt vinter-OL i Norge bli en realitet i overskuelig fremtid? – Det kan godt tenkes, sier Erna Solberg i OL-modus i Pyeongchang.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

PÅ OL-TUR: Statisminister Erna Solberg er for tiden på besøk i Sør-Korea. Der fikk hun blant annet hilse på OL-maskoten «Soohorang».

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte fredag et ungdomssenter en times kjøring fra OL-byen Pyeongchang før hun fikk med seg guttene fristilløp.

Hun skal ikke være lenge i Sør-Korea, og har et meget tett program, men tok seg tid til et raskt intervju med NRK etter å ha gratulert Simen Hegstad Krüger med sølvet.

– Han var veldig glad! Det må man også være etter et sølv. Vi må ikke bli så bortskjemt at sølv på 15 kilometer og bronse i super-G ikke er bra nok, sier Solberg.

OL til Norge?

– Kan OL i Norge igjen bli en realitet?

– Det kan godt tenkes en gang i fremtiden, men det må være et ønske fra det norske folk. Det er en stor investering for et lite land som Norge. Og det er fellesskapets penger vi bruker på dette. Enstemming blir det aldri, men det må være en ganske tydelig majoritet som ønsker at vi skal arrangere OL, svarer Solberg.

Norge har ikke vært vertsnasjon siden lekene på Lillehammer i 1994. Både Oslo og Tromsø har vært aktuelle flere ganger de siste årene, men planene ble stanset før IOC måtte ta en avgjørelse.

FOLKEFEST: OL på Lillehammer var en enorm publikumssuksess.

Foto: Jan Greve / NTB scanpix

Sist ut var Telemark som i fjor la frem planer om OL i 2026, men styret i Norges Idrettsforbund sa nei.

– Først må vi jobbe med hvorfor Norge skal arrangere OL. Jeg syns det er gjort en god jobb med å få rimeligere leker de siste årene. Det som var ekstravaganse tidligere er nok dimensjonert betydelig ned, sier Solberg.

– Hva har OL på Lillehammer betydd for Norge?

– Mye for norsk stolthet. Det å vise at vi kunne arrangere noe så vellykket. Og det er et godt minne med alle de fantastiske idrettsprestasjonene. Og det åpnet øynene til veldig mange for norsk vinter- og idrettskultur.

Skal se hockeyguttene

Statsministeren, som er på tur sammen med ektemannen Sindre Finnes, skal blant annet se langrennsstafetten for kvinner lørdag og hockeyguttenes kamp mot Tyskland søndag før hun reiser hjem.

– Idrettsprestasjoner betyr mye oppmerksomhet for Norge. Da jeg var i Japan nå var Maren Lundby den de snakket mest om. De hadde merket seg den lille jenta fra Norge som hoppet langt. Idretten er med på å gi landet vårt «goodwill» man kan benytte i det politiske programmet og i næringslivet, sier statsministeren.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal