Hopp til innhold

Endelig viser Fàbregas gamle takter

KOMMENTAR: Det siste året har Cesc Fàbregas blitt utskjelt og latterligjort, selv av egne fans. Nå fremstår spanjolen som drivkraften bak Chelseas forbedringer under Guus Hiddink.

FBL-ENG-PR-ARSENAL-CHELSEA

LETTET: Cesc Fàbregas virket tydelig lettet etter at Chelsea hadde slått Arsenal 1-0 søndag.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Treg. Ubrukelig. Slange. Rotte.

Dette er noen av ordene som har blitt kastet etter Cesc Fàbregas de siste 12 månedene. De to første har stort sett blitt brukt av nøytrale og kommentatorer som har sett spanjolen blitt forvandlet fra mesterlig playmaker til saltstøtte.

De to siste har kommet fra Chelsea-fans, samt en av deres egne sikkerhetsvakter.

Det har ikke vært en enkel tid for Fàbregas. Den romantiske hjemkomsten til Barcelona varte kun i tre år, og da Arsenal ikke hentet ham tilbake, risikerte han sin egen popularitet ved å gå til Chelsea. Der ble han godtatt gjennom storspill i første halvdel av forrige sesong, men prestasjonene siden har vært så bleke at selv deler av Stamford Bridge har snudd ryggen til.

Fàbregas var blant dem som ble beskyldt av fansen for å ha sviktet José Mourinho. Senere var det en av sikkerhetsvaktenes tur.

«Du er en slange, du er Arsenal», sa mannen, som ble sparket for uttalelsen. «Hva skjedde med deg?»

Håpløst og uforklarlig

SOCCER-ENGLAND-CHE-NOR/ Chelsea v Norwich City - Barclays Premier League

INGEN MATCH: Cesc Fàbregas og tidligere Chelsea-manager José Mourinho i diskusjon i november i fjor.

Foto: Stefan Wermuth / Reuters

Akkurat dét spørsmålet har ikke vært lett å besvare. Så briljant og kreativ var Fàbregas i sine første seks måneder på Stamford Bridge, at han noterte seg for 15 målgivende innen januar. Siden har han vært et av de mest sjokkerende symbolene på Chelseas kollaps under Mourinho.

Enkle pasninger har trillet utover sidelinjen. Beina har gått enda tregere enn før. Det hele har vært et mysterium.

En situasjon i bortekampen mot Tottenham oppsummerte situasjonen. Fàbregas sto lenge over et frispark og vurderte flere muligheter. Til slutt bestemte han seg, vendte kroppen til siden og sendte ballen rett ut av spill. Helt uten press. På helt uforklarlig vis.

Hva var det han drev med?

Styrer butikken

Ingen har funnet forklaringen ennå, men det som kan fastslås nå, er at Fàbregas er i ferd med å finne seg selv igjen.

Dette har skjedd samtidig som Chelsea har løftet seg under Hiddink. De har ikke tapt på de åtte kampene under nederlenderen, og etter å ha spilt syv bortekamper i ligaen uten seier, har de nå vunnet to på rad.

Spesielt denne måneden har Fàbregas vist gamle takter. Seieren borte mot Crystal Palace ble sikret av mål fra Diego Costa, Oscar og Willian, men Alan Pardew innrømmet at det var Fàbregas som hadde styrt butikken.

«Vi var ikke i nærheten av ham», sa Palace-sjefen.

I 3-3-kampen hjemme mot Everton var det Fàbregas som tok kontroll da Chelsea snudde 0-2 til 2-2. Først med en følsom pasning til Costa, og så med et mål selv.

FBL-ENG-PR-CHELSEA-EVERTON

TILBAKE: Cesc Fàbregas scoret mot Everton forrige helg. Da var han igjen fansens helt.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

En ny vri

Mot Arsenal var han majestetisk. Det var ingen mål eller målgivende denne gangen – Costa scoret kampens eneste mål – men han gjorde bortimot alt annet. De små lekre pasningene, de kjappe ballvekslingene, de konstante involveringene som gjør at laget kan bygge opp tålmodige angrep.

Roen, autoriteten. Selv et par løp langs kantene.

Storspilleren vi kjenner var tilbake.

Selv defensivt var han strålende. Han spilte egentlig like bak Costa, men jobbet hardt uten ball og leverte flere gode taklinger. Det virket som om han hadde fått et fysisk løft, som hadde gitt mer selvtillit, som igjen hadde forbedret det tekniske aspektet. Faktisk bekreftet Hiddink før helgen at det fysiske hadde blitt bedre.

«Vi beordret ham ikke til å henge i gymsalen og løfte 100 kilo», sa Hiddink. «Jeg tror heller han har blitt skarpere av treningene våre, hvor øvelsene terper kjappe endringer i tempo og rytme».

Enkelte har lenge bemerket at Fàbregas ofte spiller bra i første halvdel av sesongen og forsvinner i andre. Mot Arsenal var han ifølge Opta spilleren med flest pasninger (83), suksessfulle taklinger (6), ballvinninger (12) og skaffede frispark (5).

Kanskje gjør han det motsatte denne sesongen.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal