Hopp til innhold

Celina var nær ved å gi opp City-drømmen

MANCHESTER (NRK): Bersant Celina (19) står med ny kontrakt, landslagsdebut og toppscorertittel på reservelaget til Manchester City det siste året. Men ting kunne sett helt annerledes ut.

City

DEBUTEN: Her kommer Bersant Celina inn til sine første offisielle minutter for Manchester City under FA-cupkampen mot Norwich i januar.

Foto: Alex Morton / Reuters

– Jeg trivdes ikke i det hele tatt.

Bersant Celina sitter i Mercedesen sin på vei til et møte med agenten. De sotede rutene og det spesialdesignede nummerskiltet vitner om at profflivet behandler 19-åringen fra Drammen godt.

Men veien fra Drammen til drømmen har vært lang.

Historien begynner egentlig i 1998. Familien Celina flyktet fra Kosovo til Norge da Bersant var to år.

Pappa Edvar forteller at krigen i hjemlandet var blitt for farlig. Venner av faren fikk et ultimatum: drep Bersants pappa, eller bli drept selv.

Minst, men best

I Norge fikk moren og faren jobb som rengjøringspersonale på en restaurant. Det gjorde at de til slutt fikk råd til en bolig i drabantbyen Fjell i Drammen.

Kunstgressbanen ved Fjell skole ble Bersants andre hjem. Skolen var det ikke så farlig med.

Det var mye viktigere å få spille ball.

Bersant startet derfor i den lokale klubben Drafn. Der spilte han fast på et lag som var to år eldre enn ham. Han var den desidert minste, men også blant de beste.

– Jeg spilte med storebroren min og de eldre gutta. Jeg tenkte aldri på hvor jeg skulle ende opp, jeg hadde det bare gøy, sier Celina om barndommen.

Bersant

YNGST: Bersant Celina (t.v.) spilte med brorens lag i Drafn. De var to år eldre, men Bersant var fortsatt en av de beste på laget.

Bersants første trener, Olav Gjesteby, forteller om en av Bersants aller første fotballkamper. Han skulle byttes inn på kanten mot et lag som hadde en høy og sterk forsvarsspiller.

Beskjeden fra treneren var klar: når Bersant fikk ballen skulle han gjøre det enkelt, bare spille den til en medspiller. Bersant fikk ballen og sendte den mellom beina til forsvareren, før han plukket den opp på den andre siden.

– Jeg måtte bytte han ut igjen. Jeg var redd for at han skulle bli drept utpå der, ler Gjesteby.

– Det høres ut som noe jeg kunne gjort, svarer Bersant med et smil om munnen.

Fra Drafn gikk turen til Strømsgodset. Også der spilte han på et lag med spillere som var eldre enn ham. Fortsatt var han blant de beste.

Blant andre spilte han med Iver Fossum og Martin Ødegaard. Alle tre var eksepsjonelle talenter, som naturligvis ble fulgt tett av store internasjonale klubber.

Celina dro på prøvespill i flere Premier League-klubber før han som 15-åring fikk sin første proffkontrakt med Manchester City.

Måtte bytte vertsfamilie

Bersant dro. Han var ikke i tvil, det var jo dette han ville.

– Hvis jeg ikke tok sjansen hadde jeg angret, forklarer Celina.

De første månedene bodde han og faren på et leilighetshotell midt i Manchester. Da faren flyttet tilbake til Norge ble Bersant boende hos en vertsfamilie. Men kjemien med denne familien fungerte ikke.

Blant annet følte han at vertsfamilien var for strenge. Overgangen var stor.

– Det var ikke det jeg var vant til. Jeg hadde foretrukket å bo med noen fra familien. Jeg savnet venner og å være i Norge, sier Celina.

Celina på treningsfeltet

OFFENSIV: NRK møtte Bersant Celina på treningsanlegget i Manchester.

Unggutten fra Norge trivdes så dårlig at han måtte bytte vertsfamilie. Det var en befrielse.

For 15 år gamle Celina var det uvant ikke å ha større frihet. I Drammen hadde han spilt fotball når han ville. Da han sluttet på skolen, dro han ikke hjem for å gjøre lekser – han dro på banen for å spille.

Det kunne han ikke gjøre lenger.

Vurderte å flytte hjem

Vertsfamilien var riktignok bare en del av grunnen til at han ikke trivdes. For som 15-åring var han helt alene i en ny by. Han hadde verken venner eller familie rundt seg.

Han kjente ingen.

– Det var hardt å bo alene og jeg savnet venner og familie. Men nå er dette hjemmet mitt, forteller han.

Pappa Edvar forklarer at det gikk så langt at Bersant var usikker på om han i det hele tatt ville fortsette å bo i byen.

– Det første året var ikke lett for ham. Han ville flytte tilbake til Norge, men klubben jobbet for at han skulle bli.

Og Bersant ble.

Drømmen var for sterk til å gi slipp på.

– Jeg tenkte på de hjemme hver eneste dag. Det som drev meg var hva jeg ville bli. Jeg jobbet hardt hver dag, sier Bersant selv om det første året.

Bersant Celina i Manchester

HJEMME: I dag bor Bersant sammen med kjæresten i en leilighet midt i sentrum av Manchester.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Men for pappa Edvar var det naturligvis tøft å sitte hjemme og vite at sønnen ikke hadde det bra.

– Det er vanskelig for alle foreldre å ha barna sine langt unna. Du vet ikke hva som skjer.

Måtte tilpasse seg systemene

På akademiet til Manchester City, en av verdens beste fotballklubber, var kulturen en helt annen. Han måtte følge faste treningsregimer. Han fikk heller ikke lov til å spille fotball utenom treningene. I tillegg fikk han beskjed av klubben om at han måtte gå på skole.

– Jeg kom hit og trodde jeg bare skulle spille fotball, men jeg endte med å gå på college. Det var ikke noe jeg likte, jeg måtte ha på uniform og sånn, smiler Celina.

– Jeg gikk på skole tre dager i uka og trente på kveldene. Det var kjedelig ikke å kunne spille fotball når jeg ville. Men etterhvert lærte jeg meg til å følge rutinene. Jeg skjønte hvor viktig det var med restitusjon.

Saken fortsetter under videovinduet.

Bersant Celina var nær ved å gi opp City-drømmen etter at han flyttet til Manchester. 19-åringen har nettopp fått ny kontrakt med storklubben, men ting kunne endt på en helt annen måte. Reporter: Halvor Ekeland, Foto: Roy Pettersen, redigering: Roy Kenneth Jacobsen.

VIDEO: Bersant Celina forteller hvorfor han var nær ved å gi opp City-karrieren.

– Har vært en lang reise

Satsingen har etterhvert båret frukter. Bersant har nå bodd i Manchester i fire år.

Han har etablert seg på reservelaget og trener til daglig med A-laget til Manchester City.
– Jeg savner dem hjemme hver dag. Men det er lettere nå. Dette er hjemmet mitt. For to tre år siden følte jeg fortsatt at Norge var hjemmet mitt.

Valget av landslag har vært konfliktfylt. Men nå er valget tatt, Bersant skal spille landslagsfotball for Kosovo.

Sesongen har egentlig vært en eneste stor opptur. Etter landskampen for Kosovo i november fikk han forhandlet til seg ny fireårskontrakt med klubben. En kontrakt som er verdt godt over sju millioner kroner i året, pluss en rekke bonuser.

Bersant med bilen

GLIS: Som seg hør og bør har Celina kjøpt seg bil med spesialdesignede skilt og sotede ruter.

Han har fått seg kjæreste, ble toppscorer på reservelaget og scoret nest flest mål i hele ligaen denne sesongen. I tillegg har han fått debuten på førstelaget og i Premier League.

Men Bersant er ikke fornøyd helt enda.

– Målet mitt er å bli så god som mulig. Jeg vet jeg kan bli den beste hvis jeg har lyst. Jeg tror jeg kan bli best.

Veien fra Drammen har vært lang. Men Bersant Celina angrer ikke på veivalget.

– Det har vært en lang reise, men det er det beste jeg har gjort i mitt liv. Jeg var bare 15 år, men det er lettere nå. Dette er hjemmet mitt, sier Celina.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal