Hopp til innhold

Mensen-grep sikret EM-gull: – Det er nok en del som ikke tror på det

Anita Yvonne Stenberg tok gull på 10 kilometer scratch banesykling under EM-uka i München fredag kveld. Gullet dediserer hun til et helt spesielt treningsgrep.

Anita Stenberg

DEDISERER: Stenberg mener trening tilpasset menstruasjon har vært nøkkelen bak EM-gullet hun tok fredag.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

29-åringen fra Drammen slo britiske Jessica Roberts og polske Nikola Wielowska som tok de andre medaljene.

– Det var helt sinnssykt. Det har vært en drøm i mange år, men nivået har blitt høyere og høyere, sier Stenberg til NRK.

Stenberg har 35 NM-gull i banesykling og tok bronse i poengløp under VM i banesykling i 2020. Dette er hennes første internasjonale gullmedalje.

– Det var bare en ting jeg skulle, og det var å stole på magefølelsen. Jeg stolte på den og den brakte meg gullet. Det var helt sykt, rett og slett, sier Stenberg med et bredt smil.

2022 European Championships - Cycling Track

JUBEL: Her har Anita Stenberg akkurat innsett at EM-gullet er hennes.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Hun lå et stykke bak i syv runder, før hun begynte å forsere konkurrenter.

– Jeg hadde et veldig hardt løp. Det var høy fart med en gang og ingen hadde lyst å roe ned. Da det var syv runder igjen var jeg egentlig ganske langt bak. Skulle jeg bare stole på at jeg kom frem, og jeg kom frem.

Da det var en runde igjen så visste jeg at det er nå jeg skal fyre den av og passere de andre. Jeg timet det helt perfekt, forteller hun.

I München fikk hun raskt et norsk flagg og følelsene var utenpå sykkeldrakta.

– Jeg kan nesten ikke forstå at jeg klarte det. Jeg har hatt den magefølelsen så mange ganger og ikke stolt på den. Så har det jo gått galt. Jeg måtte bare stole på den, og enten så går det eller ikke. Jeg hadde beina til det og en perfekt timing. Jeg gleder meg til å se det igjen. Det var helt vilt, følger Stenberg opp.

Se spurten til Anita Stenberg i videovinduet over.

Tilpasset trening

Før OL i Tokyo følte Stenberg at treningen hun la ned ikke ga de resultatene hun ønsket. Hun følte at treningsplanen ikke tok hensyn til menstruasjonssyklusen, og valgte å tilpasse treningen etter hvor i syklusen hun var.

Det førte til femteplass i OL, og nå EM-gull takket være treningsendringen, ifølge henne selv.

Anita Stenberg

TILPASSET: Treningsopplegget til Stenberg har de siste årene vært tilpasset hennes egen menstruasjonssyklus.

Foto: Fredrik Mentzoni / Olympiatoppen

– Det har gjort at jeg har klart å utvikle meg på riktig måte. At trening har gitt det utbyttet som den skal, og at jeg har forstått min egen kropp, og min trener har forstått hvordan treningen fungerer for meg.

– Vi har visst når jeg kan trene ekstra hardt og når jeg må restituere, sove og spise mer. Det har gjort at vi har visst hva vi skal gjøre, og stolt på prosessen, forklarer Stenberg.

– Kroppen har respondert som den skal, for den har fått den harde treningen og fått restitusjon når den skal. Det har gitt en god dynamikk mellom meg og min trener. Vi har forstått hverandre bedre, følger hun opp.

Stenberg mener det har vært helt avgjørende for hennes gode utvikling de siste årene at hun byttet treningsmetode.

– Ja. Det har det. Hvis ikke kunne jeg blitt presset på feil tidspunkt og hatt tro på at kroppen kunne utvikles, og hadde ikke hatt den samme fremgangen, sier Stenberg.

Les også Kritisk til transpersonars deltaking: – Vanskeleg å godta

Lotte Miller

– Slik det er å være jente

Sammen med treneren sin kartla banesyklisten sin egen syklus, og i et halvt år målte de pulsen og temperaturen hennes, tok urinprøver hver morgen, noterte søvnkvalitet og gjorde en subjektiv vurdering av humøret hennes.

Funnene viste når i syklusen Stenberg kunne gjennomføre de hardeste øktene, og når hun trengte hvile.

– Vi har gjort dette snart i to år, og jeg har tatt utrolig store steg på to år. Jeg ble fem i OL, og nå har jeg tatt mitt første EM-gull. Jeg tror det har vært veldig viktig at jeg har hatt trening tilpasset meg, forklarer hun.

Stenberg

JUBEL: Anita Stenberg med gullmedaljen.

Likevel er hun en av få kvinnelige utøvere som trener på denne måten.

– Det er nok en del som kanskje ikke tror på det. Det er litt komplisert, samtidig som det ikke er det, sier Stenberg.

Hun mener det gir ekstra motivasjon å forstå sin egen kropp.

– Nå vet jeg noen ganger hvorfor jeg står opp og har det ikke like bra som andre dager og er kjempemotivert. Da vet jeg at det ikke er noe galt med meg, det er bare slik det er å være jente, forteller Stenberg og avslutter:

– Du er på lag med deg selv og forstår hvorfor du reagerer som du gjør, og da aksepterer du det.

Les også EM-favoritten trassa hjartetrøbbel: – Roing var ikkje viktig, det var meir å overleve

Ask Tjøm på sykehuset

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal