Hopp til innhold

Ingebrigtsen mener han ble hindret av konkurrent: – Han var borti meg hele tiden

Til tross for nok et gull og overlegen seier, mener Jakob Ingebrigtsen at han ikke fikk gått så hardt som han ville på 1500-meterfinalen. 21-åringen mener årsaken var en litt vel ivrig spanjol.

Germany European Championships Athletics

TAKTIKK: García lå tett inntil Ingebrigtsen i store deler av løpet.

Foto: Martin Meissner / AP

– Det er så lekende lett. Han løper EM som om det er NM, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

Ingebrigtsen løp til slutt over målstreken i ensom majestet, men mener likevel at han hadde mer å gå på – og retter en pekefinger mot sin spanske konkurrent Mario García.

– Han var veldig ivrig han spanjolen. Jeg skjønner det jo, han er en av de bedre løperne, men han var borti meg hele tiden så da kunne jeg ikke gå i like hardt som jeg ville i midten. Så da måtte jeg på en måte svare litt på sisterunden, sier Ingebrigtsen til NRK.

García forteller at det var en helt vill fart allerede fra start, og at han var bevisst tett på Ingebrigtsen.

Germany European Championships Athletics

SJANSELØS: For Mario García ble det for tungt å holde følge med Ingebrigtsen.

Foto: Martin Meissner / AP

Jeg prøvde bare å være så nærme ham som mulig, for å prøve og slå han de siste hundre meterne, men han er åpenbart på et annet nivå akkurat nå, sier García til NRK.

Jakob dro farten og han er en olympisk mester av en grunn, så gratulerer til han. Han løper en sisterunde som jeg ikke klarer på dette tidspunktet.

Spanjolen løp til slutt inn til bronse, over to sekunder bak nordmannen.

– Nå ligger de strødd

Ingebrigtsen lå fremst i feltet igjennom nesten hele løpet, og inn i den siste svingen så han ut til å ha full kontroll. Broren hadde ønsket at også noen andre var med på drajobben.

– Hvorfor skal han gjøre det så vanskelig for seg selv? Nå ligger de strødd seks stykk der borte, sier en fornøyd storebror Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Athletics: European Championships - Day 4

GANGER TO: For andre gang i München kunne Ingebrigtsen kle seg med det norske flagget.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Etter at nok et gull var i boks, skulle storebroren ønske det var flere løp igjen enn det er.

– Han er i så god form, det er synd det ikke er så mange konkurranser igjen.

21-åringen vant med tiden 3.32,76, som er ny mesterskapsrekord.

– Det føles veldig bra. Veldig glad for å kunne prestere godt. Jeg føler meg ganske bra. Jobben er ikke gjort ennå. Jeg vil gjerne ut og løpe mer, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Men det er gøy å vinne, men og gøy å ta en rekord i samme slengen.

Se rekordløpet – som også utsatte partilederdebatten i Arendal:

Finalen ble utsatt

Styrtregn og tordenvær i München gjorde at EM-øvelsene ble utsatt med 20 minutter. Dermed måtte Ingebrigtsen smøre seg med litt tålmodighet før han og de andre 1500-meterløperne fikk slippe ut på tartanen.

Men det så ikke ut til å ha påvirket 21-åringen på noen måte og Ingebrigtsen la seg tidlig foran og dro feltet.

Friidrett, EM i München

DRO LASSET: Ingebrigtsen dro feltet store deler av løpet.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Det er ikke mye vind her. Det er en fordel når du skal løpe så mye foran, sa Post, som også påpekte at Sandnes-gutten er vant til å løpe i røft vær.

Den lille vinden bremset ikke Ingebrigtsen i jakten på gullet. På sisterunden så han fryktelig sterk ut, og inn på oppløpssiden fikk han meter på meter.

– De makter ikke holde følge gjennom svingen, sa Post.

– Hvis han løper jevnt fra start skreller han av alle andre. Han er så overlegen. Det er enormt. Jeg har sagt det før og kan bare gjenta det: Vi er kjempeheldige vi som er glad i friidrett, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ble historisk for to dager siden

For to dager siden ble Ingebrigtsen tidenes første nordmann med tre EM-gull i friidrett utendørs, da han tok EM-gull på 5000 meter. Nå står han altså med fire.

Etter gullet på 5000 meter snakket han kun med NRK og et par utvalgte internasjonale TV-stasjoner, før han suste rett igjennom intervjusonen og startet restitueringen før finalen på 1500 meter.

For 5000-meteren havnet nemlig midt mellom kvalifiseringen og finalen på 1500 meter. Henrik Ingebrigtsen kritiserte programmet, og mente det var rart at broren ikke fikk gjøre seg ferdig med 1500 meteren før han skulle over på en ny distanse.

Les også Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal