Hopp til innhold

VM-manager: NRK-ekspert tror norsk smøring vil gi femmilssuksess

De norske løperne har gang på gang hatt strålende ski i VM. NRKs ekspert Christoffer Callesen tror det vil gi enda større fordel på femmila og tremila.

VM ski 2019. Langrenn, 4x10 km stafett menn

BYTTET: Om Aleksandr Bolsjunov velger å droppe søndagens femmil er Sjur Røthe et åpenbart valg, mener panelet i NRKs VM-managerprogram.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Hør den nyeste episoden av NRKs VM-managerprogram:

Nå nærmer ski-VM seg slutten. Kvinnenes stafettseiersrekke røk, men heldigvis gjorde Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo jobben på sin stafett. Og en av dem må kanskje på VM-managerlaget?

Det er kanskje ikke flust med bytter igjen i banken, så nå er det om å gjøre å finne ut hvilket bytte som gir flest mulig poeng – og panelet i NRKs VM-managerprogram mener det er riktig å se til norske løpere, på grunn av det som skjer utenfor løypa.

– Nordmennene har en fordel med skiene. De har kokt sammen et eller annet i smøreboden, som gjør at de har bedre ski i hver eneste øvelse. Det er egentlig ingen utlendinger som er i god skøyteform, så jeg tror Sjur Røthe eller Martin Johnsrud Sundby vil være helt i toppen. Jeg kan ikke se hvem som skal utfordre dem, sier NRKs langrennsekspert Christoffer Callesen.

  • Hør hele episoden med Callesen og Carina Olset øverst i artikkelen.

Løperne som må på laget – runde for runde

For NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland blir årets VM-manager et bitte lite «comeback» som langrennstrener. Han trente som kjent det ekte sveitsiske herrelandslaget fra 2008 til 2010.

TOUR DE SKI VAL DI FIEMME

MANAGER: Fredrik Aukland (t.h.) har managererfaring fra «det virkelige liv», sammen med Dario Cologna. Det vil NRK-eksperten bruke i VM-manager.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har jo hatt et realistisk budsjett å forholde meg til, og har fått kjenne på kroppen hvordan det er å velge og vrake utøvere. Jeg har kjent på managerlivet i virkeligheten, men ikke i denne sammenhengen. Så det gleder jeg meg til. Konsekvensene er kanskje ikke like store her, sier eksperten med et smil.

Her er de generelle rådene du bør følge.

I Liberec-VM i 2009 var Dario Cologna selvskreven på laget til Aukland. Når han nå skal sette opp VM-managerlaget er han også sikker i sin sak.

Dette er løperne han mener du ha i de forskjellige rundene.

Tremil/femmil, fristil, fellesstart: Sjur Røthe (15 mill.)

Årets femmil er vanskelig å spå, mener Aukland. Det kan gå et rykk med en liten gruppe, det kan bli en ensom soldat i front, og det kan bli en spurt. En mann som kan vinne uavhengig av scenario er Sjur Røthe.

– Han kan både stikke fra feltet, og han kan vinne en spurt på en femmil. Det er det som er veldig fint med han. Jeg tror Sjur Røthe er et kjempetips på den femmila, sier han.

Verdenscup i langrenn i Otepää.

FAVORITT: Sjur Røthe er favoritt til å vinne femmila.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Simen Hegstad Krüger (13 mill.) har blitt vraket til 30-kilometeren, og det er en revansjelysten Lyn-løper som vil ta fatt på femmila. Her skal det også deles ut poeng underveis, og det tror Fredrik Aukland kan bli en gullgruve for Krüger-eiere.

– Han er en type som kan stikke av tidlig, og han kan faktisk klare å vinne ved å gå fra, sier han.

Han tror dog ikke den taktikken vil holde helt inn, og at det trolig blir en massespurt. Da er Alex Harvey (12 mill.) en sterk kandidat.

– Jeg tror nok kanskje det blir spurt. Jeg tror ikke det er noen som kommer til å klare å gå fra, og da er Alex Harvey er utrolig bra tips. Han er en slu fyr som alltid kommer på slutten på femmil, sier Aukland.

Hør den første episoden av managerprogrammet med Carina Olset og Fredrik Aukland:

Hør den andre episoden med Christoffer Callesen:

Hør episode 3 av NRKs VM-managerprogram:

Rådene du bør følge

Det er også noen generelle råd du bør tenke spesielt over da du skal samle managerpoeng i kampen mot venner og kollegaer, og her er de grunnleggende tipsene du bør tenke på før du setter opp laget:

  • Tenk kortsiktig men smart! Sett opp et lag som kan ta poeng allerede på sprinten, ikke stress med å få inn løpere som bare har vinnersjanser senere i mesterskapet.
  • Planlegg byttene dine! Det er sjeldent lurt å spontant ta ut en løper, for å så ta inn den samme løperen til neste renn igjen. Du har bare 15 bytter til rådighet i løpet av hele VM, så hvert bytte vurderes nøye.
  • Les gjennom reglene! Det er mye å hente på å vite hvor poengene deles ut. I lagsprint får en løper for eksempel bare 32 poeng for å vinne – mens «beste totale etappetid» gir 65 poeng. Landslagssjefen får 80 poeng for seier samtlige runder – for både kvinner og menn.
  • Se på eierandelen! 80 prosent har så langt valgt Johannes Høsflot Klæbo på sitt lag. Om du ikke har han på laget kan du fort havne bak røkla om trønderen smeller til med gull på sprinten. Alltid se på eierandelen før du bestemmer deg for et bytte. Jo flere som eier en løper, jo viktigere er det for deg å ha han eller henne på laget.
  • Velg en trygg kaptein! Hver runde må du velge en kaptein. Den løperen vil få doble poeng. Det kan være spennende å gå sin egen vei på kapteinsvalg, for å skille seg ut fra konkurrentene, men stort sett er det alltid lurt å følge mengden. Velg den kapteinen du tror flest har valgt. Et lite hint kan være å se til landslagssjefen ...

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal