VM-manager: NRK-ekspert tror norsk smøring vil gi femmilssuksess

De norske løperne har gang på gang hatt strålende ski i VM. NRKs ekspert Christoffer Callesen tror det vil gi enda større fordel på femmila og tremila.

VM ski 2019. Langrenn, 4x10 km stafett menn

BYTTET: Om Aleksandr Bolsjunov velger å droppe søndagens femmil er Sjur Røthe et åpenbart valg, mener panelet i NRKs VM-managerprogram.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Hør den nyeste episoden av NRKs VM-managerprogram:

Nå nærmer ski-VM seg slutten. Kvinnenes stafettseiersrekke røk, men heldigvis gjorde Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo jobben på sin stafett. Og en av dem må kanskje på VM-managerlaget?

Det er kanskje ikke flust med bytter igjen i banken, så nå er det om å gjøre å finne ut hvilket bytte som gir flest mulig poeng – og panelet i NRKs VM-managerprogram mener det er riktig å se til norske løpere, på grunn av det som skjer utenfor løypa.

– Nordmennene har en fordel med skiene. De har kokt sammen et eller annet i smøreboden, som gjør at de har bedre ski i hver eneste øvelse. Det er egentlig ingen utlendinger som er i god skøyteform, så jeg tror Sjur Røthe eller Martin Johnsrud Sundby vil være helt i toppen. Jeg kan ikke se hvem som skal utfordre dem, sier NRKs langrennsekspert Christoffer Callesen.

 • Hør hele episoden med Callesen og Carina Olset øverst i artikkelen.

Løperne som må på laget – runde for runde

For NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland blir årets VM-manager et bitte lite «comeback» som langrennstrener. Han trente som kjent det ekte sveitsiske herrelandslaget fra 2008 til 2010.

TOUR DE SKI VAL DI FIEMME

MANAGER: Fredrik Aukland (t.h.) har managererfaring fra «det virkelige liv», sammen med Dario Cologna. Det vil NRK-eksperten bruke i VM-manager.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har jo hatt et realistisk budsjett å forholde meg til, og har fått kjenne på kroppen hvordan det er å velge og vrake utøvere. Jeg har kjent på managerlivet i virkeligheten, men ikke i denne sammenhengen. Så det gleder jeg meg til. Konsekvensene er kanskje ikke like store her, sier eksperten med et smil.

Her er de generelle rådene du bør følge.

I Liberec-VM i 2009 var Dario Cologna selvskreven på laget til Aukland. Når han nå skal sette opp VM-managerlaget er han også sikker i sin sak.

Dette er løperne han mener du ha i de forskjellige rundene.

Tremil/femmil, fristil, fellesstart: Sjur Røthe (15 mill.)

Årets femmil er vanskelig å spå, mener Aukland. Det kan gå et rykk med en liten gruppe, det kan bli en ensom soldat i front, og det kan bli en spurt. En mann som kan vinne uavhengig av scenario er Sjur Røthe.

– Han kan både stikke fra feltet, og han kan vinne en spurt på en femmil. Det er det som er veldig fint med han. Jeg tror Sjur Røthe er et kjempetips på den femmila, sier han.

Verdenscup i langrenn i Otepää.

FAVORITT: Sjur Røthe er favoritt til å vinne femmila.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Simen Hegstad Krüger (13 mill.) har blitt vraket til 30-kilometeren, og det er en revansjelysten Lyn-løper som vil ta fatt på femmila. Her skal det også deles ut poeng underveis, og det tror Fredrik Aukland kan bli en gullgruve for Krüger-eiere.

– Han er en type som kan stikke av tidlig, og han kan faktisk klare å vinne ved å gå fra, sier han.

Han tror dog ikke den taktikken vil holde helt inn, og at det trolig blir en massespurt. Da er Alex Harvey (12 mill.) en sterk kandidat.

– Jeg tror nok kanskje det blir spurt. Jeg tror ikke det er noen som kommer til å klare å gå fra, og da er Alex Harvey er utrolig bra tips. Han er en slu fyr som alltid kommer på slutten på femmil, sier Aukland.

Hør den første episoden av managerprogrammet med Carina Olset og Fredrik Aukland:

Hør den andre episoden med Christoffer Callesen:

Hør episode 3 av NRKs VM-managerprogram:

Rådene du bør følge

Det er også noen generelle råd du bør tenke spesielt over da du skal samle managerpoeng i kampen mot venner og kollegaer, og her er de grunnleggende tipsene du bør tenke på før du setter opp laget:

 • Tenk kortsiktig men smart! Sett opp et lag som kan ta poeng allerede på sprinten, ikke stress med å få inn løpere som bare har vinnersjanser senere i mesterskapet.
 • Planlegg byttene dine! Det er sjeldent lurt å spontant ta ut en løper, for å så ta inn den samme løperen til neste renn igjen. Du har bare 15 bytter til rådighet i løpet av hele VM, så hvert bytte vurderes nøye.
 • Les gjennom reglene! Det er mye å hente på å vite hvor poengene deles ut. I lagsprint får en løper for eksempel bare 32 poeng for å vinne – mens «beste totale etappetid» gir 65 poeng. Landslagssjefen får 80 poeng for seier samtlige runder – for både kvinner og menn.
 • Se på eierandelen! 80 prosent har så langt valgt Johannes Høsflot Klæbo på sitt lag. Om du ikke har han på laget kan du fort havne bak røkla om trønderen smeller til med gull på sprinten. Alltid se på eierandelen før du bestemmer deg for et bytte. Jo flere som eier en løper, jo viktigere er det for deg å ha han eller henne på laget.
 • Velg en trygg kaptein! Hver runde må du velge en kaptein. Den løperen vil få doble poeng. Det kan være spennende å gå sin egen vei på kapteinsvalg, for å skille seg ut fra konkurrentene, men stort sett er det alltid lurt å følge mengden. Velg den kapteinen du tror flest har valgt. Et lite hint kan være å se til landslagssjefen ...

Siste nytt

 • Eiking klar for Tour de France

  Wanty-Goubert kunngjorde onsdag at Odd Christian Eiking blir blant lagets ryttere i Tour de France, skriver procycling.no. Askøyværingen skal delta i storrittet for første gang.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Hummels tilbake til Dortmund

  Mats Hummels forlater Bayern München til fordel for Borussia Dortmund. 30-åringen har blitt seriemester med Bayern tre ganger siden han kom til klubben fra nettopp Dortmund i 2016. Før det hadde han blitt seriemester med Dortmund to ganger. Midtstopperen har signert en treårskontrakt med Dortmund.

  Mats Hummels returnerer til Borussia Dortmund
  Foto: Christof Stache / AFP
 • RBK-spillere slått ut av sykdom

  Adresseavisen melder at fem Rosenborg-spillere er slått ut av omgangssyke foran onsdagens oppgjør mot Ull/Kisa i tredje runde av cupen. Pål-André Helland, Anders Trondsen, Birger Meling, Yann-Erik de Lanlay og Emil Konradsen Ceide ble igjen hjemme.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal