Klæbo følte seg som et vrak før stafetten: Hendene ristet under frokosten

SEEFELD/OSLO (NRK) Han slet med nerver gjennom OL i fjor. Selv om han er ett år eldre og noen medaljer rikere under VM, følte likevel Johannes Høsflot Klæbo (22) seg som et vrak i opptakten til fredagens stafett-duell mellom Norge og Russland.

Klæbo

NYTT GULL: For Johannes Høsflot Klæbo, her etter fredagens stafettseier.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistjernen gjorde på imponerende vis kort prosess med Sergej Ustjugov på ankeretappen under VM-stafetten. Han rykket fra tidligere enn forventet på den 10 kilometer lange etappen og russeren klarte ikke å følge.

Ustjugov var til slutt mer enn 30 sekunder bak i mål. Frankrike tok for øvrig bronsemedaljene.

Ristet under frokosten

Etter rennet ble det mye prat om nerver. For Klæbo forteller at han, selv om han har deltatt i tre seniormesterskap, hadde noen tunge netter inn mot stafetten. Han la seg stort sett sent og stod opp tidlig. Nattesøvnen var dårlig.

– Du føler deg som et vrak, sier Klæbo.

– Når du spiser frokost så blir du kald i hendene og rister. Det er ikke artig å gå stafett for Norge når du vet hvordan statistikken vår på stafett er, sier han, og forteller at det er alle renn-scenarioer som gnager tankene i dagene før.

– Det er det du har jobbet for. Det å gå ut for Norge på sisteetappen er en ære. Da vil du selvfølgelig levere. Da er det naturlig å bli nervøs. Men jeg kommer nok til å sove godt i natt, melder Klæbo.

Saken fortsetter under bildet.

VM PÅ SKI SEEFELD 4x10KM STAFETT MENN

GULLSMIL: Den tiende strake stafettseieren til de norske herrene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tenkte bare å «kødde»

Stafetten ble nærmest som forventet. Emil Iversen og Andrej Larkov fulgte hverandre tett på den første etappen. Martin Johnsrud Sundby og Aleksander Bessmertnykh var jevngode, mens Aleksandr Bolsjunov og Sjur Røthe vekslet ut sine ankermenn likt.

Dermed ble det en superduell mellom Ustjugov og Klæbo på den siste etappen. Overraskende nok parkerte Klæbo russeren med rundt 3,3 kilometer igjen.

– Jeg vet ikke, jeg fikk noen billige meter på andre runde, så tenkte jeg bare at jeg skulle kødde litt. Plutselig var det nesten ti sekunder og da skjønte jeg at nå må jeg bare gå inn til mål, sier den ferske gullvinneren Johannes Høsflot Klæbo.

HELT FERDIG: Her parkerer Klæbo russeren, som ser helt ferdig ut med tre kilometer igjen.

Magetrøbbel

Etter rennet forteller for øvrig Russland-trener Markus Cramer at han har en forklaring på den spesielle Ustjugov-smellen.

– Han kom til skitesten og sa han hadde vondt i magen, men at det var greit. Jeg sier at når du ikke har noe næring i kroppen, da har du ikke noe energi. Nettopp slik så det ut som for meg i dag, det der er ikke normalt for Sergej, sier Cramer.

– Moser ham

Dermed var Russland hektet av og sjanseløse på gullet. På vei inn på stadion tok han seg tid til å takke publikummet og dro frem gullgliset da han gikk over målstreken og rett i armene på lagkompisene.

VM PÅ SKI SEEFELD 4x10KM STAFETT MENN

INGEN BAK: Klæbo ser etter Ustjugov på oppløpet, men det er ingen bak ham.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De hyllet selvfølgelig Klæbo for jobben mot russeren.

– Det var litt uvirkelig. Jeg trodde ikke det skulle bli avgjort på den måten. Johannes er så god og det er en glede å se ham på ski. Han moser ham. Vi er bedre, vi får gull og da er jeg glad, sier Emil Iversen.

Siste nytt

 • Elverum videre til NM-finalen

  Sigvaldi Gudjonson scoret 18 mål da Elverum slo Halden 32-29 og tok seg til NM-finalen i håndball for menn. Dermed får Elverum muligheten til å forsvare fjorårets NM-gull når de møter Haslum i Oslo Spektrum 29. desember.

  Sigvaldi Gudjonsson
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Vipers fremdeles ubeseiret

  Vipers Kristiansand er fortsatt ubeseiret i eliteserien etter ti runder. I kveld slo de Fredrikstad 41-29 på hjemmebane og topper nå tabellen med fire poeng ned til Byåsen på andreplass. Heidi Løke ble kampens og hjemmelagets toppscorer med seks mål.

  heidi løke
 • Moi usikker på grunn av skade

  Mohamed Elyounoussi sliter med en skade i foten og måtte gi seg underveis på dagens trening. Det betyr at kantspilleren, som har vært god i Celtic den siste tiden, er usikker foran den kommende landskampen mot Færøyene. – Som dere så var ikke Moi med. Han har vondt i en fot. Om det tar én eller flere dager tør jeg ikke svare på, sa landslagstrener Lars Lagerbäck på dagens pressekonferanse. Om Moi ikke rekker Færøyene-kampen seiler Mats Møller Dæhli og Tarik Elyounoussi opp som de mest aktuelle spillerne til å bekle rollen som høyrekant.

  Elyounoussi
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal