Hopp til innhold

Ekspertene frykter kjempetabbe av Carlsen: – Han kommer til å høre om det resten av livet

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsens avgjørelse kan skrive seg inn i historiebøkene i negativ forstand, tror NRKs ekspert, Torstein Bae.

Magnus Carlsen

Ekspertene er svært uenig i Carlsens drastiske remis-valg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det ble en overraskende kort remis i det 12. og avgjørende partiet i sjakk-VM.

Magnus Carlsen sto, ifølge både eksperter og computeranalyser, best. Samtidig hadde Caruana lite tid igjen på klokka. Likevel tilbød nordmannen remis, noe flere reagerte sterkt på.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

– Alle er enige om at Carlsen hadde god posisjon og tidsmessig var det kritisk for Caruana. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Tarjei J. Svensen som er grunnlegger av nettstedet mattogpatt.no

Carlsens tidligere sekundant og sjakkekspert i VG, Jon Ludvig Hammer, kalte remis-tilbudet for «ekstremt feigt».

– Vil høre det resten av livet

Carlsen forklarte avgjørelsen med at han ikke så noen vei til seier uten å risikere for mye.

Samtidig var det en taktisk manøver. Med remis i det 12. partiet, skal spillerne spille omspill på onsdag. I omspillet får spillerne kortere tenketid, og Carlsen er favoritt i de aller flestes øyne.

– Hvis han hadde spilt videre, kan det jo hende han hadde tapt også. Hvis han vinner på onsdag er dette en veldig bra avgjørelse, men hvis han ender opp med å tape, er dette noe som blir skrevet om i flere tiår fremover, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Han får støtte av flere eksperter:

– Han kommer til å høre om det resten av livet. Jeg skjønner beslutningen, men det var veldig utypisk Magnus. Med en halvtime mer på klokka og spillbar stilling, så var det veldig uventet, sier sjakkspiller Per Ødegård.

– Jeg syns Bae har et poeng. Alle jeg har snakket med, ville spilt dette med sort. Han sa at han måtte ta en sjanse. Det ville han slippe å gjøre, sier sjakkforfatter Arne Danielsen.

Frykter Caruana i omspillet

Dermed blir det omspill på onsdag. Legger du ratingen til grunn, er Carlsen storfavoritt.

Men det er ikke stormester Jonathan Tisdall sikker på at nordmannen er. Flere ganger i VM har ekspertene ment at Caruana er bedre forberedt enn Carlsen. Sånn kan det fort være også til omspillet, mener Tisdall.

– Jeg mistenker at Caruana er bedre i hurtigsjakk enn folk tror. Det vil ikke overraske meg om forberedelsene han også har vært konsentrert om hurtigsjakk, sier stormesteren.

Han frykter det kan være en stor tabbe av Carlsen å ta lett på omspillet.

– Jeg er litt redd for at Magnus vil spille fire remis i hurtigsjakk og prøve å vinne i lyn. Ingen har gitt Caruana noen sjanser i omspillet. Men det ser ut som om Caruana vokser hver dag. Magnus ser jo nesten litt uinteressert eller trøtt ut, sier Tisdall.

Fabiano Caruana

FRYKTET: Fabiano Caruana har spilt 12 remis mot Carlsen i VM. Nå skal de møtes i omspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal