Hopp til innhold

Ekspertene frykter kjempetabbe av Carlsen: – Han kommer til å høre om det resten av livet

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsens avgjørelse kan skrive seg inn i historiebøkene i negativ forstand, tror NRKs ekspert, Torstein Bae.

Magnus Carlsen

Ekspertene er svært uenig i Carlsens drastiske remis-valg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det ble en overraskende kort remis i det 12. og avgjørende partiet i sjakk-VM.

Magnus Carlsen sto, ifølge både eksperter og computeranalyser, best. Samtidig hadde Caruana lite tid igjen på klokka. Likevel tilbød nordmannen remis, noe flere reagerte sterkt på.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

– Alle er enige om at Carlsen hadde god posisjon og tidsmessig var det kritisk for Caruana. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Tarjei J. Svensen som er grunnlegger av nettstedet mattogpatt.no

Carlsens tidligere sekundant og sjakkekspert i VG, Jon Ludvig Hammer, kalte remis-tilbudet for «ekstremt feigt».

– Vil høre det resten av livet

Carlsen forklarte avgjørelsen med at han ikke så noen vei til seier uten å risikere for mye.

Samtidig var det en taktisk manøver. Med remis i det 12. partiet, skal spillerne spille omspill på onsdag. I omspillet får spillerne kortere tenketid, og Carlsen er favoritt i de aller flestes øyne.

– Hvis han hadde spilt videre, kan det jo hende han hadde tapt også. Hvis han vinner på onsdag er dette en veldig bra avgjørelse, men hvis han ender opp med å tape, er dette noe som blir skrevet om i flere tiår fremover, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Han får støtte av flere eksperter:

– Han kommer til å høre om det resten av livet. Jeg skjønner beslutningen, men det var veldig utypisk Magnus. Med en halvtime mer på klokka og spillbar stilling, så var det veldig uventet, sier sjakkspiller Per Ødegård.

– Jeg syns Bae har et poeng. Alle jeg har snakket med, ville spilt dette med sort. Han sa at han måtte ta en sjanse. Det ville han slippe å gjøre, sier sjakkforfatter Arne Danielsen.

Frykter Caruana i omspillet

Dermed blir det omspill på onsdag. Legger du ratingen til grunn, er Carlsen storfavoritt.

Men det er ikke stormester Jonathan Tisdall sikker på at nordmannen er. Flere ganger i VM har ekspertene ment at Caruana er bedre forberedt enn Carlsen. Sånn kan det fort være også til omspillet, mener Tisdall.

– Jeg mistenker at Caruana er bedre i hurtigsjakk enn folk tror. Det vil ikke overraske meg om forberedelsene han også har vært konsentrert om hurtigsjakk, sier stormesteren.

Han frykter det kan være en stor tabbe av Carlsen å ta lett på omspillet.

– Jeg er litt redd for at Magnus vil spille fire remis i hurtigsjakk og prøve å vinne i lyn. Ingen har gitt Caruana noen sjanser i omspillet. Men det ser ut som om Caruana vokser hver dag. Magnus ser jo nesten litt uinteressert eller trøtt ut, sier Tisdall.

Fabiano Caruana

FRYKTET: Fabiano Caruana har spilt 12 remis mot Carlsen i VM. Nå skal de møtes i omspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal