Hopp til innhold

Ekspertene frykter kjempetabbe av Carlsen: – Han kommer til å høre om det resten av livet

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsens avgjørelse kan skrive seg inn i historiebøkene i negativ forstand, tror NRKs ekspert, Torstein Bae.

Magnus Carlsen

Ekspertene er svært uenig i Carlsens drastiske remis-valg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det ble en overraskende kort remis i det 12. og avgjørende partiet i sjakk-VM.

Magnus Carlsen sto, ifølge både eksperter og computeranalyser, best. Samtidig hadde Caruana lite tid igjen på klokka. Likevel tilbød nordmannen remis, noe flere reagerte sterkt på.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

– Alle er enige om at Carlsen hadde god posisjon og tidsmessig var det kritisk for Caruana. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Tarjei J. Svensen som er grunnlegger av nettstedet mattogpatt.no

Carlsens tidligere sekundant og sjakkekspert i VG, Jon Ludvig Hammer, kalte remis-tilbudet for «ekstremt feigt».

– Vil høre det resten av livet

Carlsen forklarte avgjørelsen med at han ikke så noen vei til seier uten å risikere for mye.

Samtidig var det en taktisk manøver. Med remis i det 12. partiet, skal spillerne spille omspill på onsdag. I omspillet får spillerne kortere tenketid, og Carlsen er favoritt i de aller flestes øyne.

– Hvis han hadde spilt videre, kan det jo hende han hadde tapt også. Hvis han vinner på onsdag er dette en veldig bra avgjørelse, men hvis han ender opp med å tape, er dette noe som blir skrevet om i flere tiår fremover, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Han får støtte av flere eksperter:

– Han kommer til å høre om det resten av livet. Jeg skjønner beslutningen, men det var veldig utypisk Magnus. Med en halvtime mer på klokka og spillbar stilling, så var det veldig uventet, sier sjakkspiller Per Ødegård.

– Jeg syns Bae har et poeng. Alle jeg har snakket med, ville spilt dette med sort. Han sa at han måtte ta en sjanse. Det ville han slippe å gjøre, sier sjakkforfatter Arne Danielsen.

Frykter Caruana i omspillet

Dermed blir det omspill på onsdag. Legger du ratingen til grunn, er Carlsen storfavoritt.

Men det er ikke stormester Jonathan Tisdall sikker på at nordmannen er. Flere ganger i VM har ekspertene ment at Caruana er bedre forberedt enn Carlsen. Sånn kan det fort være også til omspillet, mener Tisdall.

– Jeg mistenker at Caruana er bedre i hurtigsjakk enn folk tror. Det vil ikke overraske meg om forberedelsene han også har vært konsentrert om hurtigsjakk, sier stormesteren.

Han frykter det kan være en stor tabbe av Carlsen å ta lett på omspillet.

– Jeg er litt redd for at Magnus vil spille fire remis i hurtigsjakk og prøve å vinne i lyn. Ingen har gitt Caruana noen sjanser i omspillet. Men det ser ut som om Caruana vokser hver dag. Magnus ser jo nesten litt uinteressert eller trøtt ut, sier Tisdall.

Fabiano Caruana

FRYKTET: Fabiano Caruana har spilt 12 remis mot Carlsen i VM. Nå skal de møtes i omspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Riiber suveren igjen

  Jarl Magnus Riiber var tilbake i storslag i hoppbakken i dag, og vant kombinertrennet i Ruka.

  – Det smakte nå altså, sier Riiber til NRK.

  I dagens konkurranse gikk de fellesstart i langrenn, før de avsluttet i hoppbakken. Riiber vant langrennet etter en spurt, og ledet smått før hopprennet.

  – Når man sitter på toppen og hører om mange lange lengder et jevnt langrenn så er det ekstra deilig å avgjøre det i hoppbakken, sier Riiber.

  Alene på toppen satt det for Riiber igjen i hoppbakken etter en ustød start på sesongen i hoppbakken.

  – Jeg har rota litt i bakken, så det å kjenne at det går ok når jeg kommer ut var en god følelse. Det er viktig for selvtilliten.

  Dette var Riibers 51. verdenscupseier. Den 50. vant han i går.

  Franske Matteo Baud ble nummer to, mens Ryota Yamamota fra Japan ble nummer tre. Jens Lurås Oftebro hoppet 137,5 meter, og med 144,2 poeng endte han på fjerdeplassen.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Belgia snublet etter sjansesløseri

  Det ble ikke noe De Bruyne-show da Belgia gikk på et 0-2-tap mot Marokko.

  De første 45 minuttene var relativt sjansefattige, men omgangen fikk en dramatisk slutt. Marokkos Hakim Ziyech sendte frisparket gjennom hele feltet og i mål, men målet ble avblåst for offside.

  Belgia var førende store deler av kampen, men maktet ikke å sette sjansene. Det gjorde derimot Abdelhamid Sabiri, da han dundret ballen rett i mål fra frispark.

  På overtid satte Marokko spikeren i kista. Innbytter Zakaria Aboukhlal banket ballen opp i nettaket, og sørget for historisk seier over Belgia.

  – Det skal bli interessant å følge Marokko videre, sier NRKs fotballekspert Åge Hareide etter kampen.

 • O'Neil blir permanent Bournemouth-sjef

  Gary O'Neil har imponert Bournemouth-ledelsen som managervikar og har skrevet under på en 1,5 år lang avtale som hovedtrener for Premier League-klubben.

  – Vi har blitt veldig imponerte av hvordan han har opptrådt siden han kom til klubben og føler det er fortjent at han for sjansen til å lede laget videre, sier Bournemouth-direktør Neill Blake, ifølge NTB.

  Gary O'Neil
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste