Ekspertene frykter kjempetabbe av Carlsen: – Han kommer til å høre om det resten av livet

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsens avgjørelse kan skrive seg inn i historiebøkene i negativ forstand, tror NRKs ekspert, Torstein Bae.

Magnus Carlsen

Ekspertene er svært uenig i Carlsens drastiske remis-valg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det ble en overraskende kort remis i det 12. og avgjørende partiet i sjakk-VM.

Magnus Carlsen sto, ifølge både eksperter og computeranalyser, best. Samtidig hadde Caruana lite tid igjen på klokka. Likevel tilbød nordmannen remis, noe flere reagerte sterkt på.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

Kveldens sjakkresultat overrasket alle i sjakkstudio.

– Alle er enige om at Carlsen hadde god posisjon og tidsmessig var det kritisk for Caruana. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Tarjei J. Svensen som er grunnlegger av nettstedet mattogpatt.no

Carlsens tidligere sekundant og sjakkekspert i VG, Jon Ludvig Hammer, kalte remis-tilbudet for «ekstremt feigt».

– Vil høre det resten av livet

Carlsen forklarte avgjørelsen med at han ikke så noen vei til seier uten å risikere for mye.

Samtidig var det en taktisk manøver. Med remis i det 12. partiet, skal spillerne spille omspill på onsdag. I omspillet får spillerne kortere tenketid, og Carlsen er favoritt i de aller flestes øyne.

– Hvis han hadde spilt videre, kan det jo hende han hadde tapt også. Hvis han vinner på onsdag er dette en veldig bra avgjørelse, men hvis han ender opp med å tape, er dette noe som blir skrevet om i flere tiår fremover, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Han får støtte av flere eksperter:

– Han kommer til å høre om det resten av livet. Jeg skjønner beslutningen, men det var veldig utypisk Magnus. Med en halvtime mer på klokka og spillbar stilling, så var det veldig uventet, sier sjakkspiller Per Ødegård.

– Jeg syns Bae har et poeng. Alle jeg har snakket med, ville spilt dette med sort. Han sa at han måtte ta en sjanse. Det ville han slippe å gjøre, sier sjakkforfatter Arne Danielsen.

Frykter Caruana i omspillet

Dermed blir det omspill på onsdag. Legger du ratingen til grunn, er Carlsen storfavoritt.

Men det er ikke stormester Jonathan Tisdall sikker på at nordmannen er. Flere ganger i VM har ekspertene ment at Caruana er bedre forberedt enn Carlsen. Sånn kan det fort være også til omspillet, mener Tisdall.

– Jeg mistenker at Caruana er bedre i hurtigsjakk enn folk tror. Det vil ikke overraske meg om forberedelsene han også har vært konsentrert om hurtigsjakk, sier stormesteren.

Han frykter det kan være en stor tabbe av Carlsen å ta lett på omspillet.

– Jeg er litt redd for at Magnus vil spille fire remis i hurtigsjakk og prøve å vinne i lyn. Ingen har gitt Caruana noen sjanser i omspillet. Men det ser ut som om Caruana vokser hver dag. Magnus ser jo nesten litt uinteressert eller trøtt ut, sier Tisdall.

Fabiano Caruana

FRYKTET: Fabiano Caruana har spilt 12 remis mot Carlsen i VM. Nå skal de møtes i omspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • OL-ilden ankom Beijing

  Den olympiske ilden har kommet fram til Beijing. Ilden ble mottatt av visepresident Yu Zaiqing i den kinesiske OL-komiteen som her viser fram flammen som ble fraktet med fly fra Hellas. Onsdag blir det en ny seremoni i det olympiske tårnet i Beijing, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Vinter-OL skal arrangeres i Beijing fra 4. til 20. februar 2022.

  Visepresident Yu Zaiqing i den kinesiske OL-komiteen viser fram Ol-ilden som ble fraktet med fly fra Hellas.
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
 • Messi-dobbel reddet PSG

  Med en såkalt «Panenka-straffe» i det 74. minutt, sørget Lionel Messi for 3-2-seier for Paris St. Germain over RB Leipzig tirsdag kveld.

  Kylian Mbappé sendte PSG i ledelsen etter ni minutter med sin første mesterligascoring for sesongen, mens André Silva slo tilbake for gjestene etter 28 minutter. Og i det 57. minutt sørget Nordi Mukiele for 2-1-ledelse til Leipzig.

  Men PSG har Lionel Messi, som først utlignet til 2-2 og deretter avgjorde fra straffemerket.

  vJ-zcf0885w
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Liverpool vann spinnvilt oppgjer

  Praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama da Liverpool vann 3–2 mot Atlético Madrid. Liverpool leia 2–0 tidleg. Antoine Griezmann sette så inn to mål, men etter pause fekk han raudt kort. Mohamed Salah sette så inn 3–2 på straffespark.

  Champions League - Group B - Atletico Madrid v Liverpool
  Foto: Juan Medina / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal