Hopp til innhold

Slik blir omspillet i sjakk-VM: Carlsen starter med hvite brikker

LONDON/OSLO (NRK): Det ble remis i alle 12 VM-partier. Dette venter spillerne på onsdag.

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

Onsdag skal sjakk-VM avgjøres med omspill.

Foto: WORLD CHESS

Hverken Magnus Carlsen eller Fabiano Caruana klarte å vinne noen av de første 12 VM-partiene under VM i London.

Det betyr at vi får en avgjørelse på onsdag. Da skal spillerne ut i omspill. Også onsdag starter partiene klokken 16.00.

I omspillet skal Carlsen spille med hvite brikker i det første partiet. Brikkene ble trukket på pressekonferansen etter parti 12.

Slik spilles omspillet

Først skal spillerne møtes i fire partier hurtigsjakk. Der får spillerne 25 minutter fra start, pluss ti sekunder per trekk.

Hvis det fortsatt står uavgjort, blir det to partier lynsjakk. Der får hver spiller fem minutter, og tre sekunder tillegg per trekk.

Spillerne spiller opptil fem «kamper» lynsjakk (to partier, et med svart og et med hvit). Første spiller som vinner en kamp, vinner VM.

Ender alle kampene i lynsjakk uavgjort, blir det armageddon. Det starter med loddtrekning om hvilken spiller som får velge farge.

I armageddon starter hvit med fem minutter, svart med fire. Det gis tre sekunder tillegg, men det er først fra trekk 61. Svart klarer seg med remis, mens hvit må vinne.

Spillerne slipper å notere trekkene.

Det er ti minutter pause mellom hvert parti.

Carlsen bedre rangert

På forhånd har de fleste ekspertene snakket om at Carlsen er fordel i et slikt omspill.

Nordmannen er rangert som verdens klart beste i hurtigsjakk. Han har en rating på 2880 poeng i hurtigsjakk. Caruana er rangert som nummer åtte, med en rating på 2789 poeng.

I lynsjakk er differansen enda større. Carlsen er rangert som nummer en også i lynsjakk. Han er også regjerende verdensmester i øvelsen.

Caruana, på sin side, er rangert som nummer 16 i verden i lynsjakk. Der er han over 150 poeng bak nordmannen (2767 poeng mot Carlsens 2939 poeng).

Omspillet begynner 16.00 på onsdag. Sendingen begynner på NRK1 klokken 15.45.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal