Hopp til innhold

Dopingvarsler hevder IBU «manipulerte og saboterte» mistenkelige blodpass

I et intervju med NRK kommer dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). President Anders Besseberg avviser påstandene. Onsdag var det politirazzia i IBUs lokaler.

Rodtsjenkov2

Gregorij Rodtsjenkov går nå med maske for å unngå at andre får vite hvordan han ser ut nå, ettersom han angivelig har drapstrusler hengende over seg etter at han avslørte Russlands dopingregime. NRK får en forståelse av at han har endret på utseendet.

Foto: Lars Thomas Nordby

NRK har møtt den etter hvert verdenskjente dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov på hemmelig adresse i USA.

Han lever nå i skjul, etter at han fortalte hvordan Russland drev organisert doping før og under OL i Sotsji. Rodtsjenkov ble trodd i to uavhengige etterforskninger, og avsløringene hans var direkte årsak til at Russland ble utestengt fra vinterens OL.

Til NRK kommer Rodtsjenkov nå med nye påstander som først og fremst handler om IBU, det internasjonale skiskytterforbundet, som han mener var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov.

Norske Anders Besseberg er president i IBU. Han har overfor NRK avfeid beskyldningene fra Rodtsjenkov, som han karakteriserer som «svært alvorlige».

IBU får passet påskrevet av Gregorij Rodtsjenkov

Her kan du se deler av intervjuet med Rodtsjenkov, som vi møtte på hemmelig adresse i USA.

Razzia hos IBU

Men ifølge Rodtjsenkov skal IBU ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass som skal ha vist svært unormale verdier, noe som kunne antydet doping hos utøverne.

Han kom med disse påstandene kort tid før det onsdag ble kjent at det har vært en politirazzia i IBUs lokaler i Østerrike.

Onsdag kveld bekrefter Rodtsjenkov i offisiell uttalelse at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg har vært president i IBU siden 1992.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ransakelsene skal ifølge Det internasjonale antidopingbyrået WADA være knyttet til dopinganklager.

Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for antidopinglaben i Moskva, hevder IBU på et tidspunkt fikk varsel om blodpass med mistenkelige verdier. Men i stedet for å etterforske saken, skal informasjonen ha blitt sendt tilbake til Russland og det nasjonale antidopingbyrået der (RUSADA).

Der skjedde det, ifølge Rodtsjenkov, ikke noe som helst.

– Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov.

Dette skal ha skjedd før OL i Sotsji for fire år siden.

– Situasjonen ble verre etter OL (i Sotsji, red.anm). For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sier Rodtsjenkov.

Blodpass er enkelt forklart en database med målinger av utøveres blodverdier. Disse databasene gjør at man kan man sammenligne verdiene over tid. Store svinginger i blodverdien kan være tegn på doping. Slike svinginger skal som regel utløse en dopingetterforskning av utøveren.

Rodtsjenkov Grigorij

Slik så Gregorij Rodtsjenkov ut før han begynte å gå med maske og trolig endret på utseendet.

Foto: EMILY BERL / NYT

På NRKs spørsmål om hvem som skal ha vært ansvarlig for den angivelige sabotasjen, IBU eller Russland, svarer Rodtsjenkov:

– Begge. De har en sammensvergelse som går langt tilbake. Jeg kan ikke spesifisere detaljer, men det er absolutt en måte å gjøre korrupsjon.

NRK forela disse beskyldningene for Besseberg forrige torsdag. Han ba da om å få komme tilbake og svare på dem tirsdag denne uken. Like før vi skulle møte Besseberg tirsdag, ga han beskjed om at han ikke kunne svare likevel, og ba om å få et nytt intervju torsdag.

Etter det ble kjent at det har vært razzia i IBUs lokaler onsdag, har NRK ikke lykkes i å få kontakt med Besseberg.

Nordmannen har vært president i IBU siden 1992.

– Ta blodpass ut av hendene på særforbundene

Rodtsjenkov sier han forteller IBU-historien for å få frem det han mener er den største svakheten ved antidopingarbeidet i dag, nemlig at de internasjonale særforbundet har deler av ansvaret for røktingen av blodpass.

– Å ta blodpass ut av hendene på de internasjonale særforbundene er nummer én. Med internasjonale særforbund som det øverste nivået, kan man manipulere data, sier han.

Det skal sies at det internasjonale antidopingbyåret WADA, som er en uavhengig instans, har mulighet til å kontrollere blodpass. Men Rodtsjenkov er altså kritisk til at de internasjonale særforbundene får være med i innhenting og systematisering av dataene.

Han mener innføringen av blodpass har ført til «altfor få» dopingsaker.

– Biologiske blodpass må evalueres. Man har jobbet med ABP-programmet i årevis, og det er «ingen» positive prøver. Det kan ikke være sånn. Om så det er neglisjering, eller sabotasje, eller kanskje begge deler. Det viktigste er å etterforske alle biologiske pass. Hadde det blitt gjort før, så hadde ikke Sotsji-skandalen blitt så stor. Da ville nemlig en del av utøverne blitt diskvalifisert før OL på grunn av unormale verdier i blodpassene, sier Rodtsjenkov.

Russerens avsløringer om den organiserte dopingen i hjemlandet har gjort at han lever med søksmål og angivelig også drapstrusler hengende over seg. Det er derfor han har på seg en maske når vi møter ham. Han vil ikke at noen skal få vite hvordan han ser ut nå.

NRK har imidlertid fått bekreftet at det er Rodtsjenkov.

Antidoping Norge enig i systemkritikken

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim stiller seg bak systemkritikken fra Rodtsjenkov.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Antidoping Norge. De vil ikke mene noe om beskyldningene direkte mot IBU, men sier de er enige i den generelle systemkritikken fra Rodtsjenkov. Også Antidoping Norge mener alt dopingarbeid bør drives utelukkende av uavhengige instanser - som dem selv.

– Jeg mener man bør jobbe for å ha fristilte kontrollører, slik man har ellers i samfunnet. De som driver med etterforskning, prøvetaking og tar ut profiler, det er ikke noe idretten selv bør være en del av, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

– Hvorfor mener dere det?

– Hvis ikke er det bukken som passer havresekken, og jeg mener den type tilsynsvirksomhet og kontroll bør gjøres av uavhengige instanser, sier Solheim.

På spørsmål om det kunne vært mulig å lure systemet, og manipulere blodpass slik Rodtsjenkov legger det frem, sier Solheim følgende:

– Det er mye som er mulig hvis du vil lure systemet. Hvis du har til intensjon å jukse, så er det klart det er mye du kan få til på antidopingfeltet, som på alle andre samfunnsformål. Det er derfor jeg mener det er viktig at man har uavhengige antidopingorganisasjoner og et sterkt WADA som kan føre tilsyn om at den jobben som drives er riktig.

NRK har i lengre tid prøvd å få en kommentar fra WADA, men har så langt ikke lykkes i det.

Kommentator i skiskyting, Andreas Staburn Smith.

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith er svært overrasket over de nye opplysningene.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal