Dopingvarsler hevder IBU «manipulerte og saboterte» mistenkelige blodpass

I et intervju med NRK kommer dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). President Anders Besseberg avviser påstandene. Onsdag var det politirazzia i IBUs lokaler.

Rodtsjenkov2

Gregorij Rodtsjenkov går nå med maske for å unngå at andre får vite hvordan han ser ut nå, ettersom han angivelig har drapstrusler hengende over seg etter at han avslørte Russlands dopingregime. NRK får en forståelse av at han har endret på utseendet.

Foto: Lars Thomas Nordby

NRK har møtt den etter hvert verdenskjente dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov på hemmelig adresse i USA.

Han lever nå i skjul, etter at han fortalte hvordan Russland drev organisert doping før og under OL i Sotsji. Rodtsjenkov ble trodd i to uavhengige etterforskninger, og avsløringene hans var direkte årsak til at Russland ble utestengt fra vinterens OL.

Til NRK kommer Rodtsjenkov nå med nye påstander som først og fremst handler om IBU, det internasjonale skiskytterforbundet, som han mener var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov.

Norske Anders Besseberg er president i IBU. Han har overfor NRK avfeid beskyldningene fra Rodtsjenkov, som han karakteriserer som «svært alvorlige».

IBU får passet påskrevet av Gregorij Rodtsjenkov

Her kan du se deler av intervjuet med Rodtsjenkov, som vi møtte på hemmelig adresse i USA.

Razzia hos IBU

Men ifølge Rodtjsenkov skal IBU ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass som skal ha vist svært unormale verdier, noe som kunne antydet doping hos utøverne.

Han kom med disse påstandene kort tid før det onsdag ble kjent at det har vært en politirazzia i IBUs lokaler i Østerrike.

Onsdag kveld bekrefter Rodtsjenkov i offisiell uttalelse at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg har vært president i IBU siden 1992.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ransakelsene skal ifølge Det internasjonale antidopingbyrået WADA være knyttet til dopinganklager.

Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for antidopinglaben i Moskva, hevder IBU på et tidspunkt fikk varsel om blodpass med mistenkelige verdier. Men i stedet for å etterforske saken, skal informasjonen ha blitt sendt tilbake til Russland og det nasjonale antidopingbyrået der (RUSADA).

Der skjedde det, ifølge Rodtsjenkov, ikke noe som helst.

– Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov.

Dette skal ha skjedd før OL i Sotsji for fire år siden.

– Situasjonen ble verre etter OL (i Sotsji, red.anm). For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sier Rodtsjenkov.

Blodpass er enkelt forklart en database med målinger av utøveres blodverdier. Disse databasene gjør at man kan man sammenligne verdiene over tid. Store svinginger i blodverdien kan være tegn på doping. Slike svinginger skal som regel utløse en dopingetterforskning av utøveren.

Rodtsjenkov Grigorij

Slik så Gregorij Rodtsjenkov ut før han begynte å gå med maske og trolig endret på utseendet.

Foto: EMILY BERL / NYT

På NRKs spørsmål om hvem som skal ha vært ansvarlig for den angivelige sabotasjen, IBU eller Russland, svarer Rodtsjenkov:

– Begge. De har en sammensvergelse som går langt tilbake. Jeg kan ikke spesifisere detaljer, men det er absolutt en måte å gjøre korrupsjon.

NRK forela disse beskyldningene for Besseberg forrige torsdag. Han ba da om å få komme tilbake og svare på dem tirsdag denne uken. Like før vi skulle møte Besseberg tirsdag, ga han beskjed om at han ikke kunne svare likevel, og ba om å få et nytt intervju torsdag.

Etter det ble kjent at det har vært razzia i IBUs lokaler onsdag, har NRK ikke lykkes i å få kontakt med Besseberg.

Nordmannen har vært president i IBU siden 1992.

– Ta blodpass ut av hendene på særforbundene

Rodtsjenkov sier han forteller IBU-historien for å få frem det han mener er den største svakheten ved antidopingarbeidet i dag, nemlig at de internasjonale særforbundet har deler av ansvaret for røktingen av blodpass.

– Å ta blodpass ut av hendene på de internasjonale særforbundene er nummer én. Med internasjonale særforbund som det øverste nivået, kan man manipulere data, sier han.

Det skal sies at det internasjonale antidopingbyåret WADA, som er en uavhengig instans, har mulighet til å kontrollere blodpass. Men Rodtsjenkov er altså kritisk til at de internasjonale særforbundene får være med i innhenting og systematisering av dataene.

Han mener innføringen av blodpass har ført til «altfor få» dopingsaker.

– Biologiske blodpass må evalueres. Man har jobbet med ABP-programmet i årevis, og det er «ingen» positive prøver. Det kan ikke være sånn. Om så det er neglisjering, eller sabotasje, eller kanskje begge deler. Det viktigste er å etterforske alle biologiske pass. Hadde det blitt gjort før, så hadde ikke Sotsji-skandalen blitt så stor. Da ville nemlig en del av utøverne blitt diskvalifisert før OL på grunn av unormale verdier i blodpassene, sier Rodtsjenkov.

Russerens avsløringer om den organiserte dopingen i hjemlandet har gjort at han lever med søksmål og angivelig også drapstrusler hengende over seg. Det er derfor han har på seg en maske når vi møter ham. Han vil ikke at noen skal få vite hvordan han ser ut nå.

NRK har imidlertid fått bekreftet at det er Rodtsjenkov.

Antidoping Norge enig i systemkritikken

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim stiller seg bak systemkritikken fra Rodtsjenkov.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Antidoping Norge. De vil ikke mene noe om beskyldningene direkte mot IBU, men sier de er enige i den generelle systemkritikken fra Rodtsjenkov. Også Antidoping Norge mener alt dopingarbeid bør drives utelukkende av uavhengige instanser - som dem selv.

– Jeg mener man bør jobbe for å ha fristilte kontrollører, slik man har ellers i samfunnet. De som driver med etterforskning, prøvetaking og tar ut profiler, det er ikke noe idretten selv bør være en del av, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

– Hvorfor mener dere det?

– Hvis ikke er det bukken som passer havresekken, og jeg mener den type tilsynsvirksomhet og kontroll bør gjøres av uavhengige instanser, sier Solheim.

På spørsmål om det kunne vært mulig å lure systemet, og manipulere blodpass slik Rodtsjenkov legger det frem, sier Solheim følgende:

– Det er mye som er mulig hvis du vil lure systemet. Hvis du har til intensjon å jukse, så er det klart det er mye du kan få til på antidopingfeltet, som på alle andre samfunnsformål. Det er derfor jeg mener det er viktig at man har uavhengige antidopingorganisasjoner og et sterkt WADA som kan føre tilsyn om at den jobben som drives er riktig.

NRK har i lengre tid prøvd å få en kommentar fra WADA, men har så langt ikke lykkes i det.

Kommentator i skiskyting, Andreas Staburn Smith.

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith er svært overrasket over de nye opplysningene.

Siste nytt

 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire under par i dag og sju under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også to bogeyar (eitt over par) fredag.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK
 • Barcelonas stjerneskudd blir spansk

  Stortalentet Ansu Fati (16) fikk fredag spansk statsborgerskap. Det betyr at han kan spille for Spanias landslag i framtiden, melder NTB. 16-åringen er født og oppvokst i Guinea-Bissau i Afrika, men kom til Spania som sjuåring. Han startet på Barcelonas fotballakademi som tiåring og ble tidligere denne uken tidenes yngste Barcelona-spiller i mesterligaen.

  Ansu Fati er tidenes yngste Barcelona-spiller som har scoret i ligaen
  Foto: John Macdougall / AFP
 • Kristoff på tredjeplass i Slovakia

  Alexander Kristoff ble nummer tre på den fjerde etappen av Slovakia rundt fredag. Arnaud Démare fra Frankrike stakk av med seieren, melder NTB. Dette er andre gang denne uken at Kristoff kommer på pallen. Onsdag spurtet han inn til seier på den første etappen av rittet. Yves Lampaert fra Belgia beholder sammenlagtledelsen etter en femteplass fredag, og rittet avsluttes på lørdag.

  Alexander Kristoff ble nummer tre
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal