Hopp til innhold

Dopingvarsler hevder IBU «manipulerte og saboterte» mistenkelige blodpass

I et intervju med NRK kommer dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). President Anders Besseberg avviser påstandene. Onsdag var det politirazzia i IBUs lokaler.

Rodtsjenkov2

Gregorij Rodtsjenkov går nå med maske for å unngå at andre får vite hvordan han ser ut nå, ettersom han angivelig har drapstrusler hengende over seg etter at han avslørte Russlands dopingregime. NRK får en forståelse av at han har endret på utseendet.

Foto: Lars Thomas Nordby

NRK har møtt den etter hvert verdenskjente dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov på hemmelig adresse i USA.

Han lever nå i skjul, etter at han fortalte hvordan Russland drev organisert doping før og under OL i Sotsji. Rodtsjenkov ble trodd i to uavhengige etterforskninger, og avsløringene hans var direkte årsak til at Russland ble utestengt fra vinterens OL.

Til NRK kommer Rodtsjenkov nå med nye påstander som først og fremst handler om IBU, det internasjonale skiskytterforbundet, som han mener var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov.

Norske Anders Besseberg er president i IBU. Han har overfor NRK avfeid beskyldningene fra Rodtsjenkov, som han karakteriserer som «svært alvorlige».

IBU får passet påskrevet av Gregorij Rodtsjenkov

Her kan du se deler av intervjuet med Rodtsjenkov, som vi møtte på hemmelig adresse i USA.

Razzia hos IBU

Men ifølge Rodtjsenkov skal IBU ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass som skal ha vist svært unormale verdier, noe som kunne antydet doping hos utøverne.

Han kom med disse påstandene kort tid før det onsdag ble kjent at det har vært en politirazzia i IBUs lokaler i Østerrike.

Onsdag kveld bekrefter Rodtsjenkov i offisiell uttalelse at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg har vært president i IBU siden 1992.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ransakelsene skal ifølge Det internasjonale antidopingbyrået WADA være knyttet til dopinganklager.

Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for antidopinglaben i Moskva, hevder IBU på et tidspunkt fikk varsel om blodpass med mistenkelige verdier. Men i stedet for å etterforske saken, skal informasjonen ha blitt sendt tilbake til Russland og det nasjonale antidopingbyrået der (RUSADA).

Der skjedde det, ifølge Rodtsjenkov, ikke noe som helst.

– Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov.

Dette skal ha skjedd før OL i Sotsji for fire år siden.

– Situasjonen ble verre etter OL (i Sotsji, red.anm). For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sier Rodtsjenkov.

Blodpass er enkelt forklart en database med målinger av utøveres blodverdier. Disse databasene gjør at man kan man sammenligne verdiene over tid. Store svinginger i blodverdien kan være tegn på doping. Slike svinginger skal som regel utløse en dopingetterforskning av utøveren.

Rodtsjenkov Grigorij

Slik så Gregorij Rodtsjenkov ut før han begynte å gå med maske og trolig endret på utseendet.

Foto: EMILY BERL / NYT

På NRKs spørsmål om hvem som skal ha vært ansvarlig for den angivelige sabotasjen, IBU eller Russland, svarer Rodtsjenkov:

– Begge. De har en sammensvergelse som går langt tilbake. Jeg kan ikke spesifisere detaljer, men det er absolutt en måte å gjøre korrupsjon.

NRK forela disse beskyldningene for Besseberg forrige torsdag. Han ba da om å få komme tilbake og svare på dem tirsdag denne uken. Like før vi skulle møte Besseberg tirsdag, ga han beskjed om at han ikke kunne svare likevel, og ba om å få et nytt intervju torsdag.

Etter det ble kjent at det har vært razzia i IBUs lokaler onsdag, har NRK ikke lykkes i å få kontakt med Besseberg.

Nordmannen har vært president i IBU siden 1992.

– Ta blodpass ut av hendene på særforbundene

Rodtsjenkov sier han forteller IBU-historien for å få frem det han mener er den største svakheten ved antidopingarbeidet i dag, nemlig at de internasjonale særforbundet har deler av ansvaret for røktingen av blodpass.

– Å ta blodpass ut av hendene på de internasjonale særforbundene er nummer én. Med internasjonale særforbund som det øverste nivået, kan man manipulere data, sier han.

Det skal sies at det internasjonale antidopingbyåret WADA, som er en uavhengig instans, har mulighet til å kontrollere blodpass. Men Rodtsjenkov er altså kritisk til at de internasjonale særforbundene får være med i innhenting og systematisering av dataene.

Han mener innføringen av blodpass har ført til «altfor få» dopingsaker.

– Biologiske blodpass må evalueres. Man har jobbet med ABP-programmet i årevis, og det er «ingen» positive prøver. Det kan ikke være sånn. Om så det er neglisjering, eller sabotasje, eller kanskje begge deler. Det viktigste er å etterforske alle biologiske pass. Hadde det blitt gjort før, så hadde ikke Sotsji-skandalen blitt så stor. Da ville nemlig en del av utøverne blitt diskvalifisert før OL på grunn av unormale verdier i blodpassene, sier Rodtsjenkov.

Russerens avsløringer om den organiserte dopingen i hjemlandet har gjort at han lever med søksmål og angivelig også drapstrusler hengende over seg. Det er derfor han har på seg en maske når vi møter ham. Han vil ikke at noen skal få vite hvordan han ser ut nå.

NRK har imidlertid fått bekreftet at det er Rodtsjenkov.

Antidoping Norge enig i systemkritikken

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim stiller seg bak systemkritikken fra Rodtsjenkov.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Antidoping Norge. De vil ikke mene noe om beskyldningene direkte mot IBU, men sier de er enige i den generelle systemkritikken fra Rodtsjenkov. Også Antidoping Norge mener alt dopingarbeid bør drives utelukkende av uavhengige instanser - som dem selv.

– Jeg mener man bør jobbe for å ha fristilte kontrollører, slik man har ellers i samfunnet. De som driver med etterforskning, prøvetaking og tar ut profiler, det er ikke noe idretten selv bør være en del av, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

– Hvorfor mener dere det?

– Hvis ikke er det bukken som passer havresekken, og jeg mener den type tilsynsvirksomhet og kontroll bør gjøres av uavhengige instanser, sier Solheim.

På spørsmål om det kunne vært mulig å lure systemet, og manipulere blodpass slik Rodtsjenkov legger det frem, sier Solheim følgende:

– Det er mye som er mulig hvis du vil lure systemet. Hvis du har til intensjon å jukse, så er det klart det er mye du kan få til på antidopingfeltet, som på alle andre samfunnsformål. Det er derfor jeg mener det er viktig at man har uavhengige antidopingorganisasjoner og et sterkt WADA som kan føre tilsyn om at den jobben som drives er riktig.

NRK har i lengre tid prøvd å få en kommentar fra WADA, men har så langt ikke lykkes i det.

Kommentator i skiskyting, Andreas Staburn Smith.

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith er svært overrasket over de nye opplysningene.

Siste nytt

 • Hovland med ny Ryder Cup-seier

  Viktor Hovland var overlegen i duell mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget er i ferd med å sette inn nådestøtet på finaledagen.

  Hovland sikret Europas første poeng for dagen da han slo Morikawa fire hull opp med tre å gå. Dermed kunne ikke amerikaneren hente nordmannen igjen.

  Hovland og co. leder i øyeblikket 11,5-5,5, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Hovland med stadig overtak i Ryder Cup – USA må ha et mirakel

  Viktor Hovland leder kontrollert mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget har fortsatt grepet om turneringsseieren.

  Hovland og co. ledet 10,5-5,5 før den siste dagen, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  Status i de tolv pågående kampene er fem ganger Europa-ledelse og amerikansk ledelse i like mange kamper. I de to resterende singleduellene er det ingenting som skiller.

  Den 26 år gamle nordmannen storspiller i duell mot Collin Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

  Søndag er alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det ligger dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trenger et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste