Dopingvarsler hevder IBU «manipulerte og saboterte» mistenkelige blodpass

I et intervju med NRK kommer dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). President Anders Besseberg avviser påstandene. Onsdag var det politirazzia i IBUs lokaler.

Rodtsjenkov2

Gregorij Rodtsjenkov går nå med maske for å unngå at andre får vite hvordan han ser ut nå, ettersom han angivelig har drapstrusler hengende over seg etter at han avslørte Russlands dopingregime. NRK får en forståelse av at han har endret på utseendet.

Foto: Lars Thomas Nordby

NRK har møtt den etter hvert verdenskjente dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov på hemmelig adresse i USA.

Han lever nå i skjul, etter at han fortalte hvordan Russland drev organisert doping før og under OL i Sotsji. Rodtsjenkov ble trodd i to uavhengige etterforskninger, og avsløringene hans var direkte årsak til at Russland ble utestengt fra vinterens OL.

Til NRK kommer Rodtsjenkov nå med nye påstander som først og fremst handler om IBU, det internasjonale skiskytterforbundet, som han mener var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov.

Norske Anders Besseberg er president i IBU. Han har overfor NRK avfeid beskyldningene fra Rodtsjenkov, som han karakteriserer som «svært alvorlige».

IBU får passet påskrevet av Gregorij Rodtsjenkov

Her kan du se deler av intervjuet med Rodtsjenkov, som vi møtte på hemmelig adresse i USA.

Razzia hos IBU

Men ifølge Rodtjsenkov skal IBU ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass som skal ha vist svært unormale verdier, noe som kunne antydet doping hos utøverne.

Han kom med disse påstandene kort tid før det onsdag ble kjent at det har vært en politirazzia i IBUs lokaler i Østerrike.

Onsdag kveld bekrefter Rodtsjenkov i offisiell uttalelse at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg har vært president i IBU siden 1992.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ransakelsene skal ifølge Det internasjonale antidopingbyrået WADA være knyttet til dopinganklager.

Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for antidopinglaben i Moskva, hevder IBU på et tidspunkt fikk varsel om blodpass med mistenkelige verdier. Men i stedet for å etterforske saken, skal informasjonen ha blitt sendt tilbake til Russland og det nasjonale antidopingbyrået der (RUSADA).

Der skjedde det, ifølge Rodtsjenkov, ikke noe som helst.

– Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov.

Dette skal ha skjedd før OL i Sotsji for fire år siden.

– Situasjonen ble verre etter OL (i Sotsji, red.anm). For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sier Rodtsjenkov.

Blodpass er enkelt forklart en database med målinger av utøveres blodverdier. Disse databasene gjør at man kan man sammenligne verdiene over tid. Store svinginger i blodverdien kan være tegn på doping. Slike svinginger skal som regel utløse en dopingetterforskning av utøveren.

Rodtsjenkov Grigorij

Slik så Gregorij Rodtsjenkov ut før han begynte å gå med maske og trolig endret på utseendet.

Foto: EMILY BERL / NYT

På NRKs spørsmål om hvem som skal ha vært ansvarlig for den angivelige sabotasjen, IBU eller Russland, svarer Rodtsjenkov:

– Begge. De har en sammensvergelse som går langt tilbake. Jeg kan ikke spesifisere detaljer, men det er absolutt en måte å gjøre korrupsjon.

NRK forela disse beskyldningene for Besseberg forrige torsdag. Han ba da om å få komme tilbake og svare på dem tirsdag denne uken. Like før vi skulle møte Besseberg tirsdag, ga han beskjed om at han ikke kunne svare likevel, og ba om å få et nytt intervju torsdag.

Etter det ble kjent at det har vært razzia i IBUs lokaler onsdag, har NRK ikke lykkes i å få kontakt med Besseberg.

Nordmannen har vært president i IBU siden 1992.

– Ta blodpass ut av hendene på særforbundene

Rodtsjenkov sier han forteller IBU-historien for å få frem det han mener er den største svakheten ved antidopingarbeidet i dag, nemlig at de internasjonale særforbundet har deler av ansvaret for røktingen av blodpass.

– Å ta blodpass ut av hendene på de internasjonale særforbundene er nummer én. Med internasjonale særforbund som det øverste nivået, kan man manipulere data, sier han.

Det skal sies at det internasjonale antidopingbyåret WADA, som er en uavhengig instans, har mulighet til å kontrollere blodpass. Men Rodtsjenkov er altså kritisk til at de internasjonale særforbundene får være med i innhenting og systematisering av dataene.

Han mener innføringen av blodpass har ført til «altfor få» dopingsaker.

– Biologiske blodpass må evalueres. Man har jobbet med ABP-programmet i årevis, og det er «ingen» positive prøver. Det kan ikke være sånn. Om så det er neglisjering, eller sabotasje, eller kanskje begge deler. Det viktigste er å etterforske alle biologiske pass. Hadde det blitt gjort før, så hadde ikke Sotsji-skandalen blitt så stor. Da ville nemlig en del av utøverne blitt diskvalifisert før OL på grunn av unormale verdier i blodpassene, sier Rodtsjenkov.

Russerens avsløringer om den organiserte dopingen i hjemlandet har gjort at han lever med søksmål og angivelig også drapstrusler hengende over seg. Det er derfor han har på seg en maske når vi møter ham. Han vil ikke at noen skal få vite hvordan han ser ut nå.

NRK har imidlertid fått bekreftet at det er Rodtsjenkov.

Antidoping Norge enig i systemkritikken

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim stiller seg bak systemkritikken fra Rodtsjenkov.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Antidoping Norge. De vil ikke mene noe om beskyldningene direkte mot IBU, men sier de er enige i den generelle systemkritikken fra Rodtsjenkov. Også Antidoping Norge mener alt dopingarbeid bør drives utelukkende av uavhengige instanser - som dem selv.

– Jeg mener man bør jobbe for å ha fristilte kontrollører, slik man har ellers i samfunnet. De som driver med etterforskning, prøvetaking og tar ut profiler, det er ikke noe idretten selv bør være en del av, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

– Hvorfor mener dere det?

– Hvis ikke er det bukken som passer havresekken, og jeg mener den type tilsynsvirksomhet og kontroll bør gjøres av uavhengige instanser, sier Solheim.

På spørsmål om det kunne vært mulig å lure systemet, og manipulere blodpass slik Rodtsjenkov legger det frem, sier Solheim følgende:

– Det er mye som er mulig hvis du vil lure systemet. Hvis du har til intensjon å jukse, så er det klart det er mye du kan få til på antidopingfeltet, som på alle andre samfunnsformål. Det er derfor jeg mener det er viktig at man har uavhengige antidopingorganisasjoner og et sterkt WADA som kan føre tilsyn om at den jobben som drives er riktig.

NRK har i lengre tid prøvd å få en kommentar fra WADA, men har så langt ikke lykkes i det.

Kommentator i skiskyting, Andreas Staburn Smith.

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith er svært overrasket over de nye opplysningene.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Tok seg til Grand Slam-kvartfinale på 63. forsøk

  Den useedede tennisveteranen Alize Cornet tok seg til sin første kvartfinale i en Grand Slam-turnering da hun beseiret Simona Halep i Australian Open mandag.

  I 33 grader kjempet rumenske Halep og franske Cornet mot hverandre. 32-årige Cornet vant til slutt 6-4, 3-6, 6–4 i en kamp som varte i over to og en halv time.

  Halep står med to Grand Slam-triumfer i sin karriere.

  Cornet møter Danielle Collins i kampen om en semifinale. Collins slo Elise Mertens 4-6, 6-4, 6–4 mandag.

  Cornets gjennombrudd har latt vente på seg. Hun gjorde sin debut i Grand Slam-sammenheng i French Open i 2005, men hun har aldri tatt seg videre fra den fjerde runden før.

  – Det føles fantastisk etter den duellen jeg hadde med Simona i den varmen. Etter 30 minutter «døde» vi begge, og vi holdt på i to og en halv time, så Cornet.

  I tredje runde slo hun verdenstreer Garbiñe Muguruza.

  Tamarine Tanasugarn fra Thailand hadde den tidligere rekorden for flest kamper før en kvartfinale på Grand Slam-nivå. Hun kom seg til kvartfinalen i 2008 i sitt 45. forsøk, skriver nyhetsbyrået AP.

  Grand Slam-turneringene i tennis er Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open.

  Alize Cornet
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Hovland med ny karrierebeste på golfrankingen

  Norges golfess Viktor Hovland er oppe på 5.-plass på den ferske verdensrankingen. Det er bestenotering for 24-åringen.

  Hovland hopper inn foran Xander Schauffele og Justin Thomas på den gjeve lista. John Rahm topper fremdeles foran Collin Morikawa og Patrick Cantlay.

  Hovland ble nummer fire i Abu Dhabi-mesterskapet i helgen. Underveis i sisterunden kjempet han om seieren, men en trippelbogey og dobbeltbogey ødela sjansene for det.

  Denne uken skal Hovland spille i turneringen DP World Tour i Dubai.

  Sist uke var Hovland nummer sju på verdensrankingen. Han avsluttet 2021 på 8.-plass. Høyere enn nummer fem har den unge golfstjernen aldri vært.

  Hovland avsluttet 2021 med to strake titteltriumfer. Den første innkasserte han i Mexico, mens den andre kom i Tiger Woods' stjerneturnering på Bahamas.

  – Det har vært et ganske vilt år. Jeg tror og håper trenden fortsetter i 2022, sa 24-åringen til Discovery.

   Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Chiefs til semifinale etter ellevilt NFL-drama

  Patrick Mahomes førte Kansas City Chiefs til NFL-semifinale i et ellevilt drama mot Buffalo Bills. Det ble 42-36-seier etter forlengning.

  Chiefs fikk ballen først i forlengningen, og det avgjorde en kamp der lagene ikke kunne slutte å score. Mahomes' touchdownpasning til Travis Kelce ble vinnerpoengene, etter at Bills og quarterback Josh Allen hadde hatt seieren dypt nede i lomma.

  Bare i kampens to siste minutter tok Bills ledelsen to ganger med touchdown, siste gang med 13 sekunder igjen. Chiefs tok ledelsen en gang og utlignet med den aller siste berøringen. 25 poeng i de to siste minuttene er sluttspillrekord.

  Allen kastet fire touchdownpasninger i kampen, samtlige til Gabriel Davis som dermed er den første med fire TD-mottak i en sluttspillkamp. Totalt hadde Allen ni touchdownpasninger i sluttspillet, men det er Mahomes og Chiefs som får møte Cincinnati Bengals i semifinale.

  – Det var en stor kamp mellom to store lag. Josh spilte ræva av seg, unnskyld språkbruken, sa Mahomes i TV-intervju rett etter sluttsignalet.

  Tom Brady, Aaron Rodgers og Ben Roethlisberger, den gamle garde av quarterback-superstjerner, var feid ut av sluttspillet uten å nærme seg sitt beste nivå. Så overtok den nye generasjonen rampelyset, og Allen og Mahomes bød på en uforglemmelig oppvisning i angrepsspill.

  Kansas City Chiefs
  Foto: Charlie Riedel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal