Svensk skiskytter raser etter razzia i IBU: – Vi må ha ny ledelse

Det føderale politiet i Østerrike slo tirsdag til mot det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) lokaler i Salzburg. Det får skiskytter Sebastian Samuelsson til å reagere kraftig.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn

KRITISK: Sebastian Samuelsson har også tidligere vært kritisk til IBU. Han reagerer kraftig på dagens nyheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Onsdag morgen ble det kjent at politiet i Østerrike har gjennomført en ransakelse av IBUs lokaler der. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor, men flere medier melder at razziaen er ledd i en dopingetterforsking.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, som vant sølv i vinterens OL, reagerer sterkt på nyheten og mener det er på tide å skifte ledelse i IBU. Han skriver følgende på sin Twitter-konto:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har tidligere vært svært kritisk til at IBU valgte å gjennomføre verdenscuprennene i Russland på tampen av denne sesongen, til tross for alle dopingsakene som har vært rundt landet.

Samuelsson valgte å stå over disse rennene, noe han selv kalte en boikott.

Bekrefter razzia

NRK har vært i kontakt med IBU, som bekrefter at politiet har gjennomført en razzia. De ønsker ikke å kommentere saken, og sier at de skal uttale seg i en pressemelding senere.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg er president i IBU.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norske Anders Besseberg er president i IBU, og er følgelig en av personene Samuelsson sikter til. Besseberg har ikke svart på NRKs henvendelser så langt i dag.

Visepresident Olle Dahlin har imidlertid snakket med Sveriges Radio.

– Det er helt klart en alvorlig situasjon. Jeg er på vei til å pakke tingene mine og dra ned til Salzburg for å finne ut hva som har skjedd, sier Dahlin.

Skal være relatert til dopingpåstander

Ifølge nettsiden Kleine Zeitung har programmet ZiB2 på TV-kanalen ORF kommet med en rapport der det kommer frem at tjenestemenn har gjennomsøkt flere rom i IBUs lokaler. De skal ha sikret flere datamaskiner.

Hva som har kommet frem av denne undersøkelsen vites ikke foreløpig.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, skal ha blitt hentet inn til avhør.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

På ORF sine nettsider står det at politiet har handlet på grunn av økonomi- og korrupsjonsanklager, tilsynelatende i forbindelse med doping-mistanker.

Samuelsson reagerer kraftig

Ifølge NRKs kilder, er generalsekretær i IBU, Nicole Resch, tatt inn til to avhør. Hun ble først avhørt tirsdag kveld, og skal i nye avhør onsdag.

IBU har møtt gjentatt kritikk av deres anti-dopingpolitikk i løpet av det siste året. Flere nasjoner valgte å boikotte verdenscupavslutningen da styret besluttet å beholde den i Tjumen i Russland, til tross for dopingskandalen i landet.

Lowell Bailey er en av utøverne som boikottet rennene i Russland. Han har gjentatte ganger vært kritisk til IBU-ledelsen med Besseberg i spissen.

– IBU tar ikke kampen om rene konkurranser seriøst, sa amerikanske Lowell Bailey til NRK i desember.

I et intervju med NRK som ble publisert onsdag, kommer også dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet.

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal