NRK Meny
Normal

Svensk skiskytter raser etter razzia i IBU: – Vi må ha ny ledelse

Det føderale politiet i Østerrike slo tirsdag til mot det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) lokaler i Salzburg. Det får skiskytter Sebastian Samuelsson til å reagere kraftig.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn

KRITISK: Sebastian Samuelsson har også tidligere vært kritisk til IBU. Han reagerer kraftig på dagens nyheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Onsdag morgen ble det kjent at politiet i Østerrike har gjennomført en ransakelse av IBUs lokaler der. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor, men flere medier melder at razziaen er ledd i en dopingetterforsking.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, som vant sølv i vinterens OL, reagerer sterkt på nyheten og mener det er på tide å skifte ledelse i IBU. Han skriver følgende på sin Twitter-konto:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har tidligere vært svært kritisk til at IBU valgte å gjennomføre verdenscuprennene i Russland på tampen av denne sesongen, til tross for alle dopingsakene som har vært rundt landet.

Samuelsson valgte å stå over disse rennene, noe han selv kalte en boikott.

Bekrefter razzia

NRK har vært i kontakt med IBU, som bekrefter at politiet har gjennomført en razzia. De ønsker ikke å kommentere saken, og sier at de skal uttale seg i en pressemelding senere.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg er president i IBU.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norske Anders Besseberg er president i IBU, og er følgelig en av personene Samuelsson sikter til. Besseberg har ikke svart på NRKs henvendelser så langt i dag.

Visepresident Olle Dahlin har imidlertid snakket med Sveriges Radio.

– Det er helt klart en alvorlig situasjon. Jeg er på vei til å pakke tingene mine og dra ned til Salzburg for å finne ut hva som har skjedd, sier Dahlin.

Skal være relatert til dopingpåstander

Ifølge nettsiden Kleine Zeitung har programmet ZiB2 på TV-kanalen ORF kommet med en rapport der det kommer frem at tjenestemenn har gjennomsøkt flere rom i IBUs lokaler. De skal ha sikret flere datamaskiner.

Hva som har kommet frem av denne undersøkelsen vites ikke foreløpig.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, skal ha blitt hentet inn til avhør.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

På ORF sine nettsider står det at politiet har handlet på grunn av økonomi- og korrupsjonsanklager, tilsynelatende i forbindelse med doping-mistanker.

Samuelsson reagerer kraftig

Ifølge NRKs kilder, er generalsekretær i IBU, Nicole Resch, tatt inn til to avhør. Hun ble først avhørt tirsdag kveld, og skal i nye avhør onsdag.

IBU har møtt gjentatt kritikk av deres anti-dopingpolitikk i løpet av det siste året. Flere nasjoner valgte å boikotte verdenscupavslutningen da styret besluttet å beholde den i Tjumen i Russland, til tross for dopingskandalen i landet.

Lowell Bailey er en av utøverne som boikottet rennene i Russland. Han har gjentatte ganger vært kritisk til IBU-ledelsen med Besseberg i spissen.

– IBU tar ikke kampen om rene konkurranser seriøst, sa amerikanske Lowell Bailey til NRK i desember.

I et intervju med NRK som ble publisert onsdag, kommer også dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag