Svensk skiskytter raser etter razzia i IBU: – Vi må ha ny ledelse

Det føderale politiet i Østerrike slo tirsdag til mot det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) lokaler i Salzburg. Det får skiskytter Sebastian Samuelsson til å reagere kraftig.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn

KRITISK: Sebastian Samuelsson har også tidligere vært kritisk til IBU. Han reagerer kraftig på dagens nyheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Onsdag morgen ble det kjent at politiet i Østerrike har gjennomført en ransakelse av IBUs lokaler der. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor, men flere medier melder at razziaen er ledd i en dopingetterforsking.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, som vant sølv i vinterens OL, reagerer sterkt på nyheten og mener det er på tide å skifte ledelse i IBU. Han skriver følgende på sin Twitter-konto:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har tidligere vært svært kritisk til at IBU valgte å gjennomføre verdenscuprennene i Russland på tampen av denne sesongen, til tross for alle dopingsakene som har vært rundt landet.

Samuelsson valgte å stå over disse rennene, noe han selv kalte en boikott.

Bekrefter razzia

NRK har vært i kontakt med IBU, som bekrefter at politiet har gjennomført en razzia. De ønsker ikke å kommentere saken, og sier at de skal uttale seg i en pressemelding senere.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg er president i IBU.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norske Anders Besseberg er president i IBU, og er følgelig en av personene Samuelsson sikter til. Besseberg har ikke svart på NRKs henvendelser så langt i dag.

Visepresident Olle Dahlin har imidlertid snakket med Sveriges Radio.

– Det er helt klart en alvorlig situasjon. Jeg er på vei til å pakke tingene mine og dra ned til Salzburg for å finne ut hva som har skjedd, sier Dahlin.

Skal være relatert til dopingpåstander

Ifølge nettsiden Kleine Zeitung har programmet ZiB2 på TV-kanalen ORF kommet med en rapport der det kommer frem at tjenestemenn har gjennomsøkt flere rom i IBUs lokaler. De skal ha sikret flere datamaskiner.

Hva som har kommet frem av denne undersøkelsen vites ikke foreløpig.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, skal ha blitt hentet inn til avhør.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

På ORF sine nettsider står det at politiet har handlet på grunn av økonomi- og korrupsjonsanklager, tilsynelatende i forbindelse med doping-mistanker.

Samuelsson reagerer kraftig

Ifølge NRKs kilder, er generalsekretær i IBU, Nicole Resch, tatt inn til to avhør. Hun ble først avhørt tirsdag kveld, og skal i nye avhør onsdag.

IBU har møtt gjentatt kritikk av deres anti-dopingpolitikk i løpet av det siste året. Flere nasjoner valgte å boikotte verdenscupavslutningen da styret besluttet å beholde den i Tjumen i Russland, til tross for dopingskandalen i landet.

Lowell Bailey er en av utøverne som boikottet rennene i Russland. Han har gjentatte ganger vært kritisk til IBU-ledelsen med Besseberg i spissen.

– IBU tar ikke kampen om rene konkurranser seriøst, sa amerikanske Lowell Bailey til NRK i desember.

I et intervju med NRK som ble publisert onsdag, kommer også dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet.

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal