NRK Meny
Normal

Svensk skiskytter raser etter razzia i IBU: – Vi må ha ny ledelse

Det føderale politiet i Østerrike slo tirsdag til mot det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) lokaler i Salzburg. Det får skiskytter Sebastian Samuelsson til å reagere kraftig.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn

KRITISK: Sebastian Samuelsson har også tidligere vært kritisk til IBU. Han reagerer kraftig på dagens nyheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Onsdag morgen ble det kjent at politiet i Østerrike har gjennomført en ransakelse av IBUs lokaler der. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor, men flere medier melder at razziaen er ledd i en dopingetterforsking.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, som vant sølv i vinterens OL, reagerer sterkt på nyheten og mener det er på tide å skifte ledelse i IBU. Han skriver følgende på sin Twitter-konto:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har tidligere vært svært kritisk til at IBU valgte å gjennomføre verdenscuprennene i Russland på tampen av denne sesongen, til tross for alle dopingsakene som har vært rundt landet.

Samuelsson valgte å stå over disse rennene, noe han selv kalte en boikott.

Bekrefter razzia

NRK har vært i kontakt med IBU, som bekrefter at politiet har gjennomført en razzia. De ønsker ikke å kommentere saken, og sier at de skal uttale seg i en pressemelding senere.

Anders Besseberg

Norske Anders Besseberg er president i IBU.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norske Anders Besseberg er president i IBU, og er følgelig en av personene Samuelsson sikter til. Besseberg har ikke svart på NRKs henvendelser så langt i dag.

Visepresident Olle Dahlin har imidlertid snakket med Sveriges Radio.

– Det er helt klart en alvorlig situasjon. Jeg er på vei til å pakke tingene mine og dra ned til Salzburg for å finne ut hva som har skjedd, sier Dahlin.

Skal være relatert til dopingpåstander

Ifølge nettsiden Kleine Zeitung har programmet ZiB2 på TV-kanalen ORF kommet med en rapport der det kommer frem at tjenestemenn har gjennomsøkt flere rom i IBUs lokaler. De skal ha sikret flere datamaskiner.

Hva som har kommet frem av denne undersøkelsen vites ikke foreløpig.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, skal ha blitt hentet inn til avhør.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

På ORF sine nettsider står det at politiet har handlet på grunn av økonomi- og korrupsjonsanklager, tilsynelatende i forbindelse med doping-mistanker.

Samuelsson reagerer kraftig

Ifølge NRKs kilder, er generalsekretær i IBU, Nicole Resch, tatt inn til to avhør. Hun ble først avhørt tirsdag kveld, og skal i nye avhør onsdag.

IBU har møtt gjentatt kritikk av deres anti-dopingpolitikk i løpet av det siste året. Flere nasjoner valgte å boikotte verdenscupavslutningen da styret besluttet å beholde den i Tjumen i Russland, til tross for dopingskandalen i landet.

Lowell Bailey er en av utøverne som boikottet rennene i Russland. Han har gjentatte ganger vært kritisk til IBU-ledelsen med Besseberg i spissen.

– IBU tar ikke kampen om rene konkurranser seriøst, sa amerikanske Lowell Bailey til NRK i desember.

I et intervju med NRK som ble publisert onsdag, kommer også dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale