Hopp til innhold

Louvre-museet «kledde» Mona Lisa i fransk landslagsdrakt – italienerne i harnisk

For å hylle det franske VM-gullet i fotball, la museet Louvre i Paris ut et redigert bilde av Mona Lisa i en fransk landslagsdrakt. Det falt ikke helt i god jord hos italienerne.

Mona Lisa i fransk drakt

Det franske museet Louvre la ut et bilde av sitt mest kjente kunstverk, men med en liten vri, da de skulle feire det franske VM-gullet i fotball.

Foto: Louvre

Verdens kanskje mest kjente maleri har hengt på det verdenskjente franske museet siden 1797, etter å ha blitt kjøpt av den franske kongen Frans I på 1500-tallet. Men ikke tro at italienerne ikke føler eierskap til maleriet av den grunn.

Mona Lisa av Leonardo da Vinci

Mona Lisa av Leonardo da Vinci har hengt permanent i Louvre siden 1797. Maleriet ble kjøpt av den franske kongen Frans I og det har siden har vært eid av Frankrike.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

Mona Lisa eller «La Gioconda» er som kjent malt av tidenes kanskje mest kjente italienske kunstner og universalgeni, og for mange selve personifiseringen av den italienske renessansen – Leonardo da Vinci.

Så når Louvre legger ut et redigert bilde der Mona Lisa har på seg en fransk drakt, går ikke denne «franskifisering» av maleriet til en av Italias mest kjente kunstnere upåaktet hen hos italienerne.

– Kunstverket er vårt!

Kommentarfeltet under Louvre sitt Twitter-innlegg som skulle hylle de franske VM-heltene, ble raskt overfylt med indignerte kommentarer.

Laster Twitter-innhold

– Mona Lisa er italiensk, fordi det er laget av en italiener. Punktum, KUNSTVERKET ER VÅRT, er det en som skriver.

– For å feire, bruker dere et italiensk maleri. Ubrukelige ignoranter. Dere burde gjemme dere i skam, skriver en annen.

Andre italienere klarte å ha litt mer glimt i øyet når de skulle uttrykke sin misnøye:

– Når franskmennene ønsker å vise frem noe vakkert, kan du være trygg på at dette «noe» er italiensk.

TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH64-FRA-CRO

Frankrike vant VM i fotball, og franskmennene er i lykkerus. Gratulasjonene til VM-heltene kommer fra alle kanter i landet, men Louvre sin gratulasjon falt altså ikke i smak hos naboene i sørøst.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Redigerte kjent fransk maleri for å ta igjen

Mens andre igjen ville la franskmennene smake sin egen medisin og la ut redigerte bilder av kjente franske malerier. Med en italiensk vri.

Som for eksempel Eugène Delacroix sitt ikoniske verk «Friheten fører folket». Der ansiktet til Marianne – et nasjonalt symbol og symbolet på den franske republikken – er erstattet med ansiktet til den italienske fotballspilleren Marco Materazzi, og flagget hun (eller «han» i dette tilfellet) holder, er ikke den franske «tricolour», men den italienske «tricolore».

Foran Materazzi på det redigerte ligger den franske fotballegenden Zinédine Zidane. En klar allusjon til VM-finalen i 2006 da Italia slo Frankrike, og Zidane ble utvist etter å ha skallet ned nettopp Materazzi.

Laster Twitter-innhold

La ut svar til italienerne

Mona Lisa er verdsatt til rundt seks milliarder kroner, og italienere har gjentatte ganger startet underskriftskampanjer for å få maleriet tilbake til Italia igjen.

Etter den italienske kritikken lørdag bestemte Louvre seg for å legge ut en melding der de påpeker at maleriet ble kjøpt av den franske kongen Frans I.

– Til informasjon, Mona Lisa ble solgt av Leonardo da Vinci til kong Frans I, skriver museet på sin offisielle Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt