Dommeren: – Står det noe sted: «Ikke stol på legen, gjør egne undersøkelser»?

ULLEVAAL (NRK): Antidoping Norge har så langt ikke klart å bevise at landslagsutøvere har fått tydelig beskjed om at det ikke er nok å stole på landslagslegen i medisinske spørsmål.

Therese Johaug (t.v.), advokat Mikkel Toft Gimse og Nils Jakob Hoff (t.h.) under høringen i dopingsa

DISKUSJON: Torsdag stilte dommer Ivar Sølberg en rekke spørsmål om utøvernes egne undersøkelser i saker som omhandler medikamenter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Dette har vært en god dag for Johaug. En svært god dag, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Antidoping-programmet «Ren Utøver» og landslagskontrakten til Norges Skiforbund ble igjen et samtaleemne under den andre dagen av Therese Johaug-saken.

Dommerne i høringen i dopingsaken mot Therese Johaug står bak dommerbordet

DOMMER: Ivar Sølberg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter at både lege Fredrik Bendiksen og lagvenninnen Marit Bjørgen hadde sittet i vitnestolen, begynte partene å diskutere utøvernes eget ansvar i medisinske saker.

Savnet klar presisering

Dommer Ivar Sølberg presset partene på om landslagsutøvere har fått eksplisitt beskjed om at de må gjøre egne undersøkelser i tillegg til å spørre landslagslegen.

– Jeg var veldig glad for de presise spørsmålene dommer Sølberg stilte. De var veldig avklarende med hensyn til grensene mellom ikke skyld eller bitte, lite grann skyld, sier Kjenner til NRK.

Dommeren stilte spørsmålene etter å ha vært gjennom «Ren Utøver», de såkalte strakstiltakene og utøverkontrakten.

– Spørsmålet her er jo om Therese Johaug har gjort sine plikter? Står det noe sted, enten i kontrakter eller i Ren Utøver: «NB: Ikke stol på landslagslegen, men gjør egne undersøkelser?»

Ifølge Johaugs advokat Christian Hjort gjør det ikke det, og heller ikke advokat Niels Kiær i Antidoping Norge har foreløpig klart å vise til steder hvor en slik instruks er gitt eksplisitt.

– Men det kommer klart frem at det er utøvers ansvar hva man putter i seg, sier Kiær.

– Det er vi ikke uenige om. Men mitt ganske enkle spørsmål er om det kommer helt tydelig frem at man ikke bare kan spørre landslagslegen, man må også gjøre egne undersøkelser? Står det eksplisitt noe sted?, spør dommeren.

Det klarer ikke Antidoping Norge å si at det gjør.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mer optimistisk på Johaugs vegne etter dagens høring.

SE VIDEO: Her kan du se intervjuet med idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

– Helt klart uvanlig

Advokat Hjort viser til at skiforbundet har iverksatt strakstiltak etter Johaug-saken, men understreker at det heller ikke der fremkommer at det stilles ytterligere krav til hva utøveren selv skal gjøre, bare hva legen skal gjøre.

Han sier at det i strakstiltakene ikke står noe om at det at utøver selv har ansvar for det man får i seg, betyr at man må gjøre egne undersøkelser, og ikke bare spørre landslagslegen.

– Etter det jeg kan se, står det heller ikke noe i den nye utøverkontrakten spesifikt om at man i tillegg til å forhøre seg med landslagslegen, må gjøre ytterligere egne tiltak for å oppfylle kravet om at man selv er ansvarlig for det man får i seg.

Marit Bjørgen

VITNET: Marit Bjørgen på vei inn til høringen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– I strakstiltakene omtales kontrasignering av lege i Norge, men ikke hva utøveren selv skal gjøre, påpeker Kiær.

Bjørgen: – Ville gjort det samme som Therese

Både Fredrik Bendiksen og Marit Bjørgen forklarte fra vitneboksen at det har vært uvanlig å sjekke medikamenter nærmere utover å snakke med landslagslegen.

– Jeg hadde gjort det samme som Therese i denne situasjonen her, sier Bjørgen.

Som en lege med lang fartstid på landslaget hadde jeg full tillit til han og jeg ville stolt på ham. Det er rutiner som bestandig har vært der. Jeg hadde jo stolt mer på Fredrik enn å skulle gjort en undersøkelse selv, sier Bjørgen

Dette står i kontrast til Heidi Weng som i september - før Johaug-saken - sa til NRK at hun selv sjekker alt hun får i kroppen.

- Jeg følger med og søker på medisinene der i forhold til om det er lovlig eller ikke, og det er lovlig. Til og med munnsårsalve har jeg søkt på, sa Weng.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener denne diskusjonen er svært interessant med tanke på avgjørelsen i Johaug-saken.

– Nå er det helt klart dokumentert at det er uvanlig å foreta ytterligere sjekk etter at sjefslegen har gitt råd, sier Kjenner.

Siste nytt

 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Drømmedebut for Svendsen

  Sander Svendsen scoret to mål i sin første kamp i dansk fotball da hans Odense vant 4-1 over Lyngby mandag kveld. 21-åringen var lånt ut til Odd første halvdel av 2019, før han altså ble solgt til Odense.

  Eliteserien fotball 2019: Odd - Ranheim (1-0).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Norge ute av EM

  Norge måtte vinne mot Frankrike for å gå videre i U19-EM, men med 3-3 røk Norge ut. Emilie Bragstad reduserte to ganger for Norge, men 15 før slutt satte Melvine Malard inn 3-2. Sara Iren Lindbak Hørte headet inn 3-3 like før slutt, men det var ikke nok for avansement.

Sendeplan

Kl. Program Kanal