Hopp til innhold

Utsetter Djokovic-utvisning fra Australia

Immigrasjonsminister Alex Hawkes advokater har gått med på å ikke deportere Novak Djokovic fra Australia inntil videre. Det melder både nyhetsbyrået Reuters og australske medier.

Novak Djokovic

FIKK VISUMET INNDRATT IGJEN: Men siste ord er ikke sagt for Novak Djokovic.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Fredag fikk den serbiske tennisstjernen Novak Djokovic inndratt visumet sitt på nytt. Dermed var det trolig at han ble kastet ut av Australia.

Den australske dommeren som nylig blokkerte utvisningen til Djokovic, har imidlertid innkalt til en hastehøring. Rettsmøtet startet vel tre timer etter at Australia immigrasjonsminister Alex Hawke meddelte at han hadde inndratt Djokovics visum.

Det siste derfra er at tenniseneren ikke bli varetektsfengslet i kveld, eller fjernet fra landet før rettsforhandlingene er over, ifølge australske medier.

– Hvert minutt er verdifullt for vår klient, sa Djokovics advokater og oppfordret om at en avgjørelse burde komme senest søndag kveld australsk tid.

Uten visum har ikke Djokovic mulighet til å spille Grand Slam-turneringen Australian Open, som starter mandag.

Novak Djokovic hitting a return against Canada's Denis Shapovalov during their group A men's singles tennis match on day one of the 2021 ATP Cup in Melbourne

Djokovic hadde drømt om en 21. Grand Slam-tittel.

Foto: DAVID GRAY / AFP

– Brukte min makt

Etter flere dager med venting bekreftet Australias immigrasjonsminister Alex Hawke fredag at Djokovics visum var inndratt.

Han risikerer å bli utestengt fra landet i tre år.

– I dag brukte jeg min makt til å kansellere visumet som innehas av Novak Djokovic på grunnlag av helse og god orden. Det var i den allmenne interesse å gjøre det, sier Hawke, ifølge den australske avisen 7News Australia.

Hawke hevder at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av informasjon fra innenriksdepartementet, den australske grensestyrken og Djokovic.

Hawke brukte en «personlig kanselleringsrett» til å fjerne visumet igjen.

Det var ventet at Djokovic og hans advokater ville protestere mot avgjørelsen.

Nyheten kom bare tre dager før Australian Open-starten. Han er foreløpig ikke fjernet fra deltakerlisten. Hittil har ikke turneringsledelsen reagert på fredagens nyhet.

Kansellert for andre gang

Det er andre gang på kort tid at Djokovic får oppholdstillatelsen kansellert. Mandag bestemte en dommer at Djokovic likevel skulle få lov til å være i Australia etter at han fikk inndratt visumet forrige uke.

Serberens håp ble ytterligere forsterket av at han torsdag fikk motstander i den første runden av Australian Open.

Bare noen timer før avgjørelsen ble kjent, trente også tennisspilleren i Melbourne, ifølge Reuters.

Ikke vaksinert

Djokovic er ikke vaksinert mot korona, men hadde viruset i desember. Dermed fikk han medisinsk fritak fra å være vaksinert i forbindelse med deltakelse i Australian Open 17. januar.

Australia Open Djokovic Explainer

Immigrasjonsminister Alex Hawke.

Foto: Mick Tsikas / AP

Da serberen og hans team ankom Melbourne onsdag sist uke, viste det seg at han hadde søkt om feil visum. Dermed satte myndighetene verdenseneren på karantenehotell, der han har vært i påvente av en rettslig avgjørelse.

Den kom mandag, og han fikk medhold.

Usikker fremtid

Dermed så det ut til at han ville få delta i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen.

– Til tross for alt som har skjedd, vil jeg bli og prøve å konkurrere i Australian Open. Jeg fløy hit for å spille på et av de viktigste arrangementene vi har foran den fantastiske fansen, skrev verdens beste tennisspiller på Twitter.

Men immigrasjonsminister Alex Hawke tok altså en «egen» avgjørelse om å trekke visumet og sende ham ut av landet.

Han viser til at regjeringen er «forpliktet til å beskytte Australias grenser».

Hawke får også full støtte fra statsminister Scott Morrison.

– Australiere har måttet ofre mye gjennom pandemien. De er i sin fulle rett til å forvente at resultatene av dette blir beskyttet. Det har ministeren gjort med dagens avgjørelse, sier han.

Siste nytt

 • Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

  Norges kvinnelandslag i fotball er fortsatt nummer 16 på den nyeste rankingoversikten fra Fifa.

  Det er en plassering Norge har hatt de tre siste gangene lista er blitt oppdatert. Fallet ned til 16.-plassen skjedde i desember i fjor, og aldri før hadde kvinnelandslaget vært så lavt rangert.

  Siden forrige ranking i mars har landslaget spilt fire kamper i EM-kvalifiseringen: Finland (1-0-seier), Nederland (0-1-tap), Italia (0-0 og 1-1).

  Gemma Grainger tok i vinter over som landslagssjef. Hun har ledet Norge til tre seirer på sine seks første oppgjør.

  Norge har ikke vært blant de ti beste på Fifa-rankingen siden desember 2015.

  Topp ti (forrige plassering i parentes): 1) Spania (1), 2) Frankrike (3), 3) England (2), 4) Tyskland (5), 5) USA (4), 6) Sverige (6), 7) Japan (7), 8) Canada (9), 9) Brasil (10), 10) Nord-Korea (11).

  (NTB)

  bcyRXf6ymfc
  Foto: NTB
 • Henning Berg ferdig i AIK

  Henning Berg er ferdig i den svenske klubben AIK, det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Berg har på eget initiativ valgt umiddelbart å trekke seg fra stillingen som hovedtrener for den svenske klubben.

  Årsaken er uenighet om hvordan klubben ønsker å jobbe i fremtiden.

  – Fra dag en har Henning Berg gitt hundre prosent for AIK Fotball. En imponerende arbeidsevne og dedikasjon er det jeg vil fremheve som hans hovedsider, sier AIK Fotballs sportslige leder Thomas Berntsen og legger til:

  – Ulike syn mellom AIK og Henning om hvordan klubben skulle jobbe for igjen å være et topplag i Allsvenskan, og kvalifisere seg til Uefa-kamper, var avgjørende for hans avgang.

  Berg signerte for AIK i fjor sommer og det ble totalt 35 kamper for ham som hovedtrener i AIK.

  AIK endte på en 11. plass i fjorsesongen og ligger på en 8. plass i inneværende sesong.

  Klubben fra Stockholm har tapt de fire av de fem siste kampene i den svenske ligaen.

  c9L-PGnOcpY
  Foto: NTB
 • Fortsatt vekst i norsk idrett – 24.500 flere medlemmer i 2023

  Også i fjor økte medlemstallene i norske idrettslag. Oppgangen var på 1,3 prosent fra året før.

  Det viser foreløpige tall fra Norges idrettsforbund. Ved utgangen av 2023 var det registrert 1,856 millioner medlemmer, som er en økning på rundt 24.500.

  Idretten har fortsatt ikke kommet helt opp på 2019-nivået. Koronapandemien førte til et dramatisk frafall det første året, men trenden har siden vist en årlig moderat økning.

  Det var også flere aktive utøvere, trenere og ledere i idrettslagene i 2023. Veksten var på 3,7 prosent, som i rene tall ga en oppgang på 59.000.

  – Dette er svært gledelige tall og viser at norsk idrett har jobbet svært godt og målrettet både med rekruttering og aktivitetstilbudet til våre medlemmer det siste året, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug i en uttalelse.

  Kvinneandelen økte igjen og endte i fjor på 40,71 prosent.

  – Det er gledelig å se at kvinneandelen har økt jevnt og trutt de to siste årene etter en nedgang siden toppåret 2018. Dette har vært et viktig satsingsområde både for idrettsstyret og for hele norsk idrett, sier Dalhaug.

  Dette var de tre største særforbundene i 2023:

  * Norges Fotballforbund (397.000 medlemmer)

  * Norges Håndballforbund (142.000)

  * Norges Golfforbund (134.000)

  (NTB)

  Arne Bård Dalhaug
  Foto: Stian Lysberg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal