Utsetter Djokovic-utvisning fra Australia

Immigrasjonsminister Alex Hawkes advokater har gått med på å ikke deportere Novak Djokovic fra Australia inntil videre. Det melder både nyhetsbyrået Reuters og australske medier.

Novak Djokovic

FIKK VISUMET INNDRATT IGJEN: Men siste ord er ikke sagt for Novak Djokovic.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Fredag fikk den serbiske tennisstjernen Novak Djokovic inndratt visumet sitt på nytt. Dermed var det trolig at han ble kastet ut av Australia.

Den australske dommeren som nylig blokkerte utvisningen til Djokovic, har imidlertid innkalt til en hastehøring. Rettsmøtet startet vel tre timer etter at Australia immigrasjonsminister Alex Hawke meddelte at han hadde inndratt Djokovics visum.

Det siste derfra er at tenniseneren ikke bli varetektsfengslet i kveld, eller fjernet fra landet før rettsforhandlingene er over, ifølge australske medier.

– Hvert minutt er verdifullt for vår klient, sa Djokovics advokater og oppfordret om at en avgjørelse burde komme senest søndag kveld australsk tid.

Uten visum har ikke Djokovic mulighet til å spille Grand Slam-turneringen Australian Open, som starter mandag.

Novak Djokovic hitting a return against Canada's Denis Shapovalov during their group A men's singles tennis match on day one of the 2021 ATP Cup in Melbourne

Djokovic hadde drømt om en 21. Grand Slam-tittel.

Foto: DAVID GRAY / AFP

– Brukte min makt

Etter flere dager med venting bekreftet Australias immigrasjonsminister Alex Hawke fredag at Djokovics visum var inndratt.

Han risikerer å bli utestengt fra landet i tre år.

– I dag brukte jeg min makt til å kansellere visumet som innehas av Novak Djokovic på grunnlag av helse og god orden. Det var i den allmenne interesse å gjøre det, sier Hawke, ifølge den australske avisen 7News Australia.

Hawke hevder at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av informasjon fra innenriksdepartementet, den australske grensestyrken og Djokovic.

Hawke brukte en «personlig kanselleringsrett» til å fjerne visumet igjen.

Det var ventet at Djokovic og hans advokater ville protestere mot avgjørelsen.

Nyheten kom bare tre dager før Australian Open-starten. Han er foreløpig ikke fjernet fra deltakerlisten. Hittil har ikke turneringsledelsen reagert på fredagens nyhet.

Kansellert for andre gang

Det er andre gang på kort tid at Djokovic får oppholdstillatelsen kansellert. Mandag bestemte en dommer at Djokovic likevel skulle få lov til å være i Australia etter at han fikk inndratt visumet forrige uke.

Serberens håp ble ytterligere forsterket av at han torsdag fikk motstander i den første runden av Australian Open.

Bare noen timer før avgjørelsen ble kjent, trente også tennisspilleren i Melbourne, ifølge Reuters.

Ikke vaksinert

Djokovic er ikke vaksinert mot korona, men hadde viruset i desember. Dermed fikk han medisinsk fritak fra å være vaksinert i forbindelse med deltakelse i Australian Open 17. januar.

Australia Open Djokovic Explainer

Immigrasjonsminister Alex Hawke.

Foto: Mick Tsikas / AP

Da serberen og hans team ankom Melbourne onsdag sist uke, viste det seg at han hadde søkt om feil visum. Dermed satte myndighetene verdenseneren på karantenehotell, der han har vært i påvente av en rettslig avgjørelse.

Den kom mandag, og han fikk medhold.

Usikker fremtid

Dermed så det ut til at han ville få delta i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen.

– Til tross for alt som har skjedd, vil jeg bli og prøve å konkurrere i Australian Open. Jeg fløy hit for å spille på et av de viktigste arrangementene vi har foran den fantastiske fansen, skrev verdens beste tennisspiller på Twitter.

Men immigrasjonsminister Alex Hawke tok altså en «egen» avgjørelse om å trekke visumet og sende ham ut av landet.

Han viser til at regjeringen er «forpliktet til å beskytte Australias grenser».

Hawke får også full støtte fra statsminister Scott Morrison.

– Australiere har måttet ofre mye gjennom pandemien. De er i sin fulle rett til å forvente at resultatene av dette blir beskyttet. Det har ministeren gjort med dagens avgjørelse, sier han.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal