Hopp til innhold

Ble utvist etter dette – tar på seg skylda for Nederlands EM-exit

Om Matthijs de Ligt dyttet ballen med vilje eller ikke, er snakkisen etter åttedelsfinalen mellom Nederland og Tsjekkia. Nå forklarer han hva som skjedde.

fhwa5IwDVjo

HANDS MED VILJE ELLER IKKE? Slik så det ut da Nederlands midstopper Matthijs de Ligt dyttet ballen under en duell.

– Det forandret kampen. Det er så enkelt som det, og jeg skulle ikke latt det skje, sier en skuffet og trist de Ligt, som ifølge nederlandske medier altså tar på seg skylda for at laget nå er ute av EM.

Det hele handler om situasjonen som du kan se i videovinduet over.

Og den var utvilsomt spesiell: de Ligt lå omtrent langflat i lufta etter å ha sklidd under en duell da han plutselig dyttet ballen med hendene, 55 minutter ut i åttedelsfinalen mot Tsjekkia i EM.

t

En overraskende inngripen av den 21 år gamle Juventus-midtstopperen, som er regnet som en av verdens mest talentfulle fotballspillere.

Dommeren tilkalt av VAR-kollegene

Dommeren viste ham først det gule kortet, men like etterpå ble dommeren tilkalt av kollegaene i VAR-rommet. Da var det bare å spasere bort til skjermen og starte diskusjonene.

8uJeJQRuNbM
Foto: Laszlo Balogh / AP

Noen minutter senere kom dommeren tilbake, og da dro han det røde kortet opp av brystlomma. Konklusjonen var at de Ligt hadde brukt hendene med vilje, en såkalt viljehands, for å stoppe en målsjanse for Tsjekkia.

Det hjalp ikke med nederlandske protester - de Ligt måtte forlate banen.

Etter kampen var det store spørsmålet hvorvidt de Ligt gjorde det med vilje, og generelt hvorfor han brukte hendene på ballen i det hele tatt.

cs8RHZinIok

De Ligt fortviler mens han går av banen mot Tsjekkia.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Reuters

– Han bruker hånden aktivt, og det ser jo slik ut også, men han er naturligvis i ubalanse der. Det kommer sikkert til å bli diskutert det der, men greit nok, sa Nils Johan Semb i TV2s EM-studio.

– Det virker nesten som han tror han skal få frispark og tror han kan ta ballen? For det er jo klart at VAR tar det der, sa fotballandslagets Ingrid Syrstad Engen, som også gjestet EM-studioet.

– Veldig ansvarlig

Nå forklarer de Ligt selv hva som skjedde, og han bedyrer sin uskyld:

– Jeg lot ballen sprette, som sett i ettertid var en dårlig avgjørelse. Så falt jeg mot bakken og fikk en lett puff, som førte til handsen.

– Jeg så hvordan laget kjempet til siste minutt, og jeg kan bare være stolt av laget, men det får meg også til å føle meg veldig ansvarlig.

Med en mann mer på banen viste nemlig Tsjekkia ingen nåde.

Etter 68 minutter scoret Tomás Holes 1-0, og ti minutter før slutt satte Patrik Schick inn 2-0, som også ble sluttresultatet.

Møter Danmark

Dermed er Nederland slått ut av mesterskapet, noe ikke mange hadde satt pengene sine på før denne åttedelsfinalen. Før denne kampen har nemlig Nederland sprudlet i EM. De vant alle sine tre kamper i gruppespillet hjemme i Amsterdam.

HlOyxA3kTA0

Wout Weghorst og resten av Nederland-spillerne fortvilte etter at EM-exiten var et faktum.

Foto: DARKO BANDIC / AFP

– Man tenkte i starten at det ville vært Nederland som skulle styre fra A til Å her, men så spiste Tsjekkia seg inn i kampen mer og mer, sa Semb.

– Situasjonen med de Ligt blir nok diskutert. Den russiske dommeren vurderte de Ligts ubalanse og griping etter ballen som en viljehands. Det kan sikkert diskuteres, men absolutt forsvares. Det er uansett en herlig kveld for tsjekkerne og det tsjekkiske publikummet, la han til.

Tsjekkia måtte klare seg uten lagkapteinen Vladimir Darida, etter at han ble skadd på trening før åttedelsfinalen, uten at det så ut til å by på de helt store problemene akkurat i denne kampen.

Nå skal de møte Danmark i kvartfinalen, og den spilles førstkommende lørdag.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Oleksandr Usyk vant historisk boksekamp

  Den ukrainske bokseren Oleksandr Usyk (37) vant natt til søndag boksekampen mot britiske Tyson Fury (35) på poeng, melder BBC.

  De to møttes til duell om tungvektsmestertittelen i Riyadh i Saudi-Arabia.

  Kampen sto om alle de fire mest prestisjefylte mesterbeltene: WBC, WBO, WBA og IBF. Usyk overtok de tre sistnevnte fra briten Anthony Joshua i 2021, mens Fury har hatt WBC-beltet siden han slo amerikanske Deontay Wilder for fire år siden.

  Forrige gang en tungvektsbokser ble kåret til ubestridt mester var da Lennox Lewis beseiret Evander Holyfield i 1999.

  Opprinnelig skulle Usyk og Fury gjøre opp om tittelen allerede i februar, men kampen ble utstt da Fury pådro seg et kutt under trening, skriver NTB.

  Saudi Arabia Boxing Fury Usyk
  Foto: Nick Potts / AP
 • Hovland med i seierskampen i PGA-mesterskapet

  Viktor Hovland spilte en solid runde fem under par under lørdagens 18 hull i majorturneringen PGA Championship.

  Dermed er nordmannen med i seierskampen før siste dag.

  Med dagens runde er Hovland på en foreløpig delt tredjeplass. Han er totalt 13 slag under par, mens lederne, Xander Schauffele og Colon Morikawa er 14 slag under par.

  Nordmannen kom til Louisville etter å ha gjort en ny trenerendring i jakten på fjorårsformen. Han har gjenopptatt samarbeidet med Joe Mayo, som hjalp ham til stor suksess i fjor.

  Hovland har vunnet en del store turneringer i sin karriere, men har aldri vunnet en major. Det kan han gjøre når turneringen avsluttes søndag.

  PGA Championship Golf, Viktor Hovland
  Foto: Matt York / AP
 • Kloster sesongåpnet med sisteplass

  Line Kloster var også på plass under Continental Gold Tour-stevnet i Los Angeles, og stilte på 400 meter hekk. Der endte hun sist med tiden 57,53 - noe som er langt bak både personlig rekord og EM- og OL-krav.

  Amerikanske Anna Cockrell vant med tiden 53,75.

  Line Kloster
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal