Ble utvist etter dette – tar på seg skylda for Nederlands EM-exit

Om Matthijs de Ligt dyttet ballen med vilje eller ikke, er snakkisen etter åttedelsfinalen mellom Nederland og Tsjekkia. Nå forklarer han hva som skjedde.

fhwa5IwDVjo

HANDS MED VILJE ELLER IKKE? Slik så det ut da Nederlands midstopper Matthijs de Ligt dyttet ballen under en duell.

– Det forandret kampen. Det er så enkelt som det, og jeg skulle ikke latt det skje, sier en skuffet og trist de Ligt, som ifølge nederlandske medier altså tar på seg skylda for at laget nå er ute av EM.

Det hele handler om situasjonen som du kan se i videovinduet over.

Og den var utvilsomt spesiell: de Ligt lå omtrent langflat i lufta etter å ha sklidd under en duell da han plutselig dyttet ballen med hendene, 55 minutter ut i åttedelsfinalen mot Tsjekkia i EM.

t

En overraskende inngripen av den 21 år gamle Juventus-midtstopperen, som er regnet som en av verdens mest talentfulle fotballspillere.

Dommeren tilkalt av VAR-kollegene

Dommeren viste ham først det gule kortet, men like etterpå ble dommeren tilkalt av kollegaene i VAR-rommet. Da var det bare å spasere bort til skjermen og starte diskusjonene.

8uJeJQRuNbM
Foto: Laszlo Balogh / AP

Noen minutter senere kom dommeren tilbake, og da dro han det røde kortet opp av brystlomma. Konklusjonen var at de Ligt hadde brukt hendene med vilje, en såkalt viljehands, for å stoppe en målsjanse for Tsjekkia.

Det hjalp ikke med nederlandske protester - de Ligt måtte forlate banen.

Etter kampen var det store spørsmålet hvorvidt de Ligt gjorde det med vilje, og generelt hvorfor han brukte hendene på ballen i det hele tatt.

cs8RHZinIok

De Ligt fortviler mens han går av banen mot Tsjekkia.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Reuters

– Han bruker hånden aktivt, og det ser jo slik ut også, men han er naturligvis i ubalanse der. Det kommer sikkert til å bli diskutert det der, men greit nok, sa Nils Johan Semb i TV2s EM-studio.

– Det virker nesten som han tror han skal få frispark og tror han kan ta ballen? For det er jo klart at VAR tar det der, sa fotballandslagets Ingrid Syrstad Engen, som også gjestet EM-studioet.

– Veldig ansvarlig

Nå forklarer de Ligt selv hva som skjedde, og han bedyrer sin uskyld:

– Jeg lot ballen sprette, som sett i ettertid var en dårlig avgjørelse. Så falt jeg mot bakken og fikk en lett puff, som førte til handsen.

– Jeg så hvordan laget kjempet til siste minutt, og jeg kan bare være stolt av laget, men det får meg også til å føle meg veldig ansvarlig.

Med en mann mer på banen viste nemlig Tsjekkia ingen nåde.

Etter 68 minutter scoret Tomás Holes 1-0, og ti minutter før slutt satte Patrik Schick inn 2-0, som også ble sluttresultatet.

Møter Danmark

Dermed er Nederland slått ut av mesterskapet, noe ikke mange hadde satt pengene sine på før denne åttedelsfinalen. Før denne kampen har nemlig Nederland sprudlet i EM. De vant alle sine tre kamper i gruppespillet hjemme i Amsterdam.

HlOyxA3kTA0

Wout Weghorst og resten av Nederland-spillerne fortvilte etter at EM-exiten var et faktum.

Foto: DARKO BANDIC / AFP

– Man tenkte i starten at det ville vært Nederland som skulle styre fra A til Å her, men så spiste Tsjekkia seg inn i kampen mer og mer, sa Semb.

– Situasjonen med de Ligt blir nok diskutert. Den russiske dommeren vurderte de Ligts ubalanse og griping etter ballen som en viljehands. Det kan sikkert diskuteres, men absolutt forsvares. Det er uansett en herlig kveld for tsjekkerne og det tsjekkiske publikummet, la han til.

Tsjekkia måtte klare seg uten lagkapteinen Vladimir Darida, etter at han ble skadd på trening før åttedelsfinalen, uten at det så ut til å by på de helt store problemene akkurat i denne kampen.

Nå skal de møte Danmark i kvartfinalen, og den spilles førstkommende lørdag.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Annemiek Van Vleuten

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent, men sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Herrem

Hergeirsson ba Herrem gjøre det enkelt etter trickskudd-bom: – To på rad er litt for mye

TOKYO/OSLO (NRK): Camilla Herrem åpnet OL-scoringskontoen i Norges målfest mot Sør-Korea med et vakkert trickskudd. Men så bommet hun like etterpå med lignende teknikk. Da skjønte både hun og Thorir Hergeirsson at det enkle ofte er det beste.

Siste nytt

 • God start for Tomasgaard

  Herman Tomasgaard seilte inn til 3.-plass i første OL-seilas i Laser-klassen. Dermed fikk han en god start på den olympiske regattaen.

  Tomasgaard var nummer seks av de 35 deltakerne ved første bøye, men seilte seg raskt opp til tredjeplassen og beholdt den til mål. Han kom inn 1.22 minutt etter den franske vinneren Jean Baptiste Bernaz, mens finske Kaarle Tapper ble nummer to.

  Det skal gjennomføres ti seilaser for jolleseilerne før de beste går videre til medaljeseilasen. Laser-seilerne skal i aksjon en gang til søndag. (NTB)

  Tokyo Olympics Sailing
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Watndal helt i toppsjiktet

  Erik Watndal står med 74 av 75 mulige treff etter første dag av OL-kvalifiseringen i skeet. Dermed er han i toppsjiktet.

  I 33 stekende varmegrader virket Watndal sikker som få på de første 25 skuddene. Deretter ble det en bom på den andre serien, mens elektrikeren fra Moss fikk ned alle igjen på den tredje og siste serien for dagen.

  Watndal slengte hånden i været da han var ferdig med den siste stasjonen for dagen.

  50 skudd mandag formiddag norsk tid avgjør om det blir finaleplass.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Uvær flytter ro-øvelser

  Dårlig værvarsel for de neste dagene har ført til nye endringer i roprogrammet for OL. Det får betydning for alle de tre norske båtene.

  Alle tirsdagens øvelser er flyttet til onsdag eller torsdag. Det fører til flere forskyvninger i programmet, slik at noen øvelser flyttes fra onsdag til torsdag, noen fra torsdag til fredag.

  Are Strandli og Kristoffer Brun må vente til onsdag med å ro semifinale i dobbeltsculler lettvekt, mens Kjetil Borchs semifinale i singlesculler skyves fra onsdag til torsdag. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal