Hopp til innhold

Ble utvist etter dette – tar på seg skylda for Nederlands EM-exit

Om Matthijs de Ligt dyttet ballen med vilje eller ikke, er snakkisen etter åttedelsfinalen mellom Nederland og Tsjekkia. Nå forklarer han hva som skjedde.

fhwa5IwDVjo

HANDS MED VILJE ELLER IKKE? Slik så det ut da Nederlands midstopper Matthijs de Ligt dyttet ballen under en duell.

– Det forandret kampen. Det er så enkelt som det, og jeg skulle ikke latt det skje, sier en skuffet og trist de Ligt, som ifølge nederlandske medier altså tar på seg skylda for at laget nå er ute av EM.

Det hele handler om situasjonen som du kan se i videovinduet over.

Og den var utvilsomt spesiell: de Ligt lå omtrent langflat i lufta etter å ha sklidd under en duell da han plutselig dyttet ballen med hendene, 55 minutter ut i åttedelsfinalen mot Tsjekkia i EM.

t

En overraskende inngripen av den 21 år gamle Juventus-midtstopperen, som er regnet som en av verdens mest talentfulle fotballspillere.

Dommeren tilkalt av VAR-kollegene

Dommeren viste ham først det gule kortet, men like etterpå ble dommeren tilkalt av kollegaene i VAR-rommet. Da var det bare å spasere bort til skjermen og starte diskusjonene.

8uJeJQRuNbM
Foto: Laszlo Balogh / AP

Noen minutter senere kom dommeren tilbake, og da dro han det røde kortet opp av brystlomma. Konklusjonen var at de Ligt hadde brukt hendene med vilje, en såkalt viljehands, for å stoppe en målsjanse for Tsjekkia.

Det hjalp ikke med nederlandske protester - de Ligt måtte forlate banen.

Etter kampen var det store spørsmålet hvorvidt de Ligt gjorde det med vilje, og generelt hvorfor han brukte hendene på ballen i det hele tatt.

cs8RHZinIok

De Ligt fortviler mens han går av banen mot Tsjekkia.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Reuters

– Han bruker hånden aktivt, og det ser jo slik ut også, men han er naturligvis i ubalanse der. Det kommer sikkert til å bli diskutert det der, men greit nok, sa Nils Johan Semb i TV2s EM-studio.

– Det virker nesten som han tror han skal få frispark og tror han kan ta ballen? For det er jo klart at VAR tar det der, sa fotballandslagets Ingrid Syrstad Engen, som også gjestet EM-studioet.

– Veldig ansvarlig

Nå forklarer de Ligt selv hva som skjedde, og han bedyrer sin uskyld:

– Jeg lot ballen sprette, som sett i ettertid var en dårlig avgjørelse. Så falt jeg mot bakken og fikk en lett puff, som førte til handsen.

– Jeg så hvordan laget kjempet til siste minutt, og jeg kan bare være stolt av laget, men det får meg også til å føle meg veldig ansvarlig.

Med en mann mer på banen viste nemlig Tsjekkia ingen nåde.

Etter 68 minutter scoret Tomás Holes 1-0, og ti minutter før slutt satte Patrik Schick inn 2-0, som også ble sluttresultatet.

Møter Danmark

Dermed er Nederland slått ut av mesterskapet, noe ikke mange hadde satt pengene sine på før denne åttedelsfinalen. Før denne kampen har nemlig Nederland sprudlet i EM. De vant alle sine tre kamper i gruppespillet hjemme i Amsterdam.

HlOyxA3kTA0

Wout Weghorst og resten av Nederland-spillerne fortvilte etter at EM-exiten var et faktum.

Foto: DARKO BANDIC / AFP

– Man tenkte i starten at det ville vært Nederland som skulle styre fra A til Å her, men så spiste Tsjekkia seg inn i kampen mer og mer, sa Semb.

– Situasjonen med de Ligt blir nok diskutert. Den russiske dommeren vurderte de Ligts ubalanse og griping etter ballen som en viljehands. Det kan sikkert diskuteres, men absolutt forsvares. Det er uansett en herlig kveld for tsjekkerne og det tsjekkiske publikummet, la han til.

Tsjekkia måtte klare seg uten lagkapteinen Vladimir Darida, etter at han ble skadd på trening før åttedelsfinalen, uten at det så ut til å by på de helt store problemene akkurat i denne kampen.

Nå skal de møte Danmark i kvartfinalen, og den spilles førstkommende lørdag.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • BBC-ekspert spår norsk EM-suksess

  Onsdag sparkes EM-fotballen for kvinner i gang. England er soleklar tippefavoritt hos BBC, men en avstikker tror på Norge.

  Seks av rikskringkasterens åtte EM-eksperter blinker ut England som tittelvinner. Slår det til, vil det være første gang for vertsnasjonen.

  Gail Redmond mener derimot Norge kan overraske og nyte full effekt av Ada Hegerbergs comeback.

  – Det tilfører Norge målene som trengs, og hun utgjør en forskjell. Hun er en stjerne og kan dem hele veien. Hvis de spiller hverandre gode, tror jeg de kan gå riktig så langt, sier Nord-Irlands tidligere landslagskaptein.

  Norge møter nettopp nordirene torsdag. Deretter venter puljekamper mot England og Østerrike. (NTB)

  Norge- New Zealand (2-0) i fotball for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Bayern-legende ønsker Ronaldo: – Ville vært sexy

  Bayern München-legende Lothar Matthäus drømmer om at gamleklubben skal signere Cristiano Ronaldo denne sommeren.

  – Ronaldo til Bayern ville vært sexy, sier Matthäus Sky Sport.

  Sist uke skrev flere medier at Ronaldo ønsker seg vekk fra Manchester United etter en svak sesong der de ikke kvalifiserte seg for mesterligaen kommende sesong.

  – De burde i det minste se på muligheten og gi det et forsøk, fortsetter verdensmesteren fra 1990.

  Bayerns egen målkonge, Robert Lewandowski, har gjort det klart at han ønsker seg bort fra klubben, og Matthäus mener Ronaldo kan være en god erstatter for polakken. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Basketstjerne ber Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland

  Basketballstjernen Brittney Griner bønnfaller USAs president Joe Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland, der hun har vært fengslet siden februar.

  Griners agent Lindsay Kagawa Colas sier at brevet ble levert til Det hvite hus på mandag. Mesteparten av innholdet er privat, men Griners representanter har delt noen linjer fra brevet.

  – Mens jeg sitter her i et russisk fengsel, alene med tankene mine og uten beskyttelsen fra min kone, familie, venner, OL-trøye eller noen av mine bragder, er jeg livredd for at jeg kan komme til å bli her for alltid, skriver Griner i brevet.

  WNBA-stjernen ble pågrepet på flyplassen i Moskva 17. februar, etter at tollere fant cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes. Det skjedde noen dager før den russiske invasjonen i Ukraina.

  Griner er siktet for smugling av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som kan straffes med inntil ti års fengsel. Saken mot henne gjenopptas på torsdag.

  Russia Griner
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste