Hopp til innhold

Ble utvist etter dette – tar på seg skylda for Nederlands EM-exit

Om Matthijs de Ligt dyttet ballen med vilje eller ikke, er snakkisen etter åttedelsfinalen mellom Nederland og Tsjekkia. Nå forklarer han hva som skjedde.

fhwa5IwDVjo

HANDS MED VILJE ELLER IKKE? Slik så det ut da Nederlands midstopper Matthijs de Ligt dyttet ballen under en duell.

– Det forandret kampen. Det er så enkelt som det, og jeg skulle ikke latt det skje, sier en skuffet og trist de Ligt, som ifølge nederlandske medier altså tar på seg skylda for at laget nå er ute av EM.

Det hele handler om situasjonen som du kan se i videovinduet over.

Og den var utvilsomt spesiell: de Ligt lå omtrent langflat i lufta etter å ha sklidd under en duell da han plutselig dyttet ballen med hendene, 55 minutter ut i åttedelsfinalen mot Tsjekkia i EM.

t

En overraskende inngripen av den 21 år gamle Juventus-midtstopperen, som er regnet som en av verdens mest talentfulle fotballspillere.

Dommeren tilkalt av VAR-kollegene

Dommeren viste ham først det gule kortet, men like etterpå ble dommeren tilkalt av kollegaene i VAR-rommet. Da var det bare å spasere bort til skjermen og starte diskusjonene.

8uJeJQRuNbM
Foto: Laszlo Balogh / AP

Noen minutter senere kom dommeren tilbake, og da dro han det røde kortet opp av brystlomma. Konklusjonen var at de Ligt hadde brukt hendene med vilje, en såkalt viljehands, for å stoppe en målsjanse for Tsjekkia.

Det hjalp ikke med nederlandske protester - de Ligt måtte forlate banen.

Etter kampen var det store spørsmålet hvorvidt de Ligt gjorde det med vilje, og generelt hvorfor han brukte hendene på ballen i det hele tatt.

cs8RHZinIok

De Ligt fortviler mens han går av banen mot Tsjekkia.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Reuters

– Han bruker hånden aktivt, og det ser jo slik ut også, men han er naturligvis i ubalanse der. Det kommer sikkert til å bli diskutert det der, men greit nok, sa Nils Johan Semb i TV2s EM-studio.

– Det virker nesten som han tror han skal få frispark og tror han kan ta ballen? For det er jo klart at VAR tar det der, sa fotballandslagets Ingrid Syrstad Engen, som også gjestet EM-studioet.

– Veldig ansvarlig

Nå forklarer de Ligt selv hva som skjedde, og han bedyrer sin uskyld:

– Jeg lot ballen sprette, som sett i ettertid var en dårlig avgjørelse. Så falt jeg mot bakken og fikk en lett puff, som førte til handsen.

– Jeg så hvordan laget kjempet til siste minutt, og jeg kan bare være stolt av laget, men det får meg også til å føle meg veldig ansvarlig.

Med en mann mer på banen viste nemlig Tsjekkia ingen nåde.

Etter 68 minutter scoret Tomás Holes 1-0, og ti minutter før slutt satte Patrik Schick inn 2-0, som også ble sluttresultatet.

Møter Danmark

Dermed er Nederland slått ut av mesterskapet, noe ikke mange hadde satt pengene sine på før denne åttedelsfinalen. Før denne kampen har nemlig Nederland sprudlet i EM. De vant alle sine tre kamper i gruppespillet hjemme i Amsterdam.

HlOyxA3kTA0

Wout Weghorst og resten av Nederland-spillerne fortvilte etter at EM-exiten var et faktum.

Foto: DARKO BANDIC / AFP

– Man tenkte i starten at det ville vært Nederland som skulle styre fra A til Å her, men så spiste Tsjekkia seg inn i kampen mer og mer, sa Semb.

– Situasjonen med de Ligt blir nok diskutert. Den russiske dommeren vurderte de Ligts ubalanse og griping etter ballen som en viljehands. Det kan sikkert diskuteres, men absolutt forsvares. Det er uansett en herlig kveld for tsjekkerne og det tsjekkiske publikummet, la han til.

Tsjekkia måtte klare seg uten lagkapteinen Vladimir Darida, etter at han ble skadd på trening før åttedelsfinalen, uten at det så ut til å by på de helt store problemene akkurat i denne kampen.

Nå skal de møte Danmark i kvartfinalen, og den spilles førstkommende lørdag.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal