Brann - Sogndal 1976
Foto: Owesen, Paul / SCANPIX

Dette er tidenes cupfinale-askeladder

Kongsvinger er ikke den første underdogen som gjester Ullevaal. Noen vant, mens de fleste tapte. Dette er de fem største overraskelsene i cupfinalen.

På søndag er det klart for norsk fotballs fremste festdag når Rosenborg og Kongsvinger barker sammen til cupfinale på Ullevaal.

Den suverene seriemesteren Rosenborg er klar for sin 17. cupfinale, og jakter sin 11. kongepokal. 1. divisjonslaget Kongsvinger skal på sin side ut til sin aller første cupfinale i klubbens historie.

En trenger ikke å være fotballekspert for å skjønne at trønderne er storfavoritter. Det er heller ikke vanskelig å se det eventyrlige aspektet i at Kongsvinger har spilt seg frem til finalen, kun ett år etter at de rykket opp fra 2. divisjon.

Men KILs utrolige vei til Ullevaal er ikke den første gangen en askeladd har markert seg i norsk cuphistorie.

– Man skal ikke lenger tilbake enn i 2012, da 1. divisjonslaget Hødd sjokkerte eliteserielaget Tromsø og vant etter straffesparkkonkurranse, sier NRKs fotballkommentator Christian Nilssen entusiastisk.

– Og det er det som gjør den norske cupen så magisk. Cupfinalen lever sitt eget liv, men betyr samtidig så mye. Det er kun én kamp og alt kan skje, sier han.

NRK Sport har finstudert cupfinalehistorien og har, i samråd med Nilssen og Arne Scheie, plukket ut de fem største finaleaskeladdene. Ikke alle vant som Hødd, men fellesnevneren er at de overrasket stort på veien til finalen.

2012: Hødd–Tromsø 5–3 (etter straffesparkkonkurranse):

– Dette er den største cupsensasjonen gjennom tidene. Jeg husker jeg satt hjemme og tenkte: Hvordan er dette mulig? Hødd beholdt plassen i 1. divisjon på målforskjell det året, bare to mål bedre enn Tromsdalen som rykket ned. Tromsø var inne i en av sine beste perioder i norsk toppfotball, med medaljer i eliteserien i tre av de fem siste sesongene. I 2012 kom de på 4. plass. Det var altså 24 plasser som skilte de to finalelagene i seriesammenheng. Men det var Hødd som vant til slutt, sier Nilssen.

– Hødd er i en særstilling i cuphistorien, legger Scheie til.

Og det er ikke så rart. For Hødd imponerte også før finalen, da de slo ut Haugesund på straffer i kvartfinalen, og senket Brann i semifinalen hjemme på Høddvold med overbevisende 3–1.

I selve finalen tok de ledelsen etter 63 minutter ved Kjell Rune Sellin, før Saliou Ciss utlignet for TIL kun tre minutter før full tid og sikret ekstraomganger.

Ekstraomgangene ga ingen mål, og det hele måtte avgjøres på straffespark. Godt hjulpet av en forrykende Ørjan Nyland i Hødd-målet trakk de blåkledde sunnmøringene det lengste strået, og kunne ta med seg kongepokalen hjem til Ulsteinvik.

Hødd og Tromsø spilte uavgjort 1-1 og cupfinalen 2012 gikk til straffesparkkonkurranse. Der trakk Hødd det lengste strået og kunne slippe jubelen løs. Andreas Rekdal satte inn den avgjørende straffen for Hødd.
Ørjan Håskjold Nyland og Hødd feirer cupgullet
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

1976: Brann–Sogndal 2-1:

– Dette var den første og foreløpig eneste gangen i historien et lag fra tredje nivå i norsk fotball kom seg til finalen. Sogndal spilte i daværende 3. divisjon, som nå er 2. divisjon. Det var helt unikt. Og de var ikke langt unna den store sensasjonen heller, for Brann scoret ikke seiersmålet før tre minutter før ordinær tid. Denne kampen markerte også Sogndals inntreden i norsk toppfotball, sier Nilssen.

– Sogndal er en stor askeladd i cuphistorien. Det var rett og slett vanvittig stort. For at de kom seg til finalen er en ting, men det var nesten mer imponerende alle lagene de slo ut på veien dit. De slo blant annet ut Steinkjer i semifinalen, Start i kvartfinalen, samt Viking og HamKam. Det var et tidlig varsko til de andre lagene om at Sogndal var gode, men det var likevel ingen som klarte å stoppe dem, sier Scheie.

I selve finalen fortsatt Sogndal å spille som helter. På gjørmete og til dels snødekt Ullevaal-matte ble det en svært tøff kamp, der Brann oppskriftsmessig tok ledelsen ved Steinar Aase etter en drøy times spill. Knut Christiansen utlignet imidlertid for Sogndal ti minutter før slutt, før Bjørn Tronstad sikret bergensk jubel i det 87. minutt.

Sogndal klarte nesten å presse fram ekstraomganger. Brann vant til slutt 2-1 på et gjørmete Ullevål Stadion.
Steinar Aase scorer mot Sogndal i cupfinalen 1976

HOLDT NESTEN UNNA: Steinar Aase scorer for Brann mot Sogndal i 1976.

Foto: Owesen, Paul / SCANPIX

2010: Strømsgodset – Follo 2-0:

– Den store askeladden i 2010, Follo, kan stå som en kilde til inspirasjon til årets askeladd Kongsvinger. For den daværende 1. divisjonsklubben lå nemlig under to ganger mot Rosenborg i semifinalen, men ga ikke opp og vant 3–2 etter ekstraomganger. Det er noe av det villeste jeg har vært med på som kommentator, forteller Nilssen.

– Follo rykket det året ned fra 1. divisjon etter linsenstrøbbel og hadde store økonomiske problemer. Men cupen ble åpenbart et fristed for dem og de vartet opp med ett av tidenes mest sensasjonelle enkeltresultater i cupens historie mot Rosenborg. I finalen holdt det likevel ikke helt inn. Strømsgodset hadde god kontroll og vant greit 2-0, fortsetter Nilssen.

Follo imponerte også i de tidligere cuprundene, der blant annet Lillestrøm ble slått 4–2 i 3. runde. I kvartfinalen ble Sogndal slått 3-2, før nevnte Rosenborg fikk seg et sjokk i semifinalen.

Det var for øvrig Ola Kamara og Glenn Andersen som scoret målene for Godset i finalen. Begge målene kom i 1. omgang, og sørget dermed for en lite spennende finalekamp.

Video Se målene til Strømsgodset i Cupfinalen
Follo i cupfinalen 2010

OVERRASKET: Dette Follo-laget spilte seg til en sensasjonell finaleplass i 2010.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

1986: Tromsø–Lillestrøm 4-1:

– Begge lagene spilte i eliteserien, men denne kampen er tatt med fordi resultatet var så overraskende. Lillestrøm var nemlig på høyden, og vant serien suverent det året. De hadde også senket Vålerenga 4–1 i cupfinalen året før. De fleste trodde nok på et lignende resultat mot cupfinaledebutantene fra Tromsø. For «Gutan» måtte nemlig spille kvalik for å beholde plassen det året. Men TIL, med blant annet Per-Mathias Høgmo fra start, sjokkåpnet og ledet 2–0 (scoringer fra Nils Solstad og Lars Espejord) før det var spilt ti minutter, forteller Nilssen.

LSK forsøkte å svare da Bård Bjerkeland reduserte tidlig etter pause, men løpet var kjørt. Truls Jenssen og Tore Rismo pyntet ytterligere på Tromsø-kaka med hver sin scoring i 2. omgang og kongepokalen ble med hjem til «Nordens Paris» for første gangen i klubbens historie.

Første del av cupfinalen i 1986 mellom Lillestrøm og Tromsø.
Andre del av cupfinalen i 1986 mellom Lillestrøm og Tromsø.
Per-Mathias Høgmo og keeper Bjarte Flem

GUTAN: Per-Mathias Høgmo og keeper Bjarte Flem feirer Tromsøs finaleseier.

Foto: Nedrås, Knut / SCANPIX


1961: Fredrikstad – Haugar 7-0:

– Haugar hadde aldri tidligere vært lengre enn 2. runde i cupen. Men dette året slo de daværende 2. divisjonslaget blant annet ut storlag på den tiden som Viking, Skeid, Frigg og Steinkjer. Det var gjerne mange sprø resultater i cupen på den tiden, men det Haugar gjorde var likevel en stor prestasjon, forteller Nilssen.

– I finalen ble det dog deng, for aldri har et lag vunnet med større margin enn det Fredrikstad gjorde. Hvis Follos innsats mot Rosenborg i semifinalen i 2010 bør inspirere Kongsvinger, så bør denne kampen være et varsku, sier han.

Haugar holdt imidlertid stand en stund. Mer presist 37 minutter før Bjørn Borgen sendte FFK i ledelsen. Så fulgte to scoringer fra Rolf Olsen, samt nettkjenninger fra Per Kristoffersen, Arne Pedersen og Reidar Kristiansen – og den historiske storseieren var et faktum.

Fredrikstad vant 7-0 over Haugar i cupfinalen i 1961.

«Boblerne»:

I tillegg til de fem ovennevnte askeladdene, har det selvsagt også vært andre overraskende finalelag gjennom cuphistorien.

Disse nådde ikke helt opp i NRKs uhøytidelige kåring:

1975: Bodø/Glimt – Vard 2-0:

Begge lagene spilte da i 2. divisjon (nåværende 1. divisjon), men Vard rykket opp til eliteserien samme høst. Glimt var på sin side ubeseiret i sin avdeling, men tapte i kvalifiseringen. Det var likevel Glimt som vant finalen og ble det første laget fra Nord-Norge som sikret seg cupgullet.

1962: Gjøvik-Lyn – Vard 2-0:

Begge lagene kom fra den såkalte landsdelsserien (dagens 1. divisjon). Gjøvik-Lyn var best og tok cupgullet etter to scoringer av Rolf Bjørn Backe. Lyn rykket også opp til øverste nivå den sesongen.

1990: Fyllingen – Rosenborg 1-5:

Bydelslaget Fyllingen spilte riktignok i eliteserien det året, men det føltes som en askeladdhistorie siden det var en såpass liten klubb. Det var også en stor sensasjon at Fyllingen slo ut Brann – storebroren hjemme i Bergen – i semifinalen. Selve finalen ble imidlertid ganske lite sensasjonell, og Rosenborg hadde full kontroll.

1994: Molde – Lyn 3–2

For andre gang i historien hadde to lag fra 1. divisjon spilt seg frem til finalen. Molde var likevel «på gang» og rykket opp til eliteserien samme høst, der det ble sølv året etter. I finalen i 1994 trakk de også det lengste strålet og vant sin første kongepokal.

Årets cupfinale mellom Rosenborg og Kongsvinger spilles søndag kl. 13.15. Se sendingen fra kl. 12.05 på NRK 1.

Bodø/Glimt 1975

HISTORISK: Dette Glimt-laget ble første klubb fra Nord-Norge som tok cupgull.

Foto: Owesen, Paul / NTB scanpix