NRK Meny
Normal

Derfor dropper Moan flaggdrakten

Magnus Moan betaler av egen lomme for å få en spesialsydd langrennstrikot.

Mikko Kokslien og Magnus Moan

Mikko Kokslien (t.v.) og Magnus Moan har vunnet hvert sitt verdenscuprenn denne sesongen, men velger ulike leverandører av langrennstrikot.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Du har kanskje lagt merke til det. Mens de fleste norske kombinertløperne – og samtlige norske langrennsløpere – konkurrerer internasjonalt i røde drakter med norske flaggfarger på armer og bein, er Magnus Moan som oftest å se i helrød drakt.

Og det er ikke tilfeldig at den største norske kombinertstjernen ikke går i drakt fra landslagets utstyrsleverandør Swix.

– Jeg synes ganske enkelt ikke den er god nok, sier Moan til NRK.no.

Betaler selv

Han går i stedet i en skreddersydd trikot fra Geithus-bedriften Spinno. Det får han ikke betalt for å gjøre. Tvert imot betaler han av egen lomme.

– Det er Swix som er sponsoren vår, og det er dem jeg profilerer. Når jeg likevel velger å gå i en drakt fra en annen produsent, og de gjør en jobb for meg, er det en selvfølge at jeg betaler for jobben, sier Moan.

– Hva er forskjellen på draktene?

– Den jeg går i sitter mye tettere til kroppen. Fra hofta og ned minner den om en skøytetrikot. Fra hofta og opp minner den om innerforet i en hoppdress, forklarer 30-åringen fra Trondheim, som aldri har vært redd for å gå sine egne veier.

– Flagrer

Han har riktig nok ingen konkrete testresultater som viser at han sparer tid på draktvalget.

– Men det er små detaljer som avgjør i toppidrett, og jeg kan ikke gå med en drakt som flagrer enkelte steder på kroppen. Det gir luftmotstand, luftmotstand koster energi, og på 10 kilometer kan det utgjøre en liten forskjell. Skal du hevde deg i 2014, må alt være perfekt, påpeker han.

I OL i Sotsji vurderer Moan likevel å gå i Swix-drakt.

– Jeg har tatt mål til ny drakt. Det blir spennende å se om den sitter bedre enn de vi har nå, sier Moan.

Ifølge Sverre Rotevatn, som er sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, er Moan den eneste av de norske utøverne som ikke bruker langrennsdrakt fra Swix.

– Psykologisk effekt

– De andre gutta er veldig godt fornøyd med drakten. Vi sitter ikke på noen informasjon som tilsier at Swix-drakten er noe dårligere enn drakten Magnus går i. Det er tatt veldig mange VM-gull i landslagsdrakten, ikke minst i langrenn, sier han til NRK.no.

– Hvorfor går Moan da i en annen drakt?

– Han har gått i den i mange år og er veldig fornøyd med den. Det har nok først og fremst en psykologisk effekt. Derfor har vi også sagt at det er greit at han går i den, så lenge Swix får profileringen. Det har ikke vært noen stor sak, sier Rotevatn.

PS! Fra fredag til søndag arrangeres Nordic Combined Triple – eller «Kombinerttrippelen» – i Seefeld i Østerrike. Det er en sammenlagtkonkurranse bestående av tre renn.

– Vårt svar på hoppuka og Tour de Ski. Et høydepunkt i sesongen, fastslår Magnus Moan.

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet