Hopp til innhold

Dekker VM for norsk magasin – reagerer sterkt på beskjeden han fikk av vaktene

– Jeg ga Fifa beskjed om at det som skjedde er uakseptabelt, forteller Samindra Kunti, som er på oppdrag i Qatar for norske Josimar.

Kunti

REAGERER: Samindra Kunti liker dårlig det som skjedde på VM-arenaen tirsdag kveld.

Foto: Fadel Senna / Egil Sande / AFP/NRK

Tirsdag kveld, før kampen mellom USA og Iran, skal Kunti nemlig ha fått et ublidt møte med VM-vaktene i Qatar.

– Jeg ble anholdt i 15 minutter av sikkerhetsvaktene for å ha tatt et «galt» bilde. Et bilde av tre kvinner, inkludert en ung jente som var i tårer etter at deres persiske flagg ble konfiskert. Ble tvunget til å slette, skrev Kunti på Twitter før det sensitive oppgjøret mellom USA og Iran.

Han er frilanser, men dekker VM for en rekke aviser og magasiner, deriblant norske Josimar og Idrettspolitikk.no.

– Måtte kle av seg til BH-en

I gangene på Al Thumama Stadium treffer NRK en rolig, men opprørt Kunti etter det han beskriver som en ubehagelig opplevelse med sikkerhetsvaktene.

Ifølge journalisten startet opptrinnet med at han bestemte seg for å observere sikkerhetssjekken før kamp for å finne ut om det ble foretatt grundigere kontroll av supportere enn tidligere i mesterskapet.

– Vi kunne se at sikkerhetsvaktene var mye nøyere enn tidligere. De gikk gjennom bager, de ba til og med folk om å fjerne hodeplagg for å se at det ikke var noen budskap under. Én kvinne fortalte oss at hun måtte kle av seg til BH-en for å vise at det ikke var noen budskap gjemt, forteller han.

– Vaktene kom umiddelbart

Ifølge Kunti kom det kort tid senere to kvinner, som han tror var mor og datter, og en gutt som passerte sikkerhetsvaktene. De bar på et persisk flagg som der skal ha blitt konfiskert, noe som igjen skal ha ført til at den unge jenta begynte å gråte.

– Jeg tok et raskt bilde av det, og det la sikkerhetsvaktene merke til, forteller han.

Der skal situasjonen ha eskalert.

– De kom umiddelbart og sa at jeg måtte slette bildet. Jeg ville åpenbart ikke det, så de tok meg til siden og anholdt meg i 15 minutter. De prøvde å legge press på meg for å slette bildet. De ringte så til sjefen sin, og han kom for å be meg slette det. Til slutt måtte jeg gjøre det, forteller han.

– Hvordan reagerte du da de ba deg slette bildet?

– Jeg ble litt forfjamset, for jeg hadde forsikret meg om at ikke det var noe som helst fra sikkerhetssjekken som var synlig på bildet. Derfor mente jeg bildet var helt lovlig å ta. Jeg ble åpenbart overrasket, og de var ganske aggressive, forteller Kunti.

Ga Fifa klar beskjed

Han slår fast at det går fint med ham, til tross for den anspente situasjon som hadde oppstått kort tid i forveien.

Men rystet, det er han.

Det burde åpenbart ikke skjedd, det er absolutt ikke riktig at slikt kan skje. Det er ikke slik de bør jobbe, særlig ikke i et VM. Uansett om et VM spilles i Qatar eller i USA om fire år, burde ikke det være relevant. Jeg snakket med Fifa etterpå og ga beskjed om at det sikkerhetsvaktene gjorde er uakseptabelt.

NRK har kontaktet både den qatarske VM-komitéen og Fifas medieavdeling og tilbudt dem å kommentere Kuntis uttalelser. I skrivende stund har vi ikke fått svar.

Josimar-skribenten var ikke den eneste som kunne fortelle om slike opplevelser på Al Thumama Stadium tirsdag kveld.

Dansk reporter med lik historie

Også TV 2 Danmarks korrespondent Rasmus Tanthold skal ha fått et ampert møte med sikkerhetsvaktene.

– Så nå er jeg anholdt av qatarsk politi for å ha filmet iranere som ble angrepet av regimestøttende iranere, skrev han på Twitter tirsdag kveld.

En time senere la han ut en ny melding:

– Og nå er jeg løslatt igjen etter at de ba meg om å slette bildet, noe jeg nektet.

NRK har gjort flere forsøk på å få Tanthold i tale, men foreløpig uten hell.

Vi har også sendt Tantholds påstander til Fifa og VM-komiteen, men har heller ikke fått svar på den henvendelsen.

Tanthold er for øvrig den samme danske journalisten som rett før VM gikk verden rundt da han ble stoppet på direkten i Qatar av sikkerhetspersonell som truet med å ødelegge kameraet.

Utenfor VM-arenaen tirsdag kveld traff NRK flere som kunne fortelle om sikkerhetsvakter som jobbet på høygir før Irans møte med USA.

Vi snakket der med en ung mann, som egentlig ikke hadde lyst til å stille opp på intervju, men bestemte seg for å snakke fordi han mener det er viktig at ting kommer ut.

Samtidig som moren hans prøver å få ham til å gå videre, stopper den unge mannen og forteller med oppjaget stemme at de kort tid i forveien hadde blitt fratatt flere supportereffekter på vei inn.

Supporter

Denne Iran-supporteren likte dårlig behandlingen han fikk av sikkerhetsvaktene før Irans kamp mot USA.

Foto: NRK

– Vi har hatt en pins med Irans kart på de to første kampene. Denne gangen fikk vi ikke lov. Vi tok med Irans flagg, uten noe politisk budskap. Men det tvang de oss til å kaste i søppelkassa. Mot USA har de trappet opp sikkerheten. De holdt oss i sikkerhetsrommet i 20 minutter og sa at de skulle hente politiet. De truet med å kaste oss ut, forteller gutten åpenbart opprørt.

Hvorfor det?

– Jeg skjønner det ikke. Hadde det vært et politisk budskap, så kanskje jeg hadde skjønt det. Men når det er et blankt flagg, uten noe på det. Da skjønner jeg ikke hvorfor det ikke er tillatt, sier han.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal