Northugs erkerival får skadehjelp fra Norges skiforbund

KUUSAMO/OSLO (NRK.no): Sveitsiske Dario Cologna har brukket foten, men skal komme i OL-form med hjelp av en piggekjelke han har fått låne av det norske skiforbundet.

Dario Cologna må trene alternativt pga et beinbrudd.

SE VIDEO: Her tester Dario Cologna piggekjelken som blant andre Sjur Røthe har brukt til å trene seg opp etter skade.

– Jeg er optimist. Jeg vet det er mulig å komme i form til OL i Sotsji. Det er motivasjonen min, sier Dario Cologna.

Man er vant til å se ham spurtende mot Petter Northug, erkerivalen han har slått og blitt slått av utallige ganger - og som Cologna etter sin egen plan skal slå igjen til vinterens OL.

røthe

Sjur Røthe har inspirert Colognas opptreningsarbeid. Nordmannen klarte å holde seg i veldig god form da han hadde tretthetsbrudd i foten i vår.

Men akkurat nå sitter han i en liten kjelke plassert midt oppå en gigantisk tredemølle. Cologna har én gipset fot og staker i vei med hele overkroppen mens nysgjerrige journalister følger med.

Fikk låne kjelke

Sveitseren har nemlig invitert til et litt annerledes pressetreff for å vise hvordan han har tenkt å komme i OL-form til tross for beinbruddet han pådro seg da han var ute og jogget for et par uker siden.

Bruddet sørget for en marerittstart på sesongen, men nå har 27-åringen fått hjelp fra litt uventet hold. Piggekjelken han bruker får han nemlig låne av det norske skiforbundet.

Kjelken ble sist sett under beina til den norske langrennsløperen Sjur Røthe, som brukte den da han trente seg opp etter et tretthetsbrudd i foten i vår.

Guri Hetland, Colognas norske trener, forteller at han skal følge det samme opplegget som Røthe.

– Vi har fått låne en kjelke fra Norges skiforbund, den samme som Sjur Røthe brukte i sommer. Det er vi veldig takknemlig for. Først kommer Dario til å bruke den med rulleski på ei mølle, og så kommer han til å kjøre stakeøkter på den på vanlige ski, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Italy Cross Country Tour de Ski

Dario Cologna og Petter Northug har ofte havnet på pallen sammen de siste årene. Her sammen med svenske Marcus Hellner.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

Skal løpe i svømmebasseng

Røthe trente alternativt i halvannen måned, og etterpå fikk han ros fra treneren for å være i usedvanlig god form med tanke på at han hadde vært skadet.

– Jeg vet ikke om det er så lurt at jeg gir bort gode tips til Dario, sier Røthe spøkefullt når NRK spør hvordan Cologna kan komme i form til OL til tross for skaden.

Røthe fulgte i utgangspunktet et standard treningsopplegg for denne typen skader, men var ifølge treneren usedvanlig kreativ og målrettet i arbeidet.

Han brukte blant annet time etter time i piggekjelke og la ut på lange løpeturer i svømmebasseng (!).

Det samme har Cologna tenkt å gjøre.

– Kjelken gjør at jeg kan få nesten optimal kondisjonstrening. Det er fint å kunne bevege på seg, sier Cologna.

røthe

Slik så det ut da Røthe trente pigging med landslaget for syns- og bevegelseshemmede

Foto: Torbjørn Broks Pettersen

27-åringen skal i utgangspunktet holde på med denne typen trening i seks uker, før han prøver seg på løpetrening igjen.

– Det er en tålmodighetsprøve han skal i gang med, så jeg håper for hans del han er tålmodig av seg, sier Røthe.

Tror Cologna kan ta OL-medalje

Cologna dropper å gå årets Tour de Ski, og mener selv han tidligst kan konkurrere en gang på nyåret. Det blir i så fall bare noen få uker før OL i Sotsji starter.

– Det er en alvorlig skade Dario har i leggen, og det er viktig å trappe opp belastningen på beinet trinn for trinn. Vi håper at Dario kan være på ski igjen ved juletider. Vi håper det kan bli aktuelt for ham å stille opp i verdenscupen i Polen i januar, sier Hetland.

Røthe ser ingen grunn til å avskrive sveitseren til tross for skaden. Cologna er normalt en medaljefavoritt i alle distanserenn. Det er for øvrig også Røthe selv, spesielt i skøytestil.

– Jeg ser ikke bort fra at han kan komme i god form til OL. Om han klarer å holde motivasjonen oppe og går inn for det, kan han klare å holde formen ved like. Han har et godt grunnlag og det er mye alternativt man kan gjøre for å holde kroppen i gang, sier han.

– Ble bedre i staking

Røthe trente en periode med landslaget for syns- og bevegelseshemmede. På tunge dager var det møtet med utøverne der som motiverte ham.

– Jeg kunne gå og sutre litt for meg selv når jeg så at de andre på laget mitt skulle ut og løpe og gjøre alt jeg ikke kunne. Så kom jeg på trening med de på laget for funksjonshemmede og så hvor flinke de er til å pigge og hvor mye glede de har av det. Det ble veldig motiverende for meg å prøve å få til det samme, sier han.

Røthe lærte seg en del triks og klarte til slutt å beherske piggekjelken greit. Han mener dessuten all piggetreningen rett og slett kan ha gjort ham bedre i vanlig staking.

– Det er veldig god staketrening, så det kan faktisk hende jeg får nytte av det når jeg skal gå langrenn, sier Røthe.

Siste nytt

 • Snudde til etterlengtet seier

  Southampton har vært Premier Leagues svakeste lag i 2021, men fikk en liten opptur ved å vende til 3-1-seier over Crystal Palace i tirsdagens hengekamp.

  Christian Benteke sendte gjestene i ledelsen etter bare to minutter, men to mål fra Danny Ings og ett fra Che Adams sendte Southampton opp på 14.-plass på tabellen. Laget hadde bare tatt 11 poeng i 2021.

  Ings og Minamino
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal