Hopp til innhold

Omfattende oversikt: Landslagsløperne får toppkarakterer - Northug får stryk

Skal vi tro landslagstrenerne i langrenn, ligger det an til nytt medaljedryss i OL. Petter Northug får derimot rett og slett stryk av treneren på sin sesongoppkjøring.

Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Vibeke Skofterud

Norge sikret 23 medaljer under OL i Vancouver i 2010 - 9 gull, 8 sølv, 6 bronser. Langrennsdamene sto for én av gullmedaljene da de vant stafetten, mens Marit Bjørgen ble OL-dronning med tre gull totalt.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

NRK.no har bedt landslagstrenerne i langrenn om å gjøre opp status for utøverne før den viktige OL-sesongen.

Helt siden i mai har de ligget i hardtrening for å være i storslag når langrennssesongen starter om et par uker - og ikke minst i Sotsji-OL i februar.

Lite sykdom og skader

Landslagstrenerne fikk også trille terningen for sesongoppkjøringen til sine lag, og samtlige gir toppkarakterer.

Fellesnevneren er at de i år har unngått alvorlig sykdom og langvarige skader. Derfor har så å si alle har fått trent optimalt og bør være i stand til å nå sitt toppnivå.

Likevel er det én trener som gir strykkarakter på sesongoppkjøringen, nemlig treneren til han som står utenfor landslaget - Petter Northug. Det kan du lese mer om nederst i artikkelen.

Allroundlandslaget, kvinner

Trener Egil Kristiansens terningkast på oppkjøringen: 5

– Vi har unngått skader og kun hatt sykdom som kortvarig forkjølelse. Sånn sett har sesongoppkjøringen vært veldig bra. Alt i alt ser ting veldig lovende ut, oppsummerer Kristiansen.

Vibeke Skofterud

  • Har brukt tid på å komme tilbake
  • Treneren mener hun fortsatt har et stykke å gå
v
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Skofterud startet forrige sesong lovende, men etter hvert ble det tydelig at ikke alt var helt som det skulle. I januar bestemte hun seg for å avslutte sesongen og ble ikke med til VM i Val di Fiemme.

I vår vendte hun tilbake til landslaget, og i sesongoppkjøringen har hun deltatt som normalt.

– Vibeke har brukt mye tid på å komme seg tilbake i godt fysisk slag. Det står igjen litt, selv om hun har hatt en god utvikling, sier Kristiansen.

Han mener at dersom hun fortsetter på samme måte er hun en naturlig medaljekandidat på de fleste øvelsene i OL.

– Men det tar tid å komme i gang igjen. Det viktigste er at hun er tålmodig, sier Kristiansen.

NRKs OL-spådom: Formen svært usikker, men sannsynligvis ikke et gullhåp individuelt. Medaljehåp spesielt på 10 kilometer klassisk. Også en kandidat til stafettlaget, hvor Norge bør ta gull.

Heidi Weng

  • Har trent mer og konkurrert mindre
  • Varierer fortsatt litt for mye
Weng
Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Weng var fjorårets store langrennskomet, og alt tyder på at hun skal fortsette på samme måte denne sesongen.

Likevel minner treneren om at 22-åringen fortsatt har mye utvikling som gjenstår.

– Siden hun er ung svinger det fortsatt en del i prestasjonen. Samtidig vet vi at når Heidi er i slag, da er hun veldig i slag, sier han.

Weng øker treningsmengden sin litt hvert år, og denne sesongen er intet unntak.

– Samtidig har hun konkurrert litt mindre enn før på denne tiden. Hun har prioritert styrke- og stabilitetstrening. Det ser vi hjelper på, men det er ikke gjort på én sesong, sier Kristiansen.

NRKs OL-spådom: Medaljehåp på alle distanserenn, men muligens ikke på 10 kilometer klassisk.

Therese Johaug

  • Har vært med på færre sponsoroppdrag og sommerkonkurranser
  • Det skal gi henne mer overskudd inn mot neste sesong
therese
Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Therese Johaug er publikum- og sponsorfavoritten, noe som tidligere har blitt gjenspeilet i en full kalender på sommeren og høsten. I år har 26-åringen prioritert annerledes.

– Hun har valgt bort en del ting. For eksempel har hun brukt å gå mye rulleskirenn i august, men det er det ikke blitt noe særlig av i år. Det ser ut som hun kommer gjennom høsten med veldig bra overskudd nå, sier Kristiansen.

Ellers skal Johaug fortsette å ha store mengder styrke- og sprinttrening. Det begynte hun med for halvannet år siden, og treningen ga kjapt utslag. Johaugs «svakhet» har nemlig alltid vært de korteste distansene.

– Hun har virket veldig sterk hele sesongoppkjøringen, sier Kristiansen.

NRKs OL-spådom: Gullkandidat på alle distanserenn.

Kristin Størmer Steira

  • Ble påkjørt og fikk ikke trent som vanlig
  • Har slått sterkt tilbake
Kristin Størmer Steira
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I mai ble Størmer Steira påkjørt da hun skulle krysse et lyskryss da hun var ute og gikk på rulleski i Oslo. Hun pådro seg et ribbeinsbrudd og måtte trene alternativt i noen uker.

– På grunn av det var hun ikke i superform i juni, men i løpet av juli begynte hun å komme tilbake. Til slutt kom hun veldig sterkt tilbake, og nå ser hun veldig bra ut, sier Kristiansen.

Størmer Steira har prestert jevnt i toppen i en årrekke, og har ikke gjort de store forandringene denne sesongoppkjøringen.

– Det er mye det samme, men en prioritet har vært å holde overskuddet oppe. Derfor har hun trent et lite hakk mindre enn før, sier treneren.

NRKs OL-spådom: Medaljehåp i alle distanserenn.

Marthe Kristoffersen

  • Måtte starte på nytt etter kyssesyke
  • Treneren måtte holde henne igjen
marthe
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kristoffersen fikk kyssesyken på høsten i fjor. I slutten av desember stilte hun til start i Tour de Ski, men måtte snart innse at kropp og form ikke var der den skulle være.

– 1. mai i år begynte Marthe egentlig helt på scratch. Hun har jobbet seg sakte, men sikkert oppover. Utfordringen er å være tålmodig. Hun er veldig ivrig etter å komme tilbake, og da har vi måttet holde henne igjen. Etterpå har hun vært veldig flink til det, sier Kristiansen.

Treneren tror Kristoffersen kan rekke sesongstarten.

– Det virker sånn. I slutten av september virket det som det virkelig begynte å fungere.

NRKs OL-spådom: I utgangspunktet ikke et medaljehåp. Må snu to års negativ trend om hun skal bli det.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

  • Har lagt studiene på hyllen
  • Fokuserer på å bli bedre i staking
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Astrid har fått trent bra. Siden hun ikke har hatt andre ting å konsentrere seg om har hun hatt mer overskudd hele veien. Hun har vært sterk i hele sommer, sier trener Egil Kristiansen.

Uhrenholdt Jacobsen bestemte seg i vår for å legestudiene på vent en stund. Etter tre seiersløse sesonger vil hun nå satse alt på nye medaljer.

– Mye av fokuset hennes ligger på å bli bedre i staking. Astrid er fantastisk sterk, så vi må få utnyttet de enorme kreftene hun egentlig har, sier Kristiansen.

NRKs OL-spådom: Om hun treffer med formen, er hun god i så å si alt og kan ta medaljer på alle distanser. Det er imidlertid en stund siden alt har klaffet. Hun satser hardt på 10 kilometer en, men der er konkurransen stor.

Marit Bjørgen

  • Følger samme suksessoppskrift som før
  • Har vært frisk og skadefri hele oppkjøringen
marit
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det ser rett og slett veldig solid og bra ut, sier Egil Kristiansen.

Langrennsdronningen har gått gjennom sesongoppkjøringen så å si uten problemer. Hun kjører den samme oppskriften som har ført til suksess i de siste sesongene. Treningsmengden er fortsatt stor, nå er fokuset på å gjør det beste ut av hver eneste treningsøkt.

– Hun har fått trent akkurat som hun skal. Hun er frisk og skadefri, og akkurat nå er hun der hun skal være. Det ser så klart veldig bra ut, sier Kristiansen.

Bjørgen er følgelig naturligvis gullkandidat på absolutt alle løp hun stiller i både i verdenscupen og OL.

NRKs OL-spådom: Sannsynligvis den eneste langrennsløperen som kan vinne rubbel og bit. Mens de tøffeste konkurrentene alle har enkelte svakheter, har ikke Bjørgen noen som utpeker seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble tatt imot som en dronning på Gardermoen etter å ha tatt tre gull, en sølv og en bronse under OL i Vancouver for fire år siden.

Foto: Solum, Stian Lysberg, Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Allround med ekstra sprintsatsing

Trener Roar Hjelmesets terningkast på oppkjøringen: En sterk femmer.

– Sesongoppkjøringen har gått bra og vært ganske lik tidligere år, men en forskjell er at vi har slått sammen sprintlandslaget og allroundlandslaget. Målet er at de mer utpregede sprinterne også skal kunne hevde seg på litt lengre distanser på sikt, sier Hjelmset.

Ingvild Flugstad Østberg

  • Vil fortsette å satse på sprint
  • Tåler imponerende mye trening
  • Tok en ekstra uke i høyden
ingvild
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ingvild vil også være med og gå fort på det meste etterhvert, men akkurat nå er det sprint hun bør sikte seg inn på. Det er der hun kan hevde seg best akkurat nå. Derfor må hun prioritere riktig og delta på de sprintrennene som er, og prestere der, sier trener Roar Hjelmeset, som har ekstra oppfølging av de tre jentene som satser litt ekstra på sprint.

Han er imponert over hvor godt treningsgrunnlag 23-åringen har. Hun har sjelden vært syk og skadet, og har lagt ned svært mye trening fra hun var ung.

– Ingvild trenger faktisk ikke øke treningsmengden noe mer. Det gjelder bare å få det beste ut av de timene hun trener.

I sommer la hun inn en ekstra uke i høyden sammen med Therese Johaug og Marit Bjørgen.

– De fikk et ekstraopphold, det var vel nesten som en ferie for dem, sier Hjelmeset.

NRKs OL-spådom: En klar finalekandidat i sprinten. Kan også være aktuell til å gå teamsprinten, hvor det fort kan bli både medalje og gull.

Maiken Caspersen Falla

  • Har økt treningsmengden
  • Sannsynligvis den største medaljekanidaten blant sprintjentene
maiken
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Caspersen Falla har jevnt over vært den som har levert best resultater på det tidligere sprintlandslaget, som ble slått sammen med allroundlandslaget før denne sesongen.

Det har betydd litt mer allsidig trening for 23-åringen.

– Utfordringen er hele tiden å bedre kondisjonen samtidig som man ivaretar hurtigheten. Maiken er ung, og på sikt ønsker hun å både gå kort og langt, sier Hjelmeset.

Målet hennes denne sesongen er naturlig nok å ta medalje på OL-sprinten.

– Historisk sett har hun flest pallplasseringer av sprintjentene, og derfor er hun den største medaljekandidaten nå. Maiken er ekstremt kjapp på ski. Hun har en spesiell evne til å komme seg raskt ut og styre feltet, sier Hjelmeset.

NRKs OL-spådom: Kan bli olympisk mester i sprint. Medalje er i alle fall realistisk.

Celine Brun-Lie

  • Trener litt mindre enn de andre
  • Er blitt flinkere til å stole på seg selv og gi seg litt før de andre
celine
Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / NTB scanpix

– Celine har brukt noen år på å finne ut hva som er en passelig treningsmengde for henne. Sånne ting er individuelt, og hun må trene litt mindre enn de andre, sier Hjelmeset.

Treneren forteller at gjennomsnittlig trener Brun-Lie omtrent ti timer mindre enn de andre jentene i måneden. Det innebærer at hun noen ganger må gå i dusjen mens de andre fortsatt er ute og trener.

– Det kan jo være litt vanskelig. Hun har brukt noen år på å stole på seg selv og være sikker på at det er riktig for henne, men nå er hun blitt flink til det.

NRKs OL-spådom: Lite sannsynlig med medaljer, men er finalekandidat på sprinten.

Allroundlandslaget, herrer

Trener Trond Nystads terningkast på oppkjøringen: 5

– Alt tyder på at vi skal være med og prege herrelangrenn denne sesongen. Akkurat nå gir jeg laget en god femmer, men om den siste treningsperioden blir som planlagt kommer vi opp på en sekser.

Martin Johnsrud Sundby

  • Har trent mest av samtlige herrer
  • Har spesielt fokus på å perfeksjonere teknikken både i klassisk og skøyting
Martin Johnsrud Sundby
Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Martin har vært utrolig på hugget. Han har lagt ned en bunnsolid treningsjobb, og har levert meget bra på testene.

Johnsrud Sundby har lagt bak seg måneder med over hundre timer trening til sammen.

– Det er voksent. Han har trent mest av alle. Martin er i den heldige situasjonen at han kan trene så mye uten å bli skadet eller utslitt, siden han har så godt grunnlag fra før.

NRKs OL-spådom: Medaljehåp på alle distanserenn. Kan vinne 15-kilometeren og duathlonen på en god dag.

Eldar Rønning

  • Testene tilsier at han går fortere enn noensinne
  • Var skuffet etter forrige sesong
  • Har hatt som mål å bli flinkere til å lytte til kroppen
eldar
Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Eldar var skuffet over at han ikke fikk de resultatene han så for seg i forrige sesong, sier Nystad.

Rønnings største nederlag i fjor var at han ikke tok VM-medaljen han så lenge hadde drømt om på femmila i Val di Fiemme.

I stedet måtte han nøye seg med en femteplass. Like etter målgang var han nesten på gråten, men nå er skuffelsen snudd til revansjelyst.

– Han har bedre tester enn tidligere. Han går fortere enn noensinne, rett og slett. Alt tilsier at han er i meget god form, sier Nystad.

Rønning har ifølge treneren ikke gjort spesielle endringer, men at målet hans er å være flinkere til å lytte til kroppen og vite når den trenger ekstra hvile o.l.

NRKs OL-spådom: Klar medaljekandidat på distanserennene han stiller opp i. Går for 15 kilometer klassisk selv. Er også en kandidat til å gå teamsprinten, som i OL har tøffe løyper.

Sjur Røthe

  • Den eneste som har vært skadet
  • Fant kreative, alternative treningsmetoder
sjur
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Sjur hadde tretthetsbrudd i foten, men løste det helt supert. Han har vært helt utrolig flink, og det har vært morsomt å se hvor motivert han er, sier Nystad.

Røthe måtte trene alternativ i seks uker, men lot ikke det hindre ham fra å holde toppformen ved like.

Blant annet trente han mye pigging i pulk og tvang seg gjennom timeslange løpeøkter - i svømmebasseng!

– Han kom ut av det i veldig godt form. Det eneste var at han måtte venne beina litt til løping igjen.

NRKs OL-spådom: Viste hva han er god for da han vant bronse på tremila i VM, og bør kunne gjenta den bragden i OL. Også kandidat til medalje på femmila.

Tord Asle Gjerdalen

  • Har aldri hatt en bedre oppkjøring
  • Har som mål å ikke bare være mesterskapsløper
SKI-NORDIC-WC2013-ITA
Foto: Pierre Teyssot / Afp

Gjerdalen er blitt kjent som den store mesterskapsløperen, hvor han alltid er i knallform og leverer toppresultat.

Problemet har vært at han ofte har slitt med å kvalifisere seg fordi han sjelden har klart det samme i verdenscupløp.

– Tidligere har Tord Asle slitt med at kroppen ikke responderer, han har vært sliten og ikke fungert som han bør. I år har han derimot vært meget bra så langt. Vi er veldig optimistiske og håper han kan få gode resultater allerede i starten, sier Nystad.

NRKs OL-spådom: Denne mannen er alltid i form i mesterskap, så det blir han nok til OL også. Da er han et medaljehåp på tremila og femmila.

Niklas Dyrhaug

  • Fikk hele forrige sesong ødelagt av skader og sykdom
  • Er frisk og trener normalt
Niklas Dyrhaug
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– I fjor slet han med forskjellige ting, blant annet en skade i ryggen. Det ødela mye, men nå har han kommet seg i bra slag, sier Nystad.

Dyrhaug har i flere år blitt regnet som et av de store allroundtalentene i Norge, men har ofte vært plaget av skader og sykdom.

Han fikk en real nedtur da han måtte trekke seg fra forrige Tour de Ski på grunn av problemer med pusten og tetthet i brystet, etter å ha trodd at han endelig var blitt helt frisk.

– I år unngår han forhåpentligvis flere skader. Da kan han bli en medaljekandidat, sier Nystad.

NRKs OL-spådom: Spennende, men vanskelig å spå. Om han finner formen igjen er han en medaljekandidat på tremila.

Petter Eliassen

  • Har for første gang på lenge hatt en lang, sykdomsfri treningsperiode
  • Har gjort seg ferdig med utdanning for en stund og konsentrerer seg om langrenn
petter
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– I år har han vært mye mindre syk og trent jevnere. Derfor er jeg veldig optimistisk på hans vegne, sier Nystad.

I tillegg har Eliassen litt mindre å tenke på enn tidligere.

– Han har gjort seg ferdig med utdanning, og får dermed litt mer tid til overs. Da kan han konsentrere seg litt mer om å hvile godt, sier han.

Treneren ser for seg at Eliassen kan være en medaljekandidat på de lengste distansene denne sesongen.

– Petter er bedre jo lenger det er, så både på en tremil og femmil er det naturlig å tenke på ham.

NRKs OL-spådom: Ikke en klar medaljekandidat. Har ofte gått sine beste renn helt på tampen av sesongen. Forhåpentligvis klarer han å få inn denne formen litt tidligere slik at den klaffer med OL.

Finn Hågen Krogh

  • Må bygge bedre treningsgrunnlag
  • Har vært mer i høyden enn før
  • En av de mest spennende løperne nå
finn
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han er fortsatt ganske ny på laget og relativt ung. Han er særdeles spennende å følge med på. En rask løper, som plutselig hevder seg både i klassisk og skøyting, beskriver Nystad.

23-åringen har likevel fortsatt litt å gå på når det gjelder treningsgrunnlaget. Sammenlignet med de andre tåler han fortsatt litt mindre trening.

– Vi må bygge ham opp til å tåle mer og mer. Han har vært mer i høyden denne sesongoppkjøringen og har lagt ned litt mer trening. Økingen er på ca 10 prosent, sier Nystad.

Treneren beskriver Krogh som en allrounder, men også så rask at han kan være aktuell for en OL-sprint.

NRKs OL-spådom: En ekstremt ustabil løper. På sitt beste en klar medaljekandidat, spesielt på tremila. En outsider også på sprinten. Sotsji-løypene bør passe ham bra.

Sprintgutta

Trener Arild Monsens terningkast på oppkjøringen: En sterk femmer.

– Vi gjorde en del endringer da jeg kom inn som trener i vår. Blant annet har de fleste sprintgutta begynt å trene litt mer mot langdistanse. Alt i alt har ting gått veldig bra, vi har møtt få problemer og hatt en god driv i gruppa.

Øystein Pettersen

  • Har fått innført «helgefri»
  • Må si mindre «ja»
Øystein Pettersen
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Pølsa» har i samråd med trener Arild Monsen blitt enig om å gjøre to endringer som skal gi mer overskudd og kanskje litt bedre resultater enn i de siste sesongene. Han tar mer fri i helgene, og må ta mer hensyn til seg selv - ikke alltid bare alle andre.

– Øystein har barn og bør legge opp hverdagen sin mer som «vanlige folk» nå. Han tar det litt mer med ro lørdag og søndag, og setter inn støtet mellom mandag og fredag, sier Monsen.

De har dessuten snakket om hva han bør bruke tiden sin på etter trening.

– Øystein er utrolig flink til å ta vare på andre mennesker og gir mye energi til eksternt miljø. Han er hurragutt som gjør mye for ethvert miljø, men han må tenke mer på seg selv og sine. Han må bare balansere det litt mer, sier Monsen.

NRKs OL-spådom: Vi er spente på om Pettersen får uløp for sitt store potensial denne sesongen. Han er en av de mest utholdende sprinterne, så OL-sprinten bør passe ham bedre enn flere av de andre spesialsprinterne - og derfor er han medaljekandidat der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Northug

I Vancouver-OL for fire år siden vant Øystein Pettersen og Petter Northug gull på teamsprinten. Kanskje får vi reprise til vinteren?

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Ola Vigen Hattestad

  • Har jobbet seg tilbake etter sykdomssmell i fjor
  • Klarer å trene som normalt nå
ola
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vigen Hattestad mye av forrige sesong ødelagt av sykdom som ikke helt ville slippe tak i kroppen. Det begyte med en forkjølelse som etterhvert utviklet seg til en langvarig utmattelse. Etter trening var han utslitt mye lenger enn normalt, og han bruke store deler av dagen i sengen.

Vigen Hattestad tok sykdommen på alvor og har gitt seg selv tid til å bli helt frisk.

Nå er han i stand til å trene som før han ble syk igjen, og begynner å ligne mer og mer på sitt gamle jeg. Noen forandringer i treningsopplegget er det likevel blitt.

– Generelt for alle sprinterne er at de trener mer distanserenn og mindre hard sprint. Det er fordi de har hatt suksess med dette i Sverige, sier Monsen.

NRKs OL-spådom: Vigen Hattestad har potensiale til medalje på sprinten dersom han er tilbake til gammelt nivå etter motgangen i fjor.

Anders Gløersen

  • Har deltatt i mange sommer/høst-konkurranser for å «øve»
  • Ønsker å forbedre teknikken i klassisk
pål
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Anders er ganske lik Eirik (Brandsdal). Han har hatt mye bra trening, og gått en del konkurranser for å stimulere den biten og få litt action, sier Monsen.

Gløersen er blant sprinterne Monsen mener bør ha best mulighet til å hevde seg også på lengre distanser.

– Han har en motor som er på høyde med mange distanseløpere. Det overrasker ikke meg om han får gå 15-kilometer, for eksempel. Han har en veldig allround-kapasitet, sier han.

– Når det gjelder utfordringer har han vært litt ujevn i de klassiske løpene. Han ønsker å være med i begge teknikkene. Derfor må han jobbe mye med klassisk, noe han også har gjort, sier Monsen.

NRKs OL-spådom: Det spørs om Sotsji-løypene blir for tøffe for Gløersen. Ingen åpenbar medaljekandidat.

Eirik Brandsdal

  • Har bygd bedre kapasitet som vil gjøre ham bedre på langdistanser
  • Sprint er fortsatt hovedfokus
b
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Brandsdal utpekte seg som den jevnt over beste sprinteren fra Norge for to sesonger siden, og fortsatte å prestere godt også i sesongen som var. Likevel var Brandsdal svært skuffet over å «bare» bli nummer seks på sprinten (sist i finalen).

– Eirik har hatt en jevn formstigning gjennom hele sommeren, sier Monsen.

Etter at Monsen tok over sprintlandslaget i vår måtte alle sprintguttene legge inn flere lange utholdenhetsøkter i programmet sitt, ettersom målet er at de også skal kunne hevde seg på de litt lengre distansene.

Brandsdal var en av løperne dette markerte størst endring for.

– Han har trent betydelig mer langkjøring, men trives godt med det. Han har bygd mer kapasitet og fått et år ekstra på seg. Det er bare positivt å si om ham sånn det ser ut nå, sier Monsen.

NRKs OL-spådom: Sprintløypene er i utgangspunktet nok litt for tøffe for Brandsdal, men vi er spente på hva den økte kapasitetstreningen har gjort for ham og resten av sprintlandslaget. Potensielt en medaljekandidat.

Tomas Northug

  • Første sesong på a-landslaget
  • Må lære seg å ikke bli for ivrig
  • Har gått på noen smeller etter for hard trening
tomas
Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Petter Northugs lillebror har fått en av plassene på sprintlandslaget denne sesongen, etter flere gode innhopp i verdenscupen i fjor.

I motsetning til sin bror er han en utpreget sprinttype, men en ting er de helt like på:

– Som Petter er han uredd. Han satser og så får han heller krasje i veggen og reise seg igjen etterpå. Det er en bra innstilling, men han må også lære seg å ikke bli overivrig, sier Monsen, og utdyper:

– Det har vært et par sånne småsmeller han har gått på, at han er blitt ukjørt, men da har vi justert treningen. Det er en bra læringsprosess for ham.

NRKs OL-spådom: Denne Northugen har kun vært i én finale i sin karriere, og må nok ta et lite steg videre fra det vi har sett til nå om han skal være aktuell for OL-laget.

Pål Golberg

  • Har vært helt i toppsjiktet på testene til sprintgutta
  • Trener litt mer langdistanse, med mål om å bli en medaljekandidat på 15-kilometer på sikt.
  • Var i dårlig form ved sesongslutt og måtte bygge seg opp
pål
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han slapp seg godt ned i vår og var i forholdsvis dårlig form da. Det var for så vidt greit, for etter litt pause har han hatt en veldig bra treningsperiode, sier sprint-trener Arild Monsen.

Treneren forteller at Golberg har vært helt i toppsjiktet på testene laget har hatt.

– Han har vært den som har dratt laget når det røyner på. Det har vært kult å se på. Vi har store ambisjoner for ham på sikt.

NRKs OL-spådom: Golberg har god kapasitet, kanskje den beste distanseløperen av sprintgutta. Det kan fort bety medalje på sprinten.

Satser på egenhånd: Petter Northug

Petter Northug står utenfor landslaget denne sesongen, men er et så stort OL-håp at NRK.no ikke kommer utenom ham i denne oversikten.

r
Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Trener Eirik Myhr Nossums terningkast på sesongoppkjøringen: 1

– Jeg kan ikke annet enn å gi terningkast 1. Jeg tviler på det er noen av de andre trenerene som har gitt det, for å si det sånn, men det meste har jo gått imot oss. Men når jeg gir 1, kan det i alle fall bare gå en vei, sier Myhr Nossum og humrer.

Northug fikk nemlig den verst tenkelige starten på forsøket på å stå utenfor landslaget da han pådro seg en langvarig virusinfeksjon i sommer.

– Det var et tøft virus og han sleit i to måneder etterpå. Vi har ikke fått gjennomført så mye av planene våre. Nå ser det imidlertid mye bedre ut for ham, sier treneren.

Det knyttes store forventninger til hva Northug kan oppnå i OL-sesongen, og treneren legger ikke skjul på at å komme tilbake etter sykdommen vil bli en av 26-åringens største prøvelser i karrieren.

– Jeg skal ikke sette fysiske anstrengelser mot hverandre, men det er ikke mange av de som skal kjempe om gull som har trent så lite, sier han.

NRKs OL-spådom: Northug er gullkandidat på alle øvelser. Selv satser han spesielt på femmila, men innrømmer at gullsjansen hans er størst på sprinten.

Løpernes medaljesjanser er vurdert av NRKs langrennsteam.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal