Hopp til innhold

Røthe kan ikke løpe - trener til OL i kjelke

Langrennskometen Sjur Røthe har sluttet seg til landslaget for syns- og bevegelseshemmede. En skade gjør at han ikke kan trene eller gå på rulleski i sesongoppkjøringen.

sjur

Etter gode tips fra utøverne på landslaget for syns- og bevegelseshemmede har Sjur Røthe fått dreisen på kjelkepigging. På grunn av en skade blir kjelken hans viktigste treningsredskap de neste ukene.

Foto: Torbjørn Broks Pettersen

røthe

Røthe fikk sin første individuelle VM-medalje da han vant bronse på skiathlonet i Val di Fiemme i vinter. Neste sesong er medaljer i OL det store målet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– De har vist meg mange gode tips. Jeg har faktisk fått trent ganske bra, sier Sjur Røthe til NRK.no.

For en måned siden pådro han seg et tretthetsbrudd i foten. Han må derfor avstå fra all trening som belaster beina, men lar ikke det stanse seg.

– Jeg måtte tenke ut noen alternative treningsmetoder. Det endte med at jeg lånte en kjelke av landslaget for de med funksjonshemminger, som jeg kan sitte og stake i. Så den har jeg brukt ganske mye i det siste, forteller han.

– Blir bedre i staking

Røthe er for tiden i Italia på landslagssamling. Mens de andre langrennsutøverne løper og går på rulleski slik de pleier, får vossingen unnagjort både intervalltrening og langturer i kjelken.

– Jeg må si det er ganske bra staketrening. Det er selvfølgelig ikke helt optimalt for min del, siden jeg gjerne skulle trent litt mer med beina. Men jeg tror faktisk det kan ende med at jeg blir litt bedre i staking, forteller han.

Den siste uken har han også forlatt treningskameratene på langrennslaget og trent sammen med landslaget for syns- og bevegelseshemmede.

– Det var jo veldig uvant å bruke kjelken, men de viste meg noen teknikker som gjør det enklere å komme seg fremover. Nå begynner jeg å bli litt bedre, sier Røthe.

Løper langturer i basseng

24-åringen tror det fortsatt er et par uker til han kan trene som normalt. Kjelken blir med videre, men han har også funnet enda en alternativ treningsform.

– Jeg har løpt litt i et basseng som er her. Faktisk gjennomførte jeg en langtur der her om dagen. Jeg løp frem og tilbake i bassenget i en times tid. Jeg fikk trent psyken min litt i samme slengen da, sier han og humrer.

Tretthetsbruddet gjør at Røthe ikke får den beste sesongoppkjøringen, og han medgir at han er ikke i fullt så god form som han burde på grunn av skaden. Likevel tror han den alternative treningen vil føre mye godt med seg.

– Jeg har blant annet fått trent mye styrke, og fått gjort en del øvelser som jeg ellers må nedprioritere fordi det blir så mye trening. I tillegg får jeg som sagt veldig god staketrening av å pigge med kjelken, sier han.

Røthe hadde en god sesong i vinter, og fikk blant annet VM-bronse på 30 kilometer fellesstart med skibytte. Han var også med på å sikre Norge stafettgull i Val di Fiemme. Neste sesong er det store målet å sanke medaljer i OL i Sotsji.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal