Hopp til innhold

Super-Dario reddes av regelendring

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Gull i U23-VM ga friplass i verdenscupfinalen. Det gjorde ikke OL-gull. Da tok FIS affære.

Dario Cologna

Dario Cologna hadde bare gått ett verdenscuprenn i vinter før han kom til Sotsji og tok to individuelle OL-gull.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er ikke i tvil om at olympiske mestere fortjener en plass i verdenscupfinalen i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

De 50 beste i verdenscupen får gå verdenscupfinalen i langrenn, som finner sted i Falun neste helg. I tillegg har gullvinnerne fra U23-VM og sammenlagtvinnerne av skandinavisk cup friplass.

Det betyr at relativt ukjente løpere som Elisabeth Schico og Adrien Backscheider har kunnet forberede seg til finalehelga – sammen med for eksempel Martine Ek Hagen, som bare er nummer 97 i verdenscupen.

Dario Cologna, derimot, er etter regelboka ikke kvalifisert – til tross for at han vant to individuelle gullmedaljer under OL i Sotsji.

Bare gått ett renn

Cologna har fått det meste av sesongen spolert av skader. Da hjelper det ikke at han ble nummer to i det ene verdenscuprennet han har gått. De åtti poengene holder bare til en 65.-plass i verdenscupen – før lørdagens femmil i Holmenkollen.

– U23-verdensmesteren har startplass i finalen. Da er det naturlig at i hvert fall gullvinnere, og kanskje medaljevinnere, i OL og VM har det, sa den sveitsiske landslagstreneren Guri Hetland til NRK.no torsdag formiddag.

Cologna håper fortsatt å være blant de 50 beste i verdenscupen etter lørdagens femmil i Holmenkollen.

– Hvis så ikke skulle skje, får vi håpe FIS gjør en klok beslutning, sa Hetland.

Endrer reglene

Fredag ettermiddag kom den kloke beslutningen. Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) behandlet saken per e-post og vedtok at OL-gull skal telle som kvalifisering til finalen.

– Selvfølgelig vil vi ha de beste på start, fastslår komiteleder Vegard Ulvang overfor NRK.no.

Vedtaket innebærer et midlertidig unntak fra reglene. Nå vil Ulvang ta initiativ til at reglene blir formelt endret under FIS-kongressen i Barcelona til våren.

- Reglene må bli endret. Årsaken til at reglene er som de er, er at vi ikke har vært borti dette scenarioet før. Vi har ikke opplevd at gullvinnere i VM og OL ikke har vært inne blant de 50 beste i cupen, forklarer Vegard Ulvang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Dario Cologna får gå verdenscupavslutningen i Falun, selv om han ikke skulle være blant de 50 beste i verdenscupen etter femmila i Holmenkollen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ifølge renndirektør Pierre Mignerey, var det ett komitémedlem som stemte mot forslaget om å åpne for olympiske mestere.

Vedtaket innebærer også at svenske Johan Olsson er kvalifisert, selv om han bare har gull fra stafetten i OL.

– OL-gull er OL-gull, sier Mignerey til NRK.no.

Har vært syk

Dario Cologna har vært syk etter OL, og droppet rennene i Lahti sist helg og onsdagens sprint i Drammen.

Er han tilbake i tilnærmet samme form som under OL, blir han en vrien mann å hanskes med i femmila i Holmenkollen lørdag – og ikke minst under verdenscupfinalen i Falun.

– Jeg ville vært kvalifisert for verdenscupfinalen uansett, gliser Cologna selvsikkert når NRK.no informerer ham om regelendringen.

– Men når det er sagt, synes jeg det er helt riktig at OL-gull gir friplass i verdenscupfinalen når gull i U23-VM gjør det, sier Cologna.

Siste nytt

 • Flytrøbbel forsinker Branns cupkamp

  NM-oppgjøret mellom Brann og Fredrikstad er forskjøvet med én time etter at FFKs flyavgang til Bergen ble utsatt.

  Det opplyser Brann på sine nettsider. Kveldens cupkamp får avspark klokken 19.00.

  – Fredrikstad har fått problemer med et utsatt fly, og derfor er vi blitt enige med Fredrikstad og NFF om at vi skyver tidspunktet for avspark med 60 minutter, sier Branns daglig leder Christian Kalvenes.

  Han begrunner utsettelsen med at den gir begge lag best mulig forberedelser til kampen. Vinneren går til fjerde runde i fotball-NM. (NTB)

 • To stjerneryttere mister Tour de France

  Bare et drøyt døgn før Tour de France-starten i København har både Daryl Impey (Israel-Premier Tech) og Bryan Coquard (Cofidis) fått påvist koronasmitte.

  Det bekrefter lagene på deres respektive Twitter-kontoer. 37 år gamle Impey blir opplyst å være uten symptomer, mens Cofidis foreløpig ikke har sagt noe om Coquards tilstand.

  Impey, som vant den niende Tour de France-etappen i 2019, erstattes av Guy Niv. Sistnevnte uttaler følgende etter at han nå er tatt inn i troppen:

  – Jeg er veldig spent og glad for å ha fått muligheten til å kjøre mitt andre Tour de France, selv om jeg føler med lagkameratene mine som blir tvunget til å stå av rittet.

  Coquard blir på sin side erstattet av franskmannen Pierre-Luc Périchon, opplyser Cofidis.

  Impey og Coquard blir den femte og sjette i rekken av ryttere som må stå av touren som følge av korona. På Israel-Premier Tech-laget har Omer Goldstein allerede kastet inn håndkleet etter positivt prøvesvar onsdag. Det samme gjelder Samuele Battistella (Astana), Matteo Trentin (UAE) og Tim Declercq (Quick-Step).

  Også Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman har fått konstatert smitte.

  (NTB)

  Daryl Impey fra Sør-Afrika.
  Foto: Laurent Rebours / AP
 • Vipers signerte russisk stjerne

  Anna Vjakhireva (27) har skrevet under for håndballklubben Vipers Kristiansand. Hun har flere OL- og VM-medaljer i bagasjen med det russiske landslaget.

  Vipers bekrefter signeringen i en pressemelding, skriver TV 2.

  Backen har inngått en ettårskontrakt med de regjerende mesterligavinnerne. Ifølge TV 2 kommer Vjakhireva fra ungarske FTC Hungaria.

  Vjakhireva var med å vinne OL i Rio i 2016 før hun tok sølv med det russiske laget i fjorårets Tokyo-leker.

  – Dette er en spiller i den absolutte verdensklasse. Det er et scoop for oss, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til kanalen.

  Gjekstad forteller at de måtte sjekke om det var mulig å hente en russisk spiller til klubben.

  – Vi har gjort en ganske grundig sondering politisk både blant håndballforbundet og blant våre sponsorer, og også litt ellers. Vi er bare blitt møtt med positive tilbakemeldinger. Det er litt annerledes når en spiller forlater Russland, sier han.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste