NRK Meny
Normal

Super-Dario reddes av regelendring

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Gull i U23-VM ga friplass i verdenscupfinalen. Det gjorde ikke OL-gull. Da tok FIS affære.

Dario Cologna

Dario Cologna hadde bare gått ett verdenscuprenn i vinter før han kom til Sotsji og tok to individuelle OL-gull.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er ikke i tvil om at olympiske mestere fortjener en plass i verdenscupfinalen i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

De 50 beste i verdenscupen får gå verdenscupfinalen i langrenn, som finner sted i Falun neste helg. I tillegg har gullvinnerne fra U23-VM og sammenlagtvinnerne av skandinavisk cup friplass.

Det betyr at relativt ukjente løpere som Elisabeth Schico og Adrien Backscheider har kunnet forberede seg til finalehelga – sammen med for eksempel Martine Ek Hagen, som bare er nummer 97 i verdenscupen.

Dario Cologna, derimot, er etter regelboka ikke kvalifisert – til tross for at han vant to individuelle gullmedaljer under OL i Sotsji.

Bare gått ett renn

Cologna har fått det meste av sesongen spolert av skader. Da hjelper det ikke at han ble nummer to i det ene verdenscuprennet han har gått. De åtti poengene holder bare til en 65.-plass i verdenscupen – før lørdagens femmil i Holmenkollen.

– U23-verdensmesteren har startplass i finalen. Da er det naturlig at i hvert fall gullvinnere, og kanskje medaljevinnere, i OL og VM har det, sa den sveitsiske landslagstreneren Guri Hetland til NRK.no torsdag formiddag.

Cologna håper fortsatt å være blant de 50 beste i verdenscupen etter lørdagens femmil i Holmenkollen.

– Hvis så ikke skulle skje, får vi håpe FIS gjør en klok beslutning, sa Hetland.

Endrer reglene

Fredag ettermiddag kom den kloke beslutningen. Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) behandlet saken per e-post og vedtok at OL-gull skal telle som kvalifisering til finalen.

– Selvfølgelig vil vi ha de beste på start, fastslår komiteleder Vegard Ulvang overfor NRK.no.

Vedtaket innebærer et midlertidig unntak fra reglene. Nå vil Ulvang ta initiativ til at reglene blir formelt endret under FIS-kongressen i Barcelona til våren.

- Reglene må bli endret. Årsaken til at reglene er som de er, er at vi ikke har vært borti dette scenarioet før. Vi har ikke opplevd at gullvinnere i VM og OL ikke har vært inne blant de 50 beste i cupen, forklarer Vegard Ulvang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Dario Cologna får gå verdenscupavslutningen i Falun, selv om han ikke skulle være blant de 50 beste i verdenscupen etter femmila i Holmenkollen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ifølge renndirektør Pierre Mignerey, var det ett komitémedlem som stemte mot forslaget om å åpne for olympiske mestere.

Vedtaket innebærer også at svenske Johan Olsson er kvalifisert, selv om han bare har gull fra stafetten i OL.

– OL-gull er OL-gull, sier Mignerey til NRK.no.

Har vært syk

Dario Cologna har vært syk etter OL, og droppet rennene i Lahti sist helg og onsdagens sprint i Drammen.

Er han tilbake i tilnærmet samme form som under OL, blir han en vrien mann å hanskes med i femmila i Holmenkollen lørdag – og ikke minst under verdenscupfinalen i Falun.

– Jeg ville vært kvalifisert for verdenscupfinalen uansett, gliser Cologna selvsikkert når NRK.no informerer ham om regelendringen.

– Men når det er sagt, synes jeg det er helt riktig at OL-gull gir friplass i verdenscupfinalen når gull i U23-VM gjør det, sier Cologna.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal