Hopp til innhold

Skadet Cologna: – Jeg hadde håpet det ikke var så alvorlig

Dario Colognas skade er verre enn først antatt – uten at det gleder hans norske rival Petter Northug.

Petter Northug og Dario Cologna

Petter Northug og Dario Cologna har utkjempet mange dueller i Tour de Ski. I vinterens utgave vil trolig ingen av dem prege toppen av resultatlistene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Northug har i alle år hatt et mål om å vinne Tour de Ski. Ennå har han ikke klart det. Og han har ingen tro på at det skjer i år heller, selv om mannen med tre sammenlagtseirer – Dario Cologna – nå trolig melder forfall.

– Jeg er altfor feit for Tour de Ski, skriver Northug i en sms til NRK.no onsdag. Det utsagnet er 27-åringens svar på hva Colognas skade betyr for hans muligheter.

Hans sveitsiske rival skal opereres fredag etter å ha skadet seg på trening mandag.

– Han fikk en rotasjon og røk tre leddbånd, forteller Colognas norske trener Guri Hetland.

– Veldig skuffet

Operasjonen betyr seks uker uten trening – mindre enn tre måneder før OL i Sotsji. Cologna får dermed ikke konkurrert før jul, og stiller neppe til start i Tour de Ski. Kommer han til start, er det med et særdeles tynt treningsgrunnlag.

Det betyr at Dario Cologna plutselig befinner seg i en enda vanskeligere situasjon enn Petter Northug, som for sin del mistet nesten to måneder med trening i høst på grunn av en virussykdom.

Overfor sveitsisk radio innrømmer Cologna at han er nedbrutt.

– Jeg hadde håpet det ikke var så alvorlig. Jeg er veldig skuffet, for jeg har hatt veldig gode sesongforberedelser. Men jeg får ikke gjort noe med det som er skjedd, erkjenner Cologna.

Må trene på kjelke

Slik beskriver han mandagens hendelse:

– Det skjedde da jeg var ute og jogget meg ned etter et testløp. Underlaget var glatt. Sånt kan skje når som helst, det var bare et uheldig øyeblikk. Nå må jeg bare det beste ut av situasjonen.

Det betyr at Cologna må ta tiden til hjelp etter fredagens operasjon. Det er en stor tålmodighetsprøve som venter ham.

– I begynnelsen kan jeg bare jobbe med overkroppen, sannynligvis på en kjelke. Når jeg kan konkurrere igjen, er det for tidlig å si noe om. Avbruddet vil bli fra seks til åtte uker. Etterpå er det fortsatt god tid til Sotsji, og jeg håper å gjøre et sterkt comeback, sier Cologna i radiointervjuet.

Fryktet sterk Cologna

Petter Northug er på full fart tilbake etter sin sykdomsperiode, og avslutter torsdag et vellykket høydeopphold i Livigno og Val Senales. Likevel har han innsett at det er umulig også for ham å være i toppform i Tour de Ski. Og det handler om mye mer enn å finne matchvekta, selv om Northugs måte å si det på er at han er «altfor feit».

Da NRK møtte Northug i Livigno for halvannen uke siden, sa han følgende om mulighetene til å vinne touren denne sesongen:

– Det skjer nok ikke i år, nei. Det blir litt for dårlig tid, dessverre, sa Northug, som vil bruke touren som trening til årets store mål.

I det samme intervjuet utropte han svenske Johan Olsson og nettopp Dario Cologna som sine tøffeste konkurrenter under OL i Sotsji. Under VM i Val di Fiemme sist vinter, vant Northug, Olsson og Cologna hvert sitt individuelle VM-gull.

Nå spørs det om Cologna likevel blir lettere å hanskes med i Sotsji enn først antatt.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal