Hopp til innhold

Raser mot «inkompetente avgjørelser» etter vraking: – Pisser på våre forutsetninger

Vetle Sjåstad Christiansen (31) er ikke fornøyd med behandlingen av landslagsledelsen etter at han ble vraket til verdenscupen forrige uke .

Vetle Sjåstad Christiansen

FORBANNET: Vetle Sjåstad Christiansen

Foto: BILDBYRÅN

– Jeg var fly forbannet, tordner Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

31-åringen sikter til verdenscupvrakingen i forkant av rennene i tyske Oberhof forrige uke til fordel for verdenscupdebutant Johan-Olav Botn.

Nå åpner Geilo-løperen for første gang opp om vrakingen når NRK møter ham i Rupholding foran helgens konkurranser.

– Jeg har gått litt under jorden de siste ukene. Det har vært litt todelt, innleder han og kommer med en større forklaring:

– Jeg ville gi Johan roen når han skulle debutere i verdenscupen. Det er ikke lett i utgangspunktet og det hadde ikke vært lettere hvis jeg hadde stått brautende på sidelinjen og klaget på uttaket.

Han fortsetter:

– Jeg har heller ikke ville bruke tid på inkompetente avgjørelser. Med inkompetent mener jeg at forbundet til dels har hoppet bukk over ett av samfunnets viktigste prinsipper: Det er presedens.

– De går så til de grader bort fra egenskapt presedens. Det pisser på våre forutsetninger og forutsigbarhet som utøvere. Jeg har ønsket å bruke minst mulig tid og energi på det i juletider.

Landslaget: – Enige om å være uenig

Sykdom på sensommeren førte til usikkerhet i sesongoppkjøringen, men Sjåstad Christiansen, som gikk samtlige verdenscuprenn før jul, følte han overpresterte i sesonginnledningen.

Les også Rekruttløperen takket tysker etter overraskende uttak: – Surrealistisk

Johan-Olav Botn, Beitostølen

Så kom Oberhof-vrakingen som en overraskelse for ham.

– Slik det har blitt nå er det tap, tap og tap for alle. Johan-Olav tapte fordi han ikke fikk en god opplevelse i Oberhof jeg tapte fordi jeg ikke fikk gå i Oberhof og forbundet tapte fordi de sitter med en utøver som er forbannet.

Landslagsløperen er tydelig på at «jeg var og jeg er rimelig misfornøyd», og lattermildt forteller han hvordan han brukte landslagssjef Egil Kristiansen for å få utløp for frustrasjon overfor landslagsledelsen.

Landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, på stavpost i Anterselva

LANDSLAGSSJEF: Egil Kristiansen

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Han var ikke enig og skjønte ikke argumentene. Det er greit. Slik er uttak og man er ikke alltid enig. Vi ble enige om å være uenig, sier Kristiansen til NRK.

– Hva var begrunnelsen?

– Grunnen er balansegangen mellom å være rettferdig mot utøvere som kommer opp og som presterer veldig bra, kontra å gi trygghet og sikkerhet til utøverne som er ute på tur, svarer landslagssjefen.

Fly forbannet: – Hører ikke hjemme

Sjåstad Christiansen mener landslagsledelsen ikke etterlever de uttakskriteriene forbundet selv har satt.

– Det må være en satt konkurranse, for all del. Blir jeg danket ut på like premisser har vi ingenting i mot det. Vi er vant til stor konkurranse i Norge og det skal ikke være noe lag som er satt. Men man kan ikke velge å gjøre det på en måte for noen utøvere og en annen måte for andre utøvere, sier han.

– Hvor forbannet var du?

–Jeg var fly forbannet. Mye med de argumentene med presedens som har blitt skapt. Skal man ha ro i rekkene i samfunnet og i en utøvergruppe tror jeg det er viktig å følge en presedens og ikke snu på en femøring. Da blir det usikkert å være utøvere.

– Hvordan vil du beskrive presedensen, Kristiansen?

– Alle saker har forskjellige argumenter. Alle saker er ulike og noen ganger vurderer vi forskjellig. Slik vil det være i fremtiden også.

NRKs skiskytterekspert Synnøve Solemdal sier hun har forståelse for at ledelsen ønsker å gi muligheter til løperne som presterer godt i IBU-cupen, men at Christiansen også har grunn til å være frustrert.

– Det er veldig viktig for dem som satser under at det er mulig å komme opp til verdenscupen. Jeg skjønner at det er et vanskelig valg å ta for ledelsen, men det som er viktig er at de kommuniserer det godt til løperne sånn at også de i verdenscupen vet hva de må prestere til enhver tid for å være med videre, sier hun.

Solemdal tror vrakingen av Christiansen gjør at ingen føler seg helt trygge på plassen.

– Går Christiansen med økt press i Ruhpolding?

– I utgangspunktet skal han klare å kvalifisere seg inn mot VM på egenhånd ved å være topp 15 i verdenscupen, men jeg skjønner at det gir en utfordring for han i det å kunne stole på trenere og ha tillit til ledelsen når du får en smell litt ut av det blå, sier hun.

PS! Johannes Thingnes Bø er usikker til torsdagens NRK-sendte stafett som følge av sykdom.

Les også Christiansen åpner opp om marerittdøgn – fryktet for landslagsplassen

Vetle Sjåstad Christiansen

Siste nytt

 • Rashford vraket til EM

  Manchester United-stjernen Marcus Rashford var ikke med da den engelske landslagssjefen Gareth Southgate presenterte bruttotroppen til fotball-EM tirsdag.

  Rashford var et av de aller fremste navnene som manglet da Southgate offentliggjorde sine utvalgte. Med var heller ikke tidligere Liverpool-spiller Jordan Henderson.

  Fire landslagsdebutanter er derimot med i troppen: Evertons Jarrad Branthwaite, Liverpool-duoen Curtis Jones og Jarell Quansah samt Crystal Palace-stjerneskuddet Adam Wharton. Burnley-keeper James Trafford har heller ingen landskamper fra før.

  Vraket i den engelske EM-troppen er for øvrig også Chelsea-trioen Raheem Sterling, Ben Chilwell og Reece James. De to sistnevnte har vært svært skadeplaget denne sesongen.

  Inne er derimot Manchester united-unggutten Kobbie Mainoo, som har tatt Premier League med storm de siste månedene. Det samme er Crystal Palace-spiller Eberechi Eze.

  Listen over spillere som ble presentert tirsdag talte i alt 33 navn. Southgate kan maksimalt ta med seg 26 spillere til sluttspillet i Tyskland som starter 14. juni. Dermed må syv navn ut i tiden som kommer.

  Den endelige fristen for å melde inn troppen er 7. juni. (NTB)

  Rashford
  Foto: AP
 • Kashafali om VM-bronsen: – Ikke klar for å yte maksimalt

  Salum Kashafali løp inn til bronsemedalje på 100 meter i para-VM mandag 20. mai. Medaljen kom i T13-klassen.

  Dagen etter skriver bergenseren i en melding til NRK at kroppen ikke er klar for å yte maksimalt, og at finalen bærer preg av det.

  – Jeg kjenner store smerter når jeg skal ta i, men flyter fint på 80–90 prosent, fortsetter han.

  Kashafali måtte reise hjem fra en treningsleir i Portugal tidligere i år etter at han fikk problemer med lysken. Under para-VM i mai er det fortsatt et problem.

  – Hodet vil mer enn kroppen nå og det er frustrerende.

  Likevel opplyser han at planen er å løpe Diamond League både i Eugene 25. mai, og Bislett Games 30. mai. Sistnevnte ser du på NRK.

  – Jeg forholder meg til den planen jeg har lagt med Olympiatoppen og trener Stephan (Johansson) ut mai, og så er det tilbake til tegnebrettet. Det er Paralympics i Paris som gjelder, men jeg håper selvsagt å prestere foran hjemmepublikummet i Oslo også.

  Salum Kashafali
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Toni Kroos legger opp etter EM

  Den tyske fotballspilleren Toni Kroos skriver på Instagram at han legger opp etter sommeren EM.

  34-åringen startet seniorkarrieren i Bayern München, hvor han var med på å vinne Bundesliga tre ganger, samt Mesterligaen og klubb-VM én gang.

  Sommeren 2014 var han så med på det tyske laget som tok VM-gull. Samme sommer signerte han også for Real Madrid. Der har han vunnet den spanske ligaen fire ganger, Mesterligaen fire ganger og klubb-VM fem ganger.

  – Jeg har alltid sagt at Real Madrid blir den siste klubben min. Jeg er glad og stolt over at jeg har funnet den riktige timingen for den avgjørelsen, skriver Kroos på Instagram.

  – Ambisjonen min var alltid å avslutte karrieren på topp, skriver Kroos, og legger til at alt nå handler om å vinne Mesterligaen med Real Madrid en siste gang. I finalen 1. juni møter de Borussia Dortmund.

  Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany
  Foto: FRANK AUGSTEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal