Hopp til innhold

Christiansen åpner opp om marerittdøgn – fryktet for landslagsplassen

Sykdom på sensommeren har ført til en rekke plager og usikkerhet for flere norske løpere i starten av sesongen. Vetle Sjåstad Christiansen forteller om et fryktelig døgn i Östersund.

Vetle Sjåstad Christiansen

BEKYMRET: Vetle Sjåstad Christiansen har slitt med lungeplager i lengre tid.

Foto: NTB

I dag hadde jeg faktisk en litt dårligere følelse i lungene enn i går. Jeg måtte hoste og harke litt før start, få ut litt slim. Men når jeg begynte og kom inn i det, gikk det fint, forteller en lettet Vetle Sjåstad Christiansen etter tredjeplassen på jaktstarten søndag.

Og akkurat slim i lungene har vært et problem for flere norske utøvere etter at de pådro seg sykdom på sensommeren, uten at de har funnet ut hvordan de skal få bukt med problemet.

Etter normaldistansen forrige søndag hadde jeg mine verste 24 timer som idrettsutøver – i etterkant der. Jeg sto opp to ganger og trodde jeg skulle kaste opp. Jeg måtte gå på det andre grammet med Paracet klokka to på natta. Jeg hadde veldig, veldig vondt i hodet, og var dehydrert ut av en annen verden, røper Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen

MUNNSTYKKE: Både Vetle Sjåstad Christiansen og Sturla Holm Lægreid har brukt et munnstykke (henger rundt halsen her) for å varme opp lungene.

Foto: NRK

Han måtte stå over sesongstarten på Sjusjøen grunnet sykdom, og tror kroppen fikk sjokk av det første harde skirennet på flere måneder.

I løpet av den smertefulle natta i Östersund fryktet han til og med at fremtiden hans på landslaget kunne være i fare.

Det er ikke bare kroppen som blir sliten, hjernen blir og sliten og bekymret. Idretten er livsgrunnlaget vårt, og på det norske laget blir du kastet ut om du ikke er god nok. I starten av sesongen er det jo forferdelig å være norsk, sier skiskytteren.

Pallen jaktstart

SLO TILBAKE: Vetle Sjåstad Christiansen fikk noen gode svar da han ble nummer tre på jaktstarten, bak Philipp Nawrath og Sebastian Samuelsson.

Foto: AFP

– Og jeg er minst like usikker som jeg var før i dag, for alle her har vel en pallplass uansett, legger han til.

– Surkling som en kolspasient

Akkurat det gjelder ikke Sturla Holm Lægreid. Han har også slitt med lungene og formen har uteblitt, uten at han helt har forstått hvorfor. Etter en 20.- og 25.-plass i helgen vurderte han å reise hjem for å trene, men også forrige sesongs verdenscuptoer ble tatt ut til helgens renn i Hochfilzen.

Det er mange gode i IBU-cupen som har lyst til å gå også, og hvis jeg surrer rundt og ikke finner ut av et helseproblem, så er det kanskje bedre å ta ordentlig tak i det først. Jeg føler ikke at jeg kan sette fingeren på hva som feiler meg, og da er det kanskje kapasiteten i lungene, sier en litt rådvill Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

TUNGT: Sturla Holm Lægreid fikk det tungt i løypa under 20-kilometeren i Östersund og var hele 2.45 bak Sebastian Samuelsson i langrennstid.

Foto: AP

Både Christiansen og Lægreid har brukt et munnstykke, såkalt varmeveksler, før renn for å varme opp lungene i den kalde, svenske lufta.

Og selv om det etter utredning hos lege er lite tyder på at utøvernes tilstand blir verre av hardtrening og konkurranser, så var Christiansen usikker etter den nevnte normaldistansen.

Lungene var forferdelige. Det var surkling som en kolspasient som snart skulle takke for seg. Det føltes ikke bra. Vi har prøvd oss frem med medisiner, litt astmamedisin i både spray- og tablettform, uten at vi har følt at det har vært revolusjonerende. Jeg tenker at jeg trapper litt ned på det, normalisere tilstanden litt fremover, forklarer han.

Usikker på hvilket virus

Utøverne har ikke testet positivt for Covid, og skiskytternes landslagslege Ola Berger mener det er et virus fra i høst som har skapt de problemene.

Vi har ikke nøyaktig klart å si hvilket virus det er snakk om, men det har gjort at det har gitt en langvarig bronkitt hos disse utøverne. Det kan mange forkjølelsesvirus gi, sier han til NRK.

Og legen ser lys i tunnelen.

De hadde ikke stilt til verdenscup om de ikke var i bra nok form. Vi føler de nesten er tilbake, men det var en periode hvor de trente mindre enn planlagt, Men det kommer, forsikrer Berger.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal