Hopp til innhold

Christiansen åpner opp om marerittdøgn – fryktet for landslagsplassen

Sykdom på sensommeren har ført til en rekke plager og usikkerhet for flere norske løpere i starten av sesongen. Vetle Sjåstad Christiansen forteller om et fryktelig døgn i Östersund.

Vetle Sjåstad Christiansen

BEKYMRET: Vetle Sjåstad Christiansen har slitt med lungeplager i lengre tid.

Foto: NTB

I dag hadde jeg faktisk en litt dårligere følelse i lungene enn i går. Jeg måtte hoste og harke litt før start, få ut litt slim. Men når jeg begynte og kom inn i det, gikk det fint, forteller en lettet Vetle Sjåstad Christiansen etter tredjeplassen på jaktstarten søndag.

Og akkurat slim i lungene har vært et problem for flere norske utøvere etter at de pådro seg sykdom på sensommeren, uten at de har funnet ut hvordan de skal få bukt med problemet.

Etter normaldistansen forrige søndag hadde jeg mine verste 24 timer som idrettsutøver – i etterkant der. Jeg sto opp to ganger og trodde jeg skulle kaste opp. Jeg måtte gå på det andre grammet med Paracet klokka to på natta. Jeg hadde veldig, veldig vondt i hodet, og var dehydrert ut av en annen verden, røper Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen

MUNNSTYKKE: Både Vetle Sjåstad Christiansen og Sturla Holm Lægreid har brukt et munnstykke (henger rundt halsen her) for å varme opp lungene.

Foto: NRK

Han måtte stå over sesongstarten på Sjusjøen grunnet sykdom, og tror kroppen fikk sjokk av det første harde skirennet på flere måneder.

I løpet av den smertefulle natta i Östersund fryktet han til og med at fremtiden hans på landslaget kunne være i fare.

Det er ikke bare kroppen som blir sliten, hjernen blir og sliten og bekymret. Idretten er livsgrunnlaget vårt, og på det norske laget blir du kastet ut om du ikke er god nok. I starten av sesongen er det jo forferdelig å være norsk, sier skiskytteren.

Pallen jaktstart

SLO TILBAKE: Vetle Sjåstad Christiansen fikk noen gode svar da han ble nummer tre på jaktstarten, bak Philipp Nawrath og Sebastian Samuelsson.

Foto: AFP

– Og jeg er minst like usikker som jeg var før i dag, for alle her har vel en pallplass uansett, legger han til.

– Surkling som en kolspasient

Akkurat det gjelder ikke Sturla Holm Lægreid. Han har også slitt med lungene og formen har uteblitt, uten at han helt har forstått hvorfor. Etter en 20.- og 25.-plass i helgen vurderte han å reise hjem for å trene, men også forrige sesongs verdenscuptoer ble tatt ut til helgens renn i Hochfilzen.

Det er mange gode i IBU-cupen som har lyst til å gå også, og hvis jeg surrer rundt og ikke finner ut av et helseproblem, så er det kanskje bedre å ta ordentlig tak i det først. Jeg føler ikke at jeg kan sette fingeren på hva som feiler meg, og da er det kanskje kapasiteten i lungene, sier en litt rådvill Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

TUNGT: Sturla Holm Lægreid fikk det tungt i løypa under 20-kilometeren i Östersund og var hele 2.45 bak Sebastian Samuelsson i langrennstid.

Foto: AP

Både Christiansen og Lægreid har brukt et munnstykke, såkalt varmeveksler, før renn for å varme opp lungene i den kalde, svenske lufta.

Og selv om det etter utredning hos lege er lite tyder på at utøvernes tilstand blir verre av hardtrening og konkurranser, så var Christiansen usikker etter den nevnte normaldistansen.

Lungene var forferdelige. Det var surkling som en kolspasient som snart skulle takke for seg. Det føltes ikke bra. Vi har prøvd oss frem med medisiner, litt astmamedisin i både spray- og tablettform, uten at vi har følt at det har vært revolusjonerende. Jeg tenker at jeg trapper litt ned på det, normalisere tilstanden litt fremover, forklarer han.

Usikker på hvilket virus

Utøverne har ikke testet positivt for Covid, og skiskytternes landslagslege Ola Berger mener det er et virus fra i høst som har skapt de problemene.

Vi har ikke nøyaktig klart å si hvilket virus det er snakk om, men det har gjort at det har gitt en langvarig bronkitt hos disse utøverne. Det kan mange forkjølelsesvirus gi, sier han til NRK.

Og legen ser lys i tunnelen.

De hadde ikke stilt til verdenscup om de ikke var i bra nok form. Vi føler de nesten er tilbake, men det var en periode hvor de trente mindre enn planlagt, Men det kommer, forsikrer Berger.

Siste nytt

 • Ledet i Lahti - Lindvik ble nummer fire

  Marius Lindvik ledet etter første omgang i Lahti og var i posisjon til å ta sin første verdenscupseier siden 27. mars 2022.

  Men i 2. omgang falt han tilbake og landet på 121,5 meter. Det holdt ikke mot flere av konkurrentene som hadde vartet opp med klassehopp. Det førte til at Lindvik ble nummer fire, 3,4 poeng fra pallplass.

  – Selvfølgelig er det litt surt å dette akkurat utenfor pallen etter en solid førsteomgang. Men 4. plass er jeg egentlig ganske fornøyd med, sier Lindvik til NRK.

  Lindvik ble sittende lenge på bommen som siste hopper, fordi vinden varierte nedover i bakken.

  - Det blåste bra på toppen, men jeg visste ikke hva som skjedde nedi bakken, sier Lindvik.

  Han sier at han kjapt fikk ristet av seg skuffelsen etter hoppet og at det egentlig var en bra dag for ham.

  – Det var synd. Det var veldig nær å bli en kjempedag, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen.

  Stjernen mente det var greit sende ut Lindvik ettersom vindforholdene var innenfor den såkalte «korridoren», for å slippe ut hopperne.

  Slovenske Lovro Kos vant rennet etter å ha klemt til med 134 meter i 2. omgang.

  Han vant foran tyske Andreas Wellinger og japanske Ryoyu Kobayashi.

  Johann André Forfang ble nummer seks etter å ha hoppet seg opp fra 16. plass. Kristoffer Eriksen Sundal ble nummer ni.

  – Jeg var ganske skuffet etter første omgang, men det endte godt, sier Forfang etter rennet.

  En som derimot var skuffet var Halvor Egner Granerud. Han ble til slutt nummer 19. Da han møtte NRK kom han med et revnet startnummer.

  – Jeg var litt irritert, så raknet jeg litt. Det var ikke mer enn det, sier Granerud til NRK om hvordan startnummeret revnet.

  Han karakteriserte det hele som «skuffelse».

  Marius Lindvik
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Steen Olsen i seierskampen - rett bak Odermatt

  Oppdateres - alle løperne har ikke kjørt i første omgang.

  Alexander Steen Olsen gir Marco Odermatt kamp om å vinne fredagens storslalåm i Aspen. Han er nærmest sveitseren før finaleomgangen.

  Kjelsås-alpinisten imponerte i den amerikanske traseen og la seg kun tolv hundredels sekund bak Odermatts ledertid.

  Steen Olsen har tidligere én seier i verdenscupen. Den kom i slalåm i Palisades Tahoe for litt over ett år siden, og nå har 22-åringen muligheten til å doble antallet.

  I så fall må han bryte Odermatts enorme rekke på ti strake seirer i storslalåm.

  Henrik Kristoffersen er nest best av de norske alpinistene. Han er foreløpig nummer fem og øyner en topplassering. Det skiller 64 hundredeler opp til Odermatt.

  To hakk lenger ned på lista følger Atle Lie McGrath (+0,77), mens Timon Haugan (+1,98) i skrivende stund er nummer 16.

  Førsteomgangen i Aspen pågår fortsatt, men de antatt beste har kjørt. Finaleomgangen starter klokken 21.00 norsk tid. (NTB)

  Alexander Steen Olsen
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Midtjylland med siste nytt om Kristoffer Olsson: – Fortsatt ikke ved bevissthet

  Den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson (28) viser små forbedringer etter at han ble akutt syk, men tilstanden anses fortsatt som alvorlig.

  Det kommer fram i en oppdatering fra Midtjylland fredag kveld.

  – Siste nytt er at Kristoffers vitale organer fungerer, og legene ser små forbedringer, men situasjonen er fortsatt alvorlig. Han har fortsatt ikke vært ved bevissthet, sier den danske klubbens administrerende direktør Claus Steinlein.

  Tirsdag gikk Midtjylland ut med nyheten om at Olsson hadde kollapset i sitt hjem og siden fått behandling på sykehus. Han lå da i respirator, og det ble opplyst at den akutte sykdommen var relatert til hjernen.

  – Alle i FC Midtjylland er naturligvis dypt påvirket av situasjonen, hvor en lagkamerat og nær venn kjemper slik som Kristoffer gjør nå, sier Steinlein. (NTB)

  Kristoffer Olsson
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal