Hopp til innhold

Carlsen tar oppgjør med seg selv: – Må være mer inkluderende

KRAGERØ (NRK.no): Magnus Carlsen vet at lagkameratene kan bli nervøse bare han himler med øynene. Nå tar han et oppgjør med egen lederstil.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tenker under et oppvisningsparti i Kragerø.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Spillerne

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer (t.h.) grubler på en sjakknøtt under oppkjøringen til OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg prøver å være positiv. Men det er klart jeg har litt å gå på. Jeg har prøvd å gå i meg selv nå før turneringen for å være en litt mer inkluderende type enn jeg har vært før, avslører Magnus Carlsen overfor NRK.no.

– Hva mener du med det?

– Nei, jeg har ikke alltid hatt fokus på det positive hele tiden. Jeg har litt å gå på i hvordan jeg framstår, sier 23-åringen.

Som mange sjakkspillere har Magnus Carlsen til tider ristet på hodet, himlet med øynene eller stirret på brikkene med morske ansiktsuttrykk etter dårlige trekk.

Men misnøyen har som regel ikke gått utover andre enn ham selv. Nå som han skal spille sjakk-OL, hvor fire nordmenn sitter ved siden av hverandre med hvert sitt parti, blir situasjonen en helt annen.

Å frykte verdensmesterens blikk

– Min største usikkerhet i OL? Å skuffe Magnus, sier landslagsspiller Jon Ludvig Hammer med et skjevt smil.

NRK.no er på treningsleir med sjakklandslaget uka før OL, og Hammer har akkurat sett Magnus Carlsen sleive en fotball ut i skogen under en runde fotballgolf. Verdensmesteren stirrer i bakken og slipper ut et irritert stønn.

Det varer bare i et lite sekund før han smiler og tuller igjen.

Journaliststudent og stormester Hammer, som skal sitte noen få meter fra Carlsen under partiene i Tromsø, vet at den triple verdensmesteren kan analysere en sjakkstilling bare ved å kaste et blikk på brettet.

– Hvordan tror du han reagerer om du gjør et dårlig trekk?

– Jeg tror han kommer til å himle med øynene. Det er det jeg er redd for, sier 24-åringen med et nytt glis.

Carlsen

Lagåden ser ut til å være god blant de norske spillerne i oppkjøringen til OL. Flere av dem sier til NRK.no at det kan bli en fordel mot en del av konkurrentene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Jeg er ikke vant til å spille på lag

Sjakkhistorien er full av gudebenådede spillere som viser frustrasjon over sine vanlige, dødelige lagkamerater. Garri Kasparov kunne få briljante russiske stormestere til å miste selvtilliten ved å okke seg bak ryggen på dem.

Det er akkurat den Magnus Carlsen ikke vil være. Den som lagkameratene frykter.

Faktisk er det å framstå som en positiv lagkamerat så viktig for Carlsen at trener Peter Heine Nilsen trekker det fram som et av 23-åringens mål i sjakk-OL.

– Man tenker selvfølgelig på rankinglister og så videre også, men for Magnus blir det viktig å være en foregangsmann og føre laget fram, tross sin relativt unge alder, sier den høyreiste dansken til NRK.no.

Dét er imidlertid lettere sagt enn gjort for en spiller som alltid er ett eller flere steg foran medspillerne, noe Carlsen åpenbart er utifra treningsøkten NRK.no fikk være med på i Kragerø.

– Jeg er jo ikke vant til å spille på lag, jeg er vant til å spille for meg selv. Men nå er det sånn på et lag at den beste spilleren må gå foran med et godt eksempel. Det er det jeg prøver å gjøre, sier nordmannen.

Kong Carlsen den barmhjertige

Lagkameratene sier de har merket en forskjell allerede.

– Det har jeg faktisk tenkt på. Han er veldig positiv mot oss andre på laget, sier Leif Erlend Johannessen, juristen som skal spille på Norges fjerdebord.

– Han tenker nok sitt når han ser oss spille treningspartier og sånt, men han har vært veldig flink til å holde det for seg selv – og heller berømme oss når vi gjør noe bra. Når jeg tenker meg om er jeg faktisk veldig positivt overrasket over hvor flink han er til å skryte av oss. Og det hjelper veldig, for det er jo et press når verdensmesteren titter oss over skulderen, sier 34-åringen.

Den endelige testen kommer i OL, hvor de fire lagkameratene på et eller annet tidspunkt er nødt til å gjøre noe feil. Carlsen er trygg på at ingen på laget kommer til å bebreide hverandre.

– Det kommer ikke til å være noen syndebukker på laget vårt. Uansett hvordan det går, sier verdensmesteren til NRK.no.

– Hvis han himler med øynene, er han i hvert fall flink til å ikke vise det, sier Leif Erlend Johannessen lattermildt.

  • PS: Magnus Carlsen ankommer OL-byen Tromsø på torsdag. OL starter på lørdag, og sendes på NRK. Du kan følge hundrevis av samtidige partier på NRK.no.
På lørdag starter sjakk-OL i Tromsø. Skal Norge hevde seg i toppen er de ikke bare avhengig av verdensmester Magnus Carlsen. Norges to sjakkamatører må også levere. Magnus selv er opptatt av lagånden som det viktigste for suksess.

VIDEO: Se TV-reportasje om hvordan Norge bygger lagånd i Kragerø.

Siste nytt

  • Håndballgutta herjet med Kroatia i OL-oppkjøringsturnering

    Landslaget i håndball for menn fikk en god start på OL-oppkjøringsturneringen i Oslo da Kroatia ble slått 32-26 torsdag.

    Foran 2717 tilskuere i Jordal Amfi fikk landslagssjef Jonas Wille mye å glede seg over da kroatene, som er i den andre gruppen i Paris-OL, ble satt på plass. Alexander Blonz herjet på kanten og scoret 11 ganger.

    Etter en relativt jevn førsteomgang, var det aldri tvil om utfallet i sluttfasen, bare om hvor stor den norske seieren skulle bli.

    Kristian Bjørnsen satte punktum sekunder før slutt med en underarmstunnel på keeper til 32-26.

    Norge møter Danmark lørdag og Argentina søndag.

    (NTB)

    OL-kvalifisering håndball menn, Norge - Ungarn
    Foto: Nikola Krstic / NTB
  • Baldauf og Marvik utslått i kvartfinale i OL-kvalifiseringen

    Felix Baldauf og Oskar Marvik vant sine åpningskamper i OL-kvalifiseringen i bryting, men tapte klart i kvartfinalene.

    Om deres overmenn hadde vunnet sine semifinaler, ville de fått rekvalifisering fredag om en mulig OL-billett, men slik gikk det ikke.

    I kvartfinalen måtte Baldauf se seg slått 7-0 av japanske Yuri Nakato.

    Marvik hadde også walkover i første runde. I åttedelsfinalen i 130-kilosklassen slo han ungarske Darius Attila Vitek 4-2. Marvik måtte se seg slått 5-1 av Heiki Nabi fra Estland i kvartfinalen.

    (NTB)

    VM i bryting 2021
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Østrøm ble cupmester med Silkeborg – fikk et kort innhopp i finalen

    Robin Østrøm kom inn helt på tampen da Silkeborg ble dansk cupmester for annen gang med 1-0-seier over AGF i finalen.

    Parken i København var fullsatt da de to jyllandsklubbene møttes til finale. Det var anslagsvis 22.000 AGF-tilhengere mot 12.000 Silkeborg-tilhengere, men de sistnevnte fikk mest å juble for.

    Østrøm har spilt aldersbestemte landskamper for både Danmark og Norge, men 21-åringen er nå U21-landslagsspiller for Norge.

    (NTB)

    Robin Østrøm
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal