NRK Meny
Normal

Carlsen tar oppgjør med seg selv: – Må være mer inkluderende

KRAGERØ (NRK.no): Magnus Carlsen vet at lagkameratene kan bli nervøse bare han himler med øynene. Nå tar han et oppgjør med egen lederstil.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tenker under et oppvisningsparti i Kragerø.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Spillerne

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer (t.h.) grubler på en sjakknøtt under oppkjøringen til OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg prøver å være positiv. Men det er klart jeg har litt å gå på. Jeg har prøvd å gå i meg selv nå før turneringen for å være en litt mer inkluderende type enn jeg har vært før, avslører Magnus Carlsen overfor NRK.no.

– Hva mener du med det?

– Nei, jeg har ikke alltid hatt fokus på det positive hele tiden. Jeg har litt å gå på i hvordan jeg framstår, sier 23-åringen.

Som mange sjakkspillere har Magnus Carlsen til tider ristet på hodet, himlet med øynene eller stirret på brikkene med morske ansiktsuttrykk etter dårlige trekk.

Men misnøyen har som regel ikke gått utover andre enn ham selv. Nå som han skal spille sjakk-OL, hvor fire nordmenn sitter ved siden av hverandre med hvert sitt parti, blir situasjonen en helt annen.

Å frykte verdensmesterens blikk

– Min største usikkerhet i OL? Å skuffe Magnus, sier landslagsspiller Jon Ludvig Hammer med et skjevt smil.

NRK.no er på treningsleir med sjakklandslaget uka før OL, og Hammer har akkurat sett Magnus Carlsen sleive en fotball ut i skogen under en runde fotballgolf. Verdensmesteren stirrer i bakken og slipper ut et irritert stønn.

Det varer bare i et lite sekund før han smiler og tuller igjen.

Journaliststudent og stormester Hammer, som skal sitte noen få meter fra Carlsen under partiene i Tromsø, vet at den triple verdensmesteren kan analysere en sjakkstilling bare ved å kaste et blikk på brettet.

– Hvordan tror du han reagerer om du gjør et dårlig trekk?

– Jeg tror han kommer til å himle med øynene. Det er det jeg er redd for, sier 24-åringen med et nytt glis.

Carlsen

Lagåden ser ut til å være god blant de norske spillerne i oppkjøringen til OL. Flere av dem sier til NRK.no at det kan bli en fordel mot en del av konkurrentene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Jeg er ikke vant til å spille på lag

Sjakkhistorien er full av gudebenådede spillere som viser frustrasjon over sine vanlige, dødelige lagkamerater. Garri Kasparov kunne få briljante russiske stormestere til å miste selvtilliten ved å okke seg bak ryggen på dem.

Det er akkurat den Magnus Carlsen ikke vil være. Den som lagkameratene frykter.

Faktisk er det å framstå som en positiv lagkamerat så viktig for Carlsen at trener Peter Heine Nilsen trekker det fram som et av 23-åringens mål i sjakk-OL.

– Man tenker selvfølgelig på rankinglister og så videre også, men for Magnus blir det viktig å være en foregangsmann og føre laget fram, tross sin relativt unge alder, sier den høyreiste dansken til NRK.no.

Dét er imidlertid lettere sagt enn gjort for en spiller som alltid er ett eller flere steg foran medspillerne, noe Carlsen åpenbart er utifra treningsøkten NRK.no fikk være med på i Kragerø.

– Jeg er jo ikke vant til å spille på lag, jeg er vant til å spille for meg selv. Men nå er det sånn på et lag at den beste spilleren må gå foran med et godt eksempel. Det er det jeg prøver å gjøre, sier nordmannen.

Kong Carlsen den barmhjertige

Lagkameratene sier de har merket en forskjell allerede.

– Det har jeg faktisk tenkt på. Han er veldig positiv mot oss andre på laget, sier Leif Erlend Johannessen, juristen som skal spille på Norges fjerdebord.

– Han tenker nok sitt når han ser oss spille treningspartier og sånt, men han har vært veldig flink til å holde det for seg selv – og heller berømme oss når vi gjør noe bra. Når jeg tenker meg om er jeg faktisk veldig positivt overrasket over hvor flink han er til å skryte av oss. Og det hjelper veldig, for det er jo et press når verdensmesteren titter oss over skulderen, sier 34-åringen.

Den endelige testen kommer i OL, hvor de fire lagkameratene på et eller annet tidspunkt er nødt til å gjøre noe feil. Carlsen er trygg på at ingen på laget kommer til å bebreide hverandre.

– Det kommer ikke til å være noen syndebukker på laget vårt. Uansett hvordan det går, sier verdensmesteren til NRK.no.

– Hvis han himler med øynene, er han i hvert fall flink til å ikke vise det, sier Leif Erlend Johannessen lattermildt.

 • PS: Magnus Carlsen ankommer OL-byen Tromsø på torsdag. OL starter på lørdag, og sendes på NRK. Du kan følge hundrevis av samtidige partier på NRK.no.
På lørdag starter sjakk-OL i Tromsø. Skal Norge hevde seg i toppen er de ikke bare avhengig av verdensmester Magnus Carlsen. Norges to sjakkamatører må også levere. Magnus selv er opptatt av lagånden som det viktigste for suksess.

VIDEO: Se TV-reportasje om hvordan Norge bygger lagånd i Kragerø.

Siste nytt

 • Svindal verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad