Hopp til innhold

Carlsen sier han kan ha deltatt i sitt siste VM

Magnus Carlsen (31) antyder at årets VM i langsjakk var hans siste.

Magnus Carlsen

REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen tok en knusende seier i VM i langsjakk. Men det kan ha blitt hans siste.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Carlsen sier at det er kun 18 år gamle Alireza Firouzja som kan motivere ham til å fortsette i VM i langsjakk. Hvis ikke, kan årets VM ha vært hans siste. Det sier han i podkasten med sin sponsor Unibet.

– Hvis en annen enn Firouzja vinner kandidatturneringen, er det lite sannsynlig at jeg spiller neste VM-match. Da tror jeg at jeg vil si at jeg er fornøyd, sier Carlsen.

Men det er langt fra sikkert at Firouzja blir VM-utfordrer, selv om det er mange som har spådd at Firouzja vil ta over sjakktronen en dag.

– Jeg har hatt klart for meg det meste av året at denne VM-matchen skulle være den siste, sier 31-åringen.

– For dem som regner med at jeg skal spille VM neste gang , så er sjansen for at de blir skuffet, veldig stor, sier Carlsen.

Han understreker at det føles bra å ha vunnet, men han sier også at det var godt å bli ferdig med sjakkampen. Det sjette partiet stikker seg ut, ettersom det varte i hele 7 timer og 45 minutter.

NRK har vært i kontakt med pappa Henrik Carlsen. Han hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Seks av åtte spillere er klare til neste års kandidatturnering: Fabiano Caruana, Sergej Karjakin, Teimour Radjabov, Jan-Krzysztof Duda, Firouzja og Nepomnjasjtsjij.

– Ikke helt nye takter

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er ikke veldig overrasket over utspillene til Carlsen.

– Dette er for så vidt ikke helt nye takter fra Carlsen. Han har jo tidligere uttrykt at han syntes langsjakk-VM er strevsomt og sagt at han vil vurdere om han vil fortsette fra gang til gang, sier Bae.

Men Carlsen avviser at han legger opp. Det er ikke lenge til vi får se nordmannen i aksjon i VM i lyn- og hurtigsjakk.

– Sjakk gir meg fortsatt masse glede. Og noe av det første jeg tenkte etter VM var at jeg gleder meg til å spille lyn- og hurtigsjakk, sier Carlsen.

Bae håper at vi får se Carlsen i et nytt VM i langsjakk. Men da må Firouzja levere i kandidatturneringen neste år.

– Jeg håper at det blir en VM-match mot Alireza Firouzja, så får vi se om han stiller opp når alt kommer til alt, eller om dette er den siste gangen, sier sjakkeksperten.

Heller ikke Chess24-journalist Tarjei Joten Svensen er spesielt overrasket over at han kan ha spilt sin siste VM-kamp i langsjakk.

– Det er trist for sjakken uten Carlsen i VM-match, men ikke overraskende med tanke på de tidligere antydningene, sier Svensen til NRK.

Pappa Carlsen med hint etter seieren

Carlsen har vært verdensmester fem ganger på rad, og beseiret nylig Jan Nepomnjasjtsjij fra Russland.

Henrik Carlsen, far til Magnus Carlsen, har også sagt at langsjakk-VM er utmattende for sønnen.

– Man tenker definitivt ikke på en ny kamp og tiden fremover nå. Å tenke på lyn- og hurtig-VM er noe annet, for det er langt mer lystbetont. Så jeg tror vi må være ærlige – at selv om Magnus har hatt eventyrlig VM-suksess, så har det også vært et enormt slit, sa Henrik Carlsen til NRK etter VM-seieren.

Magnus Carlsen var også kryptisk i sine svar om fremtiden like etter seieren.

– Vi får se, sa han flere ganger.

Sportsnyheter

Ingebrigtsen løp inn til årsbeste i overlegen seier: – Viser sin klasse

Jakob Ingebrigtsen løp inn til seier da han og Filip Ingebrigtsen sesongåpnet i Diamond League med Bowerman Mile i Eugene.

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Siste nytt

 • Fransk kanal: 68 arrestert i forbindelse med bråket utenfor Champions League-finalen

  Den franske TV-kanalen RMC Sport melder at 68 personer er arrestert etter bråket utenfor Champions League-finalen lørdag kveld. Dette gjelder både bråket utenfor selve arenaen, men også på de to supporterarrangementene andre steder i Paris, skriver VG.

  Det oppsto trengsel og kaos utenfor kamparenaen Stade de France før finalen mellom Liverpool og Real Madrid, som førte til at kampen ble utsatt med en drøy halvtime.

 • Hovland falt flere plasser i Texas

  Golfproffen Viktor Hovland falt mange plasser i PGA-turneringen i Texas etter en runde tre slag over par lørdag.

  Nordmannen er tre slag under par totalt, men er nede på 24.-plass på listene foreløpig. Alle er ikke ferdig med tredje runde ennå.

  Nordmannen fikk en elendig start med dobbelt bogey på første hull, før det ble birdie på neste. Bogey på hull fire og birdie på hull sju gjorde at han var ett slag over par etter de første ni.

  Det gikk ikke veldig mye bedre på de ni siste. Bogey på hull 14 og 17 og ellers par ble beholdningen. Hovland er dermed fire slag bak spillerne som er blant topp 10 foreløpig. (NTB)

 • Ruud hentet seg inn etter kollaps – videre i French Open

  Casper Ruud tok seg til 3. runde i French Open i 2019, 2020 og 2021, men har aldri tatt seg lenger. Men mot italienske Lorenzo Sonego var tredje runde-spøkelset over og Ruud tangerte sitt beste resultat i en Grand Slam-turnering ved å ta seg til 4. runde med 6-2, 6-7, 1-6, 6-4, 6-3.

  Og Ruud fikk en drømmestart og hadde få problemer med italieneren i første sett. Etter en jevn start viste nordmannen hvorfor han er blant verdens aller beste tennisspillere og vant settet 6–2.

  Men i andre sett fikk Ruud det tyngre og Sonego tok han hele veien til tie break. Der var italieneren sterkest og utlignet i sett.

  Det satt tydelig en støkk i Ruud for i tredje sett var Sonego i en egen klasse. Italieneren spilte ball i hatt med Snarøya-gutten og vant settet på overlegent vis 6–1.

  I fjerde og potensielt avgjørende sett skjerpet Ruud seg og kriget seg tilbake i kampen. Lettelsen var tydelig da Ruud sikret settet og et femte sett.

  Det hjalp på selvtilliten og i femte sett var Ruud igjen førende og Sonego klarte ikke sjokkere lenger. Snarøya-gutten var unormalt høylytt og jublet vilt ved hvert poeng da han sikret seieren 6-3.

  I neste runde møter han polske Hubert Hurkacz, som slo David Goffin (7–5, 6–2,6–1) lørdag.

  Nordmannens beste prestasjon i en Grand Slam-turnering til nå er 4. runde fra Australian Open i 2021.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste