Hopp til innhold

Carlsen sier han kan ha deltatt i sitt siste VM

Magnus Carlsen (31) antyder at årets VM i langsjakk var hans siste.

Magnus Carlsen

REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen tok en knusende seier i VM i langsjakk. Men det kan ha blitt hans siste.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Carlsen sier at det er kun 18 år gamle Alireza Firouzja som kan motivere ham til å fortsette i VM i langsjakk. Hvis ikke, kan årets VM ha vært hans siste. Det sier han i podkasten med sin sponsor Unibet.

– Hvis en annen enn Firouzja vinner kandidatturneringen, er det lite sannsynlig at jeg spiller neste VM-match. Da tror jeg at jeg vil si at jeg er fornøyd, sier Carlsen.

Men det er langt fra sikkert at Firouzja blir VM-utfordrer, selv om det er mange som har spådd at Firouzja vil ta over sjakktronen en dag.

– Jeg har hatt klart for meg det meste av året at denne VM-matchen skulle være den siste, sier 31-åringen.

– For dem som regner med at jeg skal spille VM neste gang , så er sjansen for at de blir skuffet, veldig stor, sier Carlsen.

Han understreker at det føles bra å ha vunnet, men han sier også at det var godt å bli ferdig med sjakkampen. Det sjette partiet stikker seg ut, ettersom det varte i hele 7 timer og 45 minutter.

NRK har vært i kontakt med pappa Henrik Carlsen. Han hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Seks av åtte spillere er klare til neste års kandidatturnering: Fabiano Caruana, Sergej Karjakin, Teimour Radjabov, Jan-Krzysztof Duda, Firouzja og Nepomnjasjtsjij.

– Ikke helt nye takter

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er ikke veldig overrasket over utspillene til Carlsen.

– Dette er for så vidt ikke helt nye takter fra Carlsen. Han har jo tidligere uttrykt at han syntes langsjakk-VM er strevsomt og sagt at han vil vurdere om han vil fortsette fra gang til gang, sier Bae.

Men Carlsen avviser at han legger opp. Det er ikke lenge til vi får se nordmannen i aksjon i VM i lyn- og hurtigsjakk.

– Sjakk gir meg fortsatt masse glede. Og noe av det første jeg tenkte etter VM var at jeg gleder meg til å spille lyn- og hurtigsjakk, sier Carlsen.

Bae håper at vi får se Carlsen i et nytt VM i langsjakk. Men da må Firouzja levere i kandidatturneringen neste år.

– Jeg håper at det blir en VM-match mot Alireza Firouzja, så får vi se om han stiller opp når alt kommer til alt, eller om dette er den siste gangen, sier sjakkeksperten.

Heller ikke Chess24-journalist Tarjei Joten Svensen er spesielt overrasket over at han kan ha spilt sin siste VM-kamp i langsjakk.

– Det er trist for sjakken uten Carlsen i VM-match, men ikke overraskende med tanke på de tidligere antydningene, sier Svensen til NRK.

Pappa Carlsen med hint etter seieren

Carlsen har vært verdensmester fem ganger på rad, og beseiret nylig Jan Nepomnjasjtsjij fra Russland.

Henrik Carlsen, far til Magnus Carlsen, har også sagt at langsjakk-VM er utmattende for sønnen.

– Man tenker definitivt ikke på en ny kamp og tiden fremover nå. Å tenke på lyn- og hurtig-VM er noe annet, for det er langt mer lystbetont. Så jeg tror vi må være ærlige – at selv om Magnus har hatt eventyrlig VM-suksess, så har det også vært et enormt slit, sa Henrik Carlsen til NRK etter VM-seieren.

Magnus Carlsen var også kryptisk i sine svar om fremtiden like etter seieren.

– Vi får se, sa han flere ganger.

Sportsnyheter

s

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

Siste nytt

 • Kristoffersen og Steen Olsen på skuddhold i Aspen-slalåmen

  Henrik Kristoffersen og Alexander Steen Olsen ligger foreløpig som nummer tre og fire etter at 30 løpere har kjørt første omgang av slalåmrennet i Aspen.

  Det er riktignok en stor luke opp til de to i front. Franske Clément Noël leder med 27 hundredeler ned til sveitsiske Loïc Meillard, mens Kristoffersen er hele 1,07 sekunder bak.

  Steen Olsen følger fire hundredeler bak lagkompisen.

  Timon Haugan fikk det ikke til å sitte og ligger i skrivende stund på en foreløpig 17.-plass. Haugan er 2,37 sekunder bak franske Noël og ligger usikkert til med tanke på en plass i den andre omgangen.

  Enda tyngre gikk det for Atle Lie McGrath som kjørte ut, mens Sebastian Foss Solevåg er på 21. plass, 3,38 bak ledertiden. (NTB/NRK)

  WCup Mens Slalom Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Forfang like utenfor pallen i Lahti

  I et vindfullt renn i Lahti ble Johann André Forfang beste nordmann.

  Forfang, som vant i Willingen tidligere i år, lå på fjerdeplass etter den første omgangen. Etter et pent hopp på 126,5 meter i den andre omgangen tok nordmannen ledelsen og virket til å ha muligheten til å hoppe seg opp på pallen.

  Alle de tre gjenværende hopperne leverte imidlertid meget bra, og best var Jan Hörl som til slutt vant rennet 1,9 poeng foran Peter Prevc. Polske Aleksander Zniszczol ble nummer tre, 1,1 poeng foran Forfang.

  – Jeg kjenner på en liten skuffelse over at det akkurat glipper, men jeg er veldig fornøyd med hoppingen om dagen, sier Forfang til NRK etter rennet.

  Kristoffer Eriksen Sundal og Robert Johansson lå også begge inne topp ti etter den første omgangen, men falt på resultatlista i andre omgang. Istedenfor var det Marius Lindvik som ble nest beste nordmann på tolvteplass, mens Johannson ble nummer 15 og Sundal nummer 22. Halvor Egner Granerud endte på 23. plass.

  PS! Superveteranen Noriaki Kasai tok igjen verdenscuppoeng og ble nummer 28.

  Ski Flying World Championships - Men's Flying Hill
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Leverkusen fortsatte seiersrekken – nærmer seg sitt første ligagull

  Leverkusen tok sin femte strake seier med 2-0 borte mot Köln i Bundesliga søndag. Laget har nå en luke på ti poeng på tabelltoppen.

  Forspranget gir Leverkusen en kjempemulighet til å sikre klubbens første Bundesliga-tittel. Ti kamper gjenstår av sesongen.

  Bayern München, som har vunnet det tyske seriemesterskapet de siste elleve sesongene, klarte bare 2-2 borte mot Freiburg fredag kveld.

  (NTB)

  Bayer Leverkusen
  Foto: Rolf Vennenbernd / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal