Hopp til innhold

Forfrøs penisen i sprengkulde – vil ha regelendring

Calle Halfvarsson (34) har kommet seg etter å ha forfryst penisen under et verdenscuprenn i Ruka. Nå foreslår han å endre kuldegrensa for å forhindre både frostskader og kuldeastma.

Calle Halfvarsson i Gällivare

KALD: Calle Halfvarsson var ærlig om hvor han var mest kald forrige helg. Nå vil han ha regelendring.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg trodde det hadde gått riktig ille.

Slik beskriver Calle Halfvarsson kuldesjokket han ble utsatt for i Finland sist søndag. For under 20 kilometeren for herrer fikk nemlig den svenske langrennsløperen et pikant problem.

– Jeg har forfryst «snorren». På ekte. Fy faen, jeg måtte ligge der i ti minutter for å varme den opp, fortalte han til den svenske pressen etter målgang.

– Det gjør så jævla vondt. Det er forferdelig, la han til.

En liten uke har gått siden hendelsen og Halvfarsson har kommet seg, men under helgens verdenscuprunde i Gällivare må både han og de andre langrennsløperne nok en gang belage seg på å konkurrere i kulde.

Les også Sprengkulden gikk utover svenskens edle deler: – Jævlig vondt

Tour de ski 2022/23

I Ruka viste gradestokken offisielt 17 kalde, men i realiteten var temperaturen ned mot 20 grader i deler av løypa. Under herrenes 10 kilometer fristil lørdag kan temperaturen synke ned til 15 minus, ifølge Yr.no.

Halvfarsson frykter ikke den samme sprengkulda som i Finland, men legger likevel ikke skjul på at kulde er en stor påkjenning for kroppen.

– Det er jo fryktelig når man forfryser fingre, tær og andre deler av kroppen, og dette (penisen) er kanskje det aller verste å forfryse.

Vurderer å bruke en sokk

Verdenscupleder Harald Østberg Amundsen kjenner seg godt igjen i det Halfvarsson sier.

Harald Østberg Amundsen

STØTTER: Harald Østberg Amundsen mener Calle Halfvarsson drar opp en viktig problemstilling.

Foto: NTB

Ja, jeg er innenfor den grenen jeg også. Jeg hadde en liten episode under NM i Granåsen for et par år siden der det ble litt for kaldt, så jeg har veldig lett for å fryse jeg også.

Av den grunn har Amundsen flere tips til sin svenske langrennskollega. Dobbel bokser, dobbel vindbokser, ull, men også å putte på en sokk kommer opp som et forslag til svensken.

Amundsen påpeker imidlertid at han ikke har iverksatt det sistnevnte tiltaket selv.

Jeg hadde faktisk tanken rett etter rennet. Hvorfor gjorde man ikke det? Hvorfor hadde man ikke en sokk på seg? Eller en eller annen form for beskyttelse som dekker og varmer. For om man bare har vindbokser, så blir det nedkjølt uansett, svarer Halfvarsson på forslaget og legger til:

Blir det så lave temperaturer igjen, så kommer jeg til å finne eller annen form for løsning.

Les også Vintersport 2023/2024: Program for langrenn, skiskyting, hopp, alpint, kombinert og skøyter

Flere av Norges største vinterstjerner jubler. Ragnhild Mowinckel (fra venstre), Halvor Egner Granerud, Jarl Magnus Riiber, Ingrid Landmark Tandrevold og Johannes Høsflot Klæbo

Foreslår å endre kuldegrensa

FIS' regelverk har satt dagens kuldegrense til minus 20. Men tidligere denne uka skrev Nettavisen at den tidligere svenske storløperen Torgny Mogren gjerne skulle sett at grensa settes til minus 15.

Torgny Mogren

Torgny Mogren mener kuldegrensa burde heves.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Det forslaget støtter Halfvarsson.

Jeg syns egentlig at man kan sette 15 minus. Nå har vi minus 20, oftest når det går ned mot 21–22 minus, så bruker de uansett å kjøre konkurranser. De bruker å tøye litt på de grensene, sier Halfvarsson.

Setter man minus 15 kommer man sikkert til å konkurrere selv om det er minus 18, uansett, fortsetter han.

Å konkurrere når gradestokken bikker 20 kalde kan få flere konsekvenser. Det kan også påvirke lungene, mener han.

Les også Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Vi har jo sett gjennom årene har vi har et problem med kuldeastma. Alle løper jo rundt med disse astmamedisinene. Det er likt der. Kanskje kunne det løst en hel del problemer om man høyner temperaturgrensen litt.

Du tror rett og slett at færre ville fått kuldeastma om man høyna grensa litt?

Absolutt. Det er ikke sikkert det er løsningen, men jeg tror det er et lite steg på veien for å løse den type problem. For det er jo under så kalde forhold man kan pådrar seg kuldeastma.

I nasjonale renn i Norge er kuldegrensen generelt 18 grader, men den er 15 grader for renn over 15 km. Rennet i Ruka ville altså vært avlyst etter norske regler.

Åpen for forslaget

Renndirektør for langrenn i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Michal Lamplot, mener forslaget er relevant.

michal lamplot

RENNDIREKTØR: Michal Lamplot

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Det er en medisinsk forklaring på hvorfor grensa er minus 20, men det er åpent for diskusjon. Men hvis grensa blir 15, er vi oftere på grensa, sier Lamplot til NRK.

Lamplot påpeker, i likhet med Halfvarsson, at det kan skape problemer for lungene å konkurrere i 20 minus. Men nettopp derfor har de satt en grense. Også han har fått med seg sjokkopplevelsen svensken fikk med kulda.

– Å konkurrere i så lave temperaturer kan være vanskelig, så ekstra forsiktighet og tiltak bør tas, sier han.

Halfvarsson forteller at han ikke har trengt noen videre legesjekk. Men understreker at han kommer til å bruke vindbokser under helgens renn.

 • Hør alt av helgens langrenn fra Gällivare på NRK Sport

Sportsnyheter

Warholm

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Siste nytt

 • Seieren glapp etter skjebnesvanger feil - Haugan på pallen

  Det blåste voldsomt under andreomgangen i Aspen. Så mye at skjermene tidvis gikk i svart hos Viaplay og rennet måtte stoppes en periode.

  Etter hvert fikk imidlertid utøverne igjen klarsignal til å sette utfor storslalåmløypa, og det var en spent Alexander Steen Olsen som ventet på toppen.

  Det 22 år gamle stortalentet ledet nemlig etter første omgang. Ni hundredeler foran Loic Meillard, 32 hundredeler foran verdens suverent beste storslalåmkjører, Marco Odermatt.

  Sveitseren hadde elleve seiere på rad før lørdagens storslalåm. Var Steen Olsen mannen som kunne bryte Odermatts elleville rekke og sikre en etterlengtet norsk jubeldag?

  Det norske herrelandslaget er inne i sin lengste seierstørke siden sesongen 1994/95. Da kom den eneste seieren i sesongens siste renn. Hvert år siden 1989 har Norge tatt minst én verdenscupseier på herresiden.

  Før rennet i Aspen var Aleksander Aamodt Kildes seier i nettopp Aspen 4. mars i fjor lagets forrige triumf. Og ventetiden frem til neste seier ble enda lenger lørdag kveld.

  For Steen Olsen klarte ikke å forsvare ledelsen fra første omgang. 22-åringen startet på strålende vis, men kom på innerski og drømmen om seier ble knust.

  Feilen ble skjebnesvanger for Steen Olsen, som endte på 17. plass. Odermatt vant rennet og sikret 12 seiere på rad. Timon Haugan kjørte seg opp til 3. plass i andre omgang og sikret karrierens første pallplass i storslalåm.

  rvR9KsCPmU0
  Foto: AP
 • Drama i VM: Fransk stavhopper fraktet ut på båre

  Margot Chevrier (24) falt stygt i lørdagens stavfinale i innendørs-VM i friidrett. Den franske utøveren ble båret ut av hallen.

  Uhellet forsinket avviklingen av stavkonkurransen i Glasgow. Chevrier trengte medisinsk tilsyn og ble senere fraktet bort på båre til applaus fra publikum.

  Fallet skjedde da hun prøvde å ta seg over 4,65 meter.

  Chevrier er flere ganger blitt fransk mester i stavsprang. (NTB)

  Chevrier stavsprang
  Foto: NTB
 • Therese Johaug om mulig VM-comeback: – Jeg ønsker og håper å være der

  Therese Johaug sier i et intervju at hun kan tenke seg å stille på VM-femmila i Trondheim.

  Uttalelsen gir hun i et arrangørintervju med Engadin Skimarathon i Sveits. Der skal hun søndag delta.

  – Jeg ønsker og håper å være der. Men det er selvsagt masse jobb, sier Johaug om å delta i VM neste år.

  – Jeg vet at ingen vil være fornøyd om jeg blir nummer fire, og alle vil at jeg skal ta gull. Det er også mitt mål, men hvis jeg skal delta i Trondheim, må jeg kvalifisere meg og vite hvilke løp jeg skal gå for å klare det. Jeg skal ikke gå en hel verdenscupsesong, legger hun til.

  35-åringen la opp som langrennsløper på toppnivå etter 2021/22-sesongen. (NTB)

  Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert. NRK gjør redaksjonelle vurderinger uavhengig av dette.

  Therese Johaug på Beitostølen
  Foto: Anders Skjerdingstad

Sendeplan

Kl. Program Kanal