Hopp til innhold

Forfrøs penisen i sprengkulde – vil ha regelendring

Calle Halfvarsson (34) har kommet seg etter å ha forfryst penisen under et verdenscuprenn i Ruka. Nå foreslår han å endre kuldegrensa for å forhindre både frostskader og kuldeastma.

Calle Halfvarsson i Gällivare

KALD: Calle Halfvarsson var ærlig om hvor han var mest kald forrige helg. Nå vil han ha regelendring.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg trodde det hadde gått riktig ille.

Slik beskriver Calle Halfvarsson kuldesjokket han ble utsatt for i Finland sist søndag. For under 20 kilometeren for herrer fikk nemlig den svenske langrennsløperen et pikant problem.

– Jeg har forfryst «snorren». På ekte. Fy faen, jeg måtte ligge der i ti minutter for å varme den opp, fortalte han til den svenske pressen etter målgang.

– Det gjør så jævla vondt. Det er forferdelig, la han til.

En liten uke har gått siden hendelsen og Halvfarsson har kommet seg, men under helgens verdenscuprunde i Gällivare må både han og de andre langrennsløperne nok en gang belage seg på å konkurrere i kulde.

Les også Sprengkulden gikk utover svenskens edle deler: – Jævlig vondt

Tour de ski 2022/23

I Ruka viste gradestokken offisielt 17 kalde, men i realiteten var temperaturen ned mot 20 grader i deler av løypa. Under herrenes 10 kilometer fristil lørdag kan temperaturen synke ned til 15 minus, ifølge Yr.no.

Halvfarsson frykter ikke den samme sprengkulda som i Finland, men legger likevel ikke skjul på at kulde er en stor påkjenning for kroppen.

– Det er jo fryktelig når man forfryser fingre, tær og andre deler av kroppen, og dette (penisen) er kanskje det aller verste å forfryse.

Vurderer å bruke en sokk

Verdenscupleder Harald Østberg Amundsen kjenner seg godt igjen i det Halfvarsson sier.

Harald Østberg Amundsen

STØTTER: Harald Østberg Amundsen mener Calle Halfvarsson drar opp en viktig problemstilling.

Foto: NTB

Ja, jeg er innenfor den grenen jeg også. Jeg hadde en liten episode under NM i Granåsen for et par år siden der det ble litt for kaldt, så jeg har veldig lett for å fryse jeg også.

Av den grunn har Amundsen flere tips til sin svenske langrennskollega. Dobbel bokser, dobbel vindbokser, ull, men også å putte på en sokk kommer opp som et forslag til svensken.

Amundsen påpeker imidlertid at han ikke har iverksatt det sistnevnte tiltaket selv.

Jeg hadde faktisk tanken rett etter rennet. Hvorfor gjorde man ikke det? Hvorfor hadde man ikke en sokk på seg? Eller en eller annen form for beskyttelse som dekker og varmer. For om man bare har vindbokser, så blir det nedkjølt uansett, svarer Halfvarsson på forslaget og legger til:

Blir det så lave temperaturer igjen, så kommer jeg til å finne eller annen form for løsning.

Les også Vintersport 2023/2024: Program for langrenn, skiskyting, hopp, alpint, kombinert og skøyter

Flere av Norges største vinterstjerner jubler. Ragnhild Mowinckel (fra venstre), Halvor Egner Granerud, Jarl Magnus Riiber, Ingrid Landmark Tandrevold og Johannes Høsflot Klæbo

Foreslår å endre kuldegrensa

FIS' regelverk har satt dagens kuldegrense til minus 20. Men tidligere denne uka skrev Nettavisen at den tidligere svenske storløperen Torgny Mogren gjerne skulle sett at grensa settes til minus 15.

Torgny Mogren

Torgny Mogren mener kuldegrensa burde heves.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Det forslaget støtter Halfvarsson.

Jeg syns egentlig at man kan sette 15 minus. Nå har vi minus 20, oftest når det går ned mot 21–22 minus, så bruker de uansett å kjøre konkurranser. De bruker å tøye litt på de grensene, sier Halfvarsson.

Setter man minus 15 kommer man sikkert til å konkurrere selv om det er minus 18, uansett, fortsetter han.

Å konkurrere når gradestokken bikker 20 kalde kan få flere konsekvenser. Det kan også påvirke lungene, mener han.

Les også Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Vi har jo sett gjennom årene har vi har et problem med kuldeastma. Alle løper jo rundt med disse astmamedisinene. Det er likt der. Kanskje kunne det løst en hel del problemer om man høyner temperaturgrensen litt.

Du tror rett og slett at færre ville fått kuldeastma om man høyna grensa litt?

Absolutt. Det er ikke sikkert det er løsningen, men jeg tror det er et lite steg på veien for å løse den type problem. For det er jo under så kalde forhold man kan pådrar seg kuldeastma.

I nasjonale renn i Norge er kuldegrensen generelt 18 grader, men den er 15 grader for renn over 15 km. Rennet i Ruka ville altså vært avlyst etter norske regler.

Åpen for forslaget

Renndirektør for langrenn i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Michal Lamplot, mener forslaget er relevant.

michal lamplot

RENNDIREKTØR: Michal Lamplot

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Det er en medisinsk forklaring på hvorfor grensa er minus 20, men det er åpent for diskusjon. Men hvis grensa blir 15, er vi oftere på grensa, sier Lamplot til NRK.

Lamplot påpeker, i likhet med Halfvarsson, at det kan skape problemer for lungene å konkurrere i 20 minus. Men nettopp derfor har de satt en grense. Også han har fått med seg sjokkopplevelsen svensken fikk med kulda.

– Å konkurrere i så lave temperaturer kan være vanskelig, så ekstra forsiktighet og tiltak bør tas, sier han.

Halfvarsson forteller at han ikke har trengt noen videre legesjekk. Men understreker at han kommer til å bruke vindbokser under helgens renn.

  • Hør alt av helgens langrenn fra Gällivare på NRK Sport

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal