Hopp til innhold

Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Kombinertprofil Mari Leinan Lund (24) hadde store problemer med synet etter kuldesjokk.

– Det var bare øynene som var iskalde, så jeg så egentlig ingenting, sier en iskald Mari Leinan Lund til NRK.

24-åringen ble nummer tre og sørget for trippelt norsk i fredagens verdenscupåpning i kombinert, men hadde store problemer med synet i langrennssporet på Lillehammer.

– Det var bare at alt sammen var veldig uklart. Jeg bare ga opp egentlig på å prøve å se og prøvde å holde meg på beina, fortsetter hun.

Kombinertprofilen forteller at hun kun kunne se konturene av konkurrentene og etter målgang holdt flere av de norske utøverne seg til ansiktet før de umiddelbart beveget seg mot varmeteltet.

– Jeg fikk en buff og stillongs og alt trykket over hodet, så jeg fikk varmet meg opp igjen, sier Lund.

– Ser ikke hvor bratt bakken er

– Det er vel sikkert det at kroppen går på høygir fra morgen av. Vi har vært i hoppbakken og fryst mye der. Så kommer man hit, og så var det ikke all verden med tid til å få varme opp. Man blir liksom litt kald gjennom hele dagen, sier lagvennine Gyda Westvold Hansen, som for øvrig vant sin 18 strake verdenscupseier, til NRK.

Før fredagens konkurranse på Lillehammer viste gradestokken, ifølge Yr, -11 grader og Ida Marie Hagen, som fulgte på andreplass, forteller at hun har opplevd lignende problemer i kulden tidligere, men unngikk trøbbel fredag.

– Jeg tror jeg berget ganske greit med at jeg hadde pannebåndet gått nede over øynene, sier Hagen til NRK, før hun fortsetter:

– Trenger ikke å se så mye. Skal jo bare gå fort. Det er nesten greit å ikke se, for da ser du ikke hvor bratte bakken er.

Medisinsk ansvarlig i Skiforbundet, Ola Rønsen, mener den tørre luften er årsaken til synsproblemene.

– Det er kombinert kulde og tørr luft som gjør at øynene tørres ut litt og da øker det tåreproduksjonen som en motreaksjon for å beskytte. Da blir det mer tåreproduksjon enn det vanligvis er, sier Rønsen til NRK.

Ola Rønsen

IKKE FARLIG: Medisinsk ansvarlig i Skiforbundet, Ola Rønsen, sier at årsaken til synsproblemene er kulden og den tørre luften.

Foto: Anders Brekke / NRK


Er det farlig?


– Nei, det går over på et renn som varer i fem eller ti kilometer, så da kan det ikke skje noe. Men uten briller i en time eller mer, så kan det være sånn at man er irritert en dag eller to i etterkant. I en så kort løype som det var i dag, så har det ikke noe effekt etter en time eller to.

Forlenget seiersrekken

Westvold Hansen la grunnlaget for nok en verdenscupseier etter hoppdelen og gikk ut 18 sekunder foran Leinan Lund.

Gyda Westvold Hansen på Lillehammer

SEIER: Gyda Westvold Hansen vant sin 18 strake verdenscupseier i sesongåpningen på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hagen hadde imidlertid en enorm fart i sporet, men Westvold Hansen holdt unna og VM-dronningen vant sesongens første verdenscuprenn for de kvinnelige kombinertutøverne.

– Det var dårlig gjestfrihet fra Norge. Veldig sterke prestasjoner, både i bakken og i sporet. Det er veldig imponerende, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

Westvold Hansen har vunnet alle verdenscuprennene hun har stilt opp i de siste tre sesongene.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Kvandal best i Lahti-kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal hoppet 125,5 meter og var klart best i kvalifiseringen til fredagens verdenscuphopprenn i Lahti.

  Kvandal hoppet en meter lenger enn østerrikske Jacqueline Seifriedsberger fra en lavere avsats og slo henne med 6,6 poeng tross litt dårligere stilpoeng.

  Josephine Pagnier fra Frankrike ble nummer tre i kvalifiseringen.

  40 av de 41 som deltok i kvalifiseringen er klare for fredagens renn, blant dem alle de tre norske. Silje Opseth ble nummer åtte etter et hopp på 120,5 meter, Thea Minyan Bjørseth nummer 14 etter et hopp på 115,5 meter. (NTB)

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hamilton raskest i Bahrain - dobbelt Mercedes på topp

  Lewis Hamilton noterte beste tid i torsdagens 2. treningsomgang foran Formel 1-åpningen i Bahrain lørdag. Det var dobbelt Mercedes på topp.

  Den sjudoble verdensmesteren Hamilton gikk lei av å vente på at Mercedes skulle gi ham en konkurransedyktig bil igjen, og allerede før sesongen har han skrevet under for Ferrari fra neste år. Nå virker det som han kanskje får en bil som duger i avskjedssesongen med den tyske bilgiganten.

  Han noterte dagens beste tid med 1.30,374 på banen i Sakhir, 0,206 sekund bedre enn teamkollega George Russell. Fernando Alonso i Aston Martin var tredje raskest, ytterligere åtte tideler bak.

  Max Verstappen, som har vunnet 17 av de 18 siste VM-løpene og jager sin fjerde strake VM-tittel, var bare sjette raskest både i første og annen treningsomgang.

  Det er en ny treningsomgang fredag før kvalifiseringen. Løpet kjøres lørdag. (NTB)

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Rula Rouhana / Reuters
 • Avlyst for Saltvik Pedersen i Østerrike

  Torsdagens storslalåmrenn i verdenscupen paraalpint ble avlyst på grunn av dårlige forhold i Wildschönau. Det blir en ny sjanse lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer to i slalåm tirsdag og nummer tre onsdag. Torsdag tillot ikke forholdene kjøring i det første av to oppsatte storslalåmrenn.

  Verdenscupuka i Østerrike avsluttes etter planen lørdag med storslalåm. Også Magnus Valø Balchen er med i Wildschönau.

  Det er ikke bare paraalpinistene som slet med gjennomføring av renn torsdag. Europacuprennet i alpint for menn i sveitsiske Stoos (super-G) ble også avlyst.

  Heller ikke kvinnenes utfortrening i Kvitfjell før lørdagens verdenscuprenn kunne gjennomføres. (NTB)

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal