Hopp til innhold

Brostein, sidevind og knalltøffe fjell: – Du må ha litt flaks

Årets Tour de France-løype er av det virkelig spektakulære slaget, men Alexander Kristoff gleder seg til de tøffe forholdene.

CYCLING-FRANCE/

LØRDAG ER VI I GANG: Samtlige av årets etapper fra Tour de France hører du live på NRK Sport.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Man må unngå uhell og punkteringer. Du må gamble litt og ha litt flaks.

Så enkel, men likevel så vanskelig, er oppskriften for suksess i Tour de France ifølge Alexander Kristoff.

FRANCE CYCLING PARIS ROUBAIX

SMALT: Den niende etappen av årets Tour de France går fra Arras til Roubaix. På veien skal de blant annet kjøre disse brosteinsveiene i Tilloy Lez Marchiennes.

Foto: MICHEL SPINGLER / AP

Den første uken av årets utgave kan by på både sidevind og en tøff brosteinsetappe i Roubaix. De tøffe forholdene skremmer derimot ikke Kristoff.

– Det kan bli en spennende uke for meg hvis det blåser opp. Roubaix kommer til å bli splittelse og hardt kjør, så det er en etappe som burde passe meg bra.

Kreativ løype

– I år har arrangøren levert en veldig kreativ profil, sier NRKs sykkelkommentator Ole Kristan Stoltenberg.

Selv om vi må vente noen dager på de mest ekstreme fjelletappene, spår Stoltenberg action fra start til slutt.

– Vi kommer ikke i gang med fjellene før etter den første hviledagen, men det betyr ikke at de første etappene er uinteressante. Vi har flere etapper med korte, bratte avslutninger. I tillegg får vi servert 21 kilometer med brostein på dag ni.

Ole Kristian Stoltenberg

SPENT: NRKs sykkelkommentator ser frem til tre uker med Tour de France.

Foto: Elin Fossum / NRK

De norske seierssjansene

Tre nordmenn stiller til start under årets Tour de France: Alexander Kristoff (UAE), Edvald Boasson Hagen (DDD) og Amund Grøndahl Jansen (TLJ).

Sistnevnte kommer til å bruke sine krefter på å kjøre opptrekk for lagkamerat Dylan Groenewegen i spurtene, men Stoltenberg mener at flere etapper kan gi håp om seier til både Kristoff og Boasson Hagen.

– Dersom vi tar litt i, kan vi si at vi har ti etapper med norske seierssjanser. Vi skal derimot være veldig godt fornøyd dersom vi vinner én av dem.

Stoltenberg mener disse to etappene har god sjanse for norsk triumf.

  • 11. juli. Etappe 5: Lorient → Quimper, 203 km
    • Stoltenberg: Etappen er kupert, og Mark Cavendish kommer neppe til å henge med helt inn. Det åpner muligheten for Edvald Boasson Hagen, som må kjøre for briten på de flate etappene. Peter Sagan blir skummel denne dagen, men dersom Edvald får sjansen, kan han være med å kjempe.
  • 15. juli. Etappe 9: Arras → Roubaix, 154 km
    • Stoltenberg: Alexander Kristoff har ikke vært helt rå på brosteinen i Roubaix tidligere, men 21 kilometer med brostein passer Kristoff bedre enn de 55 kilometerne som sykles i Paris-Roubaix. Jeg har stor tro på de norske denne dagen.

Edvald Boasson Hagen sier han primært skal hjelpe Mark Cavendish til etappeseire. Hvilke etapper han derimot skal få kjøre for egne sjanser, vet han foreløpig ikke.

– Jeg tar de etappene Mark ikke orker, ler Team Dimension Data-rytteren.

Alexander Kristoff deler kapteinsansvaret på UAE Team Emirates med klatresterke Daniel Martin. Det betyr at Kristoff får muligheten på stort sett samtlige av årets lettere etapper. Han er enig med Stoltenberg at Roubaix-etappen kan passe han bra.

– Jeg følte jeg kjørte bra i Roubaix til jeg krasjet i år. Det endte vondt sist, men jeg tror jeg kan prestere der, sier Kristoff til NRK.

SYKKEL-VM BERGEN 2017.

NORSK TRIUMF?: Ole Kristian Stoltenberg tror at både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har vinnersjanser under årets Tour de France.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Rittets mest avgjørende etapper

Chris Froome jakter sin femte seier i verdens mest prestisjefylte sykkelritt, men Stoltenberg mener det er flere ting som gjør at det kan bli en vanskelig Tour for Team Sky-kapteinen.

– Det er 20 år siden forrige gang noen klarte å vinne Giro d'Italia og Tour de France i samme sesong, det var Pantani som klarte den bragden i 1998. Jeg tror også at mange franske tilskuere kan gjøre det til en krevende Tour de France for Chris Froome, til tross for at han er frikjent i Salbutamol-saken.

Profilen, med kun 31 individuelle tempokilometer, taler også imot Froome, ifølge Stoltenberg. Han lanserer følgende etapper som blant de mest avgjørende for sammendraget.

  • 15. juli. Etappe 9: Arras → Roubaix, 154 km
    • Stoltenberg: Etappen inneholder 15 brosteinspartier, totalt 21,7 kilometer med brostein. For sammenlagtfavorittene handler alt om å ikke tape tid. Mange av feltets ryttere har lite erfaring med brostein, og lagene må tenke på hvordan de skal få kapteinen trygt over brosteinspartiene.
  • 19. juli. Etappe 12: Bourg-Saint-Maurice → L'Alpe d'Huez, 175 km
    • Stoltenberg: Målgang på toppen av legendariske L'Alpe d'Huez. Etappen har hele 71,5 km kategorisert motbakke, opp Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer før avslutningen opp Alpe d’Huez.
  • 25. juli. Etappe 17: Bagnères-de-Luchon → Saint-Lary-Soulan, 65 km
    • Stoltenberg: En ellevill etappe på kun 65 kilometer. Her blir det action fra første tråkk, og arrangøren har bestemt at rytterne skal starte etter hvordan de ligger an i sammendraget. De 20 beste starter fremst, så de 20 neste. Det blir spennende å se hvem av kapteinene som tør å vente på hjelperytterne sine. Over halvparten av etappens kilometer er i motbakke. De resterende kilometerne går rett nedover.

De mange motbakkekilometerne og de få tempokilometerne gjør at Stoltenberg tror Froome kan få hard kamp fra flere utfordrere.

– Nairo Quintana, Romain Bardet og Rigoberto Urán er alle tjent med årets profil. Trolig også Vincenzo Nibali. Jeg vil si det er en Tour de France for klatrerne. Den ene individuelle tempoetappen inneholder samtidig fire stigninger, som gjør det vanskelig for temposterke syklister som Chris Froome og Tom Dumoulin å hente veldig mye på de mer typiske klatrerne.

CYCLING-FRANCE/

PALLEN 2017: Rigoberto Urán, Chris Froome og Romain Bardet satser alle på å prege Tour de France, også i 2018.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal