Brostein, sidevind og knalltøffe fjell: – Du må ha litt flaks

Årets Tour de France-løype er av det virkelig spektakulære slaget, men Alexander Kristoff gleder seg til de tøffe forholdene.

CYCLING-FRANCE/

LØRDAG ER VI I GANG: Samtlige av årets etapper fra Tour de France hører du live på NRK Sport.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Man må unngå uhell og punkteringer. Du må gamble litt og ha litt flaks.

Så enkel, men likevel så vanskelig, er oppskriften for suksess i Tour de France ifølge Alexander Kristoff.

FRANCE CYCLING PARIS ROUBAIX

SMALT: Den niende etappen av årets Tour de France går fra Arras til Roubaix. På veien skal de blant annet kjøre disse brosteinsveiene i Tilloy Lez Marchiennes.

Foto: MICHEL SPINGLER / AP

Den første uken av årets utgave kan by på både sidevind og en tøff brosteinsetappe i Roubaix. De tøffe forholdene skremmer derimot ikke Kristoff.

– Det kan bli en spennende uke for meg hvis det blåser opp. Roubaix kommer til å bli splittelse og hardt kjør, så det er en etappe som burde passe meg bra.

Kreativ løype

– I år har arrangøren levert en veldig kreativ profil, sier NRKs sykkelkommentator Ole Kristan Stoltenberg.

Selv om vi må vente noen dager på de mest ekstreme fjelletappene, spår Stoltenberg action fra start til slutt.

– Vi kommer ikke i gang med fjellene før etter den første hviledagen, men det betyr ikke at de første etappene er uinteressante. Vi har flere etapper med korte, bratte avslutninger. I tillegg får vi servert 21 kilometer med brostein på dag ni.

Ole Kristian Stoltenberg

SPENT: NRKs sykkelkommentator ser frem til tre uker med Tour de France.

Foto: Elin Fossum / NRK

De norske seierssjansene

Tre nordmenn stiller til start under årets Tour de France: Alexander Kristoff (UAE), Edvald Boasson Hagen (DDD) og Amund Grøndahl Jansen (TLJ).

Sistnevnte kommer til å bruke sine krefter på å kjøre opptrekk for lagkamerat Dylan Groenewegen i spurtene, men Stoltenberg mener at flere etapper kan gi håp om seier til både Kristoff og Boasson Hagen.

– Dersom vi tar litt i, kan vi si at vi har ti etapper med norske seierssjanser. Vi skal derimot være veldig godt fornøyd dersom vi vinner én av dem.

Stoltenberg mener disse to etappene har god sjanse for norsk triumf.

 • 11. juli. Etappe 5: Lorient → Quimper, 203 km
  • Stoltenberg: Etappen er kupert, og Mark Cavendish kommer neppe til å henge med helt inn. Det åpner muligheten for Edvald Boasson Hagen, som må kjøre for briten på de flate etappene. Peter Sagan blir skummel denne dagen, men dersom Edvald får sjansen, kan han være med å kjempe.
 • 15. juli. Etappe 9: Arras → Roubaix, 154 km
  • Stoltenberg: Alexander Kristoff har ikke vært helt rå på brosteinen i Roubaix tidligere, men 21 kilometer med brostein passer Kristoff bedre enn de 55 kilometerne som sykles i Paris-Roubaix. Jeg har stor tro på de norske denne dagen.

Edvald Boasson Hagen sier han primært skal hjelpe Mark Cavendish til etappeseire. Hvilke etapper han derimot skal få kjøre for egne sjanser, vet han foreløpig ikke.

– Jeg tar de etappene Mark ikke orker, ler Team Dimension Data-rytteren.

Alexander Kristoff deler kapteinsansvaret på UAE Team Emirates med klatresterke Daniel Martin. Det betyr at Kristoff får muligheten på stort sett samtlige av årets lettere etapper. Han er enig med Stoltenberg at Roubaix-etappen kan passe han bra.

– Jeg følte jeg kjørte bra i Roubaix til jeg krasjet i år. Det endte vondt sist, men jeg tror jeg kan prestere der, sier Kristoff til NRK.

SYKKEL-VM BERGEN 2017.

NORSK TRIUMF?: Ole Kristian Stoltenberg tror at både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har vinnersjanser under årets Tour de France.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Rittets mest avgjørende etapper

Chris Froome jakter sin femte seier i verdens mest prestisjefylte sykkelritt, men Stoltenberg mener det er flere ting som gjør at det kan bli en vanskelig Tour for Team Sky-kapteinen.

– Det er 20 år siden forrige gang noen klarte å vinne Giro d'Italia og Tour de France i samme sesong, det var Pantani som klarte den bragden i 1998. Jeg tror også at mange franske tilskuere kan gjøre det til en krevende Tour de France for Chris Froome, til tross for at han er frikjent i Salbutamol-saken.

Profilen, med kun 31 individuelle tempokilometer, taler også imot Froome, ifølge Stoltenberg. Han lanserer følgende etapper som blant de mest avgjørende for sammendraget.

 • 15. juli. Etappe 9: Arras → Roubaix, 154 km
  • Stoltenberg: Etappen inneholder 15 brosteinspartier, totalt 21,7 kilometer med brostein. For sammenlagtfavorittene handler alt om å ikke tape tid. Mange av feltets ryttere har lite erfaring med brostein, og lagene må tenke på hvordan de skal få kapteinen trygt over brosteinspartiene.
 • 19. juli. Etappe 12: Bourg-Saint-Maurice → L'Alpe d'Huez, 175 km
  • Stoltenberg: Målgang på toppen av legendariske L'Alpe d'Huez. Etappen har hele 71,5 km kategorisert motbakke, opp Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer før avslutningen opp Alpe d’Huez.
 • 25. juli. Etappe 17: Bagnères-de-Luchon → Saint-Lary-Soulan, 65 km
  • Stoltenberg: En ellevill etappe på kun 65 kilometer. Her blir det action fra første tråkk, og arrangøren har bestemt at rytterne skal starte etter hvordan de ligger an i sammendraget. De 20 beste starter fremst, så de 20 neste. Det blir spennende å se hvem av kapteinene som tør å vente på hjelperytterne sine. Over halvparten av etappens kilometer er i motbakke. De resterende kilometerne går rett nedover.

De mange motbakkekilometerne og de få tempokilometerne gjør at Stoltenberg tror Froome kan få hard kamp fra flere utfordrere.

– Nairo Quintana, Romain Bardet og Rigoberto Urán er alle tjent med årets profil. Trolig også Vincenzo Nibali. Jeg vil si det er en Tour de France for klatrerne. Den ene individuelle tempoetappen inneholder samtidig fire stigninger, som gjør det vanskelig for temposterke syklister som Chris Froome og Tom Dumoulin å hente veldig mye på de mer typiske klatrerne.

CYCLING-FRANCE/

PALLEN 2017: Rigoberto Urán, Chris Froome og Romain Bardet satser alle på å prege Tour de France, også i 2018.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal