Hopp til innhold

Disse fikk svi, Froome får bli: – Jeg håper ikke tilskuere vil være dommere på egen hånd

Chris Froome slapp unna det Alessandro Petacchi og Diego Ulissi ble dømt for. Sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg frykter den frikjente briten får en tøff mottakelse av Tour de France-tilskuerne.

Chris Froome, Alessandro Petacchi og Diego Ulissi

ULIK PRAKSIS: Chris Froome (venstre) ble mål med høyere verdier Salbutamol enn Alessandro Petacchi (midten) og Diego Ulissi, men er den eneste som slipper utestengelse.

Foto: REUTERS

– Jeg tror han kan få en tøff runde i Frankrike. Franskmennene har ikke hatt veldig sansen for Froome fra før, og jeg håper ikke det jeg kaller idioter vil prøve å markere seg langs løypa nå, sier Stoltenberg.

Ole Kristian Stoltenberg

FRYKTER FOR FROOME: Sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg i NRK sier han er redd for at tilskuerne vil ta Chris Froome dårlig imot.

Foto: Elin Fossum / NRK

Han mener man i lys av frikjennelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) må stole på ekspertene og forholde seg til den dommen som er satt nå. Den sier at Chris Froome får starte årets Tour de France.

– Jeg er redd det blir oppstuss og noen hissige franskmenn som selv vil prøve å være dommere på egen hånd. Det håper jeg vi slipper, sier sykkelkommentatoren.

Utestengte italienere

Avgjørelsen om at briten får stille til start, og dermed får sjansen til å vinne sin femte tittel, blir ikke mindre kontroversiell av at italienerne Alessandro Petacchi og Diego Ulissi tidligere har blitt utestengt for det samme Froome er frikjent for.

Det internasjonale dopingbyrået WADA krever ikke medisinsk fritak for bruken av virkestoffet Salbutamol, men i WADA-koden side fire står det er grenseverdien er satt til 1000 ng/ml.

Alessandro Petacchi

DØMT: Alessandro Petacchi ble utestengt et år og fratatt fem etappeseire i Tour de France for bruken av Salbutamol i 2007.

Foto: Plinio Lepri / AP

Petacchi ble utestengt ett år for bruken av Salbutamol, og fratatt de fem etappeseirene fra Giro d`Italia samme år (2007). Landsmann Ulisso ble i 2015 utestengt i ni måneder for bruken av samme astmamedisin, Salbutamol.

Ulissi ble målt med 1900 nanogram per milliliter i Giro d`Italia 2014, og Petacchi til 1320 ng/ml.

Verdiene til Chris Froome viste 2000 ng/ml etter den 18. etappen av Vuelta a Espana i 2017, hvor han vant både etappen og rittet.Til sammenligning viste urinprøvene til Martin Johnsrud Sundby et innhold av salbutamol på henholdsvis 1340 og 1360 nanogram per milliliter urin.

Ulissi

DØMT: Diego Ulissi ble utestengt i i ni måneder i januar 2015.

Foto: Luk Benies / AFP
Laster Twitter-innhold

– Ulik praksis

– Man ser jo at det er ulik praksis her, men jeg synes det er dumt å spekulere for mye når man ikke sitter på fakta og bevisene. Vi må stole på UCI og forholde oss til det ekspertene sier, mener Stoltenberg.

– Dette er jo en medisin man har lov til å bruke, men her har ekspertene vurdert det slik at den er blitt brukt feil eller for mye av. Den store feilen her er jo at vi har hørt om dette for tidlig, at det har bitt lekket til media mens det har vært under etterforskning, fortsetter han.

Laster Twitter-innhold

NRKs sykkelkommentator sier det først og fremst er bra at saken nå er avgjort, før alvoret starter i Frankrike, selv om han ikke tror UCI klarer å legge saken død med det.

– Det kommer fortsatt til å ta tid, for det vil være diskusjoner rundt dette, men det var viktig å få en avgjørelse før Tour de France, avslutter han.

:

froome

SERIEVINNER: Chris Froome tok i fjor sin fjerde seier i Tour de France.

Foto: Franck Faugere / AFP

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal