Hopp til innhold

Brækhus fyrer løs mot Idrettsforbundets «dobbeltmoral»: – De må skaffe seg litt baller

Med et kommende fotball-VM i Qatar og OL i Beijing mener boksestjerna Cecilia Brækhus idretten er ute å kjøre. Nå ber hun norske idrettsledere «slutte å være pyser».

HVhg27xV0wM

KAMPKLAR: Det er ikke bare i bokseringen Cecilia Brækhus slår hardt. Den norske bokseren går også hardt ut mot norske idrettstopper.

Foto: Ed Mulholland/Matchroom / NTB

En Facebook-kommentar om den kontroversielle showkampen mellom Floyd Mayweather og youtuberen Logan Paul fikk det til å renne over for Cecilia Brækhus (39). Mange har vært kritiske til millionkampen, og etter det hun opplevde som en debatt der boksingen igjen ble satt i negativt lys, tok hun tastene fatt.

«Jeg finner OL i Kina og fotball-VM i Qatar mer problematisk enn en showkamp i bokseringen», skrev den norske verdensmesteren.

Det viser seg at Brækhus har mer på hjertet enn som så, og at hun lenge har vært fortvilet over det hun opplever som «dobbeltmoral» i norsk og internasjonal idrett.

tG33j2mFflA

URETTFERDIG: Cecilia Brækhus mener proffboksing har blitt gjort til syndebukk av norske idrettsledere. Her avbildet fra en kamp i 2019.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vanskelig å svelge

– Jeg tror bare det rant litt over, forteller hun på telefon til NRK.

Bokseprofilen er for tiden hjemme i Norge mens hun venter på tillatelse til å dra til Los Angeles for å gjenoppta treningen på Mike Tysons boksegym. Pandemien har gjort hverdagen utfordrende, og hun har brukt mindre tid i bokseringen enn ønsket.

Desto mer tid har hun hatt til refleksjon.

– Jeg har jo fått høre siden jeg begynte med proffboksing at det er en etisk tvilsom idrett hvor penger er den eneste drivkraften, mens de samme moralske vokterne setter seg på flyet på business class og reiser til OL i Kina og VM i Qatar og mesker seg i lounger med «sjampis» der. Det er den dobbeltmoralen der det er vanskelig å svelge, sier hun.

Proffboksing har lenge vært omdiskutert i Norge, men forbudet ble opphevet i 2015.

Føler seg urettferdig behandlet

Brækhus forklarer at boksingen er langt fra feilfri, og at hun selv har måttet gjøre noen «karatespark for kvinneboksingen». Likevel mener hun at problemene hennes egen idrett står overfor er bagateller sammenlignet med det som skjer på overordnet nivå.

– Syndebukken jeg har blitt gjort til, og proffboksingen har blitt gjort til, synes jeg er urettferdig og veldig, veldig dobbeltmoralsk. At kraftfulle idrettsinstitusjoner sier til deg at du gjør etisk feil og ikke er et bra menneske fordi du bokser ... Det har gjort skade med tanke på sponsorer og samarbeidspartnere og gjort hverdagen ekstremt tøff.

Hvem mener du når du snakker om disse moralske vokterne og institusjonene?

– Norges idrettsforbund, IOC (Den internasjonale olympiske komité), FIFA (Det internasjonale fotballforbundet). De er på så feil vei. De er virkelig ute å kjøre nå. Vi snakker om å legge store mesterskap og applaudere dem i land som krenker internasjonale rettigheter.

Karen Kvalevåg

GENERALSEKRETÆR I NIF: Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges idrettsforbund (NIF) er fremlagt kritikken fra Brækhus. Generalsekretær Karen Kvalevåg sier at hun vil gi honnør til Brækhus som bringer opp temaet. Hun sier videre at NIF og norsk idrett aldri vil forsvare menneskerettighetsbrudd i noen land hvor de skal sende deres utøvere.

Les resten av tilsvaret fra Kvalevåg her:

– Idrettsforbundet må få seg litt baller

Neste års verdensmesterskap i fotball skal arrangeres i Qatar. FIFA har fått kritikk for å legge mesterskapet til et land med grove menneskerettighetsbrudd, og en rekke FIFA-topper er anklaget for korrupsjon i forbindelse med tildelingen. IOC har også måttet tåle kritikk og korrupsjonsanklager for å legge neste års vinter-OL til kinesiske Beijing.

Les tilsvaret til IOC nederst i saken.

De norske fotballandslagene har gjort flere Qatar-markeringer for å rette søkelys mot menneskerettighetsbruddene i landet, men foreløpig har det ikke har vært noen lignende reaksjoner fra vinteridretten i forbindelse med Beijing-OL.

Football, International friendly, Norway - Luxembourg

QATAR-MARKERING: De norske fotballandslagene har brukt T-skjorter før kamp til å sette søkelyset på menneskerettighetsbruddene i Qatar.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Brækhus kaller diskusjonene i Norge rundt disse mesterskapene for «debatt light», og etterlyser en grundig verdidebatt i norsk idrett.

– Idrettsforbundet må få seg litt baller. De må si skikkelig fra hva de mener og ikke være så pyser. Mesterskap som disse viser at korrupsjon i idretten bare blir et større problem. Og den har ledere som ikke ønsker å ta tak i dette, dessverre.

Bokseren mener idrettsutøverne blir satt i en veldig vanskelig posisjon, da mange ikke har økonomiske muskler bak seg til å stå over konkurranser, mesterskap og stevner.

– Fåtallet tar til motmæle mot dette. Jeg tror det går mye på at man ikke tør på grunn av økonomi. Selv får jeg ingen støtte, og har måttet skaffe egne sponsorer, forteller Brækhus.

  • NRK har fremlagt kritikken for både IOC og FIFA. FIFA har foreløpig ikke svart, men IOC skriver i en e-post at de adresserer alle bekymringer knyttet til OL. I forbindelse med tildelingen av vinterlekene i Beijing 2022 vurderte IOC menneskerettighetssituasjonen og synspunktene fra uavhengige frivillige organisasjoner. IOC fikk da forsikringer om at prinsippene i Det olympiske charter vil bli respektert. IOC påpeker at de tar menneskerettighetssituasjonen på alvor, men samtidig har IOC verken mandat eller evne til å endre lovene eller det politiske systemet i et land.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal