Bø vurderer å trosse ledelsens OL-plan

Landslagsledelsen erkjenner at de kan ha bommet før OL i Pyeongchang, og vil sende alle skiskytterne til prøve-OL rett etter VM. Men noen er mer usikre på planen enn andre.

Thingnes Bø

OL I SIKTE: Planleggingen mot OL i 2022 er allerede i gang for Johannes Thingnes Bø og skiskytterne.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg vil like å se at noen tør å stå over et prøve-OL i Beijing. Vi har erfart at det ikke er så lurt, sier skiskyttersjef Per Arne Botnan.

Både Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø (syk) droppet verdenscuprunden i Pyeongchang sesongen før OL i 2018.

De norske løperne trøblet med forholdene i starten av lekene, og fikk kritikk for forberedelsene. Og selv om Thingnes Bø mente det var bare spekulasjon at han ville gått bedre ved å ha deltatt i prøve-OL, har landslagsledelsen nå en «strengere» og mindre valgfri plan før Beijing 2022.

Per Arne Botnan

LANDSLAGSSJEF: Per Arne Botnan.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Vår klare anbefaling nå vil være at man drar om man har ambisjoner om å gjøre det bra i OL. Alle vet at det er en fordel å ha gått løypene, og følt på vær og vind i forkant. Det er også bra for utøveren å kjenne rammene rundt et nytt sted. Johannes hadde ikke vært i Pyeongchang det hele tatt før, og jeg tror de som ikke dro erfarte at det ikke var kjempelurt, forklarer Botnan.

Har samme tilnærming

Thingnes Bø vil likevel ikke si noe sikkert. Han vil se an form og verdenscupstatus, og ønsker å ta avgjørelsen selv.

– Jeg står inne for at jeg stod over det forrige, og har lik tilnærming til det forestående OL også. Jeg skal ta en vurdering når det nærmer seg, og det kan jo hende det er mer aktuelt til vinteren enn det var for tre år siden også, sier Bø, som tok ett individuelt gull i Pyeongchang mot slutten av lekene.

Selv om situasjonen per i dag er usikker, har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sluppet terminlista for neste sesong. Prøve-OL i Beijing er lagt til siste uka i februar, rett etter VM i slovenske Pokljuka.

– Det er greit å reise direkte fra VM, men det betyr at med pre-camp før VM så vil utøverne være borte i minst tre og en halv uke i den perioden, sier landslagssjef Botnan.

Thingnes Bø har vært tydelig på at han ikke ønsker å være like mye borte av familiemessige årsaker.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

VARIERENDE OL: Johannes Thingnes Bø tok gull på normaldistansen og to sølv på OL-stafettene i 2018, men sprinten ble han nummer 31, jaktstarten (bildet) ga en 21.-plass og fellesstart en 16.-plass.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Mener du et prøve-OL ikke er så viktig som alle sier?

– Det er forskjell fra utøver til utøver. Noen synes nok det er skikkelig viktig, mens noen er rolige som meg og tenker at det går an å få til et bra OL uansett.

– Presser meg til valg i «Bjørndalen-style»

Trener Egil Kristiansen påpeker at det er annerledes denne gangen, fordi skiskytterarenaen utenfor Beijing ligger på 1700 meters høyde og stedet er helt ukjent for alle.

– Vi kommer ikke til å tvinge noen, men prøve å overbevise og få dem til å forstå hva som er lurest, forteller Kristiansen.

– På grunn av høyden blir det ekstra viktig denne gang. For meg er det viktig å få så mye erfaring som mulig før det smeller året etter, mener Tarjei Bø.

S-xZiLNSzEs

BYGGER ANLEGG: Det nordiske grener og skiskyting skal foregå i høyden i Zhangjiakou, 20 mil nordvest for Beijing.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Hegle Svendsen, som selv stod over forrige prøve-OL fordi han hadde vært der tidligere, støtter ledelsens plan.

– Veldig smart. Det blir en veldig tøff periode, med pre-camp, mesterskap og en lang reise med tidsforskjell. Det er brutalt når man er sliten etter VM, men man må ta det som en rekognoseringstur fordi det er nødvendig, poengterer NRK-eksperten.

Thingnes Bø tar alle rådene med knusende ro.

– Det er opp til ledelsen å presse meg. Det støtter jeg dem i, og det skal være gjennomtenkt og bra argumentert fra både deres og min side. Jeg setter pris på at de presser meg til valg i «Bjørndalen-style», sier 26-åringen og flirer.

Sportsnyheter

Europa conference leauge 2021: Bodø/Glimt - Roma

Mourinho-slakt: – Jeg overvurderte spillerne mine

Avisene i Italia er ikke nådige i sin dom over Roma i kveld. Jose Mourinhos første 6-1-tap i karrieren beskrives som pinlig og skammelig.

Siste nytt

 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal