Hopp til innhold

Bø om ny øvelse i sesongavslutningen: – Skulle ønske den kom i åpningshelgen

Neste år skal skiskyttersesongen avsluttes med en helt ny øvelse i Holmenkollen. Johannes Thingnes Bø frykter uhell når alt skal avgjøres.

Johannes Thingnes Bø

SPENT: Johannes Thingnes Bø lurer på hvordan det blir når 30 utøvere skal gå fellesstart i korte runder i nyvinningen supersprint.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er en typisk distanse der du kan være uheldig å brekke staven. Det kan du i alle andre renn også, men der en god del større sjanse for at du kan være uheldig å tape poeng på det her, sier Johannes Thingnes Bø til NRK.

Fjorårets verdenscupvinner snakker om det nye innslag i verdenscupen: Supersprint.

Da skiskytternes terminliste ble offentliggjort lørdag, ble det klart at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt supersprint til avslutningsrunden i Holmenkollen.

Altså en uke der hele verdenscupen skal avgjøres og man kan havne i en situasjon der svært få poeng avgjør hvem som vinner sammenlagt - slik som både Bø og Tiril Eckhoff opplevde i år.

Derfor mener Bø det er dumt å ha en øvelse der sjansen for uhell er større enn de tradisjonelle konkurransene akkurat den siste og avgjørende uken.

– Ideelt sett skulle jeg ønske de hadde lagt den (supersprinten) til åpningshelgen i Finland og kjørt konkurransen uten verdenscuppoeng. Og så sett hvordan øvelsen i løpet av et par år påvirket totalen i verdenscupen, sier Bø.

Dette spilte han også inn til IBU på et utøvermøte forrige sesong.

– Vi har ikke vært skeptisk til dette, men det er viktig å stille spørsmål slik at det er gjennomtenkt før man bestemmer seg, og IBU pleier å være flinke til å tenkte gjennom ting, sier Bø.

Johannes Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø med VM-medaljene fra forrige sesong. Nordmannen er den største favoritten til å vinne verdenscupen kommende sesong.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

30 løpere, fire skytinger og korte runder

I en supersprintfinale starter 30 løpere likt og går en runde på bare én kilometer. I finalen gås den fem ganger på kort tid. Det er grunnen til ta Bø frykter at det blir tett og at uhell lett kan skje.

I alle andre renn er sløyfene lengre og det blir stort sett avstand mellom løperne.

Øvelsen er allerede teste ut i IBU Cupen, altså nest øverste nivå internasjonalt.

Verdenscupdebuten til supersprint er lagt til torsdag 18. mars 2021 i Holmenkollen. To dager senere avsluttes sesongen med sprint og fellesstart samme sted.

Landslagssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, er glad supersprinten ikke avslutter hele sesongen.

– Det er naturlig at øvelsen også blir prøvd i verdenscupen, men det er greit at den kommer først av rennene i Holmenkollen slik at man får mer normale konkurranser til slutt når verdenscupen, nasjonscupen og sånne ting skal avgjøres, sier Botnan.

– Gir ingen mening

Per Arne Botnan

Landslagssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, er fortsatt kritisk til at verdenscupåpningen legges til finske Kontiolahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Botnan har i grunn ikke store innvendinger til kommende sesongs terminliste, bortsett fra én ting som NRK har omtalt tidligere: Den nye sesongåpningen i Finland.

– Vi prøvde så lenge vi kunne å unngå det. For sånn vi ser det er det bare en ekstra reisebelastning før jul uten at det gir noen mening i det hele tatt, sier Botnan.

Poenget er at IBU ønsker mer oppmerksomhet rundt sesongåpningen og har løst det ved å legge en ekstra, men kortere verdenscuprunde i finske Kontiolahti før den tradisjonelle åpningen i Östersund. Norge mener de burde ventet til et mer egnet sted for et skiskyttershow var tilgjengelig.

Johannes Thingnes Bø kalte i høst en ekstra verdenscuprunde for «håpløst». I samme sak forklarer IBU-president Olle Dahlin hvorfor de valgte den løsningen.

– Vi vil ha en ordentlig «kick off» i Kontiolahti. Nå blir det opp til dem å sørge for det, sa Dahlin med henvisning til utøverne.

Forberedt på «koronaendringer»

Men nå er det klart at åpningen blir lagt til Koniotlahti, og at sesongen avsluttes med blant annet supersprint i Holmenkollen. Mellom der er det så både VM i slovenske Pokljuka, prøve-OL i Beijing, samt den tradisjonelle runden i italienske Anterselva.

IBU skriver i en pressemelding at de er oppmerksomme på at virussituasjonen kan komme til å skape utfordringer for gjennomføringen av sesongen.

– Vi vet at vi må være fleksible og kanskje justere planene basert på den globale helsesituasjonen og myndighetsstyrte retningslinjer for å stoppe viruset, sier generalsekretær Niklas Carlsson i en uttalelse.

– Blir sikkert på kult på TV

Bø mener det er riktig å planlegge som at ting er vanlig og at man heller bare må følge med på utviklingen.

Om supersprinten avslutter han med å si:

– Det blir helt sikkert en kul distanse å se på TV. Spesielt for den yngre garde, den eldre garde kan komme til å slite med å henge med, sier han med et smil og tenker på at det trolig kommer til å gå fryktelig fort med mange utøvere overalt på kort tid.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal