Hopp til innhold

Bø om ny øvelse i sesongavslutningen: – Skulle ønske den kom i åpningshelgen

Neste år skal skiskyttersesongen avsluttes med en helt ny øvelse i Holmenkollen. Johannes Thingnes Bø frykter uhell når alt skal avgjøres.

Johannes Thingnes Bø

SPENT: Johannes Thingnes Bø lurer på hvordan det blir når 30 utøvere skal gå fellesstart i korte runder i nyvinningen supersprint.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er en typisk distanse der du kan være uheldig å brekke staven. Det kan du i alle andre renn også, men der en god del større sjanse for at du kan være uheldig å tape poeng på det her, sier Johannes Thingnes Bø til NRK.

Fjorårets verdenscupvinner snakker om det nye innslag i verdenscupen: Supersprint.

Da skiskytternes terminliste ble offentliggjort lørdag, ble det klart at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt supersprint til avslutningsrunden i Holmenkollen.

Altså en uke der hele verdenscupen skal avgjøres og man kan havne i en situasjon der svært få poeng avgjør hvem som vinner sammenlagt - slik som både Bø og Tiril Eckhoff opplevde i år.

Derfor mener Bø det er dumt å ha en øvelse der sjansen for uhell er større enn de tradisjonelle konkurransene akkurat den siste og avgjørende uken.

– Ideelt sett skulle jeg ønske de hadde lagt den (supersprinten) til åpningshelgen i Finland og kjørt konkurransen uten verdenscuppoeng. Og så sett hvordan øvelsen i løpet av et par år påvirket totalen i verdenscupen, sier Bø.

Dette spilte han også inn til IBU på et utøvermøte forrige sesong.

– Vi har ikke vært skeptisk til dette, men det er viktig å stille spørsmål slik at det er gjennomtenkt før man bestemmer seg, og IBU pleier å være flinke til å tenkte gjennom ting, sier Bø.

Johannes Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø med VM-medaljene fra forrige sesong. Nordmannen er den største favoritten til å vinne verdenscupen kommende sesong.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

30 løpere, fire skytinger og korte runder

I en supersprintfinale starter 30 løpere likt og går en runde på bare én kilometer. I finalen gås den fem ganger på kort tid. Det er grunnen til ta Bø frykter at det blir tett og at uhell lett kan skje.

I alle andre renn er sløyfene lengre og det blir stort sett avstand mellom løperne.

Øvelsen er allerede teste ut i IBU Cupen, altså nest øverste nivå internasjonalt.

Verdenscupdebuten til supersprint er lagt til torsdag 18. mars 2021 i Holmenkollen. To dager senere avsluttes sesongen med sprint og fellesstart samme sted.

Landslagssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, er glad supersprinten ikke avslutter hele sesongen.

– Det er naturlig at øvelsen også blir prøvd i verdenscupen, men det er greit at den kommer først av rennene i Holmenkollen slik at man får mer normale konkurranser til slutt når verdenscupen, nasjonscupen og sånne ting skal avgjøres, sier Botnan.

– Gir ingen mening

Per Arne Botnan

Landslagssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, er fortsatt kritisk til at verdenscupåpningen legges til finske Kontiolahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Botnan har i grunn ikke store innvendinger til kommende sesongs terminliste, bortsett fra én ting som NRK har omtalt tidligere: Den nye sesongåpningen i Finland.

– Vi prøvde så lenge vi kunne å unngå det. For sånn vi ser det er det bare en ekstra reisebelastning før jul uten at det gir noen mening i det hele tatt, sier Botnan.

Poenget er at IBU ønsker mer oppmerksomhet rundt sesongåpningen og har løst det ved å legge en ekstra, men kortere verdenscuprunde i finske Kontiolahti før den tradisjonelle åpningen i Östersund. Norge mener de burde ventet til et mer egnet sted for et skiskyttershow var tilgjengelig.

Johannes Thingnes Bø kalte i høst en ekstra verdenscuprunde for «håpløst». I samme sak forklarer IBU-president Olle Dahlin hvorfor de valgte den løsningen.

– Vi vil ha en ordentlig «kick off» i Kontiolahti. Nå blir det opp til dem å sørge for det, sa Dahlin med henvisning til utøverne.

Forberedt på «koronaendringer»

Men nå er det klart at åpningen blir lagt til Koniotlahti, og at sesongen avsluttes med blant annet supersprint i Holmenkollen. Mellom der er det så både VM i slovenske Pokljuka, prøve-OL i Beijing, samt den tradisjonelle runden i italienske Anterselva.

IBU skriver i en pressemelding at de er oppmerksomme på at virussituasjonen kan komme til å skape utfordringer for gjennomføringen av sesongen.

– Vi vet at vi må være fleksible og kanskje justere planene basert på den globale helsesituasjonen og myndighetsstyrte retningslinjer for å stoppe viruset, sier generalsekretær Niklas Carlsson i en uttalelse.

– Blir sikkert på kult på TV

Bø mener det er riktig å planlegge som at ting er vanlig og at man heller bare må følge med på utviklingen.

Om supersprinten avslutter han med å si:

– Det blir helt sikkert en kul distanse å se på TV. Spesielt for den yngre garde, den eldre garde kan komme til å slite med å henge med, sier han med et smil og tenker på at det trolig kommer til å gå fryktelig fort med mange utøvere overalt på kort tid.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • Kyrgios tok sin første ATP-tittel på tre år: – Følelsesladet

  Nick Kyrgios slo japanske Yoshihito Nishioka i to strake sett i finalen av ATP 500-turneringen i Washington. Det var australierens første tittel på tre år.

  Tittelen, som ble sikret med settsifrene 6-4, 6-3, var Kyrgios' sjuende siden den første kom i Marseille i 2016. Før seieren i Washington hadde ikke Kyrgios gått seirende ut av en turnering i singel siden på samme sted i 2019.

  Det gjorde det ekstra spesielt for en australske stjernen. I tillegg vant han doubleturneringen sammen med amerikanske Jack Sock.

  – Det er emosjonelt for meg å være tilbake her og vinne en ny tittel, sa Kyrgios og snakket litt om året han har lagt bak seg.

  – Det er veldig følelsesladet å se tilbake på hvor jeg var for ett år siden fram til nå. Det er en fantastisk omvending, fortsatte han.

  Nylig tapte han sin første Grand Slam-finale i Wimbledon mot Novak Djokovic. (NTB)

  Washington Tennis
  Foto: Nick Wass / AP
 • Botheim fikk Salernitana-debuten i cupexit

  Erik Botheim og Emil Bohinen spilte begge fra start for Salernitana da laget røk 0-2 for Parma i den italienske cupen søndag kveld.

  Det var Botheims første offisielle kamp for klubben etter at han ble klar for dem tidligere i sommer. Før det hadde han terminert kontrakten med russiske Krasnodar.

  Det ble likevel ingen drømmedebut i Italia. Drissa Camara og Valentin Mihaila scoret målene som sendte Parma videre i cupen.

  Bohinen måtte forlate banen allerede etter 30 med en smell han pådro seg. Julian Kristoffersen forble ubenyttet reserve for Salernitana.

  Klubben med de tre nordmennene serieåpner mot Roma førstkommende helg. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • VIF-opptur fortsetter etter seier mot Aalesund

  Odin Thiago Holm (19) og Osame Sahraoui (21) tok ansvar og satte fyr på kampen da Vålerenga slo Aalesund 4-0 på hjemmebane i Eliteserien søndag kveld.

  Vålerenga hadde lenge trøbbel med å bryte ned et lavtliggende Aalesund-lag i Oslo, og et blokkert skuddforsøk fra Osame Sahraoui var det nærmeste de blåkledde kom nettsus mot den oransje forsvarsveggen før pause.

  I det klokken bikket 60 minutter løsnet det for hovedstadslaget. To minutter senere økte Osame Sahraoui ledelsen med en perle av et skudd.

  Derfra og ut ble søndagens kamp en eneste stor parademarsj for Dag-Eilev Fagermos gutter. De blåkledde fortsetter med det sin strålende form i Eliteserien, og Oslo-laget står nå med fem strake seirer i serien for første gang siden 2010-sesongen.

  Vålerenga rykker med det opp på en sjetteplass i Eliteserien. (NTB/NRK)

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Aalesund
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste