Hopp til innhold

Blummenfelts neste mål kalles umulig: – Han går inn i det ukjente

TOKYO (NRK): Kristian Blummenfelt har ingen planer om å nyte OL-gullet lenge. Hans neste mål er en «dobbel» ingen har klart tidligere.

Kristian Blummenfelt

EKSTREM: Kristian Blummenfelt er ikke mett selv om han nådde et 10 år langt mål da han tok OL-gull.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Han var verdens beste da det gjaldt på 1500 meter svømming, 40 kilometer sykkel og 10 kilometer løping. Etter en time og 45 beinharde minutter ble Kristian Blummenfelt olympisk mester i triatlon – og oppnådde et mål han satte seg for 10 år siden.

Men ingen frykter at det skal gi en metthetsfølelse.

– Han er veldig sulten. Og en utøver som hele tiden strekker seg etter nye mål. Han har allerede satt målene for de neste årene, så selv om OL er stort og han bør sikkert roe seg ned og tenke over det han har oppnådd, så vet jeg at han bare jager på neste, forteller landslagssjef og trener Arild Tveiten.

Kristian Blummenfelt

STERK: Kristian Blummenfelt imponerte i løping i OL. Nå skal han forsøke seg på lengre distanser.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er en livsstil. Triatlon er det jeg liker å holde på med uansett, så det er ikke snakk om at det ikke hadde vært verdt det hvis jeg ikke hadde tatt gull i dag. Jeg holder på med det jeg virkelig synes er kjekkest på jord, så jeg føler meg heldig, sier Blummenfelt på pressekonferansen etter OL-gullet.

– Som natt og dag

Triatlonlandslaget forlot Norge i januar og har vært på treningssamling siden. Nå reiser de hjem en kort tur, men allerede om to og en halv uke står Blummenfelt på startstreken igjen. Men denne gang i et langdistanse triatlon, Ironman.

– Det er som natt og dag, sier Tveiten.

For Ironman i Frankfurt består av 3800 meter svømming, 185 kilometer på sykkel og en maraton på 42,2 kilometer.

– En halv Ironman har Kristian og de andre utøverne våre vist at de klarer å kombinere med andre triatlon, for det er ikke så stor forskjell. Men Ironman er jo et helt annet opplegg. Det er en annen måte å trene på, mener landslagssjefen.

Umulig dobbel?

Og det er flere spørsmålstegn.

– Kristian går inn i det ukjente. Han er fysisk godt nok trent og trener ikke mindre enn de andre, men han skal for første gang i sitt liv løpe en maraton, forteller Tveiten.

Blummenfelt og Tveiten

GODT SAMARBEID: Kristian Blummenfelt og landslagstrener Arild Tveiten lager målsetting sammen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Blummenfelt har satt verdensrekord i en halv Ironman tidligere, men nå har treningen vært mer rettet mot OL-distansene. Han får heller ikke tid til å trene på lange løpeturer før konkurransen i Tyskland.

Men det egentlige målet er Ironman-VM på Hawaii i oktober. Der sporten har sitt opphav.

– Det er ikke en stor hemmelighet at han ønsker å bli den første i verden til å vinne OL-gull og Ironman-VM i samme år. Det skal godt gjøres. OL-mesteren i 2008 har vunnet Ironman Hawaii ti år senere, men i samme år skal det egentlig være umulig, forklarer Tveiten.

Går for verdensrekord

Blummenfelt har opplyst at han trener rundt 1400 timer i året, og i en video i fjor oppsummerte Tveiten at svømmetreningen tilsvaret en distanse fra Oslo til Grønland, at de løper fra New York til Vancouver og sykler fra Oslo til Sydney årlig.

– Etter Rio-OL var det en blanding av skuffelse og muligheter for gode vi kan bli, så vi gikk bare rett på. vi nullstilte aldri etter Rio, vi jobbet bare ekstra hardt. Det har vært fem år «non-stop» jobbing og trening uten noe «off season» i det hele tatt. Vi tar på oss at det er vi som trener mest, forteller han.

Blummenfelt Rio

STOR FREMGANG: I Rio-OL for fem år siden ble Kristian Blummenfelt nummer 13. Her sammen med trener Arild Tveiten.

Foto: Erik Johansen / NTB

Da er det kanskje ikke så rart at målene er store. Og 27-åringen ønsker ikke bare å bli historisk i oktober, han har også planene klare for 2021. Da vil han ta verdensrekorden på Ironman-distansen, med et spesialtilpasset opplegg, og bli den første til å fullføre på under sju timer. Dagens rekordtid er på 7.27,53.

Jeg er ekstremt heldig som får være med på det prosjektet. Det blir fullt trøkk frem mot første halvdel av 2022, men det blir ikke noe pause etter det heller. Det er to år med fullt kjør nå, men det er gøy det, fortalte Blummenfelt i podkasten I det lange løp tidligere i år.

Men det kan nesten bli for mye også, og Tveiten sier at han vil be eleven også ta seg litt tid til å nyte gullet han tok i Tokyo mandag morgen lokal tid.

– Vi får se når han kommer til Norge og ser hverdagen, om det er greit å suge litt på gullmedaljen og nyte medaljen, men kjenner jeg ham rett så er han i gang med trening når han kommer hjem, sier den stolte landslagssjefen.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal