Blummenfelts neste mål kalles umulig: – Han går inn i det ukjente

TOKYO (NRK): Kristian Blummenfelt har ingen planer om å nyte OL-gullet lenge. Hans neste mål er en «dobbel» ingen har klart tidligere.

Kristian Blummenfelt

EKSTREM: Kristian Blummenfelt er ikke mett selv om han nådde et 10 år langt mål da han tok OL-gull.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Han var verdens beste da det gjaldt på 1500 meter svømming, 40 kilometer sykkel og 10 kilometer løping. Etter en time og 45 beinharde minutter ble Kristian Blummenfelt olympisk mester i triatlon – og oppnådde et mål han satte seg for 10 år siden.

Men ingen frykter at det skal gi en metthetsfølelse.

– Han er veldig sulten. Og en utøver som hele tiden strekker seg etter nye mål. Han har allerede satt målene for de neste årene, så selv om OL er stort og han bør sikkert roe seg ned og tenke over det han har oppnådd, så vet jeg at han bare jager på neste, forteller landslagssjef og trener Arild Tveiten.

Kristian Blummenfelt

STERK: Kristian Blummenfelt imponerte i løping i OL. Nå skal han forsøke seg på lengre distanser.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er en livsstil. Triatlon er det jeg liker å holde på med uansett, så det er ikke snakk om at det ikke hadde vært verdt det hvis jeg ikke hadde tatt gull i dag. Jeg holder på med det jeg virkelig synes er kjekkest på jord, så jeg føler meg heldig, sier Blummenfelt på pressekonferansen etter OL-gullet.

– Som natt og dag

Triatlonlandslaget forlot Norge i januar og har vært på treningssamling siden. Nå reiser de hjem en kort tur, men allerede om to og en halv uke står Blummenfelt på startstreken igjen. Men denne gang i et langdistanse triatlon, Ironman.

– Det er som natt og dag, sier Tveiten.

For Ironman i Frankfurt består av 3800 meter svømming, 185 kilometer på sykkel og en maraton på 42,2 kilometer.

– En halv Ironman har Kristian og de andre utøverne våre vist at de klarer å kombinere med andre triatlon, for det er ikke så stor forskjell. Men Ironman er jo et helt annet opplegg. Det er en annen måte å trene på, mener landslagssjefen.

Umulig dobbel?

Og det er flere spørsmålstegn.

– Kristian går inn i det ukjente. Han er fysisk godt nok trent og trener ikke mindre enn de andre, men han skal for første gang i sitt liv løpe en maraton, forteller Tveiten.

Blummenfelt og Tveiten

GODT SAMARBEID: Kristian Blummenfelt og landslagstrener Arild Tveiten lager målsetting sammen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Blummenfelt har satt verdensrekord i en halv Ironman tidligere, men nå har treningen vært mer rettet mot OL-distansene. Han får heller ikke tid til å trene på lange løpeturer før konkurransen i Tyskland.

Men det egentlige målet er Ironman-VM på Hawaii i oktober. Der sporten har sitt opphav.

– Det er ikke en stor hemmelighet at han ønsker å bli den første i verden til å vinne OL-gull og Ironman-VM i samme år. Det skal godt gjøres. OL-mesteren i 2008 har vunnet Ironman Hawaii ti år senere, men i samme år skal det egentlig være umulig, forklarer Tveiten.

Går for verdensrekord

Blummenfelt har opplyst at han trener rundt 1400 timer i året, og i en video i fjor oppsummerte Tveiten at svømmetreningen tilsvaret en distanse fra Oslo til Grønland, at de løper fra New York til Vancouver og sykler fra Oslo til Sydney årlig.

– Etter Rio-OL var det en blanding av skuffelse og muligheter for gode vi kan bli, så vi gikk bare rett på. vi nullstilte aldri etter Rio, vi jobbet bare ekstra hardt. Det har vært fem år «non-stop» jobbing og trening uten noe «off season» i det hele tatt. Vi tar på oss at det er vi som trener mest, forteller han.

Blummenfelt Rio

STOR FREMGANG: I Rio-OL for fem år siden ble Kristian Blummenfelt nummer 13. Her sammen med trener Arild Tveiten.

Foto: Erik Johansen / NTB

Da er det kanskje ikke så rart at målene er store. Og 27-åringen ønsker ikke bare å bli historisk i oktober, han har også planene klare for 2021. Da vil han ta verdensrekorden på Ironman-distansen, med et spesialtilpasset opplegg, og bli den første til å fullføre på under sju timer. Dagens rekordtid er på 7.27,53.

Jeg er ekstremt heldig som får være med på det prosjektet. Det blir fullt trøkk frem mot første halvdel av 2022, men det blir ikke noe pause etter det heller. Det er to år med fullt kjør nå, men det er gøy det, fortalte Blummenfelt i podkasten I det lange løp tidligere i år.

Men det kan nesten bli for mye også, og Tveiten sier at han vil be eleven også ta seg litt tid til å nyte gullet han tok i Tokyo mandag morgen lokal tid.

– Vi får se når han kommer til Norge og ser hverdagen, om det er greit å suge litt på gullmedaljen og nyte medaljen, men kjenner jeg ham rett så er han i gang med trening når han kommer hjem, sier den stolte landslagssjefen.

Siste nytt

 • Sørensen skal hylles i minneritt

  Chris Anker Sørensen får kommende helg sitt eget minneritt når hans barndomsklubb Hammel arrangerer «Chris Anker-ruten», melder NTB.

  Sørensen mistet livet i en trafikkulykke i Belgia lørdag. Hammel Cykle Klub arrangerer en tur gjennom hjembyen til den tidligere toppsyklisten.

  – Chris har vært synonymt med Hammel Cykle Klub. Når man sier at man er derfra, sier alle: «Er det ikke der «Oksen fra Hammel» er fra?", sier klubbens formann Lars Toft Pedersen.

  Han opplyser at interessen for å delta har vært stor. Lørdag klokken 10 starter rittet.

  Sørensen var i Belgia på jobb for dansk TV2 for å dekke VM i landeveissykling. Lørdagens ulykke skjedde da han syklet en treningstur. Han ble påkjørt av en varebil idet han skulle over veien i et kryss.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Etterforsker rasistiske tilrop

  Den italienske storklubben Juventus skal etterforske en hendelse der Milan-keeper Mike Maignan ble utsatt for rasistiske tilrop før søndagens kamp.

  En talsmann i Juventus har opplyst det til nyhetsbyrået AFP. Tilropene ble fanget på video av en annen tilskuer som var til stede under Serie A-kampen som endte 1-1 søndag.

  Ifølge italienske medier vil også Det italienske fotballforbundet (FIGC) åpne en selvstendig etterforskning for å finne tilskueren i videoen.

  Mike Maignan
  Foto: Isabella Bonotto / AFP
 • Hovland forberedt på tøft publikum

  Norges golfess Viktor Hovland er sikker på at han kommer til å håndtere et eventuelt fiendtlig publikum under Ryder Cup som starter fredag.

  Det europeiske laget vil trolig få en tøff mottakelse når de skal forsvare pokalen på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Hovland er en av tre ferske spillere på det europeiske Ryder Cup-laget. Han tar det ikke tungt om han opplever motbør fra tilskuerne.

  – Jeg liker å tro at jeg har noen fans der ute som ikke nødvendigvis vil bue mot oss, men vi hvis de ender opp med å gjøre det, får det bare være, sa nordmannen.

  Viktor Hovland
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal