Hopp til innhold

Spydde og ble satt i rullestol etter Norges første gull på ni år: – Gravde virkelig dypt

TOKYO (NRK): Kristian Blummenfelt (27) tok seg fullstendig ut, og traff perfekt med taktikken da han løp inn til OL-gull i heten i Tokyo.

Kristian Blummenfelt (27) tok seg fullstendig ut, og traff perfekt med taktikken da han løp inn til OL-gull i heten i Tokyo.

UTSLITT: Kristian Blummenfelt var overlegen da han satte inn superkreftene og rykket fra alt og alle og sikret Norges første gull. I mål var han totalt ferdig og kastet opp.

Ute på siste runde av 10 kilometer løping av OL-triatlonen: De fleste konkurrentene har allerede falt av etter at den norske 27-åringen har skrudd opp tempoet. Det er bare den britiske langdistanseløperen Alex Yee og Hayden Wilde fra New Zealand igjen sammen med Kristian Blummenfelt.

Bergenseren har fulgt med på de andre lenge. Han har snudd seg, vridd på hodet og fått sekunderinger på hvem som har falt av. Og han vet at han må gjøre noe. Spesielt med tanke på å kvitte seg med Yee.

– Jeg har ikke farten for en spurt, så jeg må gå «all out» de siste 5–6 minuttene. Jeg gravde virkelig dypt på sisterunden. Jeg tenkte at hvert skritt skulle være alt jeg klarte, forteller han til NRK i pressesonen.

– Kristian gjør det han er best i verden på, og det er å avslutte veldig sterkt, sier landslagssjef Arild Tveiten.

Kristian Blummenfelt

GULLGUTT: Kristian Blummenfelt nådde målet om OL-gull i Tokyo.

Foto: Jae C. Hong / AP

– Drømt om hver eneste kveld

For Blummenfelt fikk en luke han knapt kunne drømt om rundt halvannen kilometer før mål. Akkurat som da han vant i Yokohama i starten av sesongen og i Lisboa i mai.

– Denne gangen synes jeg faktisk han fikk det lettere enn det vi har sett mange ganger før. Han måtte nok ikke gå helt i kjelleren. Det handler om at vi er godt forberedt, det er varmt her, men det å tåle den belastningen det er på kroppen mot slutten av et så langt løp, det krever forberedelser og vi visste vi var best forberedt, mener Tveiten.

– Vi matter ut våre konkurrenter. Når han setter inn det siste støtet er de andre møre, de har ikke noe særlig å svare med, fortsetter han.

Og slik kunne han løpe inn til OL-gullet han har forberedt seg på hver eneste dag i hele 10 år. Norges første gull på ni år i et sommer-OL, og det første noensinne i triatlon.

– Jeg visste jeg var i god form, for vi har gjort alle forberedelsen og kjenner løypa godt. Det å komme på oppløpet alene var ekstremt deilig. Å kjenne på den målteipen er noe jeg har drømt om omtrent hver eneste kveld jeg har lagt meg, sier han.

Måtte settes i rullestol

Blummenfelt gullkamp

LØPESTERK: Alex Yee dro mye av løpsdelen, men hadde ikke krefter igjen da Kristian Blummenfelt satte inn høygiret på den siste runden. Hayden Wilde tok bronsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Yee hadde ikke annet enn lovord å komme med om sin overmann.

– Kristian er spesiell, han er ulik alle andre atleter. Han er en ekte viking. En formidabel utøver. Jeg kan lære noen grep av ham. Han var helt ferdig da han passerte målstreken. Vi kan alle lære noe av en olympisk mester, sier 23-åringen, som tok sølvet - 11 sekunder bak Blummenfelt.

Men den enorme prestasjonen tok på. Nordmannen kollapset nærmest i målområdet, kastet opp flere ganger og måtte hjelpes opp i en rullestol.

– Jeg hadde ikke mye igjen på slutten der, men det spiller jo ingen rolle når det går bra, forteller Blummenfelt med et stort smil en drøy halvtime senere.

Blummenfelt spydde

PRESSET SEG: En utslitt Kristian Blummenfelt spydde i målområdet etter gullet. Her får han hjelp av bronsevinner Hayden Wilde.

Foto: Hannah Mckay / Reuters

– Så han hadde kontroll

Også Gustav Iden og Casper Stornes hadde også en drøm om medalje, og sikret sterk laginnsats med henholdsvis åttende og 11.-plass. De var ikke overrasket over at det var nettopp Blummenfelt som ble olympisk mester.

– Det hadde vært veldig gøy om også Gustav og jeg var med der framme. Men Kristian er i en egen klasse for seg selv for øyeblikket. Jeg trener med ham hver dag, så når jeg ser at han er ledig i kroppen og har kontroll, er han nesten umulig å slå. Det var ikke vanskelig å se at han hadde kontroll, roser Stornes til NRK.

Kristian Blummenfelt

STORT ØYEBLIKK: Kristian Blummenfelt viste enorm glede da han krysset målstreken.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Triatletene er blitt kjent for sitt ekstreme treningsregime, og legger ned 1400 timer i året. Før OL har de vært på samling i hele sju måneder.

– Vi er sinnssykt gode for øyeblikket. Det var en fantastisk laginnsats, oppsummerer Gustav Iden, som startet løpedelen med krampe, men likevel avanserte stort i feltet etter svømming og løping.

– Ekstrem vinnerskalle

Blummenfelt var 25 sekunder bak etter 1500 meter svømming. Etter 40 kilometer på sykkelsetet var han på fjerdeplass i et felt som var 15 sekunder bak. Men han hadde altså en plan, og hadde mer krefter igjen.

– De siste 20 kilometerne må være en veldig kjedelig TV-sending, for alle sitter bare og venter og venter og venter til løpingen, men forhåpentligvis ble det litt spenning på slutten der, sier han.

Kristian Blummenfelt

En glad og utslitt Kristian Blummenfelt i målområdet etter gullet. Alex Lee og Hayden Wilde var raskt borte for å gratulere.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

President i det norske triatlonforbundet, Arild Mjøs Andersen er i ekstase over gullet og innsatsen til de norske herrene, og Blummenfelt spesielt.

– Nå har jeg det helt fantastisk. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte eller begge deler. Det er helt vilt. På løpingen da satt jeg og hoppet i sofaen. Jeg synes Kristian viste litt svakhetstegn, han begynte med noen grimaser jeg aldri har sett før, sier Andersen til NRK.

Han er ikke overrasket over at Blummenfelt virket utslitt etter målgang.

– Kristian er en helt ekstrem vinnerskalle. Det handler ikke bare om erfaringen som idrettsutøver, det er et kjennetegn for hans karriere, at han nærmest må krype vekk etter målgang, sier Andersen.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal