Hopp til innhold

Spydde og ble satt i rullestol etter Norges første gull på ni år: – Gravde virkelig dypt

TOKYO (NRK): Kristian Blummenfelt (27) tok seg fullstendig ut, og traff perfekt med taktikken da han løp inn til OL-gull i heten i Tokyo.

Kristian Blummenfelt (27) tok seg fullstendig ut, og traff perfekt med taktikken da han løp inn til OL-gull i heten i Tokyo.

UTSLITT: Kristian Blummenfelt var overlegen da han satte inn superkreftene og rykket fra alt og alle og sikret Norges første gull. I mål var han totalt ferdig og kastet opp.

Ute på siste runde av 10 kilometer løping av OL-triatlonen: De fleste konkurrentene har allerede falt av etter at den norske 27-åringen har skrudd opp tempoet. Det er bare den britiske langdistanseløperen Alex Yee og Hayden Wilde fra New Zealand igjen sammen med Kristian Blummenfelt.

Bergenseren har fulgt med på de andre lenge. Han har snudd seg, vridd på hodet og fått sekunderinger på hvem som har falt av. Og han vet at han må gjøre noe. Spesielt med tanke på å kvitte seg med Yee.

– Jeg har ikke farten for en spurt, så jeg må gå «all out» de siste 5–6 minuttene. Jeg gravde virkelig dypt på sisterunden. Jeg tenkte at hvert skritt skulle være alt jeg klarte, forteller han til NRK i pressesonen.

– Kristian gjør det han er best i verden på, og det er å avslutte veldig sterkt, sier landslagssjef Arild Tveiten.

Kristian Blummenfelt

GULLGUTT: Kristian Blummenfelt nådde målet om OL-gull i Tokyo.

Foto: Jae C. Hong / AP

– Drømt om hver eneste kveld

For Blummenfelt fikk en luke han knapt kunne drømt om rundt halvannen kilometer før mål. Akkurat som da han vant i Yokohama i starten av sesongen og i Lisboa i mai.

– Denne gangen synes jeg faktisk han fikk det lettere enn det vi har sett mange ganger før. Han måtte nok ikke gå helt i kjelleren. Det handler om at vi er godt forberedt, det er varmt her, men det å tåle den belastningen det er på kroppen mot slutten av et så langt løp, det krever forberedelser og vi visste vi var best forberedt, mener Tveiten.

– Vi matter ut våre konkurrenter. Når han setter inn det siste støtet er de andre møre, de har ikke noe særlig å svare med, fortsetter han.

Og slik kunne han løpe inn til OL-gullet han har forberedt seg på hver eneste dag i hele 10 år. Norges første gull på ni år i et sommer-OL, og det første noensinne i triatlon.

– Jeg visste jeg var i god form, for vi har gjort alle forberedelsen og kjenner løypa godt. Det å komme på oppløpet alene var ekstremt deilig. Å kjenne på den målteipen er noe jeg har drømt om omtrent hver eneste kveld jeg har lagt meg, sier han.

Måtte settes i rullestol

Blummenfelt gullkamp

LØPESTERK: Alex Yee dro mye av løpsdelen, men hadde ikke krefter igjen da Kristian Blummenfelt satte inn høygiret på den siste runden. Hayden Wilde tok bronsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Yee hadde ikke annet enn lovord å komme med om sin overmann.

– Kristian er spesiell, han er ulik alle andre atleter. Han er en ekte viking. En formidabel utøver. Jeg kan lære noen grep av ham. Han var helt ferdig da han passerte målstreken. Vi kan alle lære noe av en olympisk mester, sier 23-åringen, som tok sølvet - 11 sekunder bak Blummenfelt.

Men den enorme prestasjonen tok på. Nordmannen kollapset nærmest i målområdet, kastet opp flere ganger og måtte hjelpes opp i en rullestol.

– Jeg hadde ikke mye igjen på slutten der, men det spiller jo ingen rolle når det går bra, forteller Blummenfelt med et stort smil en drøy halvtime senere.

Blummenfelt spydde

PRESSET SEG: En utslitt Kristian Blummenfelt spydde i målområdet etter gullet. Her får han hjelp av bronsevinner Hayden Wilde.

Foto: Hannah Mckay / Reuters

– Så han hadde kontroll

Også Gustav Iden og Casper Stornes hadde også en drøm om medalje, og sikret sterk laginnsats med henholdsvis åttende og 11.-plass. De var ikke overrasket over at det var nettopp Blummenfelt som ble olympisk mester.

– Det hadde vært veldig gøy om også Gustav og jeg var med der framme. Men Kristian er i en egen klasse for seg selv for øyeblikket. Jeg trener med ham hver dag, så når jeg ser at han er ledig i kroppen og har kontroll, er han nesten umulig å slå. Det var ikke vanskelig å se at han hadde kontroll, roser Stornes til NRK.

Kristian Blummenfelt

STORT ØYEBLIKK: Kristian Blummenfelt viste enorm glede da han krysset målstreken.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Triatletene er blitt kjent for sitt ekstreme treningsregime, og legger ned 1400 timer i året. Før OL har de vært på samling i hele sju måneder.

– Vi er sinnssykt gode for øyeblikket. Det var en fantastisk laginnsats, oppsummerer Gustav Iden, som startet løpedelen med krampe, men likevel avanserte stort i feltet etter svømming og løping.

– Ekstrem vinnerskalle

Blummenfelt var 25 sekunder bak etter 1500 meter svømming. Etter 40 kilometer på sykkelsetet var han på fjerdeplass i et felt som var 15 sekunder bak. Men han hadde altså en plan, og hadde mer krefter igjen.

– De siste 20 kilometerne må være en veldig kjedelig TV-sending, for alle sitter bare og venter og venter og venter til løpingen, men forhåpentligvis ble det litt spenning på slutten der, sier han.

Kristian Blummenfelt

En glad og utslitt Kristian Blummenfelt i målområdet etter gullet. Alex Lee og Hayden Wilde var raskt borte for å gratulere.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

President i det norske triatlonforbundet, Arild Mjøs Andersen er i ekstase over gullet og innsatsen til de norske herrene, og Blummenfelt spesielt.

– Nå har jeg det helt fantastisk. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte eller begge deler. Det er helt vilt. På løpingen da satt jeg og hoppet i sofaen. Jeg synes Kristian viste litt svakhetstegn, han begynte med noen grimaser jeg aldri har sett før, sier Andersen til NRK.

Han er ikke overrasket over at Blummenfelt virket utslitt etter målgang.

– Kristian er en helt ekstrem vinnerskalle. Det handler ikke bare om erfaringen som idrettsutøver, det er et kjennetegn for hans karriere, at han nærmest må krype vekk etter målgang, sier Andersen.

Siste nytt

 • VG: Fide etterforsker Carlsen og Niemann

  Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har startet en etterforskning av både Magnus Carlsen og Hans Niemann, skriver VG. Nordmannen har beskyldt amerikaneren for å jukse ved flere anledninger.

  Fides kommisjon for fair play bekrefter dette overfor t-online, melder avisen. Der sier Fide at de vil sjekke om det er nok fakta til å rettferdiggjøre en anklage om juks, og hvis de konkluderer med det så vil de finne en passelig straff gjennom Fides etiske og disiplinære komité. De ønsker også å undersøke om det har kommet falske anklager.

  Det var tidligere denne uken at Carlsen publiserte et innlegg.

  Niemann og Carlsen
  Foto: NRK/AFP
 • Norge startet med storseier

  Norges håndballkvinner fikk en svært god start på firenasjonersturneringen, Golden League, i Danmark da de slo Sveits 39–22. Veronica Kristiansen ble toppscorer med sju mål.

  – Vi fikk løpt mye og også trent litt med litt lavere fart i angrep. Og så synes jeg det er gøy å se de nye (spillerne) utpå der, sier hun til NTB.

  Norge møter også Nederland og Danmark i turneringen. EM starter i Slovenia allerede 4. november.

  Norge håndball
  Foto: Bo Amstrup / NTB
 • TV 2: Besseberg til stede i retten

  Økokrim gjennomførte torsdag vitneavhør i korrupsjonsetterforskningen mot Anders Besseberg. Den tidligere IBU-presidenten var selv til stede i Oslo tingrett, melder TV 2.

  – Det ble gjennomført bevisopptak med et utenlandsk vitne i dag. Det skjedde i et rettsmøte som gikk for lukkede dører. Derfor kan ingen ytterligere kommentar gis, sier påtaleansvarlig Marianne Djupesland til TV 2.

  Kanalen skriver at Besseberg var til stede sammen med sin forsvarer Mikkel Toft Gimse, og at de hadde anledning til å stille spørsmål til vitnet.

  – Det er ikke noe nytt som har dukket opp, sier Gimse til TV 2.

  Besseberg er siktet for grov korrupsjon i tiden som IBU-president.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting. Besseberg.
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste