Hopp til innhold

Ble historisk i sin siste kamp, men én ting plager Myrhol

TOKYO (NRK): En tårevåt Bjarte Myrhol (39) fikk ikke den avskjeden han hadde håpet på, men han drar likevel hjem fra Tokyo med en rekord som betyr svært mye.

7AMdPiZVfOI

FERDIGSPILT: Bjarte Myrhol tok et vemodig farvel med håndballen, og ser nå frem mot å bruke mer tid hjemme med familien.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er emosjonelt, men det er også en sur følelse av bitterhet. Så tror jeg kanskje de dype tankene kommer utover kvelden, sier Bjarte Myrhol etter at karrierepunktumet er satt.

Og avskjeden ble på ingen måte som han hadde drømt om. I OL-kvartfinalen ble danskene for sterke, og dermed må de norske håndballgutta sette seg på flyet hjem uten noen OL-medalje i kofferten.

– Det er en tomhet når man står her nå. Hadde vi levert en topprestasjon og røket ut, hadde det kanskje føltes litt annerledes ut, sier han idet det renner en tåre nedover kinnet.

Slo Eges rekord

Det er ingen hemmelighet at den norske kapteinen har vært skadeutsatt og spilt med mye smerter de siste par årene. Det har vært usikker hvor lenge han kunne fortsette håndballkarrieren, men i vinter bestemte han seg for at OL ble punktumet.

42TQr

GIKK FORBI: Bjarte Myrhol (t.v.) har nå spilt én kamp mer enn keeperlegende Steinar Ege, nå assistenttrener på landslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Kvartfinalen ble dermed siste kamp for 39-åringen, som forteller til NRK at det særlig er én ting som har holdt ham motivert til å fortsette såpass lenge som han har gjort:

Rekorden til Steinar Ege om å ha spilt flest landskamper for det norske landslaget.

Med OL-kvartfinalen gikk Myrhol forbi den tidligere målvaktens rekord med én kamp, og kan trone øverst på statistikken med sine 263 landskamper.

– Når man har gått mye skada som jeg har gjort de siste årene, så har jeg lett etter noe som har trigget meg. Og den rekorden har gjort det, forteller han.

Ville gå forbi Tvedten

Men det var også et annet tall han hadde i hodet underveis, nemlig antall landslagsmål. Før kampen lå Myrhol bare seks mål bak tidligere lagkamerat og NRKs ekspert Håvard Tvedten på den statistikken.

8-_mntayN8E

SPILTE SAMMEN: Håvard Tvedten (t.v.) og Bjarte Myrhol.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Myrhol selv legger ikke skjul på at han ønsket å gå forbi Tvedtens 809 landslagsmål.

– Jeg var veldig klar over at Håvard lå foran meg på målscorerlista. Der får jeg skylde meg selv, at jeg ikke klarer å gå forbi Håvard, sier han.

– Jeg er veldig glad for at Bjarte satt såpass masse på benken i den kampen, så jeg i alle fall slår han på en av statistikkene, svarer eksperten som fikk slått av en god prat med sin tidligere landslagskollega i pressesonen.

  • Begge er riktignok et godt stykke bak rekorden til Roger Kjendalen som scoret 970 mål for Norge mellom 1985 og 1998.

– En hærfører

Myrhol har ikke fått like mye spilletid i OL som i tidligere mesterskap, men har notert seg for åtte scoringer og brukt enorm lungekapasitet på å dirigere fra sidelinja.

For lagkameratene har kapteinen betydd enormt mye, forteller Magnus Abelvik Rød.

– Det blir vanskelig å beskrive med ord. Bjarte har vært en hærfører fra tidlig av og har vært med i de vanskelige periodene på det norske herrelandslaget og vært med å oppleve den nye generasjonen som har kommet opp. All respekt til Bjarte, han er et forbilde av rang og jeg kommer til å savne han utrolig mye som person.

8orWYD6DCR0

SISTE KAMP: Bjarte Myrhol (t.v.) og Magnus Jøndal har begge bidratt vært viktige for det norske herrelandslaget i mer enn et tiår.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tillegg til Myrhol ble OL-kvartfinalen også Magnus Jøndal sin siste håndballkamp. Norges venstrekant har bøttet inn mål for landslaget i elleve år. Han skifter beite og skal begynne å jobbe som lærer i kroppsøving og idrettsfag.

– Det har vært en ære å få spille med dem. To ekstremt gode spillere som har betydd mye for norsk håndball. Det blir rart å komme på trening og de ikke er der, sier Christian O'Sullivan.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal