Hopp til innhold

Ble historisk i sin siste kamp, men én ting plager Myrhol

TOKYO (NRK): En tårevåt Bjarte Myrhol (39) fikk ikke den avskjeden han hadde håpet på, men han drar likevel hjem fra Tokyo med en rekord som betyr svært mye.

7AMdPiZVfOI

FERDIGSPILT: Bjarte Myrhol tok et vemodig farvel med håndballen, og ser nå frem mot å bruke mer tid hjemme med familien.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er emosjonelt, men det er også en sur følelse av bitterhet. Så tror jeg kanskje de dype tankene kommer utover kvelden, sier Bjarte Myrhol etter at karrierepunktumet er satt.

Og avskjeden ble på ingen måte som han hadde drømt om. I OL-kvartfinalen ble danskene for sterke, og dermed må de norske håndballgutta sette seg på flyet hjem uten noen OL-medalje i kofferten.

– Det er en tomhet når man står her nå. Hadde vi levert en topprestasjon og røket ut, hadde det kanskje føltes litt annerledes ut, sier han idet det renner en tåre nedover kinnet.

Slo Eges rekord

Det er ingen hemmelighet at den norske kapteinen har vært skadeutsatt og spilt med mye smerter de siste par årene. Det har vært usikker hvor lenge han kunne fortsette håndballkarrieren, men i vinter bestemte han seg for at OL ble punktumet.

42TQr

GIKK FORBI: Bjarte Myrhol (t.v.) har nå spilt én kamp mer enn keeperlegende Steinar Ege, nå assistenttrener på landslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Kvartfinalen ble dermed siste kamp for 39-åringen, som forteller til NRK at det særlig er én ting som har holdt ham motivert til å fortsette såpass lenge som han har gjort:

Rekorden til Steinar Ege om å ha spilt flest landskamper for det norske landslaget.

Med OL-kvartfinalen gikk Myrhol forbi den tidligere målvaktens rekord med én kamp, og kan trone øverst på statistikken med sine 263 landskamper.

– Når man har gått mye skada som jeg har gjort de siste årene, så har jeg lett etter noe som har trigget meg. Og den rekorden har gjort det, forteller han.

Ville gå forbi Tvedten

Men det var også et annet tall han hadde i hodet underveis, nemlig antall landslagsmål. Før kampen lå Myrhol bare seks mål bak tidligere lagkamerat og NRKs ekspert Håvard Tvedten på den statistikken.

8-_mntayN8E

SPILTE SAMMEN: Håvard Tvedten (t.v.) og Bjarte Myrhol.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Myrhol selv legger ikke skjul på at han ønsket å gå forbi Tvedtens 809 landslagsmål.

– Jeg var veldig klar over at Håvard lå foran meg på målscorerlista. Der får jeg skylde meg selv, at jeg ikke klarer å gå forbi Håvard, sier han.

– Jeg er veldig glad for at Bjarte satt såpass masse på benken i den kampen, så jeg i alle fall slår han på en av statistikkene, svarer eksperten som fikk slått av en god prat med sin tidligere landslagskollega i pressesonen.

 • Begge er riktignok et godt stykke bak rekorden til Roger Kjendalen som scoret 970 mål for Norge mellom 1985 og 1998.

– En hærfører

Myrhol har ikke fått like mye spilletid i OL som i tidligere mesterskap, men har notert seg for åtte scoringer og brukt enorm lungekapasitet på å dirigere fra sidelinja.

For lagkameratene har kapteinen betydd enormt mye, forteller Magnus Abelvik Rød.

– Det blir vanskelig å beskrive med ord. Bjarte har vært en hærfører fra tidlig av og har vært med i de vanskelige periodene på det norske herrelandslaget og vært med å oppleve den nye generasjonen som har kommet opp. All respekt til Bjarte, han er et forbilde av rang og jeg kommer til å savne han utrolig mye som person.

8orWYD6DCR0

SISTE KAMP: Bjarte Myrhol (t.v.) og Magnus Jøndal har begge bidratt vært viktige for det norske herrelandslaget i mer enn et tiår.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tillegg til Myrhol ble OL-kvartfinalen også Magnus Jøndal sin siste håndballkamp. Norges venstrekant har bøttet inn mål for landslaget i elleve år. Han skifter beite og skal begynne å jobbe som lærer i kroppsøving og idrettsfag.

– Det har vært en ære å få spille med dem. To ekstremt gode spillere som har betydd mye for norsk håndball. Det blir rart å komme på trening og de ikke er der, sier Christian O'Sullivan.

Siste nytt

 • Mol og Sørum åpnet med seier i Tsjekkia

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum fikk en perfekt start på verdenstourturneringen i Ostrava med seier over brasilianske Pedro Solberg/Guto.

  Det norske stjerneparet vant i strake sett med settsifrene 21-18, 21-14. Senere torsdag venter andre kamp i de innledende rundene i Tsjekkia. Da står Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat fra Frankrike på motsatt side. (NTB)

  Mol og Sørum
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Straus henter stjerneduo til Bayern

  De tidligere Chelsea-spillerne Pernille Harder og Magdalena Eriksson har begge sluttet seg til Alexander Straus' Bayern München-lag.

  Harder og Eriksson har spilt i Chelsea i flere år, men bytter beite til tysk fotball, opplyser Bayern på sine nettsider torsdag. Duoen er kjærester og har tidligere uttalt at de ønsker å spille i samme klubb.

  Danske Harder og svenske Eriksson har skrevet under på hver sin treårskontrakt med laget som ledes av norske Alexander Straus. Han tok nylig klubben til seriemesterskapet.

  Alexander Straus
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
 • Stortalentet om U21-vraking: – Overraskende

  Kristian Malt Arnstad (19) ble onsdag vraket til U21-landslagets EM-tropp. Stortalentet, som spiller i belgiske Anderlecht, legger ikke skjul på at han er skuffet.

  – Det var overraskende. Spesielt siden jeg spilte alle tre kampene under den viktige kvaliken forrige sommer og spilte bra. Pluss at jeg i tillegg har spilt 45 proffkamper denne sesongen, inkludert kvartfinale i Conference League, sier Arnstad til NRK.

  I juni i fjor vant U21-landslaget tre av tre kvalikkamper mot henholdsvis Aserbajdsjan, Finland og Kroatia og la grunnlaget for avansement. Arnstad startet alle.

  Totalt spilte han syv kamper for U21-landslaget i 2022, og var på banen i begge kampene mot Nederland og Portugal i mars. Likevel var han ikke med i EM-troppen.

  – Men livet går videre og jeg fokuserer maks på preseason med Anderlecht, sier Arnstad.

  U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud sier til NRK at det var «tøft» å ikke ta med 19-åringen til EM.

  – Kristian er en veldig spennende og god midtbanespiller som kom inn og var en av dem som skjøt oss til EM i fjor sommer. Da løftet vi han tidlig opp fra G19 til U21, og han gjorde en veldig god innsats, sa Smerud til NRK.

  – Denne gangen ble han veid ut av troppen og det skyldes konkurranse. Jeg skal bygge det beste laget, og da er det noen veldig gode spillere som ikke blir med, denne gangen Kristian, sier Smerud.

  Eqvt8QXkCL4
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste