Blir helt avgjørende i Norges gulljakt – om to uker legger han opp og blir gymlærer

TOKYO/OSLO (NRK): Han er den eneste som er ventet å spille hvert sekund i Tokyo. Men etter OL har ikke Magnus Jøndal noe mer motivasjon til å fortsette med håndballen.

Magnus Jøndal

MÅLMASKIN: Det er ikke sjelden Magnus Jøndal blir toppscorer i Norges kamper.

Foto: Anne-Christine Poujoulat / POOL / NTB8BIM

Magnus Jøndal (33) er den spilleren som gjør minst ut av seg utenfor banen, og tar sjelden ordet på samling.

Men når det norske herrelandslaget i håndball jakter en historisk OL-medalje i Tokyo, er det skyhøye forventninger til målmaskinen på venstrevingen.

– Han har hele pakka som kantspiller, og har vært en veldig viktig del av landslagets reise de siste årene. Utenom Sander Sagosen, er han den spilleren som ikke kan bli skadet, sier Tvedten.

Har ingen erstatter i troppen

For faktumet er at det kun er én venstreving i Christian Berges OL-tropp. Sånn sett tar landslagssjefen en risiko, for om Jøndal blir skadet har Norge et stort problem.

Jøndal er med andre ord den eneste norske spilleren som er ventet å spille hvert sekund i hver kamp i OL.

– Blir han skadet må Norge legge om hele spillet sitt, og det blir en stor utfordring. Hvis det skjer i kampen mot Spania for eksempel, så er spanjolene veldig gode til å utnytte svakhet hos motstanderen, og da vil Norge ha et stort handikap, sier Tvedten.

Først i neste kamp kan man hente inn en reserve, som da trolig blir Sebastian Barthold.

Magnus Jøndal og Bjarte Myrhol

LEGGER OPP: Både Magnus Jøndal (t.v.) og Bjarte Myrhol gir seg med håndball etter OL i Tokyo.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vil ha et mer normalt liv

Heldigvis for Berge og det norske landslaget har Jøndal knapt vært skadet gjennom karrieren, og han er i superform. Det har vært tydelig under precampen til håndballgutta i Fukuoka og i hans tyske klubb Flensburg.

Trolig kunne han holdt koken på Norges venstrekant i flere år til, men 33-åringen vil det annerledes. OL blir det siste Jøndal gjør før han setter karrierepunktum.

– Motivasjonen min er ikke der til å fortsette i flere år fremover. Jeg har lyst på et litt mer normalt liv med familie og to barn hjemme, forteller han til den norske pressen i Tokyo før lørdagens åpningskamp.

Etter OL skal Jøndal begynne å jobbe på Bjerke videregående skole som lærer i kroppsøving og idrettsfag.

Valget han tok i vinter har han foreløpig ikke angret et sekund på.

– Jeg føler at OL er en perfekt måte å avslutte på. OL er noe jeg ikke har prøvd før, og det er noe jeg har gledet meg lenge til.

Over 500 mål for Norge

Jøndal debuterte på landslaget allerede i 2010, men det var den nåværende landslagssjefen som virkelig så potensial i Magnus Jøndal da han overtok treneransvaret i 2014.

– Da jeg tok over jobben var Jøndal et klart valg for meg. Jeg så han som en av verdens beste venstrekanter, sier Berge.

Siden da har Jøndal vært et soleklart førstevalg på Norges venstrekant, og han har scoret hele 552 mål på 171 kamper. Han har bidratt sterkt til to norske VM-sølv og en EM-bronse, og kan forhåpentligvis krone en fantastisk karriere med en historisk OL-medalje i Tokyo.

Og den notoriske målscoreren har oppskriften klar før det braker løs mot Brasil natt til lørdag.

– Få til et godt og aggressivt forsvarsspill og få i gang målvaktene. Og så få løpt inn enkle mål og slippe å stå og slite i angrep.

 • Hør Norges åpningskamp i OL mot Brasil, kl. 02.00 norsk tid lørdag.

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal