Hopp til innhold

Bjørgens beskjed til landslagsledelsen om kusina: – På tide å ta vare på henne

OBERSTDORF (NRK): Uansett hvordan det går i søndagens comeback i Vasaloppet, utelukker Marit Bjørgen OL neste vinter. Samtidig gir hun klar beskjed til landslagsledelsen om at kusina Anne Kjersti Kalvå må inn på landslaget.

GCKWD-IE4HU

GJENNOMBRUDD: Anne Kjersti Kalvå kjempet seg inn til en sjetteplass på VM-tremila i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var fantastisk bra. Veldig artig for henne at det lykkes når det virkelig gjelder, sier Marit Bjørgen (40) til NRK lørdag ettermiddag.

Samtalen skal handle om søndagens konkurransecomeback i Vasaloppet. Men det er umulig å komme utenom det som skjedde i Oberstdorf bare noen minutter tidligere.

Bjørgens kusine Anne Kjersti Kalvå fikk det som må kunne kalles et internasjonalt gjennombrudd. 28-åringen fra Lundamo ble nummer seks i VM-tremila. Hun har også en 12. plass fra mesterskapsdebuten.

Nå gir Bjørgen klar beskjed til landslagsledelsen om at Kalvå må inn på det norske landslaget fram mot OL i Beijing neste vinter.

– Det fortjener hun, mener jeg. Jeg synes det er på tide å ta vare på henne så hun får komme på landslaget. Det mener jeg, sier Bjørgen.

bBCreIns01o

VM-DRONNING: Siste det var VM i Oberstdorf tok Marit Bjørgen gull på tremila.

Foto: Erlend Aas / NTB

Mange nedturer

Det har vært et mål i årevis for Kalvå. Gang etter gang har hun vært nær. Gang etter gang har hun havnet utenfor, noe hun snakket ut om med NRK tidligere i VM. Før årets sesong ble hun også vraket fra rekruttlandslaget, og er på regionlaget i Midt-Norge.

Nå håper hun å ha overbevist landslagsledelsen.

– Det har vært noen nedturer, det har det. Men jeg har aldri vært i et mesterskapet før, så jeg føler jo det er et skritt nærmere nå. Jeg har fått til to gode renn i dette mesterskapet og tatt noen steg videre i karrieren, sier Kalvå.

Landslagstrener Ole Morten Iversen bekrefter at han er fornøyd med VM-innsatsen hennes.

– Jeg har skrytt veldig av Anne Kjersti i hele år, fra sesongstart til nå. Hun leverer med kniven på strupen. Hun er mesterskapsdebutant og går to knallgode løp, sier han.

Være eller ikke være

Likevel vil han ikke komme med løfter.

– Anne Kjersti har gjort det hun kan, men vi har ikke begynt å diskutere antall løpere og neste år er et OL-år. For alt jeg vet kan det bli færre løpere på lag. Jeg vet ingenting om det, sier Iversen, som forstår Bjørgens utspill.

– Jeg skjønner Marit godt, jeg. Anne Kjersti har levert godt, så jeg vil tro hun er høyt oppe på lista, bekrefter han.

Kalvå bekrefter at vårens landslagsuttak kan bli et være eller ikke være for henne skikarriere.

– Det er ganske avgjørende det året som kommer, med tanke på at det er OL i høyden og man må prøve å komme seg til høyden. Uten å være på landslag, må det mye penger og innsats fra egen hånd inn i bildet, påpeker hun.

Marit Bjørgen

KLAR FOR COMEBACK: Søndag er Marit Bjørgen (t.v.) tilbake i konkurranse som en av favorittene i Vasaloppet.

Foto: Team Ragde

– Tror hun vinner

To kusiner blir det imidlertid ikke verken på landslaget eller i OL. Marit Bjørgen er nemlig klokkeklar på at hun ikke skal inn i verdenscup og mesterskap igjen, uansett hvor bra det går i Vasaloppet søndag.

Men konkurransenervene er på plass, slik de var i «gamle dager» for tidenes vinterolympier. Det samme er planen for gjennomføring.

Bjørgen er klar på at hun ikke skal dra en meter, selv om de andre vinnerkandidatene skulle bli sure for manglende innsats fra hennes side.

– Det kan det godt hende de blir, men det er vel en del av gamet i langløpssirkuset, smiler hun.

Anne Kjersti Kalvå tror imidlertid ikke Bjørgen klarer å leve opp til sin egen taktiske plan. Uansett plan, tror Kalvå på suksess for kusina.

– Jeg tror hun vinner!

Vasaloppet kan du se på NRK1 fra kl. 07.35 søndag.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal