Hopp til innhold

Her snakker idrettspresidenten usant i NRK-intervju: – Urovekkende

Idrettspresident Berit Kjøll har snakket usant ved flere anledninger om den mye omtalte varslingssaken. Hun forklarer det ene tilfellet som «en dårlig spøk».

AVVISTE: Idrettspresident Berit Kjøll hevdet at varsler ikke hadde utført oppgaver for Idrettsforbundet knyttet til varslingssaken.

– Det har ikke vært tilfellet. Det avviser jeg på det sterkeste.

Slik svarer idrettspresident Berit Kjøll på NRKs spørsmål om hvorfor Norges idrettsforbund (NIF) lot en varsler løse oppgaver knyttet til egen sak.

Det har nemlig idrettsforbundet fått sterk kritikk for.

Idrettspresidenten avviser at det har skjedd, til tross for at NRK har dokumentasjon på at varsleren faktisk har løst oppgaver knyttet til saken, noe NIF er klar over.

Les også Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Varslingssak i Norges idrettsforbund

– Urovekkende

NRK har siden mandag forrige uke forsøkt å få svar på om hun står for denne uttalelsen, om hun ville ha svart det samme igjen, eller om hun ville ha latt vedkommende løse de samme oppgavene igjen. Det har ikke idrettspresidenten svart på.

I stedet svarer hun:

Som opplyst på åpen time fredag 31. mars så har ikke varsler deltatt i saksbehandling eller håndtering av varslingssaken. Varsler var fram til 14. mars i full jobb og utførte da ordinære arbeidsoppgaver.

Saken oppstod etter at en ansatt i idrettsforbundet meldte inn et varsel på et styremedlem. Varselet ble sendt inn i desember, og saken ble regnet som avsluttet 31. mars.

Jan Hendrik Parmann, president i Norges Basketballforbund, er ikke imponert over måten Kjøll svarer for seg.

Hvis dette stemmer, så er dette urovekkende, sier han til NRK.

Jan Hendrik Parmann, president i Norges basketballforbund

LITE IMPONERT: Jan Hendrik Parmann, president i Norges Basketballforbund.

Foto: Brynjar M.M. Osgjerd / NRK

Hvordan synes du NIF har kommet ut av denne saken?

Hvis det som påstås her stemmer, så er dette noe som helt klart svekker tilliten og handlekraften til organisasjonen vår, og jeg forventer at så vel Kontrollkomiteen som Valgkomiteen går hele denne saken skikkelig i sømmene frem mot idrettstinget.

– Ytterst merkelig påstand

NRK har gjentatte ganger, over lengre tid, forsøkt å få konkrete svar fra idrettspresidenten i forbindelse med denne saken.

Disse spørsmålene har ikke NRK fått svar på:

  • Hvorfor svarte Kjøll «det har ikke vært tilfellet. Det avviser jeg på det sterkeste», på spørsmål om hvorfor NIF lot varsleren jobbe med oppgaver knyttet til varslingssaken, med tanke på at hun var vel vitende om at det faktisk hadde skjedd?

  • Ville hun ha svart det samme igjen?

  • Og ville hun ha latt vedkommende løse de samme oppgavene igjen?

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer kraftig på både uttalelsen og kommunikasjonsstrategien.

– Dette er en ytterst merkelig påstand fra idrettspresidenten, når vi har dokumentasjon på at det hun sier overhodet ikke stemmer. Som også er dokumentasjon hun nødvendigvis har tilgang på. Dette blir enda mindre tillitvekkende når hun faktisk gjentar dette, som mest av alt fremstår som ren bløff, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt
Foto: Martin Leigland / NRK

Den ansattes involvering inkluderer ikke behandlingen av selve varselet, og vedkommendes oppgaver har ikke hatt betydning for utfallet av behandlingen. Varsleren har utelukkende utført oppgaver vedkommende har vært pålagt av idrettsledelsen.

– En dårlig spøk

Stjerneadvokat Jan Fougner, som hjalp Norges idrettsforbund med å behandle saken, sto ved siden av Kjøll under en pressekonferanse rett før påske som handlet om varslingssaken. Hun påstod at advokaten var der på ren dugnad.

Temaet var blant annet pengebruken i den mye omtalte varslingssaken, og Kjøll hadde nettopp forklart at saken var lukket, og at det var satt strek for juridisk bistand.

– I dag tar han seg ikke betalt, svarte Kjøll på NRKs spørsmål under presseseansen.

Det var usant.

Se episoden her:

– Hva synes du om at Kjøll under «åpen time» sa at Fougner jobbet gratis den dagen?

Hvis det ikke stemmer, så er det selvsagt alvorlig, sier basketpresident Parmann.

Saltvedt biter seg spesielt merke i reaksjonen til Fougner i intervjuet, der han står ved Kjølls side.

– Jan Fougner virket såpass overrasket over Kjølls svar, at jeg må innrømme at jeg tenkte allerede da at dette virket mest av alt som en hvit løgn. I ettertid har jeg blitt mer usikker. Ikke på om det var en løgn, men mer på hvor hvit den egentlig var, sier Saltvedt.

Etter NRKs publisering onsdag kveld kommer Kjøll med følgende erkjennelse:

Dette ble sagt med et glimt i øyet, jeg erkjenner at dette var en dårlig spøk. Den juridiske bistanden fra Wiersholm ble avsluttet per fredag 31. mars.

Les også Brukte over en million på en «misforståelse»

NM-Veka 2020, Berit Kjøll

Ville ikke svare på om hun snakket sant

Kjøll lovet full åpenhet fremover. Likevel ville hun først ikke besvare NRKs spørsmål om hvorfor hun sa at Fougner ikke tok seg betalt.

Kjøll svarte heller følgende:

Det er helt riktig som referert at juridisk bistand til idrettsstyret opphørte i forbindelse med avslutning av saken fredag 31. mars.

Det tok over en uke fra hun ga det sitatet, til hun korrigerte seg og erkjente at det var en spøk.

I juni er det idrettsting og valgkomiteen har foreløpig ikke konkludert med om de vil støtte Kjøll. Zaineb Al-Samarai har sagt at hun stiller som motkandidat.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Sportsnyheter

Bjørgen Jullumstrø

Mener trenerteamet er skreddersydd for Johaug: – Rigget for et comeback

Marit Bjørgen og Pål Gunnar Mikkelsplass går inn som assistenttrenere på kvinnelandslaget i langrenn. Det betyr én ting, tror NRKs ekspert: Comeback for Therese Johaug.

Siste nytt

  • Tippemidlene: Rekordhøye 3,7 milliarder kroner til idretten

    Regjeringen bevilger 3,723 milliarder kroner av Norsk Tippings overskudd til idrettsformål over hele Norge i 2024.

    Det er en økning på 288 millioner kroner fra fjorårets utbetaling. Totalt går 7,1 milliarder av tippeoverskuddet til idrett, kultur og frivillighet, opplyser Kulturdepartementet.

    Av idrettstilskuddet går nærmere to milliarder kroner til idrettsanlegg i kommunene. Her økes bevilgningen med 180 millioner kroner fra 2023.

    – Tilgang på anlegg er en av de viktigste forutsetningene for et bredt og tilgjengelig idrettstilbud, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

    (NTB)

  • Stjernefelt på 5000 meter under Bislett Games

    Noen av verdens fremste utøvere på 5000 meter tar turen til Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Verdensrekordholder Joshua Cheptegei, det etiopiske løpeesset Yomif Kejelcha og Diamond League-mesteren fra 2021, Berihu Aregawi, leder an det stjernespekkede feltet.

    Jacob Kiplimo, Hagos Gebrhiwet, Telahun Haile Bekele, Luis Grijalva og Dominic Lobalu meldes også klar i en pressemelding.

    Den norske stjernen Henrik Ingebrigtsen står også oppført på startlistene.

    N_Wja6sQQtE
    Foto: AFP
  • Belgisk storavis: Van Aert med mål om comeback i norsk ritt

    Visma-stjernen Wout Van Aert har angivelig valgt å sikte seg inn på skadecomeback i Tour of Norway 23. mai, skriver den belgiske avisen Het Laatste Nieuws.

    Van Aert har vært ute av konkurranse siden han i slutten av mars ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen. Dagen etter ble han operert for skaden, og 29-åringen har siden brukt tiden på å rehabilitere.

    Van Aert har herjet på den internasjonale sykkelscenen de siste årene, og Visma-rytteren har blant notert ni etappeseirer i Tour de France. Kragebeinsbruddet i Dwars door Vlaanderen kom rett i forkant av en lang rekke vårklassikere.

    11. april ble det gjort kjent at årets Giro d'Italia går uten den belgiske 29-åringen.

    – Jeg er skuffet over å miste mitt nest største mål for sesongen, men jeg må prioritere helsen og gi kroppen tiden det tar å bli bra igjen, sa Van Aert etter at beslutningen ble tatt. (NTB)

    Van Aert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal