Hopp til innhold

Her snakker idrettspresidenten usant i NRK-intervju: – Urovekkende

Idrettspresident Berit Kjøll har snakket usant ved flere anledninger om den mye omtalte varslingssaken. Hun forklarer det ene tilfellet som «en dårlig spøk».

AVVISTE: Idrettspresident Berit Kjøll hevdet at varsler ikke hadde utført oppgaver for Idrettsforbundet knyttet til varslingssaken.

– Det har ikke vært tilfellet. Det avviser jeg på det sterkeste.

Slik svarer idrettspresident Berit Kjøll på NRKs spørsmål om hvorfor Norges idrettsforbund (NIF) lot en varsler løse oppgaver knyttet til egen sak.

Det har nemlig idrettsforbundet fått sterk kritikk for.

Idrettspresidenten avviser at det har skjedd, til tross for at NRK har dokumentasjon på at varsleren faktisk har løst oppgaver knyttet til saken, noe NIF er klar over.

Les også Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Varslingssak i Norges idrettsforbund

– Urovekkende

NRK har siden mandag forrige uke forsøkt å få svar på om hun står for denne uttalelsen, om hun ville ha svart det samme igjen, eller om hun ville ha latt vedkommende løse de samme oppgavene igjen. Det har ikke idrettspresidenten svart på.

I stedet svarer hun:

Som opplyst på åpen time fredag 31. mars så har ikke varsler deltatt i saksbehandling eller håndtering av varslingssaken. Varsler var fram til 14. mars i full jobb og utførte da ordinære arbeidsoppgaver.

Saken oppstod etter at en ansatt i idrettsforbundet meldte inn et varsel på et styremedlem. Varselet ble sendt inn i desember, og saken ble regnet som avsluttet 31. mars.

Jan Hendrik Parmann, president i Norges Basketballforbund, er ikke imponert over måten Kjøll svarer for seg.

Hvis dette stemmer, så er dette urovekkende, sier han til NRK.

Jan Hendrik Parmann, president i Norges basketballforbund

LITE IMPONERT: Jan Hendrik Parmann, president i Norges Basketballforbund.

Foto: Brynjar M.M. Osgjerd / NRK

Hvordan synes du NIF har kommet ut av denne saken?

Hvis det som påstås her stemmer, så er dette noe som helt klart svekker tilliten og handlekraften til organisasjonen vår, og jeg forventer at så vel Kontrollkomiteen som Valgkomiteen går hele denne saken skikkelig i sømmene frem mot idrettstinget.

– Ytterst merkelig påstand

NRK har gjentatte ganger, over lengre tid, forsøkt å få konkrete svar fra idrettspresidenten i forbindelse med denne saken.

Disse spørsmålene har ikke NRK fått svar på:

 • Hvorfor svarte Kjøll «det har ikke vært tilfellet. Det avviser jeg på det sterkeste», på spørsmål om hvorfor NIF lot varsleren jobbe med oppgaver knyttet til varslingssaken, med tanke på at hun var vel vitende om at det faktisk hadde skjedd?

 • Ville hun ha svart det samme igjen?

 • Og ville hun ha latt vedkommende løse de samme oppgavene igjen?

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer kraftig på både uttalelsen og kommunikasjonsstrategien.

– Dette er en ytterst merkelig påstand fra idrettspresidenten, når vi har dokumentasjon på at det hun sier overhodet ikke stemmer. Som også er dokumentasjon hun nødvendigvis har tilgang på. Dette blir enda mindre tillitvekkende når hun faktisk gjentar dette, som mest av alt fremstår som ren bløff, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt
Foto: Martin Leigland / NRK

Den ansattes involvering inkluderer ikke behandlingen av selve varselet, og vedkommendes oppgaver har ikke hatt betydning for utfallet av behandlingen. Varsleren har utelukkende utført oppgaver vedkommende har vært pålagt av idrettsledelsen.

– En dårlig spøk

Stjerneadvokat Jan Fougner, som hjalp Norges idrettsforbund med å behandle saken, sto ved siden av Kjøll under en pressekonferanse rett før påske som handlet om varslingssaken. Hun påstod at advokaten var der på ren dugnad.

Temaet var blant annet pengebruken i den mye omtalte varslingssaken, og Kjøll hadde nettopp forklart at saken var lukket, og at det var satt strek for juridisk bistand.

– I dag tar han seg ikke betalt, svarte Kjøll på NRKs spørsmål under presseseansen.

Det var usant.

Se episoden her:

– Hva synes du om at Kjøll under «åpen time» sa at Fougner jobbet gratis den dagen?

Hvis det ikke stemmer, så er det selvsagt alvorlig, sier basketpresident Parmann.

Saltvedt biter seg spesielt merke i reaksjonen til Fougner i intervjuet, der han står ved Kjølls side.

– Jan Fougner virket såpass overrasket over Kjølls svar, at jeg må innrømme at jeg tenkte allerede da at dette virket mest av alt som en hvit løgn. I ettertid har jeg blitt mer usikker. Ikke på om det var en løgn, men mer på hvor hvit den egentlig var, sier Saltvedt.

Etter NRKs publisering onsdag kveld kommer Kjøll med følgende erkjennelse:

Dette ble sagt med et glimt i øyet, jeg erkjenner at dette var en dårlig spøk. Den juridiske bistanden fra Wiersholm ble avsluttet per fredag 31. mars.

Les også Brukte over en million på en «misforståelse»

NM-Veka 2020, Berit Kjøll

Ville ikke svare på om hun snakket sant

Kjøll lovet full åpenhet fremover. Likevel ville hun først ikke besvare NRKs spørsmål om hvorfor hun sa at Fougner ikke tok seg betalt.

Kjøll svarte heller følgende:

Det er helt riktig som referert at juridisk bistand til idrettsstyret opphørte i forbindelse med avslutning av saken fredag 31. mars.

Det tok over en uke fra hun ga det sitatet, til hun korrigerte seg og erkjente at det var en spøk.

I juni er det idrettsting og valgkomiteen har foreløpig ikke konkludert med om de vil støtte Kjøll. Zaineb Al-Samarai har sagt at hun stiller som motkandidat.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Siste nytt

 • Ventura nær seier - tapte etter omspill

  Kristoffer Ventura kjemper for å komme seg tilbake på PGA-touren og leverte et toppresultat på Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren i helgen.

  Ventura gikk ut i lederball søndag og etter en runde to slag under par, endte det hele med et omspill om seieren for nordmannen i Argentina Open

  Der gjorde både han og amerikanske Mason Andersen birdie på første omspillshull. På andre forsøk ble det igjen birdie for Anderson, mens Ventura måtte nøye seg med par. Dermed endte nordmannen på annenplass, noe som sender han opp på tiendeplass på poenglista. De 25 beste ved sesongslutt får plass på PGA-touren.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters
 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal