City får delta i mesterligaen likevel: – Føler ikke at rettferdigheten har seiret

Manchester City får lov til å delta i mesterligaen de to neste årene. Det ble klart etter at Idrettens Voldgiftsrett (Cas) la frem sin dom i ankesaken.

o_lgy6g3vZo

FRIFUNNET: Manchester City ble mandag frifunnet av Cas.

Foto: SERGIO PEREZ

– Jeg føler ikke at rettferdigheten har seiret, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

I februar konstaterte det europeiske fotballforbundet (Uefa) at City hadde brutt det økonomiske regelverket Financial Fair Play (FFP). De bestemte seg for å utestenge Manchester-laget fra mesterligaen i to år.

City anket saken sin til Cas, som i dag konkluderte med at klubben ikke har brutt FFP-regelen, skriver de i en pressemelding.

– Jeg blir jo skuffa, men ikke overrasket, det ble litt som forventet. Det som er trist er at man ikke er skuffet fordi at det er noe som var uventet, men man er skuffet fordi at det er så forventet, sier Torp.

– Et kraftig nederlag for Uefa

Heller ikke professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg, er overrasket over Cas sin avgjørelse.

Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim

Professor Harry Arne Solberg er ikke overrasket over utfallet i ankesaken.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Du kan jo si at dette var en test av FFP. Det er mye lettere å flytte et norsk damelag ned enn divisjon, enn å straffe en av de økonomiske lokomotivene i europeisk fotball. Så sånn sett er jeg ikke noe overrasket, sier Solberg til NRK.

I et intervju med NRK før dommen falt, var Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved høyskolen i Molde, klar på at dommen er prinsipielt viktig.

Det fordi den kan sette en standard for hvordan de økonomiske reglene vil bli etterlevd.

Og om en frifinnelse, sa professoren følgende:

– Hvis de taper, er det etter mitt skjønn et kraftig nederlag for Uefa og for så vidt andre styresmakter innenfor fotballen, uttalte Gammelsæter mandag formiddag.

Hallgeir Gammelsæter

Hallgeir Gammelsæter underviser blant annet i Sport Management ved høyskolen i Molde.

Foto: Høgskolen i Molde

Gammelsæter får støtte av fotballekspert Torp, som er klar på hva dommen betyr.

– Det dommen endrer er at andre klubber med styrtrike bakmenn også på en enkel kan måte omgå regelverket.

– Klubbens kanskje viktigste dag

I sin avgjørelse skriver Cas at City har overtrådt artikkel 56 i FFP og at klubben må betale en bot på 10 millioner euro til Uefa.

Samtidig som de påpeker at klubben ikke har samarbeidet med Uefa i etterforskningen.

Men; City får spille i mesterligaen, og det har mye å si for Manchester-klubben.

– For City var dette klubbens kanskje viktigste dag. Det å stå der og være inne eller ikke i Europa har alt å si for de spillerne som er der og trenerne og hele det sportslige i klubben, forteller Torp, samtidig som han utdyper boten klubben har fått:

– 100 millioner kroner er mye penger, men for disse eierne så er dette ikke det. Når de kan blåse opp sponsoravtaler til 2 milliarder, så er på en måte 100 millioner kroner ikke så mye.

Mansour

Eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan (t.v.) overtok som City-eier i 2008. Her sammen med tidligere konsernsjef i City, Garry Cook.

Foto: Phil Noble / Reuters

Og nettopp sponsoravtaler er bakgrunnen for at saken endte hos Cas.

For i 2008 tok den rike sjeiken fra De forente arabiske emirater, Mansour bin Zayed Al Nahyan over som eier av Manchester City. Sjeiken spyttet inn enorme summer i klubben de første sesongene.

Før 2010/2011-sesongen ble de nye økonomiske reglene innført. Plutselig økte sponsorinntektene fra de nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater, Etihad, fra 8 millioner euro til 67,5 millioner euro.

Ifølge interne e-poster som Der Spiegel har fått tak i, var de snaut 60 ekstra millionene, penger som sjeik Mansour betalte via flyselskapet. City har hele tiden hevdet sin uskyld.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Sørli-dobbel sendte Glimt til topps

  Bodø/Glimt kjempet mot Mjøndalen-muren i nesten en hel omgang. Så utnyttet Sondre Sørli en gratissjanse på vei mot 2-0-seier i Eliteserien. I forkant av 1-0 gjorde nemlig Nikolas Walstad en grov feilvurdering som ryddet vei for Sørli. Ulrik Saltnes sto bak Sørlis andre mål for kvelden. Et frispark fant Sørli som kontant overlistet Makani.

  Sørli
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Rødt kort og straffedrama på Åråsen

  Lillestrøm vant fortjent 2-1 mot Haugesund søndag kveld.

  Lillestrøm har fått mye kritikk for forsvarsspillet denne sesongen, og med rette. LSK-trener Geir Bakke eksperimenterte før kampen og la om til tre stoppere og en 3-4-3-formasjon, men forsvarstrøbbelet forsvant nemlig ikke av den grunn.

  Etter 21 minutters spill skulle Lars Ranger heade ballen tilbake til Philip Slørdahl, men klønet det til og sendte i stedet Sondre Liseth alene gjennom. Alene med Mads Hedenstad Christiansen satte han inn 1-0.

  – Herregud, Lillestrøm. Hvis dere lurer på hvorfor dere ligger på nedrykkssplass, er svaret der. fryktelig forsvarsspill, et nedrykks-forsvarsspill, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson etter scoringen.

  – Klovner i kamp, illustrerte Bengt Eriksen.

  Thomas Lehne Olsen slo tilbake kort tid senere og utlignet til 1-1 for LSK da en heading fra spissen skiftet retning og havnet i mål.

  Samme mann økte til 2-1 på straffespark rett før pause. Dommeren pekte korrekt på ellevemeteren da Alexander Stølås hadde felt Lars Ranger i boksen.

  LSK kunne øke til 3-1 da Lehne Olsen gikk i bakken i starten av andre omgang, men Egil Selvik reddet forsøket fra Kaan Kairinen enkelt.

  Alioune «Badou» Ndour ble byttet inn for Haugesund i det 72. minutt, men etter kun åtte minutter ble han utvist etter å ha havnet i tumulter med LSK-spillere.

  – Det er fullstendig hodemist av oss som lag å havne i slike situasjoner. Når du jager mål lager du ikke frispark eller løper bort og dytter på folk. Det er for dårlig, sa Haugesunds Sondre Liseth etter kampen til Eurosport.

  Dermed ebbet kampen ut med fortjent 2-1-seier til hjemmelaget.

  LRq-v6qqb-E
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal