City får delta i mesterligaen likevel: – Føler ikke at rettferdigheten har seiret

Manchester City får lov til å delta i mesterligaen de to neste årene. Det ble klart etter at Idrettens Voldgiftsrett (Cas) la frem sin dom i ankesaken.

o_lgy6g3vZo

FRIFUNNET: Manchester City ble mandag frifunnet av Cas.

Foto: SERGIO PEREZ

– Jeg føler ikke at rettferdigheten har seiret, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

I februar konstaterte det europeiske fotballforbundet (Uefa) at City hadde brutt det økonomiske regelverket Financial Fair Play (FFP). De bestemte seg for å utestenge Manchester-laget fra mesterligaen i to år.

City anket saken sin til Cas, som i dag konkluderte med at klubben ikke har brutt FFP-regelen, skriver de i en pressemelding.

– Jeg blir jo skuffa, men ikke overrasket, det ble litt som forventet. Det som er trist er at man ikke er skuffet fordi at det er noe som var uventet, men man er skuffet fordi at det er så forventet, sier Torp.

– Et kraftig nederlag for Uefa

Heller ikke professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg, er overrasket over Cas sin avgjørelse.

Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim

Professor Harry Arne Solberg er ikke overrasket over utfallet i ankesaken.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Du kan jo si at dette var en test av FFP. Det er mye lettere å flytte et norsk damelag ned enn divisjon, enn å straffe en av de økonomiske lokomotivene i europeisk fotball. Så sånn sett er jeg ikke noe overrasket, sier Solberg til NRK.

I et intervju med NRK før dommen falt, var Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved høyskolen i Molde, klar på at dommen er prinsipielt viktig.

Det fordi den kan sette en standard for hvordan de økonomiske reglene vil bli etterlevd.

Og om en frifinnelse, sa professoren følgende:

– Hvis de taper, er det etter mitt skjønn et kraftig nederlag for Uefa og for så vidt andre styresmakter innenfor fotballen, uttalte Gammelsæter mandag formiddag.

Hallgeir Gammelsæter

Hallgeir Gammelsæter underviser blant annet i Sport Management ved høyskolen i Molde.

Foto: Høgskolen i Molde

Gammelsæter får støtte av fotballekspert Torp, som er klar på hva dommen betyr.

– Det dommen endrer er at andre klubber med styrtrike bakmenn også på en enkel kan måte omgå regelverket.

– Klubbens kanskje viktigste dag

I sin avgjørelse skriver Cas at City har overtrådt artikkel 56 i FFP og at klubben må betale en bot på 10 millioner euro til Uefa.

Samtidig som de påpeker at klubben ikke har samarbeidet med Uefa i etterforskningen.

Men; City får spille i mesterligaen, og det har mye å si for Manchester-klubben.

– For City var dette klubbens kanskje viktigste dag. Det å stå der og være inne eller ikke i Europa har alt å si for de spillerne som er der og trenerne og hele det sportslige i klubben, forteller Torp, samtidig som han utdyper boten klubben har fått:

– 100 millioner kroner er mye penger, men for disse eierne så er dette ikke det. Når de kan blåse opp sponsoravtaler til 2 milliarder, så er på en måte 100 millioner kroner ikke så mye.

Mansour

Eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan (t.v.) overtok som City-eier i 2008. Her sammen med tidligere konsernsjef i City, Garry Cook.

Foto: Phil Noble / Reuters

Og nettopp sponsoravtaler er bakgrunnen for at saken endte hos Cas.

For i 2008 tok den rike sjeiken fra De forente arabiske emirater, Mansour bin Zayed Al Nahyan over som eier av Manchester City. Sjeiken spyttet inn enorme summer i klubben de første sesongene.

Før 2010/2011-sesongen ble de nye økonomiske reglene innført. Plutselig økte sponsorinntektene fra de nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater, Etihad, fra 8 millioner euro til 67,5 millioner euro.

Ifølge interne e-poster som Der Spiegel har fått tak i, var de snaut 60 ekstra millionene, penger som sjeik Mansour betalte via flyselskapet. City har hele tiden hevdet sin uskyld.

Siste nytt

 • Lyon knuste Ronaldos mesterligadrøm

  Cristiano Ronaldos mesterligareise stoppet allerede i åttedelsfinalen. Etter 2-2 mellom Juventus og Lyon over to kamper, gikk det franske laget ti kvartfinale på bortemålsregelen. For Lyon er dette ett steg vekk fra økonomisk krise.

  Memphis Depay scoret returoppgjørets første mål etter bare 12 minutter. Men mot slutten av første omgang fikk Ronaldo blod på tann. Først scoret han like før pause, deretter satte han mål nummer to etter en time.

  Det holdt likevel ikke. Lyon er klare for kvartfinale, mens Juventus' reise stoppet i åttedelsfinalen.

  Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • City sendte ut Real Madrid

  Manchester City er klare for kvartfinale i mesterligaen etter 4-2 sammenlagt mot Real Madrid. City ledet 2-1 før returoppgjøret, men 13 ganger mesterligavinner Real Madrid er likevel ingen lett motstander.

  Men de lyseblå fikk den beste starten. Raheem Sterling satte inn kampens første etter ni minutter, deretter tente Karim Benzema håpet for Real Madrid med en redusering et kvarter før pause.

  Det gikk likevel ikke riktig vei for den spanske klubben. Gabriel Jesus sendte de enda lenger ned i gjørma, med Citys andre scoring for kvelden. Dermed er det ingen mulighet for mesterligatrofe nummer 14 for Real Madrid i år.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Oli Scarff / AP
 • Hovland kan klare cuten

  Viktor Hovland hadde ikke sin beste dag på golfbanen og avsluttet annen runde fredag på ett slag over par. Det kan holde til videre spill i PGA-mesterskapet.

  Etter to birdie, tre bogey og resten par på mesterskapets annen dag, ligger Hovland på -1 etter to dagers spill.

  Det holdt til en delt 37.-plass før resten av golfeliten hadde gjort seg ferdig med sine runder i San Francisco fredag.

  PGA Championship - Round Two
  Foto: Harry How / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal