– Jeg føler ikke at rettferdigheten har seiret, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.
I februar konstaterte det europeiske fotballforbundet (Uefa) at City hadde brutt det økonomiske regelverket Financial Fair Play (FFP). De bestemte seg for å utestenge Manchester-laget fra mesterligaen i to år.
City anket saken sin til Cas, som i dag konkluderte med at klubben ikke har brutt FFP-regelen, skriver de i en pressemelding.
– Jeg blir jo skuffa, men ikke overrasket, det ble litt som forventet. Det som er trist er at man ikke er skuffet fordi at det er noe som var uventet, men man er skuffet fordi at det er så forventet, sier Torp.
– Et kraftig nederlag for Uefa
Heller ikke professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg, er overrasket over Cas sin avgjørelse.
Professor Harry Arne Solberg er ikke overrasket over utfallet i ankesaken.
Foto: Amund Aune Nilsen / NRK– Du kan jo si at dette var en test av FFP. Det er mye lettere å flytte et norsk damelag ned enn divisjon, enn å straffe en av de økonomiske lokomotivene i europeisk fotball. Så sånn sett er jeg ikke noe overrasket, sier Solberg til NRK.
I et intervju med NRK før dommen falt, var Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved høyskolen i Molde, klar på at dommen er prinsipielt viktig.
Det fordi den kan sette en standard for hvordan de økonomiske reglene vil bli etterlevd.
Og om en frifinnelse, sa professoren følgende:
– Hvis de taper, er det etter mitt skjønn et kraftig nederlag for Uefa og for så vidt andre styresmakter innenfor fotballen, uttalte Gammelsæter mandag formiddag.
Hallgeir Gammelsæter underviser blant annet i Sport Management ved høyskolen i Molde.
Foto: Høgskolen i MoldeGammelsæter får støtte av fotballekspert Torp, som er klar på hva dommen betyr.
– Det dommen endrer er at andre klubber med styrtrike bakmenn også på en enkel kan måte omgå regelverket.
– Klubbens kanskje viktigste dag
I sin avgjørelse skriver Cas at City har overtrådt artikkel 56 i FFP og at klubben må betale en bot på 10 millioner euro til Uefa.
Samtidig som de påpeker at klubben ikke har samarbeidet med Uefa i etterforskningen.
Men; City får spille i mesterligaen, og det har mye å si for Manchester-klubben.
– For City var dette klubbens kanskje viktigste dag. Det å stå der og være inne eller ikke i Europa har alt å si for de spillerne som er der og trenerne og hele det sportslige i klubben, forteller Torp, samtidig som han utdyper boten klubben har fått:
– 100 millioner kroner er mye penger, men for disse eierne så er dette ikke det. Når de kan blåse opp sponsoravtaler til 2 milliarder, så er på en måte 100 millioner kroner ikke så mye.
Eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan (t.v.) overtok som City-eier i 2008. Her sammen med tidligere konsernsjef i City, Garry Cook.
Foto: Phil Noble / ReutersOg nettopp sponsoravtaler er bakgrunnen for at saken endte hos Cas.
For i 2008 tok den rike sjeiken fra De forente arabiske emirater, Mansour bin Zayed Al Nahyan over som eier av Manchester City. Sjeiken spyttet inn enorme summer i klubben de første sesongene.
Før 2010/2011-sesongen ble de nye økonomiske reglene innført. Plutselig økte sponsorinntektene fra de nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater, Etihad, fra 8 millioner euro til 67,5 millioner euro.
Ifølge interne e-poster som Der Spiegel har fått tak i, var de snaut 60 ekstra millionene, penger som sjeik Mansour betalte via flyselskapet. City har hele tiden hevdet sin uskyld.