Hopp til innhold

City får delta i mesterligaen likevel: – Føler ikke at rettferdigheten har seiret

Manchester City får lov til å delta i mesterligaen de to neste årene. Det ble klart etter at Idrettens Voldgiftsrett (Cas) la frem sin dom i ankesaken.

o_lgy6g3vZo

FRIFUNNET: Manchester City ble mandag frifunnet av Cas.

Foto: SERGIO PEREZ

– Jeg føler ikke at rettferdigheten har seiret, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

I februar konstaterte det europeiske fotballforbundet (Uefa) at City hadde brutt det økonomiske regelverket Financial Fair Play (FFP). De bestemte seg for å utestenge Manchester-laget fra mesterligaen i to år.

City anket saken sin til Cas, som i dag konkluderte med at klubben ikke har brutt FFP-regelen, skriver de i en pressemelding.

– Jeg blir jo skuffa, men ikke overrasket, det ble litt som forventet. Det som er trist er at man ikke er skuffet fordi at det er noe som var uventet, men man er skuffet fordi at det er så forventet, sier Torp.

– Et kraftig nederlag for Uefa

Heller ikke professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg, er overrasket over Cas sin avgjørelse.

Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim

Professor Harry Arne Solberg er ikke overrasket over utfallet i ankesaken.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Du kan jo si at dette var en test av FFP. Det er mye lettere å flytte et norsk damelag ned enn divisjon, enn å straffe en av de økonomiske lokomotivene i europeisk fotball. Så sånn sett er jeg ikke noe overrasket, sier Solberg til NRK.

I et intervju med NRK før dommen falt, var Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved høyskolen i Molde, klar på at dommen er prinsipielt viktig.

Det fordi den kan sette en standard for hvordan de økonomiske reglene vil bli etterlevd.

Og om en frifinnelse, sa professoren følgende:

– Hvis de taper, er det etter mitt skjønn et kraftig nederlag for Uefa og for så vidt andre styresmakter innenfor fotballen, uttalte Gammelsæter mandag formiddag.

Hallgeir Gammelsæter

Hallgeir Gammelsæter underviser blant annet i Sport Management ved høyskolen i Molde.

Foto: Høgskolen i Molde

Gammelsæter får støtte av fotballekspert Torp, som er klar på hva dommen betyr.

– Det dommen endrer er at andre klubber med styrtrike bakmenn også på en enkel kan måte omgå regelverket.

– Klubbens kanskje viktigste dag

I sin avgjørelse skriver Cas at City har overtrådt artikkel 56 i FFP og at klubben må betale en bot på 10 millioner euro til Uefa.

Samtidig som de påpeker at klubben ikke har samarbeidet med Uefa i etterforskningen.

Men; City får spille i mesterligaen, og det har mye å si for Manchester-klubben.

– For City var dette klubbens kanskje viktigste dag. Det å stå der og være inne eller ikke i Europa har alt å si for de spillerne som er der og trenerne og hele det sportslige i klubben, forteller Torp, samtidig som han utdyper boten klubben har fått:

– 100 millioner kroner er mye penger, men for disse eierne så er dette ikke det. Når de kan blåse opp sponsoravtaler til 2 milliarder, så er på en måte 100 millioner kroner ikke så mye.

Mansour

Eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan (t.v.) overtok som City-eier i 2008. Her sammen med tidligere konsernsjef i City, Garry Cook.

Foto: Phil Noble / Reuters

Og nettopp sponsoravtaler er bakgrunnen for at saken endte hos Cas.

For i 2008 tok den rike sjeiken fra De forente arabiske emirater, Mansour bin Zayed Al Nahyan over som eier av Manchester City. Sjeiken spyttet inn enorme summer i klubben de første sesongene.

Før 2010/2011-sesongen ble de nye økonomiske reglene innført. Plutselig økte sponsorinntektene fra de nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater, Etihad, fra 8 millioner euro til 67,5 millioner euro.

Ifølge interne e-poster som Der Spiegel har fått tak i, var de snaut 60 ekstra millionene, penger som sjeik Mansour betalte via flyselskapet. City har hele tiden hevdet sin uskyld.

Sportsnyheter

Norge vant høydramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Med et ferskt lag klinket de norske kvinnene til og utnyttet det svenske hjemmehåpets kjempekollaps på siste skyting.

Siste nytt

 • Klæbo er påmeldt til norgescupen på Gålå – går sprint og 10 kilometer klassisk

  Johannes Høsflot Klæbo (27) har gitt beskjed til arrangøren at han ønsker å gå to renn i norgescuprennene i langrenn på Gålå til helgen.

  – Johannes er påmeldt til fredagens sprint i fri teknikk og på lørdagens 10 kilometer klassisk, sier Eirik Husby i Norges Skiforbund til NTB.

  – Det er meldt kaldt, og hva som skjer om det ender slik er usikkert. Han håper at det ikke blir så kaldt, sier Husby.

  Kuldegrensen for renn i norgescupen er minus 18 grader for renn opp til 30 kilometer. Blir det kaldere på løypas kaldeste punkt, blir rennene avlyst.

  Klæbo ble nummer tre i den klassiske sprinten i verdenscupen i Ruka sist helg. På distanserennene fikk han det ikke til å klaffe. Det ble 14.-plass på 10-kilometeren i klassisk og 21.-plass på 20-kilometeren i fri teknikk.

  Han varslet allerede da at han ikke ønsket å stille i verdenscupen i Gällivare i helgen, men at rennene på Gålå kunne være et alternativ. Han trenger renn for å få kroppen i gang igjen.

  Klæbo ble covidsyk i starten av november, og derfor kan det ta litt tid før han finner toppformen denne sesongen.

  (©NTB)

  j6ro0MonmlI
  Foto: NTB
 • J19-jentene tapte første EM-kvalifiseringskamp

  Det norske J19-landslaget i fotball fikk en tøff start på sin EM-kvalifisering i Finland. Vertene vant den første kampen 1-0.

  De norske spillerne hadde mye av banespillet, men manglet det lille ekstra på siste halvdel. Det ble skapt en del sjanser, men målet uteble

  Lena Tyriberget trener det norske J19-landslaget.

  – Det ble en så tøff og jevn kamp som vi hadde sett for oss på forhånd. Det ble kamp med litt «mind games» underveis, og der var Finland gode, sa Tyriberget til fotball.no etter tapet.

  – Vi åpnet kampen ganske kontrollert, og vi hadde mange situasjoner der vi kom inn på den siste tredjedelen og fikk slått en del innlegg, men vi fikk ikke nok ut av det, sa hun.

  Finland tok ledelsen ved Milja Kiviranta etter en drøy halvtime av kampen.

  De norske jentene ga aldri opp håpet om poeng, men gikk av banen uten. Det ble ikke bedre av at Nora Blindheim Nøss pådro seg sitt annet gule kort og ble utvist i sluttminuttene.

  Norge har igjen Tyskland lørdag og Israel tirsdag i den innledende EM-kvalifiseringen. Laget som ender sist i puljen, rykker ned til B-nivået, mens de øvrige går videre til den avgjørende kvalifiseringen.

  – Vi skal sprette opp igjen og slå tilbake. Vi vet at Tyskland er en bra motstander, men vi skal være modige og tro på det vi driver med, sa landslagstreneren.

  (©NTB)

  Portrett av Arna-Bjørnar spiller nr. 21 Nora Blindheim Nøss.
  Foto: NTB
 • Glimt-treneren hardt ut mot bluss på tribunen: – Helt ufattelig

  Kjetil Knutsen mener det må slås hardere ned på bruk av pyroeffekter på norske fotballtribuner. – Det har ingenting på stadion å gjøre, sier han.

  En blusskaster ble anmeldt og fikk denne uken 35 kampers utestengelse for bruk av pyro på Brann Stadion søndag, der nettopp Bodø/Glimt var gjester. Tre barn og to voksne fikk skader på klær etter at et bluss ble kastet på tribunen.

  – Bluss, med den temperaturen det holder, at vi tillater det på kamper, er faen meg helt utrolig, sa Knutsen under onsdagens pressekonferanse, ifølge NRK.

  Torsdag tar Bodø/Glimt imot Lugano i conferenceligaen.

  – Det er bare et tidsspørsmål før det skjer alvorlige ulykker. Kommer den i kontakt med hår eller en jakke... Det er helt ufattelig at vi er på det nivået. Se til England, der er det forbudt, sa Knutsen.

  Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt sier til NRK at bluss på tribunen ikke er tillatt og vil bli anmeldt, med henvisning til torsdagens kamp på Aspmyra.

  Bluss er likevel ikke et uvanlig syn på norske fotballtribuner. Norges Fotballforbund har som en prøveordning overlatt til klubbene å reagere på uønskede hendelser på tribunen.

  Fotballpresident Lise Klaveness sa tidligere i uken at hun fikk en «klump i magen» da hun ble klar over hva som skjedde på Brann Stadion i kampen mot Bodø/Glimt.

  – Det skal være trygt å gå på kamp i Norge, sa Klaveness til VG.

  (©NTB)

  VPb03DpXjvE
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal