Hopp til innhold
Kommentar

Riktig utfall, feil grunnlag

Saudi-Arabias oppkjøp av Newcastle har kollapset. Hvorfor var ikke statens brudd på menneskerettigheter en del av årsaken?

3tu_QwBW9tc

BURDE SATT NED FOTEN: Saudi-Arabias statlige investeringsfond tar likevel ikke over Newcastle. Oppkjøpet har vært på vent i fire måneder.

Foto: LEE SMITH

Den gode nyheten er at en av Englands stolteste klubber ikke har falt i hendene til en oljestat som står bak krigføring, kidnappinger og drap.

Den dårlige nyheten er at det fint kan skje i fremtiden.

I går kom nyheten om at Saudi-Arabias statlig investeringsfond (PIF) ikke tar over Newcastle likevel. Oppkjøpet har stått på vent mer enn i fire måneder fordi Premier League ikke har gitt det grønt lys.

Politikere og frivillige organisasjoner har lenge bedt Premier League om å blokkere kjøpet på grunn av Saudi-Arabias brudd på en rekke menneskerettigheter.

Men i stedet er det en strid om ulovlig strømming av fotballkamper som har veltet avtalen.

Det sier fryktelig mye om prioriteringene til Premier League.

Burde satt ned foten

Det var investorene som selv trakk seg i går, i stor grad fordi Premier League ennå ikke hadde gitt dem en dato for når en avgjørelse om oppkjøpet vil bli tatt.

Sagaen har pågått siden mars, da PIF ble enig med Newcastles eier, Mike Ashley, om å kjøpe 80 prosent av aksjene. De resterende 20 prosentene skulle gå til de britiske selskapene PCP Capital Partner og Reuben Brothers.

Styreformannen i PIF er kronprins Mohammed bin Salman, som styrer Saudi-Arabia.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Jeddah

Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman

Foto: POOL New

Avtalen var verdt 300 millioner pund, som er ca. 3,5 milliarder kroner.

Premier League har en test for om aktuelle eiere og direktører er skikket til å styre en av ligaens 20 klubber. I mars ble det rapportert at oppkjøpet kom til å få grønt lys.

Det skapte reaksjoner hos politikere, journalister og menneskerettighetsorganisasjoner.

I Saudi-Arabia har Amnesty International rapportert om brudd på ytringsfrihet, religionsfrihet, pluss diskriminering mot kvinner, migrantarbeidere og minoriteter.

Staten finansierer krigen i Jemen, hvor dødstallet siden 2015 har steget over 100 000, ifølge organisasjonen ACLED.

Ifølge FN sto Saudi-Arabias stat bak det brutale mordet på Jamal Khashoggi, en journalist med base i USA som hadde vært kritisk til regimet. Han ble drept ved Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Hver og en av disse gjerningene burde vært god nok grunn for Premier League til å blokkere oppkjøpet.

Men det virket viktigere for ligaen å beskytte sine egne rettigheter.

Kriminell aktivitet

Det som veltet avtalen, var nemlig beoutQ, en kringkaster som visstnok har drevet med ulovlig strømming av engelske fotballkamper i Saudi-Arabia.

BeoutQ bekymrer Premier League fordi den ødelegger for beIN Sports, en kringkaster eid av Qatar, som har rettighetene til Premier League i Midtøsten. Disse rettighetene gir Premier League 500 millioner pund, altså seks milliarder kroner, over tre år.

Forholdet mellom Qatar og Saudi-Arabia har ikke gjort saken lettere. Saudi-Arabia er et av fire arabiske land som siden 2017 har kuttet alle diplomatiske bånd til Qatar.

Midt oppi alt dette har World Trade Organisasjonen hevdet at Saudi-Arabias stat har hjulpet beoutQ med å strømme kamper ulovlig. Premier League har bedt Saudi-Arabia om å slå ned på aktiviteten. Det har ikke skjedd.

Og siden PIF er lenket til Saudi-Arabias stat, med Bin Salman som styreformann, har ikke Premier League godkjent oppkjøpet på grunnlag av kriminell aktivitet.

Det er altså dette som har veltet avtalen.

Ytringsfrihet? Fengslinger? Krigføring og drap?

Det er visst ikke like viktig.

Supporterne ber Mike Ashley selge klubben.

Supporterne ber Mike Ashley selge klubben.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Kan gjøre som Qatar

Hva betyr dette da for Premier League? I praksis at det ikke finnes noen moralske regler for hvem som kan kjøpe en fotballklubb.

Alle kunne se hva Saudi-Arabia ønsket å gjøre. Den ville bruke Newcastle som et PR-verktøy for å renvaske sitt internasjonale rykte, en strategi Amnesty kaller «sportsvasking».

Strategien tas allerede i bruk av to oljestater. Qatar skal arrangere VM i 2022 og har siden 2011 eid de franske ligamesterne Paris Saint-Germain.

De forente arabiske emirater har gjennom Sjeik Mansour, et medlem av kongefamilien, hatt kontroll over Manchester City siden 2008.

Mansour bin Zayed Al Nahyan

Manchester City-eier Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan

Foto: Jason Cairnduff

Gjennom selskapet City Football Group eier kongefamilien nå fotballklubber i Kina, India, USA, Australia, Japan, Spania og Uruguay. Dette gir dem politisk og økonomisk innflytelse.

Det hele har vært en global mesterplan. Og Saudi-Arabia har økonomiske forutsetninger til å kopiere den.

Ashley ut

Om Saudi-Arabia ville bygget opp et slikt nettverk på en så smart måte, er tvilsomt. Men det var lurt å velge Newcastle.

Bin Salman hadde skaffet seg en historisk klubb med en stor og frustrert fanbase. Newcastle har ikke vunnet noe på 51 år.

De siste 13 årene har fansen prøvd å bli kvitt Ashley, som har drevet klubben som en av sine sportsbutikker, med formål om å tjene penger fremfor alt annet.

De fleste lag har en eier som ønsker å vinne kamper og titler.

Ashley kunne knapt brydd seg mindre.

Mike Ashley

Mike Ashley er Newcastles upopulære eier

Foto: ACTION IMAGES

Og da er det vel ikke rart at fansen ønsker en ny eier?

Det er denne desperasjonen Saudi-Arabia ville spille på. Aviser har skrevet om planer om et overgangsbudsjett på 250 millioner pund, altså nesten tre milliarder kroner, over fem år.

Newcastle har blitt lenket til Mauricio Pochettino, en av verdens beste trenere, og Philippe Coutinho, den brasilianske stjernen eid av Barcelona.

Dette er et ambisjonsnivå Newcastle bare kan drømme om uten styrtrike eiere.

På sosiale medier har noen Newcastle-fans plassert saudiarabiske flagg i sine profilbilder. Da Newcastle United Supporters Trust spurte sine medlemmer om de ønsket at kjøpet skulle gå gjennom, fikk de 3397 svar. Av dem sa 96,7 prosent ja.

Det er i et nøtteskall slik sportsvasking fungerer.

Hvor går grensen?

Det skumle er nå at muligheten til å kjøpe en slik klubb, forblir åpen for stater i fremtiden.

Det finnes nok av andre eksempler på eiere med grumsete bakgrunn, både i England og andre land i Europa. Det at klubber som har vært forankret i lokalmiljøet i mer enn 100 år, skal kunne kjøpes opp av kapitalister og oligarker fra andre land, er i seg selv absurd.

Den globale toppfotballen er imidlertid blitt et så fritt market, med så store summer involvert, at den trenden er blitt umulig å reversere.

Samtidig må grensen gå et sted, og denne sagaen har vært en test for hva Premier League er forberedt på å tolerere.

Vi har fått vite at ulovlig strømming av fotballkamper er for drøyt, men at brudd på menneskerettigheter er OK.

Og da er det på høy tid at Premier League skriver om regelverket.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal