Hopp til innhold
Kommentar

Fire grunner til at Haaland kan havne i Real Madrid

Sjansene er gode for at Erling Braut Haaland én dag signerer for Real Madrid.

Erling Braut Haaland

STORSCORER: Erling Braut Haaland ble toppscorer i Mesterligaen i fjor. Han jakter samme tittel også denne sesongen.

Foto: ISABEL INFANTES / Reuters

Det kan fint skje.

Akkurat nå virker det rart at Erling Braut Haaland skal forlate Manchester City, som møter Real Madrid i mesterligaen tirsdag kveld. Han tjener fett, scorer mål og vinner titler.

Men med årene har det tårnet seg opp sitater, reportasjer og teorier som bygger opp under en mulig overgang til Real Madrid.

Her er fire grunner til at Haaland kan ende opp i Spanias hovedstad.

«Man vet aldri»

Den første grunnen er et sitat fra Haaland selv.

For fem uker siden ga Haaland en pressekonferanse hvor han kunne knust ryktene om en overgang til Real Madrid. Selv om Real Madrid aldri sier noe offentlig om interesse for spillere, lekker intensjonene ut i de to Madrid-baserte sportsavisene, Diario AS og Marca, som har publisert forsider om Haaland siden 2019.

Selv da City signerte Haaland i 2022, pratet avisene videre om «Operasjon Haaland», hvor Real Madrid sikrer seg jærbuen til slutt. Denne forsiden er fra i fjor.

Haaland på forsida til AS

FORSIDE: Slik så sportsavisen Diario AS sin forside ut 22. mars i fjor.

Foto: Faksimile / AS

På pressekonferansen fikk Haaland spørsmål om sin fremtid og ryktene rundt Real Madrid. Haaland sa klart og tydelig at han var svært fornøyd i City.

Men så la han til:

– Man vet aldri hva fremtiden vil bringe.

Et typisk svar fra spillere som vil holde mulighetene åpne.

Minner om Ronaldo

Den andre grunnen er et sitat fra far og rådgiver Alfie Haaland.

Alfie pratet om sønnens fremtid i en dokumentar laget av Viaplay i 2022, like før sønnen signerte for City.

– Jeg tror at Erling har lyst til å teste seg i alle ligaer. Og hvor mange år kan du være i hver liga? Du kan være i tre-fire år, maks tre kanskje. Han har to og et halvt år i Tyskland, og så skal du være to og et halvt år i en annen klubb ... England, Spania, Italia, Frankrike, ikke sant?

– Det er jo ikke sikkert det blir sånn som det, men jeg tror han har lyst til å teste seg i de store ligaene. Det tror jeg absolutt, sa Alfie.

Sitatene gir ikke inntrykk av en fyr som blir i City for alltid.

Erling Braut Haaland på pressekonferanse

PRESSEKONFERANSE: Erling Braut Haaland har ikke vært på mange pressekonferanser for Manchester City, men stilte opp før lagets møte med FC København i starten av mars.

Foto: Reuters

Haaland har hoppet videre fra sine siste tre klubber – Molde, Salzburg, Dortmund – innen tre år.

Og mens City som regel klarer å holde på sine stjerner, har ingen av dem vært så ettertraktet som Haaland. Selv om Haaland ble født i England og har en far som spilte for City, er han heller ikke knyttet til klubben på samme måte som, la oss si, Lionel Messi og Barcelona.

Haaland minner mer om Cristiano Ronaldo, som ville erobre flere verdener, og som forlot Manchester United for nettopp Real Madrid.

Klausulene

Den tredje grunnen er mediene som skriver at Haalands drøm er Real Madrid.

Vi snakker om troverdige medier.

The Athletic er den største og mest ressurssterke nettsiden om fotball, og har skrevet flere ganger at Real Madrid er et mål for Haaland.

De rapporterte i fjor at Haalands kontrakt hadde en klausul som lot ham forlate i City nå i sommer for ca. 2 milliarder kroner om suksesstrener Pep Guardiola skulle dra. Denne klausulen, skriver The Athletic, ble kansellert da Guardiola forlenget sin kontrakt til 2025.

Men klausulen forteller oss at Haaland vil holde muligheten for en overgang åpen.

Haaland i duell med Real Madrids Vinicius Junior

MEDSPILLERE? Erling Braut Haaland og Vinicius Junior er blant de beste spillerne i verden. Om noen år kan de spille sammen i Real Madrid.

Foto: Reuters

Samme nettside hevder at flere klausuler i Haalands kontrakt vil tre i kraft de neste årene, uten at de kan si hva de dreier seg om.

Disse rapportene er i tråd med hvordan Haaland har regissert sin karriere. Både i Salzburg og Dortmund hadde Haaland klausuler som lot ham forlate klubben på forhåndsbestemte tidspunkt for lave summer.

Han har alltid krevd kontroll over sin egen fremtid, og fått det.

Vinduet i 2025

Den fjerde grunnen er rapportene fra spansk presse.

Både Diario AS og Marca har lenge hevdet at Haaland har en klausul som lar ham forlate City nå i sommer. Marca skriver at det finnes to klausuler: En for 2024 og en for 2025.

Guardiola har benektet dette, og det er generelt vanskelig å si hvor alvorlig man skal ta det Spanias sportsaviser skriver. Noen ganger har de verdifull informasjon fra innsiden av klubbene. Andre ganger kommer de med tynnere argumenter.

Som for eksempel at Haaland eier en villa på den spanske sørkysten i Marbella, eller at hans venn fra Dortmund, Jude Bellingham, spiller i Real Madrid ...

... eller at Haaland ikke ble kåret til verdens beste spiller for 2023.

Haaland med en ball i hånda

BALL: Haaland har fått med seg mange kampballer hjem etter å ha scoret hat trick. Han står med fem hat trick i Premier League siden han ankom for drøyt halvannet år siden.

Foto: Reuters

Avisene sikter til Fifa-prisen «The Best» som gikk til Lionel Messi i januar. Da Messi vant, ble kameraet rettet mot Alfie, som trakk en overrasket mine i salen. Diario AS mener å ha pratet med kilder nær Haaland som har nevnt behovet for å «dra til en klubb som Real Madrid» for å øke sjansen for å vinne slike individuelle priser.

Her er vi inne i en tåkete verden full av teorier og politikk. Ingen har bekreftet at denne rapporten er sann, og det virker usannsynlig at Haaland tenker slik.

Men Diario AS har et poeng når de nevner 2025 som vindu for en mulig overgang.

Den sommeren løper Guardiolas kontrakt ut, og han vil da ha vært i City i ni år. Haaland vil ha vært der i tre år, som omtrent er i tråd med det Alfie har sagt. Og rundt den tiden forventer eksperter en dom i saken mellom City og Premier League, hvor ligaen anklager klubben for brudd på mer enn 100 regler.

Om City er skyldige, risikerer de nedrykk. Det frister neppe Haaland.

Dårlig plass

Det finnes også faktorer som reduserer sjansene for en overgang.

Guardiola kan bli i City i lang tid. City kan bli frikjent i saken med Premier League.

Og så har vi Kylian Mbappé.

Den franske kometen har stått øverst på Real Madrids ønskeliste i syv år. De fikk ham nesten i 2022, før han ble værende i Paris Saint-Germain, men nå er han igjen nær en overgang, og om han tar turen, spørs det om Real Madrid trenger Haaland.

Real Madrid har allerede verdens beste samling av unge angripere: Jude Bellingham, Vinícius Júnior og Rodrygo, pluss Endrick, det 17-årige megatalentet som kommer fra brasilianske Palmeiras nå i sommer.

Med Mbappé på lasset er det lite plass til Haaland, både på banen og i budsjettet.

Mbappe feirer etter scoring

STJERNE: Kylian Mbappé har vært ryktet til Real Madrid i en årrekke. Er det plass til dem begge i Real Madrid?

Foto: Reuters

I Viaplay-dokumentaren var Mbappé allerede en faktor for Alfie, som pratet om at Real Madrid kanskje ikke trengte en spiss om de hentet franskmannen.

Men Diario AS har skrevet at Haaland er en prioritet for Real Madrid uavhengig av om Mbappé hentes eller ikke. Dessuten holder Mbappé fortsatt kortene tett til brystet, og om han kommer, kan han spille på en av kantene, med Haaland sentralt.

Så det finnes mange elementer som gjør fremtiden usikker. Mye tyder på at Real Madrid og Haaland tenker på hverandre.

De gjør begge lurt i å holde døren åpen.

Siste nytt

 • Venus Williams blir Barbie-dukke

  Etter fjorårets rosabonanza på filmlerretet for den velkjente, langbeinte dukken blir den nå å se i tennishvitt.

  Venus Williams er nemlig blant de ni toppidrettsutøverne som vil dukke opp i Barbie-dukkeform, meldte leketøysprodusenten onsdag.

  Formålet er ifølge Krista Berger hos Mattel å vise «betydningen idrett har i å fremme selvtillit, ambisjoner og myndiggjøring hos den kommende generasjon», skriver AP.

  Venus Williams får selskap av turnstjernene Rebeca Andrade og Alexa Moreno, fotballspillerne Mary Fowler og Christine Sinclair, bokseren Estelle Mossely, svømmeren Federica Pellegrini, paratriatleten Susana Rodriguez og friidrettsutøveren Ewa Swoboda.

  – Gjennom hele karrieren har jeg alltid vært drevet av ideen om å knuse glasstakene og være tro mot meg selv, sier Venus Williams, som sier at formålet bak sportsdukkene klinger godt hos henne. Hun har vunnet sju Grand Slam-titler.

  (©NTB)

  Cdlre1IXn4g
  Foto: AP
 • L'Équipe: Macron møtte Real Madrid-presidenten – snakket om Mbappé og OL

  Frankrikes president Emmanuel Macron fortsetter sin utrettelige kamp for å få Kylian Mbappé til å spille OL-fotball for Frankrike.

  Mbappé er ferdig som Paris Saint-Germain-spiller 30. juni. Det er ikke offisielt bekreftet hva som blir neste stoppested, men i franske medier tas det for gitt at Mbappé blir Real Madrid-spiller til sommeren. Det er også en dårlig skjult hemmelighet at Real Madrid-president Florentino Pérez beundrer spissen.

  I sommer venter OL i Paris, og i den anledning har Frankrikes president Macron flere ganger ytret sitt ønske om å ha Mbappé med i den franske troppen. Tirsdag skrev L'Equipe at Macron og Perez skal ha møttes i Paris. Det skjedde under et Fifa-arrangement i byen.

  Avisen skriver at Macron og Perez snakket «et par» minutter på tomannshånd. Samtalen skal ikke ha gitt klare resultater, men i Frankrike mener de at kampen om å få Mbappé OL-klar ikke er tapt.

  Skulle Mbappé ende opp med å spille under OL, vil det bli en svært hektisk sommer for ham. I midten av juni er han en del av den franske troppen i EM i Tyskland.

  Dessuten skal han ha tid til å bli presentert for sin nye klubb.

  (©NTB)

  5eQMiIZsu9A
  Foto: Reuters
 • 6000 fulgte Nadals trening i Paris: – Må nyte det

  Rafael Nadal spiller om kort tid sin siste Roland-Garros-turnering. Mange vil se den spanske tennisstjernen i aksjon før han legger racketen på hylla.

  Spanjolen har vunnet Grand Slam-turneringen hele 14 ganger. Selv om Nadal de siste årene har slitt stort med skader, er han full av håp før turneringsstart.

  – Jeg skal gi mitt beste. Og hvis 100 prosent ikke er nok til å vinne en kamp, skal jeg akseptere det. Men jeg går ikke på banen uten tro på at jeg kan klare det. Hvis det er 0,01 prosent sjanse skal jeg fortsatt gi det et forsøk, uttalte Nadal sist uke.

  Nyhetsbyrået AFP rapporterer at om lag 6000 personer var til stede på tribunene på hovedbanen under Nadals trening mandag.

  – Vi må nyte den tiden han har igjen på banen. Trolig vil ikke noe slikt skje igjen, sier Nadal-trener Carlos Moya.

  – Personlig pleier jeg aldri å være på tribunen før han kommer eller når han går av, men i år skal jeg gjøre et unntak for å få med meg all kjærligheten han får fra tilskuerne, fortsetter Moya.

  Nadal tok sin hittil siste tittel da han slo Casper Ruud i Roland-Garros-finalen i 2022. I fjor ble Novak Djokovic mester, også det med finaleseier over Ruud.

  (©NTB)

  Nadal
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal