Hopp til innhold
Kommentar

Fire grunner til at Haaland kan havne i Real Madrid

Sjansene er gode for at Erling Braut Haaland én dag signerer for Real Madrid.

Erling Braut Haaland

STORSCORER: Erling Braut Haaland ble toppscorer i Mesterligaen i fjor. Han jakter samme tittel også denne sesongen.

Foto: ISABEL INFANTES / Reuters

Det kan fint skje.

Akkurat nå virker det rart at Erling Braut Haaland skal forlate Manchester City, som møter Real Madrid i mesterligaen tirsdag kveld. Han tjener fett, scorer mål og vinner titler.

Men med årene har det tårnet seg opp sitater, reportasjer og teorier som bygger opp under en mulig overgang til Real Madrid.

Her er fire grunner til at Haaland kan ende opp i Spanias hovedstad.

«Man vet aldri»

Den første grunnen er et sitat fra Haaland selv.

For fem uker siden ga Haaland en pressekonferanse hvor han kunne knust ryktene om en overgang til Real Madrid. Selv om Real Madrid aldri sier noe offentlig om interesse for spillere, lekker intensjonene ut i de to Madrid-baserte sportsavisene, Diario AS og Marca, som har publisert forsider om Haaland siden 2019.

Selv da City signerte Haaland i 2022, pratet avisene videre om «Operasjon Haaland», hvor Real Madrid sikrer seg jærbuen til slutt. Denne forsiden er fra i fjor.

Haaland på forsida til AS

FORSIDE: Slik så sportsavisen Diario AS sin forside ut 22. mars i fjor.

Foto: Faksimile / AS

På pressekonferansen fikk Haaland spørsmål om sin fremtid og ryktene rundt Real Madrid. Haaland sa klart og tydelig at han var svært fornøyd i City.

Men så la han til:

– Man vet aldri hva fremtiden vil bringe.

Et typisk svar fra spillere som vil holde mulighetene åpne.

Minner om Ronaldo

Den andre grunnen er et sitat fra far og rådgiver Alfie Haaland.

Alfie pratet om sønnens fremtid i en dokumentar laget av Viaplay i 2022, like før sønnen signerte for City.

– Jeg tror at Erling har lyst til å teste seg i alle ligaer. Og hvor mange år kan du være i hver liga? Du kan være i tre-fire år, maks tre kanskje. Han har to og et halvt år i Tyskland, og så skal du være to og et halvt år i en annen klubb ... England, Spania, Italia, Frankrike, ikke sant?

– Det er jo ikke sikkert det blir sånn som det, men jeg tror han har lyst til å teste seg i de store ligaene. Det tror jeg absolutt, sa Alfie.

Sitatene gir ikke inntrykk av en fyr som blir i City for alltid.

Erling Braut Haaland på pressekonferanse

PRESSEKONFERANSE: Erling Braut Haaland har ikke vært på mange pressekonferanser for Manchester City, men stilte opp før lagets møte med FC København i starten av mars.

Foto: Reuters

Haaland har hoppet videre fra sine siste tre klubber – Molde, Salzburg, Dortmund – innen tre år.

Og mens City som regel klarer å holde på sine stjerner, har ingen av dem vært så ettertraktet som Haaland. Selv om Haaland ble født i England og har en far som spilte for City, er han heller ikke knyttet til klubben på samme måte som, la oss si, Lionel Messi og Barcelona.

Haaland minner mer om Cristiano Ronaldo, som ville erobre flere verdener, og som forlot Manchester United for nettopp Real Madrid.

Klausulene

Den tredje grunnen er mediene som skriver at Haalands drøm er Real Madrid.

Vi snakker om troverdige medier.

The Athletic er den største og mest ressurssterke nettsiden om fotball, og har skrevet flere ganger at Real Madrid er et mål for Haaland.

De rapporterte i fjor at Haalands kontrakt hadde en klausul som lot ham forlate i City nå i sommer for ca. 2 milliarder kroner om suksesstrener Pep Guardiola skulle dra. Denne klausulen, skriver The Athletic, ble kansellert da Guardiola forlenget sin kontrakt til 2025.

Men klausulen forteller oss at Haaland vil holde muligheten for en overgang åpen.

Haaland i duell med Real Madrids Vinicius Junior

MEDSPILLERE? Erling Braut Haaland og Vinicius Junior er blant de beste spillerne i verden. Om noen år kan de spille sammen i Real Madrid.

Foto: Reuters

Samme nettside hevder at flere klausuler i Haalands kontrakt vil tre i kraft de neste årene, uten at de kan si hva de dreier seg om.

Disse rapportene er i tråd med hvordan Haaland har regissert sin karriere. Både i Salzburg og Dortmund hadde Haaland klausuler som lot ham forlate klubben på forhåndsbestemte tidspunkt for lave summer.

Han har alltid krevd kontroll over sin egen fremtid, og fått det.

Vinduet i 2025

Den fjerde grunnen er rapportene fra spansk presse.

Både Diario AS og Marca har lenge hevdet at Haaland har en klausul som lar ham forlate City nå i sommer. Marca skriver at det finnes to klausuler: En for 2024 og en for 2025.

Guardiola har benektet dette, og det er generelt vanskelig å si hvor alvorlig man skal ta det Spanias sportsaviser skriver. Noen ganger har de verdifull informasjon fra innsiden av klubbene. Andre ganger kommer de med tynnere argumenter.

Som for eksempel at Haaland eier en villa på den spanske sørkysten i Marbella, eller at hans venn fra Dortmund, Jude Bellingham, spiller i Real Madrid ...

... eller at Haaland ikke ble kåret til verdens beste spiller for 2023.

Haaland med en ball i hånda

BALL: Haaland har fått med seg mange kampballer hjem etter å ha scoret hat trick. Han står med fem hat trick i Premier League siden han ankom for drøyt halvannet år siden.

Foto: Reuters

Avisene sikter til Fifa-prisen «The Best» som gikk til Lionel Messi i januar. Da Messi vant, ble kameraet rettet mot Alfie, som trakk en overrasket mine i salen. Diario AS mener å ha pratet med kilder nær Haaland som har nevnt behovet for å «dra til en klubb som Real Madrid» for å øke sjansen for å vinne slike individuelle priser.

Her er vi inne i en tåkete verden full av teorier og politikk. Ingen har bekreftet at denne rapporten er sann, og det virker usannsynlig at Haaland tenker slik.

Men Diario AS har et poeng når de nevner 2025 som vindu for en mulig overgang.

Den sommeren løper Guardiolas kontrakt ut, og han vil da ha vært i City i ni år. Haaland vil ha vært der i tre år, som omtrent er i tråd med det Alfie har sagt. Og rundt den tiden forventer eksperter en dom i saken mellom City og Premier League, hvor ligaen anklager klubben for brudd på mer enn 100 regler.

Om City er skyldige, risikerer de nedrykk. Det frister neppe Haaland.

Dårlig plass

Det finnes også faktorer som reduserer sjansene for en overgang.

Guardiola kan bli i City i lang tid. City kan bli frikjent i saken med Premier League.

Og så har vi Kylian Mbappé.

Den franske kometen har stått øverst på Real Madrids ønskeliste i syv år. De fikk ham nesten i 2022, før han ble værende i Paris Saint-Germain, men nå er han igjen nær en overgang, og om han tar turen, spørs det om Real Madrid trenger Haaland.

Real Madrid har allerede verdens beste samling av unge angripere: Jude Bellingham, Vinícius Júnior og Rodrygo, pluss Endrick, det 17-årige megatalentet som kommer fra brasilianske Palmeiras nå i sommer.

Med Mbappé på lasset er det lite plass til Haaland, både på banen og i budsjettet.

Mbappe feirer etter scoring

STJERNE: Kylian Mbappé har vært ryktet til Real Madrid i en årrekke. Er det plass til dem begge i Real Madrid?

Foto: Reuters

I Viaplay-dokumentaren var Mbappé allerede en faktor for Alfie, som pratet om at Real Madrid kanskje ikke trengte en spiss om de hentet franskmannen.

Men Diario AS har skrevet at Haaland er en prioritet for Real Madrid uavhengig av om Mbappé hentes eller ikke. Dessuten holder Mbappé fortsatt kortene tett til brystet, og om han kommer, kan han spille på en av kantene, med Haaland sentralt.

Så det finnes mange elementer som gjør fremtiden usikker. Mye tyder på at Real Madrid og Haaland tenker på hverandre.

De gjør begge lurt i å holde døren åpen.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal