Hopp til innhold

Graham Hansen langer ut mot Uefa: – Pisser på idretten vår

ULLEVÅL (NRK): En av verdens beste fotballspillere, Caroline Graham Hansen, er mektig lei av forskjellsbehandlingen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Caroline Graham Hansen

FORTVILER: Caroline Graham Hansen synes det er uforståelig at herrene fikk ha videoteknologi på samtlige mesterligakamper, mens kvinnene ikke fikk det.

Foto: Berit Roald / NTB

Det er ikke mer enn noen uker siden Caroline Graham Hansen og Barcelona spilte semifinale i mesterligaen.

Tapet for Wolfsburg var tungt, særlig fordi hun synes Barcelona spilte best. Men det sportslige nederlaget respekterer hun. Det hun derimot ikke har klart å legge bak seg, er opplevelsen av forskjellsbehandling.

– Det er ikke alltid sånn at det beste laget vinner og det er helt greit. Men jeg synes ikke det er greit at man har en turnering hvor vilkårene ikke er like i alle kampene, sier Hansen i intervju med NRK.

U_gTNUQtQiw

TUNGT: Caroline Graham Hansen måtte se drømmen om mesterligagull ryke allerede i semifinalen.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Fikk ikke videoteknologi

For første gang skulle videodømming, VAR, brukes i kvinnenes mesterliga slik som i herrenes. Forskjellen var at videodømming var tilgjengelig i samtlige herrekamper, mens den samme teknologien kun fantes under kvinnenes mesterligafinale.

Det mener Hansen er uforståelig og urettferdig.

– Det er selvfølgelig kjipt at Uefa velger å ha VAR i finalen, men ikke i de andre kampene, som på en måte er litt å pisse på vår idrett, sier Hansen.

kJs28hlXGgg

TAPTE: Graham Hansen mener VAR kunne blitt utslagsgivende for resultatet mot Wolfsburg.

Foto: Gabriel Bouys / AP

Hun mener det kun er snakk om «småpenger» for Uefa å punge ut for at kvinnene også skal ha VAR i mesterligaen.

– Det går kun på at de har valgt å gjøre det lett for seg selv. Og tenker null på hva som er riktig for fremstillingen av vår idrett. Det synes jeg er utrolig kjipt å sitte å se på, og ikke få gjort noe med.

NRK har ikke lykkes å få Uefa til å kommentere kritikken fra Hansen. Forbundet er fremlagt synspunktene til den norske spilleren.

NWZAKhG82Pg

VAR: Video Assistant Referee blir brukt i de store fotballigaene og i mange mesterskap.

Foto: JAN WOITAS / AFP

– Diskriminering

Da Barcelona møtte Wolfsburg i semifinalen i den prestisjefulle turneringen i slutten av august, endte oppgjøret 1–0 til Ingrid Syrstad Engens Wolfsburg.

Da oppstod det flere situasjoner der VAR ville vært aktuelt å benytte dersom teknologien var tilgjengelig. Blant annet traff ballen hånden til en Wolfsburg-spiller innenfor egen sekstenmeter da det var spilt et kvarter. Barcelona-spillerne ropte på straffe, men dommeren lot spillet gå.

En liknende situasjon skjedde minutter senere på motsatt banehalvdel.

– Så er jo ikke det (mangelen på VAR journ.anm.) grunnen til at vi ryker, men det er frustrerende i ettertid. Hadde det vært finalen hadde vi fått hjelp av VAR, sier Hansen.

Også i kjølvannet av den andre semifinalen, mellom de to franske lagene Paris Saint-Germain og Lyon, ble fraværet av videoteknologi et tema.

Ada Hegerbergs Lyon vant 1-0, og etter kampen gikk PSGs kaptein, Irene Paredes, hardt ut.

– At det ikke er VAR i kvinnenes mesterliga er diskriminering. Hvis vi ønsker likestilling må dette være likestilt. Hvis vi er de beste i Europa trenger vi de beste dommerne i Europa. Da behøver vi hjelpen til VAR og for øyeblikket får vi ikke det.

AE4tTzPcN_w

OPPGITT: PSGs kaptein, Irene Paredes, mener mangelen på VAR i kvinnenes mesterliga er diskriminering.

Foto: Clive Brunskill / AP

Forstår ikke Uefa

Hansen er for tiden på landslagssamling i forbindelse med EM-kvalifiseringskampen mot Wales tirsdag. Hun opplever at det er mer likestilt på landslagene, og drar frem fjorårets VM som et positivt eksempel der videoteknologi var tilgjengelig på samtlige kamper.

Samtidig var hun lite fornøyd med Uefa da det ble bestemt at kvinnenes EM blir utsatt til 2022, fordi herrenes mesterskap er flyttet til 2021.

Nå har Hansen sett seg lei av at Uefa ikke behandler kjønnene likt.

– De har ganske mye å gå på når det gjelder likestilling. Det er små ting som hadde kostet dem så lite. Det gjør det bare enda mer uforståelig, sier hun og utdyper:

– Da ser man også at det sitter veldig mange mennesker i ledelsen der som kanskje ikke tenker nok på både herre- og kvinnefotballen, at det skal være likt.

ttc5Fk2TDLI

SAMLING: På landslagssamling i Oslo og Lillestrøm har stemningen vært god, men Hansen (i midten) tenker fortsatt på det tunge tapet i mesterligaen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sportsnyheter

Andersen raste etter «snikfilming»: – Kan ikke holde på sånn

Espen Andersen raste over at han ble filmet på kloss hold med mobil på bommen. Lagkamerat Jens Lurås Oftebro hadde en mye bedre dag på jobben.

Siste nytt

 • Norsk 6.-plass i VM

  På VMs finaledag kunne Tyskland juble høgast då kampen om 5.-plassen skulle avgjerast. For mot Noreg blei det tyske laget for sterke, då dei til slutt vann 28–24.

  Tyskland tok føringa frå start av kampen, og Noreg var konstant jaktande bakfrå. Opp mot ein sterk tysk målvakt i form av Andreas Wolff var det lite dei norske spelarane kunne stå opp med i finalearenaen.

  Både på kontringar, gjennombrot og skot frå distanse stod den tyske målvakta i vegen, og blei etter kampen kåra til banas beste.

  Tyskarane sikra seg med det 5.-plassen, medan Noreg måtte ta til takke med å bli nummer 6 i årets meisterskap.

  Det var etter det knappe kvartfinaletapet for Spania at Noreg måtte ut i plasseringskampar i meisterskapet. Fredag slo dei Ungarn, som gjorde at dei søndag møtte Tyskland i kampen om 5.-plassen.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Shiffrin slått med seks hundredeler – må vente på Stenmark-rekorden

  Mikaela Shiffrin kunne ta sin 86. verdenscupseier i slalåmrennet i tsjekkiske Spindleruv Mlyn, men det kunne se ut som nervene spilte henne et puss da det hele skulle avgjøres.

  Amerikaneren kjørte på den sikre siden i finaleomgangen og mistet forspranget til Lena Dürr. I mål var hun seks hundredels sekund bak tyskeren, og dermed ble hun nummer to.

  Shiffrin passerte nylig verdens til da mestvinnende kvinnealpinist – Lindsey Vonn – og nå er hun i ferd med å overgå Stenmark også. Den svenske legenden vant 86 ganger i slalåm og storslalåm på 1970- og 80-tallet, skriver NTB.

  Shiffrin slått med seks hundredeler
  Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP
 • Djokovic vant Australian Open – tok sin tiende tittel i turneringen

  Novak Djokovic vant i strake sett mot Stefanos Tsitsipas i finalen av Australian Open. Dermed tok han sin tiende seier i turneringen.

  Djokovic vant etter nærmere tre timers spill med sifrene 6-3, 7-6 (7-4), 7-6 (7-5).

  I tillegg til seier i turneringen er 35-åringen nå tilbake som nummer én på ATP-rankingen.

  Den 35-år gamle serberen har nå vunnet 22 Grand Slam-titler i karrieren (10 Australian Open, 2 Roland Garros, 7 Wimbledon og 3 US Open). Det er like mange som Rafael Nadal, skriver NTB.

  Novak Djokovic
  Foto: PAUL CROCK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste