Graham Hansen langer ut mot Uefa: – Pisser på idretten vår

ULLEVÅL (NRK): En av verdens beste fotballspillere, Caroline Graham Hansen, er mektig lei av forskjellsbehandlingen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Caroline Graham Hansen

FORTVILER: Caroline Graham Hansen synes det er uforståelig at herrene fikk ha videoteknologi på samtlige mesterligakamper, mens kvinnene ikke fikk det.

Foto: Berit Roald / NTB

Det er ikke mer enn noen uker siden Caroline Graham Hansen og Barcelona spilte semifinale i mesterligaen.

Tapet for Wolfsburg var tungt, særlig fordi hun synes Barcelona spilte best. Men det sportslige nederlaget respekterer hun. Det hun derimot ikke har klart å legge bak seg, er opplevelsen av forskjellsbehandling.

– Det er ikke alltid sånn at det beste laget vinner og det er helt greit. Men jeg synes ikke det er greit at man har en turnering hvor vilkårene ikke er like i alle kampene, sier Hansen i intervju med NRK.

U_gTNUQtQiw

TUNGT: Caroline Graham Hansen måtte se drømmen om mesterligagull ryke allerede i semifinalen.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Fikk ikke videoteknologi

For første gang skulle videodømming, VAR, brukes i kvinnenes mesterliga slik som i herrenes. Forskjellen var at videodømming var tilgjengelig i samtlige herrekamper, mens den samme teknologien kun fantes under kvinnenes mesterligafinale.

Det mener Hansen er uforståelig og urettferdig.

– Det er selvfølgelig kjipt at Uefa velger å ha VAR i finalen, men ikke i de andre kampene, som på en måte er litt å pisse på vår idrett, sier Hansen.

kJs28hlXGgg

TAPTE: Graham Hansen mener VAR kunne blitt utslagsgivende for resultatet mot Wolfsburg.

Foto: Gabriel Bouys / AP

Hun mener det kun er snakk om «småpenger» for Uefa å punge ut for at kvinnene også skal ha VAR i mesterligaen.

– Det går kun på at de har valgt å gjøre det lett for seg selv. Og tenker null på hva som er riktig for fremstillingen av vår idrett. Det synes jeg er utrolig kjipt å sitte å se på, og ikke få gjort noe med.

NRK har ikke lykkes å få Uefa til å kommentere kritikken fra Hansen. Forbundet er fremlagt synspunktene til den norske spilleren.

NWZAKhG82Pg

VAR: Video Assistant Referee blir brukt i de store fotballigaene og i mange mesterskap.

Foto: JAN WOITAS / AFP

– Diskriminering

Da Barcelona møtte Wolfsburg i semifinalen i den prestisjefulle turneringen i slutten av august, endte oppgjøret 1–0 til Ingrid Syrstad Engens Wolfsburg.

Da oppstod det flere situasjoner der VAR ville vært aktuelt å benytte dersom teknologien var tilgjengelig. Blant annet traff ballen hånden til en Wolfsburg-spiller innenfor egen sekstenmeter da det var spilt et kvarter. Barcelona-spillerne ropte på straffe, men dommeren lot spillet gå.

En liknende situasjon skjedde minutter senere på motsatt banehalvdel.

– Så er jo ikke det (mangelen på VAR journ.anm.) grunnen til at vi ryker, men det er frustrerende i ettertid. Hadde det vært finalen hadde vi fått hjelp av VAR, sier Hansen.

Også i kjølvannet av den andre semifinalen, mellom de to franske lagene Paris Saint-Germain og Lyon, ble fraværet av videoteknologi et tema.

Ada Hegerbergs Lyon vant 1-0, og etter kampen gikk PSGs kaptein, Irene Paredes, hardt ut.

– At det ikke er VAR i kvinnenes mesterliga er diskriminering. Hvis vi ønsker likestilling må dette være likestilt. Hvis vi er de beste i Europa trenger vi de beste dommerne i Europa. Da behøver vi hjelpen til VAR og for øyeblikket får vi ikke det.

AE4tTzPcN_w

OPPGITT: PSGs kaptein, Irene Paredes, mener mangelen på VAR i kvinnenes mesterliga er diskriminering.

Foto: Clive Brunskill / AP

Forstår ikke Uefa

Hansen er for tiden på landslagssamling i forbindelse med EM-kvalifiseringskampen mot Wales tirsdag. Hun opplever at det er mer likestilt på landslagene, og drar frem fjorårets VM som et positivt eksempel der videoteknologi var tilgjengelig på samtlige kamper.

Samtidig var hun lite fornøyd med Uefa da det ble bestemt at kvinnenes EM blir utsatt til 2022, fordi herrenes mesterskap er flyttet til 2021.

Nå har Hansen sett seg lei av at Uefa ikke behandler kjønnene likt.

– De har ganske mye å gå på når det gjelder likestilling. Det er små ting som hadde kostet dem så lite. Det gjør det bare enda mer uforståelig, sier hun og utdyper:

– Da ser man også at det sitter veldig mange mennesker i ledelsen der som kanskje ikke tenker nok på både herre- og kvinnefotballen, at det skal være likt.

ttc5Fk2TDLI

SAMLING: På landslagssamling i Oslo og Lillestrøm har stemningen vært god, men Hansen (i midten) tenker fortsatt på det tunge tapet i mesterligaen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sportsnyheter

Solskjær

Solskjær tar selvkritikk: – Jeg skal ikke finne unnskyldninger

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær innrømmer etter tapet for Leicester at han gjorde dårlige vurderinger.

Siste nytt

 • Chelsea på topp

  Chelsea slo Brentford 1-0 lørdag kveld etter en fin volley fra Ben Chilwell. Chelsea-keeper Edouard Mendy skal imidlertid ha en vesentlig del av æren for at det ble tre poeng for de blå.

  Seieren gjør at Chelsea topper Premier League-tabellen med 19 poeng, ett poeng foran Liverpool og to foran Manchester City.

  snAphesYrp0
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Rødt kort i målløs kamp

  Både Lillestrøm og Kristiansund tapte poeng i kampen om medaljene i Eliteserien i en fartsfylt, men målløs kamp på Åråsen lørdag kveld.

  Like før slutt fikk Lillestrøms Igoh Ogbu rødt kort for å ha slått til en motstander inne i feltet, melder NTB.

  Etter ett poeng til hvert av lagene holder Kristiansund tredjeplassen med 39 poeng, mens Lillestrøm er nummer fem med 35 poeng.

  tR5TWeRixNQ
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sterk Molde-seier

  Molde overtok ledelsen i eliteserien i fotball etter å ha slått Tromsø 3-0 på hjemmebane lørdag kveld.

  Kristoffer Haugen (bildet) sørget for 1-0 i første omgang. Ola Brynhildsen la på til 2-0 etter 79 minutter, før Martin Bjørnbak punkterte kampen fullstendig etter 83 minutter.

  Molde topper dermed tabellen på bedre målforskjell enn Bodø/Glimt. De regjerende mesterne har imidlertid en kamp mindre spilt og kan ta tilbake ledelsen med poeng mot Sarpsborg 08 søndag.

  Moldes Kristoffer Haugen
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal